#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2011 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σημαίνει ένα ελληνικό κούρεμα για τη Γερμανία;Spiegel Online:

Πολλοί μιλάνε για μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Ή για ένα γενναίο κούρεμα του χρέους της. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί άλλο, και έτσι οι πιστωτές της θα αποχαιρετήσουν μεγάλο μέρος των οφειλομένων τους. Τι θα σήμαινε όμως αυτό για τη Γερμανία; Θα υπέφεραν οι ιδιώτες επενδυτές; Θα έπρεπε το κράτος να διασώσει και πάλι τις τράπεζες;

Το ΔΝΤ επιτρέπεται να δανείζει μια χώρα, μόνο αν είναι σίγουρο ότι αυτή δεν θα χρεοκοπήσει σε διάστημα ενός έτους. Οι Αμερικάνοι αναλυτές αμφιβάλλουν όμως αν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για ένα χρόνο. Το αν θα αναλάβουν το μερίδιο του ΔΝΤ οι χώρες της ευρωζώνης, παραμένει ασαφές. Για αυτό και ανησυχούν για τις αμφιβολίες που τρέφει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας αυστηρά την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως, θεωρούν πως μια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Ένα κούρεμα της τάξης του 50% θα κοστίσει ακριβά στους πιστωτές της Αθήνας. Σε χρήματα, μια τέτοια μείωση, αναλογεί σε περίπου €165 δισ. Το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, οπότε αυτοί είναι που θα υποφέρουν τα χειρότερα.

Τι σημαίνει όμως  ένα ελληνικό  κούρεμα για τη Γερμανία;

Εκ πρώτης άποψης, η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους και μοιάζει διαχειρίσιμη.  Οι γερμανικές εμπορικές τράπεζες κρατάνε κάπου €25 δισ. ελληνικού χρέους, σε μορφή κρατικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Ο μεγαλύτερος γερμανικός πιστωτής της Αθήνας είναι η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW. Η τράπεζα αυτή έχει δώσει ένα ποσό ύψους €8.4 δισ. στην Ελλάδα ως μέρος του πακέτου διάσωσης. Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε κούρεμα 50%, το γερμανικό κράτος (που είναι εγγυητής της KfW) θα χάσει €4 δισεκατομμύρια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την FMS Wertmanagement που κρατικοποιήθηκε στις αρχές της κρίσης, και που δάνεισε €7.4 δισ. στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχει και η τράπεζα WestLB, με ανοίγματα αξίας €1.4 δισ. σε ελληνικά ομόλογα. Αν επέλθει το κούρεμα, οι δυο αυτές τράπεζες θα φεσωθούν €4.4 δισ. και στο τέλος, οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Οι υπόλοιπες περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας, που ανήκουν στις τοπικές κυβερνήσεις, έχουν συνολικά περίπου €2.5 δισ. ελληνικού χρέους. Διαθέτουν όμως επαρκή κεφαλαιακά αποθεματικά, οπότε και δεν ανησυχούν για ένα τυχόν κούρεμα.

Η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία ούτε για τις γερμανικές ασφαλιστικές εταιρίες. Πριν από ένα χρόνο, το 1% των συνολικών επενδύσεων τους ήταν σε ελληνικά ομόλογα. Από τότε μέχρι σήμερα, το ποσοστό αυτό έπεσε σε κάτω από 0.5%, που αντιστοιχεί χοντρικά σε €6 δισ. Έτσι, μια αναδιάρθρωση κατά 50% θα έχει αποτέλεσμα τη διαγραφή €3 μόνο δισ. Αν αναλογιστούμε ότι οι συνολικές επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών αγγίζουν το €1.2 τρισ. τότε κανένας επενδυτής δεν θα πληγεί σοβαρά.

Ούτε οι επενδυτές των Funds μοιάζουν να ανησυχούν. Η DWS έχει επενδύσει μόνο το 1% των κεφαλαίων της στην Ελλάδα. Η Deka έχει ελάχιστα χρήματα δεσμευμένα σε ελληνικό δάνειο, και ούτως ή άλλως έχει προσαρμόσει την αξία τους. Η Union Investment έχει επενδύσει στην Ελλάδα μόλις το 0.15% των κεφαλαίων της. Τέλος, η Allianz Global Investors έχει ήδη φροντίσει και ξεφορτώθηκε όλα τα ελληνικά ομόλογα που κρατούσε στα χέρια της.

Έτσι, μια δραματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα σήμαινε τη κατάρρευση των ιδιωτικών τραπεζών, ούτε τη καταστροφή του ασφαλιστικού τομέα, και ούτε θα επηρέαζε δυσμενώς τα Funds.

Αυτούς που θα επηρέαζε είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια. Τα ανοίγματα των KfW, Hypo Real Estate, και  WestLB, μπορεί να αποδειχθούν κοστοβόρα για αυτούς. Θα πρέπει  λοιπόν να επέμβουν οι φορολογούμενοι, καθώς και οι τράπεζες που ανήκουν στα επιμέρους κρατίδια. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Και επειδή η Bundesbank που είναι η γερμανική κεντρική τράπεζα, κατέχει το ¼ των κεφαλαίων της ΕΚΤ, θα πρέπει να υποστεί μεγάλη «χασούρα».

Έτσι λοιπόν, η Γερμανία δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτοί που θα πληγούν θα είναι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, και η κυβέρνησή της που δεν θα μπορεί να δανειστεί από πουθενά.

