07/10/2011 12:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ διαψεύδει πάλι την κυβέρνηση Βενιζέλου

«Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ, διαψεύδοντας έτσι τις πληροφορίες ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ δεν έχουν «κλειδώσει», μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών υπήρχε η αίσθηση ότι είχαν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται την Παρασκευή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, ένας ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ πηγή προσκείμενη στην Τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 07/10/2011 12:54:05

  Η ουσία του εκβιασμού έγκειται στη φράση «Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους».

  Είναι φανερή η προσπάθεια του ΔΝΤ αλλά και των μέσων ενημέρωσης ευρύτερα να καλλιεργήσουν κλίμα ότι η Ελλάδα (2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) θα φταίει σε πιθανή κατάρρευση του ευρώ. Σημειώνω ότι η καλλιεργούμενη οργή μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους...

  Καταλάβατε πώς ένας ολόκληρος λαός (και όχι μόνο μια ούτως ή άλλως δουλική κυβέρνηση) κρατιέται όμηρος και εκβιάζεται;

 2. avanti avatar
  avanti 07/10/2011 13:07:56

  Μα καλά δεν ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις το ΔΝΤ από τον πρωθυπουργό & αντιπρόεδρο ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα μέτρα? Τι έγινε και δεν τους πιστεύουν ακόμη? Σίγουρα συμβαίνει κάτι εξαιρετικά σοβαρό, δεν τους έχουν καμία εμπιστοσύνη πιά, θεωρούν ότι έχουν καταρρεύσει εσωτερικά. Λέτε η λύτρωση να έρθει από την τρόϊκα και να τους καθαιρέσει και να ζητάει εκλογές? Πολύ πιθανό, εκεί που φτάσαμε. Εξάλλου αν διαβάσει κανείς και τις δηλώσεις του μέγιστου Χρυσοχοϊδη επ' ευκαιρία της επίσκεψης του αντικαγκελάριου με τους γερμ. επιχ/τίες, θα τραβάει τα μαλλιά του...

  • drider avatar
   drider @ avanti 07/10/2011 13:35:51

   Το ΔΝΤ, οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι μπίζνες θέλουν να κάνουν και μάλιστα σε "προνομιακές" τιμές.

   Φυσικά, στη διαμόρφωση αυτών ακριβώς των τιμών συνετέλεσαν ουσιαστικά οι δικές μας ελίτ:

   1. Υπερχρέωσαν το κράτος, για να διατηρήσουν τη πολύ μεγάλη κερδοφορία τους, στηρίζοντας πάντα "πρόθυμες" κυβερνήσεις. Αυτό δημιούργησε και την υπερχρέωση της Ελλάδας σε πολύ μεγάλο βαθμό και όχι φυσικά η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Και τώρα είμαστε σε δημοσιονομική κρίση που το κόστος καλείται να πληρώσει πάλι ο κόσμος, χωρίς να έχει ωφεληθεί από τα υπερκέρδη τους των προηγούμενων ετών.

   2. Δεν είναι πρόθυμοι τώρα να στηρίξουν τη πατρίδα αλλά έχουν 600 δις ευρώ στην Ελβετία (τα οποία δεν φορολογούνται κιόλας) και δεν κινητοποιούν ούτε ένα ευρώ για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους και συνακόλουθα την ελληνική οικονομία. Είναι πρόθυμοι προς το παρόν να δώσουν θέσεις σε ξένους επενδυτές, ακόμα και σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, και αυτοί απλώς να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους.

   3. Θα επιστρέψουν τα κεφάλαια τους μόνο όταν εξαθλιωθεί εντελώς ο ελληνικός λαός. Τότε βέβαια και εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης ονειρεύονται ότι θα αγοράσουν το "σύμπαν", και ότι θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται ένα πλέον "λούμπεν" εργατικό δυναμικό.

