#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2011 13:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» στην αγορά ακινήτωνΣε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η αγορά ακινήτων, περιμένοντας τις εξελίξεις γύρω από την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Τα σενάρια περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που εντείνονται τις τελευταίες ημέρες φοβίζουν τους ειδικούς της κτηματαγοράς οι οποίοι, πάντως, δεν μπορούν με βεβαιότητα να προβλέψουν τι θα συμβεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε κατάστασης χρεοκοπίας, έστω κι ελεγχόμενης.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα επιτείνει την κρίση και στα ακίνητα, ειδικά στα επενδυτικά, δηλαδή σε όσα θα μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια και από το εξωτερικό.

Το ρευστό κλίμα στην οικονομία δεν ευνοεί επενδύσεις σε επαγγελματική στέγη, οικόπεδα ή και εξοχικές κατοικίες. Οι μεν Ελληνες δηλώνουν αδυναμία να τοποθετήσουν χρήματα στην κτηματαγορά οι δε ξένοι περιμένουν «που θα κάτσει η μπίλια» με το χρέος της χώρας. Περιμένουν, βέβαια, ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση τιμών προκειμένου να τα αγοράσουν για «ένα κομμάτι ψωμί».

Στο ερώτημα τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» στην κτηματαγορά, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει γενικό πάγωμα αγοραπωλησιών ακινήτων κάθε είδους. Ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει μια χρεοκοπία και πόσο θα επηρεάσει τη ρευστότητα των τραπεζών, θα είναι και οι επιπτώσεις. Αν οι τράπεζες σταματήσουν για πολύ καιρό να δίνουν δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, είναι δεδομένη η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Μια πιστωτική ασφυξία αυτή τη χρονική στιγμή θα οδηγούσε σε πλήρη απουσία αγοραστικής δραστηριότητας στα ακίνητα.

Από την άλλη, θα δημιουργούσε τάσεις φυγής των επενδυτικών κεφαλαίων που υπάρχουν προς αγορές και προϊόντα του εξωτερικού.

Επίσης, η δυσφήμηση της χώρας με μια χρεοκοπία δεν θα ήταν και το καλύτερο για όσους ήλπιζαν σε επενδύσεις από το εξωτερικό

Στον τομέα των ιδιωτών, η μείωση των εισοδημάτων θα σήμαινε όλο και περισσότερα δάνεια στο «κόκκινο», αδυναμία αποπληρωμής δόσεων δηλαδή και ραγδαία αύξηση των κατασχέσεων.

Αυτομάτως, η αύξηση της προσφοράς ακινήτων σε χαμηλότερες τιμές θα έφερνε σημαντική υποχώρηση των τιμών και στα υπόλοιπα ακίνητα. Επίσης, θα ήταν αναπόφευκτη μια στροφή στην ενοικίαση σπιτιών.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&pubid=111595265#

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 24/07/2011 13:29:17

  Αυτό που συμβαίνει στην κτηματαγορά παρατηρείται σε κάθε τομέα της οικονομίας.Και το βασικό αίτιο είναι έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
  Χωρίς δάνειο, αγορά ακινήτου δεν πραγματοποιείται.
  Πάντως οφείλουμε να πούμε και για την αισχροκέρδεια των εργολάβων που διόγκωσαν την οικοδομική φούσκα και όπως είναι φυσικό φτάσαμε τώρα στο σκάσιμο της φούσκας.
  Δύσκολα θα ξαναπάρει μπροστά η βιομηχανία της οικοδομής καθώς απαιτούνται βαθιές τομές που μ'αυτή την κυβέρνηση είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.

 2. φωνή avatar
  φωνή 24/07/2011 15:08:01

  Η Ελλάδα στηρίζεται σε 2 τομείς: Τουρισμό και οικοδομή.
  Η κυβέρνηση αυτή καταστρέφει οργανωμένα και τα 2 για να επιταχυνθεί η ύφεση.
  Καταστρέφουμε τη βαριά μας βιομηχανία.
  Φαντάζεστε τη Γερμανία να καταστρέφει π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία της;
  Η οικοδομή πρέπει να πάρει μπρος γιατί τροφοδοτεί τους πάντες.
  Και οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν να αναθερμανθεί η οικοδομή.

