#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/05/2011 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει αν κηρύξουμε στάση πληρωμών και επιστρέψουμε στην δραχμή;
Οι στιγμές έσχατης κατάντιας που βιώνουμε τις τελευταίες αυτές ημέρες δεν θα έπρεπε να μας επιτρέπουν να μετέχουμε σε αστειότητες περί “κυβέρνησης προσωπικοτήτων” της Ντόρας Μπακογιάννη , την οποίαν είχε προτείνει και προ διετίας περίπου  ο Γ. Καρατζαφέρης . Μιά “κυβέρνηση προσωπικοτήτων” στερείται της πολιτικής νομιμοποίησης αλλά και της διοικητικής εμπειρίας  γι αυτό είναι όχι μόνον άχρηστη αλλά  και επικίνδυνη! Θα πρέπει να στηρίξουμε τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος με τα λάθη του και τις παραλείψεις του οδήγησε την Χώρα στο σημερινό αδιέξοδο . Να μας βγάλει αυτός από την Κρίση στην οποίαν ο ίδιος μας οδήγησε...!

Η Χώρα τελεί ήδη σε κατάσταση Έκτακτης  Ανάγκης και πληρούνται όλες  οι προϋποθέσεις γιά να κηρυχθεί αυτή νόμιμα, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα !

Η κυβέρνηση , επιβάλλεται, να κηρύξει Στάση Πληρωμών προς το Εξωτερικό αφού πρώτα προβεί μυστικά σε εκτύπωση  Νέων Δραχμών , που θα αντικαταστήσουν αιφνιδιαστικά, μέσα σε κάποιο Σαββατοκύριακο , το ευρώ  σε όλες τις εσωτερικές συναλλαγές  σε βάση ισοτιμίας   1 ευρώ  =  1 νέα δραχμή , για αποφυγή της κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών.

Από την επόμενη Δευτέρα, όλες οι καταθέσεις των Ελληνικών Τραπεζών σε ευρώ θα έχουν μετατραπεί σε νέες δραχμές και δεν θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις σε ευρώ. Μπορεί αυτό να διασφαλισθεί με αναγκαστικό Νόμο που θα εκδοθεί κατά τις διατάξεις Κήρυξης της Χώρας σε κατάσταση  Έκτακτης Ανάγκης.

Οι καταθέσεις σε ευρώ των Ελληνικών Τραπεζών (περίπου  200 δις)  καθώς και τα αποθέματα σε ευρώ και δολάρια της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνουν τότε αυτόματα , τα συναλλαγματικά αποθέματα της Πατρίδας μας !

Το διεθνές πλήγμα κατά του Ευρώ θα είναι τότε αρκετά ισχυρό, ώστε να σπεύσουν οι εταίροι μας να συνδιαλλαγούν έντιμα μαζί μας στην βάση της Αλληλεγγύης που δεν την έχουμε δει μέχρι σήμερα .  Τα χρέη μας , που θα έχουν τότε μετατραπεί αυτόματα σε νέες δραχμές (με εξαίρεση όσα ήδη ελάβαμε στα πλαίσια του Μνημονίου, διότι εμερίμνησαν περί τούτου οι ευφυείς συντάκτες του και απεδέχθησαν οι ανίκανοι υπουργοί μας), θα μπορέσουμε να τα διαπραγματευθούμε με τους δανειστές μας και διεθνείς τοκογλύφους  από ισχυρότερη πολιτική θέση (διαγραφή σημαντικού τμήματος αυτών,επιμήκυνση στα 40 χρόνια, έστω με ρήτρα ευρώ, του υπολοίπου , με μηδενικό επιτόκιο ή έστω με επιτόκιο  1,25% , όσο δηλαδή δανείζει σήμερα η ΕΚΤ ,σταθερό καθ΄όλη την διάρκεια της 40-ετίας).

Με το συνάλλαγμα των 250-300 δις ευρώ + δολαρίων θα μπορέσουμε να προμηθευόμαστε από το  Εξωτερικό όσα δεν μπορεί να παράγει η  χώρα μας, λ.χ. πετρέλαιο, όπλα, ιατρικά σκευάσματα κλπ ., γιά πολλά χρόνια, αφού  αυτόματα θα έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις γιά την ανάπτυξη της εγχώριας Παραγωγής !

