Τι συμβαίνει με το δείκτη ανεργίας;
23/07/2014 06:16
Του Βασίλη Τσιαλιαμάνη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συμβαίνει με το δείκτη ανεργίας;

Το σοβαρότερο ζήτημα της κρίσης είναι η ανεργία. Είναι αυτό που απασχολεί κάθε Ελληνική οικογένεια και μετριέται από την ΕΛΣΤΑΤ. Τελευταία το Υπουργείο Εργασίας έχει εγκαταστήσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και σε πραγματικό χρόνο μπορεί να υπολογίσει τις νέες θέσεις εργασίας και αυτές που χάνονται.

Παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες ότι με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο, δηλαδή περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης σε σχέση με αυτές που χάνονται. Το οξύμωρο είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει στοιχεία για την ανεργία που δεν ακολουθούν τη λογική του ΕΡΓΑΝΗ. Σίγουρα χρειάζονται απαντήσεις.

Ταυτόχρονα παρατηρείται ένα άλλο οξύμωρο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία δείχνουν ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας κοντά στο 22% (Απρίλιος 2014). Σίγουρα δεν είναι αυτό το ποσοστό της «μαύρης» εργασίας στη χώρα μας, αφού οι έλεγχοι δεν καλύπτουν το σύνολο των επιχειρήσεων. Αν δεχθούμε ένα ποσοστό 20% ανασφάλιστης εργασίας, τότε σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό ενώ εργάζεται, είναι ταυτόχρονα μετρήσιμο μέγεθος στο δείκτη της ανεργίας.

Δεν θα ισχυριστώ ότι οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση είναι το ίδιο με τους ασφαλισμένους εργαζόμενους. Σίγουρα όμως δεν είναι και στην ίδια δυσμενή κατάσταση με τους πραγματικά άνεργους.

Είναι προφανές ότι η πραγματική ανεργία δεν είναι αυτή που η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει και πλησιάζει το 30%. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να σταθεί όρθια η χώρα με τέτοια ποσοστά αν ήταν τα πραγματικά.

Απαιτείται ένας διαφορετικός τρόπος υπολογισμού του δείκτη της ανεργίας ώστε να καταγράφονται τα πραγματικά ποσοστά, παράλληλα με ενέργειες ώστε να μην υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Πλασματικοί δείκτες ειδικά για την ανεργία δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα και την οικονομία της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 23/07/2014 09:19:50

  Σωστές οι επισημάνσεις του άρθρου, με την διαφορά ότι αυτά τα περίεργα δεν συμβαίνουν τώρα τελευταία αλλά ήδη από την αρχή του 2013, οπότε και το σύστημα Εργάνη άρχισε να δείχνει δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Για να καταλάβει ο καθένας περί τίνος πρόκειται: Η στατιστική είναι μέθοδος με την οποία από ένα δείγμα βγάζεις συμπεράσματα για ένα σύνολο. Η ΕΛΣΤΑΤ κάνει στατιστική για την ανεργία, δηλαδή από ένα δείγμα (βάσει ερωτηματολογίων; ποτέ δεν ήρθε σε γνώση μου κανένα τέτοιο ερωτηματολόγιο από την ΕΛΣΤΑΤ για τίποτε, πλην της γενικής απογραφής πληθυσμού) βγάζει συμπεράσματα για το σύνολο. Δηλαδή, η ΕΛΣΤΑΤ μετράει την ανεργία βάσει δείγματος και μετά μας λέει "είναι 26,8%". Η ΕΛΣΤΑΤ δηλαδή δεν πιάνει να μας μετρήσει έναν-έναν να δει ποιος από εμάς έχει ή δεν έχει δουλειά, αλλά το μετράει για λίγους και μετά μας λέει "βάσει δείγματος, τόσοι έχουν και τόσοι δεν έχουν δουλειά". Ούτε η Εργάνη μετράει όλους τους Έλληνες, αλλά κάνει όμως κάτι άλλο, που σε μεγάλο βαθμό ισούται με το να μετράει όλους τους Έλληνες: Η Εργάνη μετράει ποιος δηλώνεται ως απολυμένος και ποιος δηλώνεται ως προσληθφείς. ΟΛΟΥΣ, τους πάντες. Δεν μετράει δείγμα. Μετράει πραγματικά νούμερα. Πώς μπορεί λοιπόν η Εργάνη να μετράει π.χ. 133.488 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας (περίπου 2% του εργατικού δυναμικού!) και να μην καταγράφεται αντίστοιχη μείωση της ανεργίας; Όχι μόνον δεν καταγράφεται μείωση, καταγράφεται νομίζω και οριακή άνοδος για τον Δεκέμβριο του 2013, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012. Υπάρχουν δύο εκδοχές: Η πρώτη είναι ότι στο κλάσμα με αριθμητή τον αριθμό των ανέργων και με παρονομαστή τον αριθμό του ενεργού πληθυσμού, αυξήθηκε ο αριθμός του ενεργού πληθυσμού. Δηλαδή, αυξήθηκε ο γενικός ενεργός πληθυσμός λόγω ενηλικιώσεων, ήρθαν μετανάστες, μπήκαν νοικοκυρές στην αγορά εργασίας κλπ. Από όσο ξέρω, σε εμάς μετανάστες φεύγουν, Έλληνες μεταναστεύουν, επαγγελματίες που δεν τα βγάζουν πέρα καταφεύγουν άρον-άρον σε συνταξιοδότηση κλπ. Η γενική τάση μου φαίνεται ότι μάλλον μειώνεται παρά αυξάνεται ο ενεργός πληθυσμός. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι κάτι κάνει λάθος η ΕΛΣΤΑΤ. Με δεδομένο ότι η πρώτη δεν μου φαίνεται πολύ πιθανή, μάλλον ισχύει αυτή. Σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή, υπάρχουν πάλι δύο υπο-εκδοχές: Να κάνει κάτι λάθος "κατά λάθος" και να κάνει κάτι λάθος επίτηδες. Με δεδομένη την παρουσία του κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και την προϊστορία του στην τεχνητή συντήρηση της κρίσης, θα πρέπει να μην παραμεληθεί η διερεύνηση της δεύτερης αυτής εκδοχής...