   Δυστυχώς στις "καλές" εποχές μεγιστοποίησαν ληστρικά σε βάρος του ελληνικού λαού τα κέρδη τους (πραγματική μεταφορά παραγόμενου πλούτου στους λίγους και εκλεκτούς, "στήριξη" του μειωμένου λαϊκού εισοδήματος με δανεικά). Στις "κακές" κάνουν το λεγόμενο damage control (περιορισμό στο ελάχιστο της χασούρα τους, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται χιλιάδες απολύσεις). Και για την επόμενη μέρα, με τα δεκανίκια των ξένων (αφού το κράτος δεν μπορεί πλέον να τους "χαρίζει" στον ίδιο βαθμό με παλιά) θέλουν να πιστεύουν ότι θα μας αγοράσουν όλους για ένα κομμάτι ψωμί.

   Αυτοί είναι οι "πατριώτες" επιχειρηματίες μας που κατηγορούν τώρα τον οικονομικό ιμπερεαλισμό των Γερμανών, αλλά στην ουσία ήδη συνεργάζονται μαζί τους για τη προετοιμασία της επόμενης ημέρας.

   • avanti avatar
    avanti @ drider 07/10/2011 14:28:37

    Drider δεν θα διαφωνήσω με όσα γράφεις, άλλωστε αν διάβασες ο γερμανός συνάδελφος του δικού μας ΣΕΒ τους τα έχωσε, τους είπε λοιπόν βγάλατε τα λεφτά σας έξω και τώρα ζητάτε από εμάς να σας βοηθήσουμε, κάτι ψέλισε ο δικός μας ότι τα .... 45 δισ. που έκαναν φτερά από τις Ελληνικές τράπεζες είναι κάτι μικροκαταθετών (συνταξιούχοι του ΟΓΑ λέω εγώ), δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβει κανείς την ξετσιπωσιά τους. Από την άλλη όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει, έχουν μείνει τόσο πίσω που τι να κάνουν και τι να ξαναδημιουργήσουν? Τώρα κοιτάνε να δούνε τι θα κάνουν με τις μπίζνες με το δημόσιο, γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, θα απολύσουν 100 - 200 χιλ. κόσμο και μετά θα αναθέτουν σε εταιρείς τις διάφορες δουλειές (βλέπε είσπραξη οφειλών και όχι μόνο). Είναι και αυτός ο διάολος η Κίνα, ότι και να κάνουν δεν μπορούν να την ανταγωνιστούν. Εχουν θέμα οι " φίλοι " μας οι κεφαλαιοκράτες και το damage control έχει μέλλον. Βεβαίως όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν αν ο κόσμος είχε μιά σταλιά μυαλό στο κεφάλι του.

 3. drider avatar
  drider 07/10/2011 14:50:49

  Έγραψα αναλυτικά τις απόψεις μου σε άλλο thread. Συγχώρεσε με που θα είμαι συνοπτικός αλλά το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι:

  1. Οι εργαζόμενοι να μην εξαθλιωθούν εντελώς και να λάβουν επιτέλους το κομμάτι της πίτας του παραγόμενου πλούτου (ΑΕΠ) που τους αναλογεί.

  2. Η μεσαία τάξη να μην εξαφανιστεί αλλά και να μπορέσει να αποτελέσει το γενεσιουργό κομμάτι του επιχειρηματικά καινούργιου.

  h**p://www.antinews.gr/2011/10/07/126069/#comment-814673

  Δυστυχώς από αυτούς που νέμονται ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, δεν έχουμε σε τίποτα να ελπίζουμε πέρα από ψίχουλα.

  Αυτό αντικατοπτρίζεται και σε έκθεση του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που ζητάει δύο κυρίως πράγματα (κατά τη γνώμη μου):

  1. Ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας σε μια εποχή που κάθε έννοια εργασιακού/ασφαλιστικού δικαιώματος δέχεται βάναυση επίθεση.

  2. Την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής για λόγους αυξημένης παραγωγικότητας - ανταγωνιστικότητας.

  Όπως σωστά επισήμανες (π.χ. Κίνα) η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να έγκειται στη μείωση των μεροκάματων αλλά στην καινοτομία και στο diversification της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά όπως είπαμε, θέλουν να κόψουν και να ράψουν το κουστούμι στα μέτρα τους (τα σημεία που αναφέρω πιο πάνω).