Η αναμενόμενη υποτίμηση (διολισθητική) της νέας δραχμής , θα επιτρέψει την ανάπτυξη της Παραγωγής  γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων  γιά τη σίτιση του Λαού μας και βιοτεχνικών ειδών καθημερινής χρήσης , καθώς και την κάθετη αύξηση των Εξαγωγών μας σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητος με αναπότρεπτη συνέπεια την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων  μέσα σε μόλις 2-3 χρόνια.

Πιθανώς η κυβέρνηση να χρειασθεί να φορολογήσει τις εμπορικές, τραπεζικές και τηλεπικοινωνιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις που λυμαίνονται την Πατρίδα μας , με συντελεστή 5% επί του τζίρου των,  διότι σήμερα με τις υπερτιμολογήσεις που αυτές επιτυγχάνουν μέσω των διασυνδεδεμένων  off-shore εταιριών , δεν πληρώνουν ουσιαστικά κανέναν φόρο !

Η συνοπτική αυτή ανάλυση δεν είναι , φυσικώ τω λόγω, πλήρης.  Μπορεί όμως να αποτελέσει σταθερή βάση περαιτέρω ουσιώδους προβληματισμού προς μίαν άλλη κατεύθυνση , διότι οι κατεστημένες προσεγγίσεις έχουν προ πολλού χρόνου αποτύχει . Τι άλλα πράγματα περιμένουμε να δούμε για να το αντιληφθούμε, επί τέλους ;  Ας την μελετήσουν και ας την επεξεργασθούν οι οικονομολογούντες φίλοι και αναγνώστες της εκλεκτής ιστοσελίδας σας .....

Β. Μιχαήλ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 22/05/2011 19:09:18

  Με σημείο αναφοράς την τρέχουσα δομή της ΕΕ, στο πρόβλημα της Ελλάδας 2 είναι οι λύσεις:
  Α. Το ευρώ να βρεθεί στο 0,90 του δολαρίου.

  Β. Να επιστρέψουμε στην δραχμή.

 2. dimos avatar
  dimos 22/05/2011 19:13:55

  Kάπου χάσαμε την μπάλα. Οι καταθέσεις σε Ευρώ γίνουν δραχμικές ή θα παραμείνουν σε Ευρώ? Μέχρι να γίνουμε ξανά αγρότες και να ταίζουμε την χώρα, η Ρουμανία των τελευταίων χρόνων του Τσαουσέσκου (εκεί που για βρείς ντομάτα και αυγό έπρεπε να στήσεις κωλο) θα ΄μας φαίνεται παράδεισος. Η μήπως ήταν γιατί ήταν σοσιαλιστική ?

 3. dimos avatar
  dimos 22/05/2011 19:24:54

  Αντικειμενικά η επιστροφή στη δραχμή χρειαζεται τουλάχιστον 6-8 μήνες αυστηρήα και δύσκολη πρετοιμασία για την προσαρμογή μηχανογραφικών συστημάτων και τεράστια κόστη. Δεν μπορεί να είναι μυστική αν θέλουμε να λειτουργήσει η κοινωνία. Οπότε απλά ξεχάστε τη μυστικότητα. Απλά θα μας πετάξουν με τις κλωτσιές εξω από την Ευρωζώνη και θα μας δώσουν μια περίοδο για προετοιμασία. Τότε βέβαια θα γίνουμε Αφγανιστάν. Μετά η προσαρμογή θα είανι πολύ εύκολη...

  • Μήτσος avatar
   Μήτσος @ dimos 22/05/2011 21:32:30

   Σιγά την Ευρώπη... μας κατακλέβουν και εμείς βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε ευρωπαίοι...

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Μήτσος 22/05/2011 22:22:31

    Μπράβο ρε συνονόματε! Με κάλυψες!