  Οι επαγγελαμτικές ομάδες που εργάζονται στην οικοδομή έχουν ΄χτυπηθεί ΄σε τρομακτικό βαθμό, επειδή δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά, δεν μπορούν να διαμαρτυρυθούν δε φαίνεται αυτό, αλλά είναι τρομερό.

  Να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στην οικοδομή να κάνουν κίνημα, να βγούν στο ΄δρόμο να μπουν στα γραφεία τους να τους τα κάνουν λίμπα, να τους κάνουν τη μούρη κρέας να καταλάβουν τι έχουν κάνει στην οικοδομή.

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ φωνή 25/07/2011 07:58:23

   Η οικοδομη "βιασθηκε" απο την επιβολη του ΦΠΑ το 2005 (εφορμογη απο 1-1-2006) οταν βγηκαν του κοσμου οι αδειες οικοδομης (γιαν α πωλουνται χωρις ΦΠΑ) και εχουν μεινει απουλητα απο τοτε.

 3. φωνή avatar
  φωνή 24/07/2011 15:16:33

  Για να δείτε πώς πατώνουν με σχέδιο την οικοδομή δείτε πως γίνεται η υποτιθέμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

  Καταργούν ναι μεν τις κατώτατες αμοιβές, αλλά αυξήσαν τις εισφορές των ταμείων 10 φορές. Για ένα διαμέρισμα 130 τ.μ. ο φόρος ήταν 2.600 ευρώ και τώρα με την απελευθέρωση πήγε στα 19.000ευρώ.

  Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Ο πελάτης πρέπει να πληρώσει 19.000 ευρώ μόνο για φόρους στα ταμεία, ενώ πριν πλήρωνε 2.600. Και μηδενική αμοιβή να βάλεις να μην έχεις καμία προσωπική αμοιβή, να το κάνεις δώρο ο άλλος θα πληρώσει 19.000 ευρώ.

  Ποιός διαθέτει αυτά τα χρήματα; Μπορεί κανείς σήμερα να βρει τόσα χρήματα; Είναι απελευθέρωση αυτή; Δουλευόμαστε;

  Η απελευθέρωση γίνεται για να βοηθάει τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Βλέπετε καναν ανταγωνισμό και κανα όφελος καταναλωτή σε αυτήν την απελεθέρωση; Με 19.000 ευρώ εισφορές σε ταμεία θέλουν να υπάρξει ανταγωνισμός;

  Και το ΤΕΕ δεν αντιδρά και αν αντιδρά το κάνει πολύ χλιαρά μπροστά σε αυτό το έγκλημα και μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως παίζει ύποπτο ρόλο.

  • Bloody Mary avatar
   Bloody Mary @ φωνή 25/07/2011 14:48:50

   Σχετικά με την «απελευθέρωση» των δικηγορικών αμοιβών, ισχύει περίπου ό,τι και με τους μηχανικούς: Ναι μεν καταργήθηκε η «ελάχιστη» αμοιβή, παρέμειναν όμως στο ακέραιο οι διάφορες εισφορές υπέρ τρίτων (ταμείων) που επιβαρύνουν τον αγοραστή και τις οποίες ο δικηγόρος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει οπωσδήποτε, ακόμη και από την τσέπη του (στην περίπτωση που δεν θα χρεώσει τον πελάτη).

   Είμαστε σε αναμονή σχετικά με το πώς θα εφαρμοστούν αυτά στην πράξη, αφού όλα είναι ρευστά μέχρι στιγμής (και, εν τω μεταξύ, ο ΔΣΑ «κοιμάται ύπνο βαθύ»).

   Αλήθεια, σε τι ακριβώς χρειάζονται και πόσο εξυπηρετούν τα αληθινά συμφέροντά μας αυτοί οι «επιστημονικοί»/«επαγγελματικοί» σύλλογοι και επιμελητήρια, όπου αναγκαστικά πρέπει να εντασσόμαστε πληρώνοντας υποχρεωτικά εισφορές, χωρίς δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός μας έξω από την ασφυκτική και περιοριστική «κηδεμονία» τους;

 4. filippos avatar
  filippos 24/07/2011 21:10:28

  pos leme apeleftherosei kai sta taji?...e kapos etsi.........to idio tha ginei.tipota kalo gia ton aplo ton kosmo.....ola gia parti tous.