Η μόνη ανησυχία προέρχεται από μια μετάδοση της κρίσης, καθώς ένα ελληνικό κούρεμα θα επιδεινώσει τη κρίση του ευρώ, για ένα πολύ διαφορετικό λόγο. Αν ο ιός μεταδοθεί στην Ιρλανδία και στη Πορτογαλία, θα χαθεί ο έλεγχος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδύνευαν σοβαρά οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, και γενικά όλοι οι Γερμανοί επενδυτές.

 

 

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/05/2011 16:36:20

  SA... συγγνωμη !! χαχαχαχαχχααααααααααα
  Μολων Κουρέ.

  ΠΠ

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/05/2011 16:38:02

  Αυτα λενε εκει εξω, και μετα μας το αποτρελλαινουν το παιντι!
  τη μιση αληθεια ! τοση οση χρειαζεται για τη χρηση που χρειαζεται !!
  αν ηταν ετσι.... θα μας ειχαν κανει και ξυρισμα !
  αχχαχαχαχα τι πλακα εχουν !!

  ΠΠ

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/05/2011 17:41:50

   ...και όμως λένε την αλήθεια.
   Το 2010 που θα έπρεπε κάποιος να είχε διαπραγματευτεί ένα κούρεμα θα ήταν καταστροφικό.
   Σήμερα είναι διαχειρίσιμο καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό το έχει η ΕΚΤ.
   Αυτό που τους φοβίζει δεν είναι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
   Αν πάρει φωτιά η Ισπανία το € τελείωσε.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Ιθαγενής 28/05/2011 17:47:31

    δλδ αν μας κουρεψουν τα επιτοκια δανεισμου της Γερμανιας θα μεινουν ιδια??... αυτο περιμενουν οι Αγορες να τους πανε ολους για σφαξιμο με σκουριασμενο λεπιδι....

    ΠΠ

    • Ο Ιθαγενής avatar
     Ο Ιθαγενής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 28/05/2011 17:51:08

     ...μα γιατί νομίζεις θέλουν και βάζουν ως προϋπόθεση να κουρευτούν και οι ιδιώτες;
     Για να πληγούν και οι αγορές;
     Αλλά εμείς τελειώσαμε γιατί αυτοί θα κουρευτούν και εμείς θα αποκεφαλιστούμε...

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Ιθαγενής 28/05/2011 17:48:18

    οκ με ΓΑΠ και "τροπο" ξεφορτωσαν επισης !!! .. γνωστα !!...

    ΠΠ

 3. Mak avatar
  Mak 28/05/2011 17:39:10

  Και με τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια των αφροαμερικανών και των λοιπών φτωχών των ΗΠΑ δε θα υπήρχε πρόβλημα και είδαμε τι έγινε.

  Τέτοια να λένε οι Γερμανοί μπας και τα πιστέψουν.

  Αυτοί που "μετέδωσαν" την κρίση στην Πορτογαλί και την Ιρλανδία αν βγάλουν δισεκατομμύρια από την πτώχευση της Ελλάδας γιατί να μην προσπαθήσουν να βγάλουν τρισεκατομμύρια από την πτώχευση της Ισπανίας π.χ.;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Mak 28/05/2011 17:47:43

   Οι ΗΠΑ το έλυσαν το πρόβλημα (για το κράτος) απλά τυπώνοντας ...και οι πολίτες πλήρωσαν.
   Έτσι οι Τράπεζες φόρτωσαν τα τοξικά ομόλογα στο Κράτος που συνέχισε να τυπώνει και χάνοντας ένα 15% ενώ οι μικρές έκλεισαν...όσο για τους φτωχούς απλά θάφτηκαν...
   Δεν τους συμφέρει να σκάσει η Ισπανία γιατί μιλάμε για τρελό δημόσιο+ιδιωτικό χρέος, είναι μεγάλη αγορά, έχει βιομηχανική παραγωγή κλπ κλπ κλπ δεν μπορεί η Γερμανία να το σηκώσει, απλά γιατί δεν τυπώνει χρήμα...

   • Theo avatar
    Theo @ Ο Ιθαγενής 28/05/2011 18:45:24

    οι Ευρωπαιοι θεωρητικα πρεπει να εχουν μαθει απο την τυχη της Lehman Brothers. Γι' αυτο οτι και να λεει ο Spiegel online ειμαστε τοξικοι, παρα μα παρα πολυ τοξικοι!
    Ισως φροντισουν αυτη τη φορα να μας αντιμετωπισουν σα Lehman Sisters και με μεγαλες δοσεις αντιβιοτικων φερουν το συστημα σε ισορροπια.
    Το προβλημα ειναι δικο τους και το ξερουν. Το ξερει και ο ΓΑΠ , πολυ περισσοτερο το ξερει ο Σαμαρας. Γι' αυτο πιεζουν τωρα για συναινεση, οσο ειναι καιρος πριν αποκαλυφθει η τεραστια μπλοφα τους.
    Και θα μας σωσουν, και δεν θα πουληθουμε για ενα κομματι ψωμι ετσι οπως το παει ο Σαμαρας!!

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Theo 28/05/2011 19:46:03

     ;)

     ΠΠ

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/05/2011 17:57:22

  +1000

 5. captain avatar
  captain 29/05/2011 05:13:20

  Η εξαπλωση της κρισης καμια φορα παει κατευθειαν Βελγιο, Ιταλια χωρις να περασει απο Πορτογαλια και Ιρλανδια και τοτε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.