  • Tasos avatar
   Tasos @ dimos 22/05/2011 22:17:06

   αφγανισταν αγαπητε θα γινετε στις πολεις....εμεις στο χωριο εχουμε 3-4 στρεμματα στη χειροτερη η καθε οικογενεια...ειναι υπεραρκετα για να ζησουμε με ολα τα καλα του θεου τις οικογενεις μας ,.... εχουμε αφθονο γαλα απο τις κατσικουλες μας,(τουλαχιστον 2 κατσικια σε καθε οικογενεια) υπαρχουνε,ολα τα οποροκηπευτικα(πατατες μελιτζανες φασολακια κτλ.)εχουμε αφθονο αλευρι στην ενωση του χωριου απο τα σταρια μας,εχουμε λαδι απο καποιους χωριανους που εχουνε ελιες,εχουμε ενα δασκαλο,που μπορουμε εμεις οι χωριανοι να τον πληρωσουμε και να μεινει να κανει μαθημα τα 32 παιδια του χωριου μας,και ο καταλογος συνεχιζετε....Καλυτερα χρεωκοπια τωρα,παρα σκλαβια για τα επομενα 40 χρονια....

   Οποτε σας προτεινω σιγα σιγα ,ενας ενας να ετοιμαζετε για το χωριο του,να παρετε απο 2-3 στρεμματα(ειναι πολυ φθηνα) και αφηστε τους στις πολεις να σφαζονται στα σκουπιδια για ενα χαλασμενο κομματι κρεας....

   Υ.Γ τα μετρα θα περασουνε οπως και να εχει,και η νεα ταξη πραγματων εχει στησει τελεια το παιχνιδι,τοσο τελεια που δεν μπορει να το ανατρεψει κανενα κομμα,πολιτικος φορεας κτλ,παρα μονο ο λαος με μαζικες και ''αγριες'' κινητοποιησεις...

   • elena avatar
    elena @ Tasos 23/05/2011 00:53:58

    Ωραίος!!!
    Αυτή είναι η λύση αγαπητοί φίλοι. Έξοδος από το σύστημα και επιστροφή στη φυσιολογική ζωή κοντά στη φύση που αν την σεβαστούμε μπορεί να μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα...

    • nassos avatar
     nassos @ elena 25/05/2011 01:10:06

     me tis mersedes sas kai tis BMW sas ti tha kanete?

 4. Orestios avatar
  Orestios 22/05/2011 19:30:40

  Το ευρώ ήταν ένα φιάσκο.
  Εξαθλίωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης ετοιμάζεται να εξαθλιωθεί ακόμη περισσότερος πληθυσμός.
  Με εργαλείο το ευρώ η οικονομική πολιτική είναι καταδικασμένη.
  Με πλαίσιο αυτό της ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ανάπτυξη.
  Η ΕΕ τελείωσε. Είναι ένας γραφειοκρατικός λαβύρινθος και το μόνο που εξυπηρετεί είναι η γιγάντωση κάθε παράφρωνα γραφειοκράτη.
  Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα είναι.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Orestios 22/05/2011 21:47:10

   ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ......ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Orestios 22/05/2011 23:04:10

   Ορέστιε συμφωνώ μαζί σου.
   Να σου θυμίσω όμως, ότι πριν ένα χρόνο είχαμε μια σύγκρουση για το ίδιο θέμα. Εγώ υποστήριζα αυτά που λες και εσύ τώρα.... και κάποιος άλλος με απειλούσε με ναυτικούς αποκλεισμούς αν πάμε σε στάση πληρωμών και επιστροφή στο ευρώ.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Αρματιστής 22/05/2011 23:39:48

    Δώσε λινκ

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Orestios 23/05/2011 00:55:50

     Τι μου ζητάς τώρα! Αλλά το θυμάμαι πολύ καλά.

 5. Ηλίας avatar
  Ηλίας 22/05/2011 19:34:28

  Ωραία όλα αυτά αλλά δεν πρόκειται να γίνουν από τα ελληνικά κόμματα που ξέρουμε.

 6. socrates avatar
  socrates 22/05/2011 19:35:27

  Πόσο σοφοί ήταν οι Βρετανοί και οι Σουηδοί που μούτζωσαν τους Γερμανο-Γάλλους και το ευρώ τους...!

  • Orestios avatar
   Orestios @ socrates 22/05/2011 19:51:19

   Και οι Δανοί

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ socrates 22/05/2011 20:01:24

   δεν ηταν σοφοι
   απλα ηταν Βρεττανοι και Σουηδοι και Δανοι

   • tsar avatar
    tsar @ rally monkey 22/05/2011 20:36:03

    Σωστός ο "rally monkey".