 5. Pikis avatar
  Pikis 25/07/2011 10:38:21

  Δηλαδή πριν την κρίση ο κλάδος της οικοδομής ήταν υγιής;
  Είναι λογικό ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. να στοιχίζει 300.000 ευρώ;;;
  Είναι λογικό να παίρνεις στεγαστικό δάνειο για 30 χρόνια;;;
  Είναι λογικό να πληρώνεις 20.000 ευρώ για καλυμένο πάρκινγκ (πιο ακριβό από το αυτοκίνητο);;;
  Είναι λογικό να πληρώνεις τον "ημιυπαίθριο" για κατοικήσιμο χώρο;;;

  Δεν κλαίω καθόλου την οικοδομή. Μόνοι τους έβγαλαν τα ματάκια τους.

  • Φωνη avatar
   Φωνη @ Pikis 25/07/2011 11:50:17

   Η οικοδομή κινεί όλη την οικονομία κνώδαλο!

   Δεν κλαις την οικοδομή, αλλά κλαίτε που δεν υπάρχει ανάπτυξη. Προφανώς, δεν ξέρεις ποοοοσα επαγγέλματα συντηρούνται από την οικοδομή και προφανώς δεν ξέρεις ότι όταν σταματάει η οικοδομή πολλαπλασιάζεται η ύφεση και όταν πέρνει μπρος πολλαπλασιάζεται η ανάπτυξη.

   Δε μας νοιάζει καθόλου αν κλαις ή αν δεν κλαις εσύ, μας νοιάζει πως λειτουγεί η οικονομία. Τράβα και ρώτα έναν οικονομολόγο να σου πει αν είναι ευεργετικό το πάγωμα στην οικοδομή.

 6. Bloody Mary avatar
  Bloody Mary 25/07/2011 15:20:49

  Η «έκρηξη» της οικοδομής που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησε αναπόφευκτα τη στρεβλή εξελικτική πορεία που χαρακτηρίζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

  Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά (πρώτης ή και εξοχικής) κατοικίας, κύριοι υπεύθυνοι για τη «φούσκα» και τη δεινή κρίση είναι:

  - Οι – πανταχού παρούσες – τράπεζες (ιδιωτικές και δημόσιες), οι οποίες χορηγούσαν στεγαστικά ή επισκευαστικά δάνεια εύκολα και με παντελή απουσία ελέγχου του αξιόχρεου των δανειοληπτών, κατά παράβαση της σχετικής υποχρέωσής τους σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Απότοκο αυτής της πολιτικής τους είναι σήμερα τα διαρκώς αυξανόμενα «κόκκινα δάνεια» (και δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη).

  Επίσης μεγάλη είναι η ευθύνη και άλλων (κρατικών) φορέων δανειοδότησης, όπως το ΤΠΔ και ο ΟΕΚ, οι οποίοι κατασπατάλησαν τους πόρους και τα κεφάλαιά τους και σήμερα αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τα ήδη χορηγηθέντα δάνεια, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς συγχώνευσης/κατάργησης και δεν χορηγούν πλέον ακόμη και εγκεκριμένα δάνεια σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη και τα δικαιούνται.

  - Τα χαμηλά επιτόκια που, σε συνδυασμό με την εντέχνως και πανταχόθεν καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση ευημερίας και νεοπλουτισμού, κατέστησαν επιτέλους εφικτή την πραγματοποίηση του μικρο/μεγαλοαστικού ονείρου και οδήγησαν τους υποψήφιους αγοραστές στη σύναψη υπέρογκων δανείων, τα οποία τώρα πια είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν λόγω της εντεινόμενης φορολογικής επιδρομής της κυβέρνησης στα εισοδήματά τους, της επελθούσας ανεργίας, της ανόδου του euribor και του ελβετικού φράγκου (ήταν οι δημοφιλέστερες ρήτρες στις δανειακές συμβάσεις) κλπ.

  Σαν παράδειγμα αναφέρω περίπτωση συναινετικής προσημείωσης (το 2007) ποσού 460.000€ για δάνειο αγοράς ακινήτου σε in περιοχή ύψους 400.000€ και διάρκεια αποπληρωμής 40 έτη …..