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 23/07/2014 09:35:23

  Ο σκεπτικισμός σας έχει βάση ως ένα σημείο όσον αφορά την ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρουμε είναι η διαφορά ανάμεσα σε καταγεραμμένη ανεργία και τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Η καταγεγραμμένη ανεργία, τα άτομα δηλαδή που έχουν πάει στον ΟΑΕΔ και έχουν δηλώσει ότι είναι άνεργοι, είναι περίπου 880.000 άτομα. Το νούμερο των περίπου 1,3 εκατομμυρίων ανέργων, που έχουμε υπόψη οι περισσότεροι, δε είναι παρά στατιστική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.
  Δεν θέλω να πω με τα παραπανω ότι το πρόβλημα της ανεργία δεν είναι φριχτό η ότι δεν υπάρχουν άτομα που για κάποιους λόγους δεν μπορουν ή δεν θέλουν να πάνε στον ΟΑΕΔ. Όπως πχ ένας φίλος μουσικός που του κολλάνε 1 ένσημο την βδομάδα, την μία μέρα που δουλεύει. Επίσης, και στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται στατιστικές έρευνες για την εξακρίβωση της ανεργίας, όπως η
  Current Population Survey στις ΗΠΑ. Δηλαδή κι εκεί δεν βασίζονται μόνο στης καταγεγραμμένη ανεργία αλλά κάνουν χρήση και της στατιστικής.

 3. CHRIS avatar
  CHRIS 23/07/2014 09:50:47

  Το σύστημα Εργάνη καταγράφει μόνο σχέσεις εξαρτημένης εργασίας.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ CHRIS 23/07/2014 13:07:26

   Σωστή ένσταση. Αλλά άραγε χάθηκαν μέσα στο 2013 το αντίστοιχο 133.000 θέσεων εργασίας από τους αυτοαπασχολούμενους; Όλο και κάποιες θα χάθηκαν, όλο και κάποιοι θα έκλεισαν, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά τόσο πολλές. Το 2013 ήταν αρκετά καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες (2012-2011-2010). Πρέπει δηλαδή, για να ανατραπεί αυτό που μας λέει το "Εργάνη", να δούμε πόσα λουκέτα μπήκαν και πόσες νέες επιχειρήσεις άνοιξαν. Υπάρχουν και αυτά τα στοιχεία, αλλά προσωπικά δεν τα γνωρίζω...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Διογένης 23/07/2014 13:17:10

    Και από τους αυτοαπασχολούμενους προκύπτει αύξηση απασχόλησης το 2013. Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, 39.965 επιχειρήσεις συστάθηκαν μέσα στο 2013 και 28.712 έβαλαν λουκέτο. Δηλαδή έχουμε κι εδώ θετικό ισοζύγιο πάνω από 11.000 επιχειρήσεις. Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231286533

    • CHRIS avatar
     CHRIS @ Διογένης 23/07/2014 21:39:09

     Οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι" δεν γράφονται σε επιμελητήρια.

 4. George N avatar
  George N 23/07/2014 09:51:36

  Ένας δείκτης που ίσως έχει πιο πολύ σημασία για την πραγματική υγεία της οικονομίας και την ικανότητά της να δημιουργεί θέσεις εργασίας είναι ο δείκτης employment to population. Εκεί ο δείκτης για την Ελλάδα είναι 50% δηλαδή μόνο ο ένας στους δύο σε παραγωγική ηλικία δουλεύει. Το άσχημο είναι ότι και πριν την κρίση ήταν λίγο πάνω από το 60% ενώ το επιθυμητό είναι πάνω από 70%. Χοντρικά χρειαζόμαστε άλλο ένα 50% στις σημερινές θέσεις εργασίας και όλες από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ένα διπλάσιο ιδιωτικό τομέα από αυτόν που έχουμε για να πούμε ότι είμαστε εντάξει! Μια και δεν μοιάζει τελείως σίγουρο ας μην κάνουμε upgrade το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τώρα....

 5. newellas avatar
  newellas 23/07/2014 18:56:54

  Ως κατεχόμενη πολιτικά Χώρα η Ελλάδα δέχεται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τις επισκέψεις-επιθεωρήσεις διαφόρων εκπροσώπων των ποικίλων δυνάμεων κατοχής του Τόπου. Έτσι, λοιπόν, και κάποια Σεσίλια Μάλμστρομ, «αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Μετανάστευση», όπως είναι ο θεσμικός της τίτλος, βρέθηκε στην Ελλάδα στις 21 και 22 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσει με την εντολοδόχο «ελληνική» κυβέρνηση «τα μέτρα για την υποστήριξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο». Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκε από καθεστωτικό ΜΜΕ η συνάντηση, οπότε καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε το κλίμα κάτω από το οποίο έγιναν αυτές οι επαφές. Η Μάλμστρομ συναντήθηκε διαδοχικά με τους Βαρβιτσιώτη, Σαμαρά, Δένδια, Κικίλια και Δούρου, για να δώσει εντολές για τον τρόπο, με τον οποίο θα κινηθούν οι ελληνόφωνοι συνεργάτες της. Η Μάλμστρομ, μάλιστα, δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από την δέσμευση του Κικίλια να εργαστεί σύμφωνα με τα δικά της θέλω γύρω από τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Ο ίδιος ο Κικίλιας την ενημέρωσε «για την σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα της υποδοχής των παράνομων μεταναστών και της παροχής υπηρεσιών ασύλου», ενώ τόνισε ακόμη «ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών είναι προτεραιότητα για την Χώρα μας».

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ newellas 24/07/2014 16:12:36

   Την κάθε Σεσιλια τη γλύφουμε για να μας βάλει καλή αξιολόγηση μπας και παρουμε κανένα ευρουλάκι παραπάνω! Οτι θα έκανες κι εσυ αν ζηταγες επιχορήγηση για το μαγαζί σου ή το σπίτι σου. Έχετε αμπαρώσει τα μυαλά σας κι έχει φωλιάσει μούχλα μεσα!

 6. Απογοητευμένος avatar
  Απογοητευμένος 23/07/2014 20:24:14

  Υπαρχει μια μικρή λεπτομέρεια που σας ξεφεύγει . Η ΕΡΓΑΝΗ συνυπολογίζει και τις εποχιακής προσλήψεις κάτι που δεν υσχυει στον υπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ

 7. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 23/07/2014 22:21:13

  Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, συνυπολογίζεται στον Δείκτη Ανεργίας το ποσοστό της μαύρης εργασίας;

 8. Jimakos avatar
  Jimakos 24/07/2014 16:15:52

  Το μοντέλο είναι παλιό και το κοντέρ έχει ρετάρει και δυσκολεύεται να γράψει τις σωστές ενδείξεις εκεί κοντά στο 30%. Μην ξεχνάμε οτι μπήκαμε στην ανάπτυξη και κάπως πρέπει να υποστηριχθεί αυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.