    Τόσο σωστός, που δεν βρίσκω λόγια να τον επιβεβαιώσω...

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ socrates 22/05/2011 21:48:13

   ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ socrates 24/05/2011 13:57:52

   Σιγά μην σκλάβωναν την κατά πολύ ισχυρότερη (τότε) στερλίνα οι Άγγλοι για το ευρώ! Οι μάγκες είναι οι Βορειοευρωπαίοι που το έγραψαν στα παλιά υποδήματά τους!

 7. Theo avatar
  Theo 22/05/2011 19:37:55

  ...."Τα χρέη μας , που θα έχουν τότε μετατραπεί αυτόματα σε νέες δραχμές (με εξαίρεση όσα ήδη ελάβαμε στα πλαίσια του Μνημονίου, διότι εμερίμνησαν περί τούτου οι ευφυείς συντάκτες του και απεδέχθησαν οι ανίκανοι υπουργοί μας)"...

  Αυτό το χρέος, το μνημονιακό δηλ. είναι αντισυνταγματικό και μπορεί εύκολα να κηρυχθεί ως επαχθές. Αρα...

  • Υπήκοος avatar
   Υπήκοος @ Theo 23/05/2011 00:33:53

   Συμφωνω μαζι σου Theo, θα πρεπει να λαβετε σοβαρα υπ' οψιν σας αυτο το ζητημα κε Μιχαηλ.

 8. athamas avatar
  athamas 22/05/2011 19:38:13

  Όποιος τα λέει αυτά περί δραχμής, να μας πει το νούμερο των καταθέσεων του σε τράπεζες του εξωτερικού πρώτα και μετά συζητάμε κατά πόσο μπορούμε και με πιο τρόπο να ξαναγυρίσουμε στην δραχμή ! Μόνο ως παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να λειτουργήσει η Δραχμή μας. Που η ισοτιμία της με το Ευρώ αν δεν απατώμαι σήμερα είναι κοντά στις 1500 δρχ φαντάσου που θα πάει την άλλη μέρα ,και ποιος θα την εμπιστεύεται για συναλλαγές? Ακόμα και στην εσωτερική αγορά, ρωτήστε και κανένα παππού που έζησε την κατοχή του 40!

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ athamas 22/05/2011 19:51:08

   Πες τα!

  • tsar avatar
   tsar @ athamas 22/05/2011 20:37:50

   Μηδέν καταθέσεις. Ικανοποιημένος τώρα;

   Πες μας τώρα και τις δικές σου καταθέσεις...

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ athamas 22/05/2011 21:16:55

   Το 1:1500 που γράφεις που το βρήκες. Η παλαιά δραχμή έχει καταργηθεί. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια ισοτιμία. Αν φύγεις από το ευρώ, θα εκδόσεις ένα νόμισμα που θα το ονομάσεις δραχμή και θα καθορίσεις εσύ μια ισοτιμία έναντι του ευρώ. Λογικό 1:1. Η οικονομία θα δείξει που θα πάει στη συνέχεια... Και μη είσαι τόσο σίγουρος ότι θα υποτιμηθεί πολύ.

   Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι θα σωθούμε.

   • athamas avatar
    athamas @ Αρματιστής 22/05/2011 21:27:51

    Τα νομίσματα των κρατών υφίστανται έως ότου γίνουμε Η.Π.Ε. Απλά δεν τυπώνονται .

   • pizza avatar
    pizza @ Αρματιστής 22/05/2011 22:04:40

    Ονειρα γλυκα φιλε μου. Δεν καθωριζουμε εμεις την αξια της δραχμης αλλα τα ξενα χρηματιστηρια και η ζητηση του νομισματος. Αρχισε με ισοτιμια στο ευρω και βλεπουμε που παμε??? Ετσι εχουμε δουλεψη σε αυτη τη χωρα ολα αυτα τα χρονια γι'αυτο ειμαστε εδω που ειμαστε. Χωρις προγραμμα και χωρις σοβαρους προυπολογισμους. Παντα στο "αστο γι'αυριο και βλεπουμε" Ετσι και αρχησεις με 1 ρος ενα την επομενη ωρα θα εχη παη στα 1 προς ........ Να σου υπενθυμησω οταν μπηκαμε στο Ευρω ηταν 1 ευρω προς 330 δραχμες. Αυτο το νουμερο δεν το βγαλανε απο το καπελο ουτε τους ηρθε ετσι ξαφνικα ουρανοκατεβατο. Κανε μια ισοτιμια 1 προς 1 και με τις καταθεσεις του κοσμου και οταν σε μια ωρα εχουν χασει τα εντερα τους τι θα τους πεις????