  - Η προκλητική αισχροκέρδεια των εργολάβων, οι οποίοι όχι μόνο υπερτιμολογούσαν κατοικίες και βοηθητικούς χώρους, αλλά χρέωναν τους κλεισμένους ημιϋπαίθριους με την ίδια τιμή ανά τ.μ. που χρέωναν τους κύριους χώρους (χρήματα τα οποία, φυσικά, εισέπρατταν «μαύρα», μαζί με το αποκρυπτόμενο τίμημα της αγοραπωλησίας).

  Είναι άραγε τυχαίο ότι, παρά τη σοβούσα κρίση στην αγορά ακινήτων, οι τιμές τους έχουν μειωθεί ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μην κινείται τίποτε;
  Δεν έχει καταστεί προφανές σε όλους ότι τις οδυνηρές συνέπειές της υφίστανται αποκλειστικώς και μόνον οι απασχολούμενοι και κάθε είδους εμπλεκόμενοι με την οικοδομική δραστηριότητα, αφού οι εργολάβοι έχουν ακόμη πολύ «λίπος»;

  - Βεβαίως, και οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την όλη κατάσταση. Αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στους υψηλού εισοδήματος και μετοχών lifestyle αγοραστές, που αγόραζαν μαιζονέτες λ.χ. 300 τ.μ. και στα συμβόλαια εμφάνιζαν ως κύριους χώρους μόνο τα 100 τ.μ. – πάντα κάτω από το όριο του πόθεν έσχες – ενώ «βάφτιζαν» ως βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, δώματα και πατάρια) τα υπόλοιπα 200 τ.μ., με αποτέλεσμα να μην καταβάλλουν τεράστια ποσά ως φόρο μεταβίβασης, δημοτικά τέλη κλπ., εις βάρος πάντοτε των λοιπών νομοταγών κορόιδων.

  - Το – σκόπιμα – ανοργάνωτο, διεφθαρμένο και αδηφάγο κράτος, που βρήκε στη μέση ακίνητη ιδιοκτησία την εύκολη «δεξαμενή φόρων» (για τη φορολόγηση των off shore ακινήτων στις πανάκριβες περιοχές δεν τίθεται ζήτημα, φυσικά).

  Ειδικά ως προς το καθεστώς των ημιϋπαίθριων χώρων, ενώ τελούσε εν γνώσει της κατάστασης, ουδέποτε επεδίωξε να θίξει τους εργολάβους ως βασικούς υπαίτιους (ή, έστω, συμπράξαντες στην τελεσθείσα παρανομία). Αντίθετα, υπό την απειλή της κατεδάφισης, μετέθεσε εκβιαστικά το βάρος της «τακτοποίησής» τους εξ’ ολοκλήρου στους αγοραστές, συνεχίζοντας την αφαίμαξή τους.

  Ενδεικτικά αναφέρω, επίσης, την οριζόντια επιβολή τεκμηρίων, με βάση τα οποία θα οφείλεται φόρος ακόμη και για το κοτέτσι στο χωριό, τη θεώρηση ως δωρεάς και όχι ως γονικής παροχής (με συνέπεια τη φορολόγηση με υψηλότατους συντελεστές και μάλιστα αναδρομικά από το Δεκέμβριο του 2010) της καταβολής από τους γονείς του αγοραστή χρηματικού ποσού για την εξόφληση του τιμήματος, τη σταδιακή μείωση μέχρι καταργήσεως της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, την επιβάρυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με ΦΠΑ 23% επί των αμοιβών των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των άμισθων υποθηκοφυλάκων κλπ. κλπ. κλπ.

  Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι τράπεζες (στις ελάχιστες περιπτώσεις που εγκρίνουν δάνεια) απαιτούν πλέον την αναγραφή στα συμβόλαια του πραγματικού τιμήματος της αγοραπωλησίας - που αντιστοιχεί μέχρι και το τελευταίο cent στο εκταμιευόμενο ποσό του δανείου - και δεν «καλύπτουν» τα έξοδα και το αποκρυπτόμενο τίμημα με «επισκευαστικά» δάνεια, είναι εύκολο να κατανοήσουμε πόσο δυσβάστακτο έχει γίνει το κόστος απόκτησης κατοικίας.


