#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2012 20:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει "επιμήκυνση χωρίς επιπλέον χρήματα";Η ατμόσφαιρα που επικρατεί ακόμα και στις «σκληρές» έναντι της Ελλάδας ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Βερολίνο, Χάγη, Ελσίνκι) είναι «ναι στην επιμήκυνση, αλλά χωρίς επιπλέον χρήματα». Για να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν 5 επιλογές:

1.  Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Τρόικα ή/και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου. Το IIF έχει ζητήσει μείωση επιτοκίου, υπολογίζοντας ότι μπορούν να εξοικονομηθούν έτσι μέχρι και 18,5 δισ. ευρώ ως το 2015. Επιπλέον, η έκθεση των Κορλίρα και Μονογυιού δείχνει ότι μια μείωση του επιτοκίου από το 4% στο 3,5% θα έδινε «ανάσα» στο δημόσιο χρέος.

2. «Κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (Official Sector Involvement, OSI). Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να «κουρευτούν» οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι που έχουν συγκεντρωθεί στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών (η αξία τους αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ και τα 12 δισ. ευρώ, αντιστοίχως). Τα ομόλογα αυτά αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές περίπου 20% μικρότερες της ονομαστικής αξίας τους. Αρα, αν αποπληρωθούν στην τιμή κτήσης τους, αντί της ονομαστικής, η χώρα μας θα εξοικονομήσει περίπου 10,4 δισ. ευρώ. Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως διαφωνεί με τη λύση αυτή.

3. Μετακύλιση της αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ έως το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συζήτησε το θέμα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την περασμένη Τρίτη, στη Φρανκφούρτη. Η φόρμουλα αυτή προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί να αναβάλει η χώρα μας την πληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ευρωτράπεζα μέχρι το 2020. Ετσι, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν μέχρι το 2016.

4. Έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, κατόπιν έγκρισης της Τρόικας. Στα τέλη Αυγούστου το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι, σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, «η διετής παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ και αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος».

5. Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κατά το ισπανικό μοντέλο. Πρόκειται για τη σημαντικότερη παρέμβαση που όχι μόνο θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης, αλλά θα διασφάλιζε και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο θα περιοριζόταν δραστικά μέχρι και κατά 25% του ΑΕΠ. Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM θεωρείται ευκολότερο να ισχύσει για τη δεύτερη δόση προς τις τράπεζες, ύψους 25 δισ. ευρώ, η οποία δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί.

(από τον  Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/09/2012 21:25:12

  Ένας συνδυασμός των 1,3,5 εκτός του ότι είναι απλή πολιτική απόφαση των εταίρων μας, δεν επιβαρύνει προϋπολογισμό καμιάς χώρας, χαλαρώνει το σφίξιμο της θηλειάς λόγω μη ανάγκης λήψης μέτρων φοροεισπρακτικών και μείωσης μισθών συντάξεων, και δίνει το μήνυμα στους "οίκους" πως η ευρώπη θέλει να μείνει ενωμένη. Άρα, πέφτουν τα spreads και δανείζεσαι από τις αγορές σύντομα και ξεμπλέκεις με τα μνημόνια. Θέλουν όμως οι φίλοι μας, ή θα κρυφτούν πίσω από την έκθεση της τρόικα για τη μη βιοσιμότητα του χρεους που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να πάψει τη χρηματοδότηση και "έχετε γεια βρυσούλες";

 2. Δικερως avatar
  Δικερως 16/09/2012 22:00:45

  Τι σημαίνει “επιμήκυνση χωρίς επιπλέον χρήματα”;
  Σημαινει εμεις να τους κοροϊδεψουμε οτι θα παρουμε τα μετρα αργοτερα,
  αυτοι να κανουν πως μας πιστευουν και να συνεχισουν το bailout,εμεις να καταφερουμε να παραξουμε πρωτογενες πλεονασμα και αμεσως μετα να το παιξουμε Κινεζοι...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Δικερως 17/09/2012 17:24:51

   Δεν πας καλά! Μας πνίγουν με 7% ύφεση, κοβουμε από μισθούς και συντάξεις και αυξάνουμε φόρους και χαράτσια, μεγαλώνει η ανεργία και γράφεις τέτοιες ηλιθιότητες; Αν σε είχα μπροστά μου δε θα μπορούσα να συγκρατηθώ! Πρακτορίσκο του κερατά!

 3. CHRIS avatar
  CHRIS 16/09/2012 22:17:15

  Σημαίνει και άλλα φέσια από το Δημόσιο.

 4. Σταράτα avatar
  Σταράτα 17/09/2012 11:15:40

  Geuro

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.