  Πηγή: h**p://www.iene.gr/articlefiles/greece_10_years_ahead_executive_summary_greek_version_small.pdf

 4. Ταραχή avatar
  Ταραχή 07/10/2011 14:55:53

  Η Νέα Δημοκρατία που είναι βρε παιδιά μετακόμισε στο εξωτερικό;

 5. avanti avatar
  avanti 07/10/2011 15:21:04

  Drider, συμφωνώ και πάλι και έχω να σχολιάσω:
  1. Ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας σε μια εποχή που κάθε έννοια εργασιακού/ασφαλιστικού δικαιώματος δέχεται βάναυση επίθεση: Κατά την άποψή μου αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές, πόσο μπορούν να αντέξουν οι εργαζόμενοι με ψίχουλα και από την άλλη ξέρουν πολύ καλά ότι οι πολύ φτηνά αμοιβόμενοι δεν αποδίδουν, όταν μάλιστα υπάρχουν τεχνολογικές απαιτήσεις. Δεν θα τους βγει επί μακρόν θα υποκύψουν. Οταν έχεις δύο Master δεν πας να δουλέψεις στην ειδικότητά σου με 400 ευρώ, καλύτερα γκαρσόνι, κάνεις και τον χαβαλέ σου.

  2. Την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής για λόγους αυξημένης παραγωγικότητας – ανταγωνιστικότητας: Η μέχρι σήμερα πορεία έχει δείξει ότι οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες αδυνατούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, έχουμε δει ελάχιστες συγχωνεύσεις εταιρειών, προτιμούν να βάλουν λουκέτο, βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με τους μικρομεσαίους και τους αγρότες/κτηνοτρόφους, άρα δύσκολα θα δημιουργηθούν μεγάλα παραγωγικά μπλόκς, πλην των τραπεζών που κινούνται σε διαφορετική βάση.

  • drider avatar
   drider @ avanti 07/10/2011 16:34:53

   Όλα είναι ανατροφοδοτούμενος κύκλος:

   1. Το πρώτο τους "κάθεται" επικαλούμενοι το βάθεμα της κρίσης - που αυτοί στην ουσία δημιούργησαν, την οποία μπορούν να συντηρούν στο διενεκές με ακόμα περισσότερα δανεικά, τα οποία βέβαια δεν θα φτάνουν στα χέρια των εργαζομένων.

   Το πόσα δέχεσαι να πληρωθείς ατομικά είναι συνάρτηση του price discovery σαν τις μετοχές: διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας (ανεργία), fair value (μισθοί στην αγορά), άλλα και κατακερματισμός σε "δεξιότητες" (ειδικότερα προσόντα-εξειδίκευση-επιμορφωσιμότητα). Αν καταργούνται νομοθετικά αλλά και στην πράξη προστατευτικές δικλείδες όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η ατομική διαπραγμάτευση γίνεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση υπό αυτές τις συνθήκες.

   2. Δεν ξέρω αν διάβασες την έκθεση, αλλά στην ουσία προτείνει κάποιους τομείς-"ευκαιρίες" που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

   Στους "κυρίους" κλάδους έχουν ήδη ισχυρές θέσεις (από άποψη μεγεθών και τεχνογνωσίας) ή είναι καθ'οδόν η απελευθέρωση των αντίστοιχων αγορών που θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες (ο τρόπος που θα γίνει θα καθορίσει και τα entry-barries για αυτούς που θα θέλουν να δραστηροποιηθούν σε κάθε κλάδο, εκεί κρύβεται και η ουσία).

   Στους "αναδυόμενους αστέρες" έχουν ευκαιρίες για συμπράξεις για να καλύψουν το σύνολο της "προστιθέμενης" αξίας που υποτίθεται ότι θα φέρνει ο κάθε κλάδος ξεχωριστά. Πρόσθεσε σε αυτό και το ότι κάποιοι από αυτούς τους κλάδους αντιστοιχούν σε τομείς δραστηριότητας από τους οποίους ήδη "αποσύρεται" το δημόσιο και θα καταλάβεις τι εννοώ...

 6. ataktos avatar
  ataktos 07/10/2011 18:32:01

  καλά ακόμη δεν το έχουν βαρεθεί ???

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.