30/11/2009 21:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συνέβη στο Ντουμπάι;

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι κυβερνώντες της πόλης κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ντουμπάι, έδειχναν να μη δίνουν σημασία στα πολλά ανησυχητικά σήματα που λάμβαναν σχετικά με τη  Dubai World, τη μεγαλύτερη κρατική τραπεζική και επενδυτική οντότητα της χώρας. Και παρά το γεγονός ότι το Ντουμπάι είχε χρέη σχεδόν 100% (αν όχι 125%) του συνολικού του ΑΕΠ, ο Εμίρης Sheik Mohammad bin Rashid al-Maktoum, είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου πριν από 2 μήνες, πως «Δεν ανησυχούμε καθόλου…». Όταν λίγο αργότερα εμφανίστηκαν κάποιες κριτικές φωνές, που έλεγαν πως η χώρα δεν διαθέτει  ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής των υποχρεώσεων της, ο al-Maktoum τους είπε «να σκάσουν». Την περασμένη Πέμπτη όμως, η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε πως κηρύττει παύση πληρωμών,  ενώ μια δόση αξίας $4 δισ. είχε καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 14/12. Οι παγκόσμιοι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν, και οι τηλεφωνικές γραμμές του κρατιδίου έπεσαν λόγου φόρου εργασίας.

Το φιάσκο του Ντουμπάι πυροδότησε τεράστιους προβληματισμούς για ένα πιθανό νέο κύμα οικονομικών προβλημάτων, που θα μπορούσε να πλήξει τις παγκόσμιες αγορές. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίστηκαν, το κόστος ασφάλειας έναντι τυχόν οικονομικής αδυναμίας και κατάρρευσης  του Ντουμπάι ανέβηκε στα ύψη, και το δολάριο πήρε τα πάνω του,  καθώς σε αυτό έσπευσαν οι απανταχού επενδυτές. Τη Παρασκευή σημειώθηκε μια αμυδρή ανάκαμψη στα χρηματιστήρια και οι αναλυτές άρχισαν να εξετάζουν με πιο ψύχραιμο μάτι, τι ακριβώς συνέβη και τι θα σήμαινε μια αδυναμία του Ντουμπάι να εξοφλήσει τα χρέη του. Τα $80 δισ. που αποτελούν το συνολικό χρέος του κράτους, ακούγονται ως ένα πολύ μεγάλο ποσό, αλλά δεν είναι, τουλάχιστον μέσα στα πλαίσια της περσινής χρονιάς. Και παρά το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες όπως η HSBC και η  Barclays έχουν τεράστια ανοίγματα προς το Ντουμπάι, εν τούτοις διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια από ότι πέρσι, και συνεπώς μπορούν να αντέξουν χτυπήματα αυτού του μεγέθους.

Τα προβλήματα του Ντουμπάι έχουν τις ρίζες τους στις πελώριες, σε μέγεθος ύβρεως, φιλοδοξίες του. Το συγκεκριμένο εμιράτο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, δεν διαθέτει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, και ως εκ τούτου επικεντρώθηκε στο να πλασάρει τον εαυτό του ως ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο, αλλά και ως σύγχρονος συγκοινωνιακός κόμβος, προσφέροντας το πιο λαμπερό και σύγχρονο  real estate του πλανήτη. Προκειμένου δε να προσελκύσει τα πλήθη, το Ντουμπάι  πρόβαλλε την εικόνα ενός φορολογικού παραδείσου για τους πλούσιους του κόσμου. Οι αρχιτέκτονες του δημιούργησαν δική τους σχολή υπερβολικών κατασκευών για τα γούστα των νεόπλουτων, όπως εσωτερικές πλαγιές σκι, τεχνητά νησιά διαφόρων σχημάτων, τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου κλπ. Όταν όμως κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία πέρσι, το ίδιο έπαθε και η κτηματομεσιτική αγορά του Ντουμπάι. Κατασκευαστές όπως ο κολοσσός Nakheel,  έφτυσαν αίμα προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα έργα τους, αλλά  και να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Οι κερδοσκόποι εξαφανίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες πελάτες, ξένους, αλλά  και ντόπιους, οι οποίοι είχαν αγοράσει «κομμάτι του ονείρου», και  τώρα ανακάλυπταν πως το μόνο που είχαν στα χέρια τους ήταν ημιτελείς κατασκευές, που όμως  κανένας δεν θα ήθελε να αγοράσει. Οι τιμές των κατοικιών έχουν πέσει έως και 50% το τελευταίο εξάμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τιμών σε ολόκληρο το κόσμο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το πλούσιο σε πετρέλαιο Abu Dhabi, έδρα των κυβερνώντων των ΗΑΕ, προσφέρθηκε να βοηθήσει το Ντουμπάι με 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως προβλέπεται από παντού, το ίδιο θα κάνει και αυτή τη φορά, με περισσότερα όμως ανταλλάγματα. Από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες οικονομίες του Αραβικού Κόλπου τα πήγαν μια χαρά. Αυτό οφείλεται τόσο στο ότι οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής δεν είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όσο και στο ότι οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν και πάλι να παίρνουν την ανιούσα μετά από ένα μικρό διάλειμμα. Και σε αντίθεση με το Ντουμπάι, τα περισσότερα πετρελαϊκά κράτη της ευρύτερης περιοχής ήταν πολύ πιο συγκρατημένα και νηφάλια στη διάρκεια της περιόδου των παχέων αγελάδων, επενδύοντας σε υποδομές, σε πολιτισμικούς θεσμούς και στην αποταμίευση μετρητών ενόψει των δύσκολων ημερών. Το Ντουμπάι θα πρέπει να αρχίσει να τους μιμείται.

 

ΤΙΜΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.