#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2011 18:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ λέει "Ναι στην επιμήκυνση, όχι στην αναδιάρθρωση"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ είναι αντίθετο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ.

"Υποστηρίζουμε μια πιο μακρά περίοδο αποπληρωμής για το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετατροπή του σημερινού δανείου σε Extended Fund Facility (διαδικασία μακράς αποπληρωμής)", τόνισε ο κ. Χόλεϊ και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να προτείνουμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας".

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις και εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλειμμένα δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, και συμφωνούμε μαζί της".

Σε δημοσίευμα των Financial Times Deutschland αναφέρει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών για την Ελλάδα και την Ιρλανδία με στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
Οι Financial Times Deutschland αναφέρουν – χωρίς να αποκαλύπτουν τις πηγές τους – ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο το EFSF είτε να αγοράσει κρατικά ομόλογα είτε να παρέχει στις υπερχρεωμένες χώρες δάνεια με προνομιακούς όρους ώστε να μπορέσουν να επαναγοράσουν τα χρέη τους.«Πολύ πιθανή», εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs, Αντριου Γουίλσον, ότι είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ο κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας σημειώνει ότι το «γερμανικό σχέδιο» για αγορά ομολόγων από το EFSF είναι στην ατζέντα των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν είναι πιθανό να πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους εγκαίρως, εκτός και αν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει.  Ειδικότερα σημειώνει: «Εκτός και αν υπάρξει δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων- ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα, νομίζω ότι κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους μετά το 2011 συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες», «Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού είτε συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου και τη δημοσιονομική λιτότητα- οι αγορές δεν δείχνουν και πολύ υπομονή στην περίπτωση αυτή- είτε με άμεση παρέμβαση», λέει ο ίδιος. «Αυτό είναι που περιμένουμε: θα κάνει κάτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;», αναρωτιέται.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εφαρμοστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο οικονομολόγος της Citigroup. Jurgen Michels. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, στην περίπτωση που το ελληνικό κράτος χρησιμοποιούσε δάνεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης για να επαναγοράσει τα ομόλογά του (όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα της Die Zeit), αυτό θα σήμαινε ένα haircut της τάξης του 30% στα ομόλογα σε σχέση με την ονομαστική τους αξία, εάν οι αγορές γίνονταν στις σημερινές τιμές.

Ακόμα και εάν οι αγορές γίνονταν σε επίπεδα υψηλότερων των σημερινών τιμών, όπως για παράδειγμα στα 85 σεντς ανά ευρώ, οι ζημιές και πάλι θα ήταν σημαντικές για τους ιδιώτες επενδυτές, τονίζει ο Michels. Πάντως, το πλεονέκτημα ενός τέτοιου σχεδίου είναι ότι θα μείωνε γρήγορα την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας, όμως, τα μειονεκτήματά του εάν εφαρμοστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι σημαντικά, επισημαίνει ο αναλυτής. Έτσι, ο οίκος καταλήγει ότι η εφαρμογή του πριν από το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης, είναι απίθανη.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.