14/12/2010 16:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι παίζει με το «ευρώ του Βορρά»

Η ιδέα για ένα «ευρώ του Βορρά» έπεσε στο τραπέζι της συνάντησης που είχαν τον Αύγουστο η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Τσέχος πρωθυπουργός, Petr Necas. Όπως αποκαλύπτει το Dow Jones Newswires, η Merkel είχε ζητήσει τότε από τον Necas να επιδιώξει την ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωζώνη, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επιρροή των δημοσιονομικών υγιών χωρών μέσα στη νομισματική ένωση. Σύμφωνα με τσέχικη κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο, η απάντηση του Necas ήταν ότι οι Τσέχοι θα εντάσσονταν στο ευρώ «την επόμενη ημέρα» εάν υπήρχε μια Ευρωζώνη για τη Βόρεια Ευρώπη.

Η εκπρόσωπος της Merkel, Elke Ramlow δήλωσε ότι η Γερμανία θα καλωσόριζε οποιαδήποτε χώρα θέλει να μπει στην Ευρωζώνη και πληροί τα σχετικά κριτήρια. Όμως, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο επιδιώκει την ένταξη οικονομικά υγιών χωρών για να συμμαχήσουν μαζί του στην προσπάθεια συμμόρφωσης των δημοσιονομικά απείθαρχων.

Ο διάλογος αυτός πιστεύεται ότι έγινε κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου μέρους της συνάντησης. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν μια πολύ καλή σχέση κατά την πρώτη τους συνάντηση, καθώς έχουν και πολλά κοινά. Κατέχουν και οι δύο πτυχία φυσικής, ενώ μεγάλωσαν στη σοβιετική πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η ιδέα για μια Ευρωζώνη των δημοσιονομικά ισχυρών βρήκε το περασμένο Σαββατοκύριακο νέους υποστηρικτές ανάμεσα σε δύο γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις, αν και το Βερολίνο είναι πολύ προσεκτικό σε δηλώσεις περί ευρωπαϊκού ρήγματος και επιμένει στο στόχο της ενότητας του ευρώ.

Όμως, οι ενώσεις των γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών ζήτησαν με επιστολή τους προς την Merkel να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας νομισματικής ένωσης, η οποία θα περιελάμβανε μόνο τους οικονομικά ισχυρούς και τους δημοσιονομικά υπεύθυνους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/12/2010 17:17:26

  Οι Γερμανοί θέλουν το ευρώ για να πληρώνονται σε προβλέψιμο και δυνατό νόμισμα με καλή αγοραστική δύναμη σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

  Τώρα που το πάρτυ τέλειωσε θα θέλαν το δικό τους νόμισμα αλλά είναι ακριβή η μετάβαση, και θα τους βόλευε κάποια εκδοχή της Χανσεατικής ένωσης ή των σχεδίων του Γ Ράϊχ. Για την Χανσεατική ένωση και το Γ' Ράϊχ στο h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html το άλλο και για την Ευρώπη των δύο νομισμάτων πάλι στο h++p://www.antinews.gr/?p=73773

 2. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 14/12/2010 21:59:05

  Nα περιλάβεις και τήν Κροατία στην Χανσεατική ένωση και να αλλάξεις τόν χαρτη πού είχες .....χα!χα!χα!!!!!!!!!!
  Οι Γότθοι δεν επιστρέφουν τα λάφυρά τους.... remember;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.