  Βεβαίως, ο κύριος προβληματισμός εστιάζεται στο ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΣΚΟΠΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ….

 7. zame avatar
  zame 26/07/2011 11:53:49

  ΟΤΑΝ ο κυνηγος στήνει μια καλή παγίδα για να εχει καλη σοδειά στο κυνήγι του..πως μπορουμε να ψαχνουμε ευθύνες στο θυμα του ?

  Απο την μια (- Το – σκόπιμα – ανοργάνωτο, διεφθαρμένο και αδηφάγο κράτος, που βρήκε στη μέση ακίνητη ιδιοκτησία την εύκολη «δεξαμενή φόρων»)

  Απο την αλλη η ασυδωτη & παραπλανιτικη διαφημιση των δανειων (μεχρι & ντιλιβερι δανεια) αφου ο στοχος (moto) των τραπεζικων στελεχων ητανε δωστε οσα περισσοτερα δανεια μπορειτε..(αφου τους ενδιεφερε η περεταίρω τιτλοποιηση του τραπεζικου προιοντος) & μην σας ενδιαφερει αν πληρωθουν..
  και εμεις ΨΑΧΝΟΥΜΕ να ριξουμε τις ΕΥΘΥΝΕΣ στον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ που υπεκειψε στις "καλογιαλισμενες" & "ελκυστικες" καταναλωτικες life stylle..διαφημίσεις..χειραγωγησης του..

  ΕΤΣΙ ΕΦΤΑΣΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ "ΨΑΡΙΑΣ"..ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ειτε ΚΟΙΜΟΤΑΝ ειτε ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ..

  ΟΠΟΤΕ ο προβληματισμός που εστιάζεται (στο ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΣΚΟΠΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ….)
  περισσοτερο ΚΡΑΥΓΑΛΑΙΑ φανταζει η σκοπιμοτητα του..που αντε να "καουν τα ξερα"...τα χλωρα ομως ?

 8. Bloody Mary avatar
  Bloody Mary 26/07/2011 15:06:59

  Δυστυχώς ο Έλληνας δεν έχει αποκτήσει ακόμη την κατάλληλη καταναλωτική συνείδηση και συμπεριφορά, γι' αυτό και αδιαμαρτύρητα πλήρωνε, πληρώνει και θα πληρώνει το ίδιο προϊόν ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες, θα είναι επιρρεπής στη χειραγώγηση μέσω της εύπεπτης διαφήμισης και, κάθε φορά που οι καταναλωτικές οργανώσεις θα καλούν σε μποϊκοτάζ κατά των καρτέλ και των πολυεθνικών, θα τρέχει αλαφιασμένος από την προηγούμενη ημέρα να αδειάσει τα ράφια του super market.

  Όμως, το ακίνητο είναι επένδυση ζωής και, από την εμπειρία μου, γνωρίζω πως αντιμετωπίστηκε ως προϊόν μαζικής κατανάλωσης.

  Ειδικά ως προς τους ημιϋπαίθριους χώρους, θέλω να προσθέσω ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν αφενός το κράτος (πολεοδομίες και εφορίες), που εξ' αρχής γνώριζε την παρανομία και δεν λάμβανε κανένα μέτρο κατά των εργολάβων και αφετέρου οι εργολάβοι, που είτε δεν έχτιζαν κατοικίες χωρίς κλειστούς ημιϋπαίθριους (με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αγοραστές να μην έχουν ευχέρεια επιλογής) είτε επέμεναν να χρεώνουν τους ημιϋπαίθριους ως κύριους χώρους, ακόμη και όταν ο αγοραστής έλεγε ότι τους ήθελε ανοιχτούς (οπότε τι να έκανε; συναινούσε στο κλείσιμο, αφού τους είχε χρυσοπληρώσει).

 9. ηλιας avatar
  ηλιας 27/07/2011 01:45:44

  Τα θελανε και τα παθανε οι εργολαβαιοι...
  Κυνηγουν τους ταξιτζηδες αλλα αυτη η καστα των εργολαβαιων θελει κρεμασμα...κατα την αποψη μου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.