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ pizza 22/05/2011 23:06:16

     Και εγώ αυτό έγραψα. Η οικονομία θα καθορίσει την ισοτιμία. Πιστεύω όμως ότι η υποτίμηση δεν θα είναι μεγάλη.

     • tpe avatar
      tpe @ Αρματιστής 23/05/2011 00:56:49

      Μπα, μόνο τεράστια θα είναι...
      Εδώ χωρίς να έχεις άμεσο θέμα, μόνο τις δηλώσεις του ΓΑΠ πήραν οι τύποι και σε υποβίβασαν από ΑΑΑ σε junk και δανείζεσαι με 15%.
      Μια επιστροφή στη Δρχ θα έχει τα ίδια προβλήματα. Θα υποτιμάς και δεν θα μπορείς να βρεις πάτο.

  • Giannis_Analytis avatar
   Giannis_Analytis @ athamas 22/05/2011 21:21:19

   I "Katathesis" irthan apo Danismena Lefta. Afta tha "epistreftoun" enooite.

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 22/05/2011 19:42:27

  Σε αυτό το ερώτημα μπορούν να απαντήσουν μόνο οικονομολόγοι επιπέδου Σαμαρά. Οι υπόλοιποι ίσως μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις. Η δραχμή πιθανό να αυξήσει τη ρευστότητα στην εσωτερική αγορά που θα βοηθήσει φυσικά την ανάπτυξη της οικονομίας. Η αρχική ισοδυναμία 1ευρώ = 340,75δρχ. ήταν τουλάχιστον επιπόλαιη. Ο Σαμαράς πάντως δεν έχει προτείνει προς το παρόν τουλάχιστον επιστροφή στη δραχμή.

  • τάσος avatar
   τάσος @ Νίκος 22/05/2011 21:57:58

   o αντώνης σαμαράς δεν πρόκειται ποτέ να προτείνει επιστροφή στη δραχμή επειδή δεν είναι ψυχάκιας.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Νίκος 22/05/2011 23:16:49

   Ο ηγέτης που θα αποφασίσει κάτι τέτοιο δεν το θέτει σε δημόσια διαβούλευση. Το αναγγέλει ξαφνικά και το ολοκληρώνει αμέσως. Ο Πρωτοπαπαδάκης το 1922 αποφάσισε τη διχοτόμηση του νομίσματος (το είχε κάνει πρώτος ο Διονύσιος των Συρακουσών), το ήξερε μόνο αυτός, ανέβηκε στο βήμα της βουλής, έβγαλε ένα χαρτονόμισμα από τη μια τσέπη και ένα ψαλίδι από την άλλη, έκομε το χαρτί στη μέση και είπε το μισό ανήκει στο κράτος και το άλλο μισό είναι ομολογία που θα εξοφληθεί όταν η πατρίδα μπορέσει.

   Ήταν ευπατρίδης όμως και όχι μπρόκερ. Είχε πάει, πριν ανακοινώσει τα μέτρα, στη τράπεζα, έβαλε την ακίνητη περιουσία του υποθήκη και πήρε δάνειο 250.000 δρχ. όταν ανακοίνωσε τα μέτρα έμεινε με 125.000 δρχ. Η στρατιά μικράς Ασίας άντεξε μερικούς μήνες ακόμη και αυτός εκτελέστηκε για "εσχάτη προδοσία"!!!!

   • tpe avatar
    tpe @ Αρματιστής 23/05/2011 00:59:33

    ΟΚ, κάτι απλό: Ξέρεις πόσο καιρό θα κάνουν να αλλάξουν όλα τα συστήματα στις (πχ) τράπεζες και να γυρίσουν σε Δρχ? