#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2011 21:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει η συμφωνία των κεντρικών τραπεζώνΌπως γράψαμε, παρέμβαση μείζονος σημασίας κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο βρίσκεται εν εξελίξει με σκοπό να αυξήσουν την ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην κίνηση συμμετέχουν η αμερικανική FED, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας.

Στόχος, να κάνουν πιο φθηνή την αγορά δολαρίων από πλευράς τραπεζών, κάτι που όπως ευελπιστούν, θα επιτρέψει και την ευκολότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Το κόστος των ευρωπαϊκών τραπεζών για χρηματοδότηση σε δολάρια αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων χρόνων, καθώς οι φόβοι για διάλυση της ευρωζώνης αυξήθηκαν, εξαιτίας της ανικανότητας των πολιτικών ηγετών να φέρουν σε πέρας τα διάφορα σχέδια διάσωσης. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της κρίσης του ευρώ. Οι έξι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινών διμερών ανταλλαγών, έτσι ώστε να υπάρξει ευκολότερη χρηματοδότηση σε διάφορα νομίσματα, και ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών.

Με την ανακοίνωση του προγράμματος, τα χρηματιστήρια ανέβηκαν. Αν οι τράπεζες σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα φθηνότερου δανεισμού, οι εντάσεις του συστήματος αναφορικά με τη ρευστότητα θα απαλυνθούν.

Πάντως, αν και η σημερινή κίνηση των έξι τραπεζών θα βοηθήσει τις αγορές, δεν αρκεί, και καλά θα ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση ως δανειστής τελευταίας προσφυγής, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Σε αυτό όμως αντιδρά κυρίως η Γερμανία.

Τι σημαίνει όμως, αυτή η κίνηση των κεντρικών τραπεζών;

1. Το ουσιαστικό στοιχείο: Να αυξηθεί η ρευστότητα

Μία από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες, ιδίως οι ευρωπαϊκές, είναι η ρευστότητα για να μπορούν να έχουν αρκετή πίστωση η οποία θα τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Αυτό ακριβώς το ζήτημα θέλει να λύσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε συνεργασία με τις άλλες πέντε κεντρικές τράπεζες. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο εξής: μείωση του κόστους της μετακίνησης χρημάτων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις άλλες κεντρικές τράπεζες, μέσω ενός τραπεζικού συστήματος το οποίο ονομάζουν «γραμμές ανταλλαγής ρευστότητας» ( liquidity swap lines). Στην πράξη σημαίνει ότι η Fed δίνει χρήματα σε άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες- με χαμηλότερες αποδόσεις απ’ ότι στο παρελθόν- και στον αντίποδα, οι συγκεκριμένες κεντρικές τράπεζες  δανείζουν τα δολάρια σε άλλες τράπεζες των χωρών τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης.

2. Οι μεγάλες χώρες συντονίζονται μεταξύ τους

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, περιλαμβάνει την δράση από κοινού έξι μεγάλων κεντρικών τραπεζών: της αμερικανικής FED,  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Κεντρικών Τραπεζών του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας. Η εν λόγω κίνηση έχει εντυπωσιάσει τους οικονομικούς αναλυτές- όχι μόνο για την “δύναμη πυρός”  που προκύπτει, αλλά και από το γεγονός ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της καταστάσεως και ενώνονται μαζί για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους. Αυτό σημαίνει πως οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να συνεργάζονται και ότι η ΕΚΤ μαζί με τους εταίρους της  γνωρίζουν πολύ καλά την πίεση των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

3. Ένα πιο μόνιμο σύστημα ανταλλαγών

Οι ανταλλαγές που προωθούνται δεν είναι καινούριες. Είχαν εισαχθεί το 2007 για να αντιμετωπιστούν παρόμοιες με σήμερα οικονομικές προκλήσεις. Όπως  εξηγεί η Fed, αυτές οι ανταλλαγές είχαν τότε στόχο να ανακουφίσουν τα προβλήματα  στις χρηματοδοτήσεις  και στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις ΗΠΑ, καθώς  και στο εξωτερικό. Ωστόσο, τώρα, θα γίνουν πιο μόνιμες και θα τίθενται σε εφαρμογή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

4. Οι αγορές είναι ενθουσιασμένες, ενώ οι αναλυτές αντιμετωπίζουν την κίνηση με σκεπτικισμό

Όταν το πρωί, ανακοινώθηκε η είδηση της συνεργασίας των τραπεζών σχεδόν όλες οι αγορές σημείωσαν άνοδο. Όμως, οι οικονομικοί αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι. Ενώ λένε ότι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση, επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί μία μόνιμη λύση. Η Ευρώπη έχει ακόμη το τεράστιο  βάρος των κρατικών χρεών στην πλάτη της, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες που έρχονται. Επίσης, αυτό δεν θα λύσει όλα τα τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα που οφείλονται στα κρατικά χρέη. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα με την ρευστότητα σε δολάρια, ειδικότερα σε σχέση με το ξένο νόμισμα, κάτι που το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορεί να αντιμετωπίσει, δήλωσε ο οικονομολόγος της RBS Silvio Peruzzo στο Reuters.

5. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Μετά την χθεσινή συνάντηση που είχαν οι ευρωπαίοι  υπουργοί Οικονομικών, αποφάσισαν την αναστολή  οποιασδήποτε σημαντικής   πολιτικής κίνησης για διάστημα δέκα ημερών. « Τώρα μπαίνουμε στην κρίσιμη περίοδο των δέκα ημερών ώστε να ολοκληρωθεί και να οριστικοποιηθεί το πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση από την ΕΕ», είπε στο Associated Press ,ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn , προσθέτοντας ότι « δεν γίνεται να μας βγάλει από την κρίση μόνο μια ασημένια σφαίρα». Δηλαδή, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει ακόμη μία εβδομάδα μέχρι να μάθει ποια είναι τα όπλα που διαθέτει η Ευρώπη στο οπλοστάσιό της και πως σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει.

Πηγή: washingtonpost.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 30/11/2011 20:35:53

  Πανε για ομαδκό φούντο.
  Χρόνος ημιζωής όσο και το psi+

 2. SABI avatar
  SABI 30/11/2011 20:39:38

  Aπο αυτή την κίνηση μπορούν να επωφεληθούν και οι Ελληνικές τράπεζες και να αποφύγουν την κρατικοποίηση? Η αφορά μόνο τis Too big to fail?

 3. crousma avatar
  crousma 30/11/2011 21:14:07

  "αλλά και από το γεγονός ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της καταστάσεως" Καταπληκτικό!!

 4. PeterB avatar
  PeterB 30/11/2011 21:20:31

  Με την κίνηση αυτή θα εισέθει δολάριο με αποτέλεσμα το τοπικό νομισμα (το Ευρώ) αν απαξιωθεί.
  Λύση απαρα'ίτητα δεν είναι αυτό για την κρίση είναι όμως μια κίνηση που δείχνει ότι η Ευρωζώνη έχει αργήσει ή δειχνει ανίκανη.
  Οι πολιτικοί της ευρώπης ας φύγουν, έχουν αποδείξει ότι δεν τους νοιάζει και πολύ η ένωση.

 5. δικτυακός αντιγραφέας avatar
  δικτυακός αντιγραφέας 30/11/2011 23:08:58

  Κάθε φορά που τα λεφτά των τραπεζών τελειώνουν και χρειάζονται κι άλλα, απειλούν ότι "θα έρθει η καταστροφή αν δεν εκτυπώσετε χρήματα για χατήρι μας". Και έτσι καταφέρνουν να πείσουν τον κόσμο να το αποδεχτεί, αν και ο μόνος σκοπός αυτής της διαδικασίας, της μαζικής δηλαδή εκτύπωσης χρήματος είναι (α) να σώσει το χρεωκοπημένο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και (β) να ρίξει πάρα πολύ κάτω τους μισθούς, καθώς το νόμισμα στο οποίο πληρώνεται διαρκώς πληθωρίζεται, μέχρι να υπερπληθωριστεί εντελώς, και άρα χάνει την αξία του (εξ ου άλλωστε και η "άνοδος του χρυσού", η "άνοδος του πετρελαίου", ή η "άνοδος της τιμής των τροφίμων" που προκαλεί "εξεγέρσεις για τρόφιμα" σε φτωχές χώρες. Από τη στιγμή που τα νομίσματα πληθωρίζονται, χάνουν την αξία τους, και άρα χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα για να αγοράσεις τα ίδια πράγματα)

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/11/2011 23:09:29

  Εγώ νομίζω το έκαναν διότι 1) Η Γαλλία μάλλον έχει χάσει το ΑΑΑ αλλά δεν κάνει να το πουν, 2) Κάποια ή κάποιες Γαλλικές και ίσως Ιταλικές είχαν σκάσει από έλλειψη ρευστότητας και 3) Λένε στην Μέρκελ "ή χαλαρώνεις κούκλα μου ή θα γίνεις Ελβετία με θαυμάσιο ευρώ στα ύψη, τις BMW θα τις πουλάτε ο ένας στον άλλο, και το δολάριο ευρωπαϊκό νόμισμα". Οι Γερμανοί με τα εδώ γιουσουφάκια τους μας έχουν δεμένους χεροπόδαρα, αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό και την Ιταλία και Γαλλία. Το πιο σεξουαλικό είναι ότι και η Κίνα ....συντονίστηκε. Σημαδιακή μέρα η σημερινή.

  • zio7 avatar
   zio7 @ archaeopteryx 30/11/2011 23:58:34

   ή PEG στο $ στο 1.30 για να έχουμε άνεση να "φύγουμε" τα ντόλαρ μας απ το πηγάδι (άπατο) της Ευρώπης, ας πούμε.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ archaeopteryx 01/12/2011 01:10:56

   ..ημερα rally
   νομιζω η εξηγηση στο συγκεκριμενο ειναι τελειως απλή..
   Κεντρικες τραπεζες και κυβερνησεις πρεπει να αντιμετωπισουν θανασιμα προβληματα, αναχρηματοδοτηση κρατικου χρέους, ύφεση, πιθανη διαλυση της ευροζώνης και επιπτωσεις στο παγκοσμιο νομισματικό/τραπεζικο συστημα κλπ κλπ
   το τελευταιο που θελουν ειναι ένα έξτρα προβλημα στις τραπεζες (λες και δεν εχουν ήδη αρκετα) τον κινδυνο να καταρρευσουν λογω ελλειψη ρευστοτητας..
   η αληθεια ειναι ότι οι τραπεζες που ήταν 'σχετικα καλα' απο αποψη ρευστοτητας ειχαν γινει πλεον μια μικρη μειοψηφια, η αγορα βραχυπροθεσμης χρηματοδοτησης εηταν κλειστη για τους περισσοτερους..
   η κινηση ειναι προφανής απαλειφή όρων αλλα η εξισωση δεν εγινε καθολου ευκολοτερη..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.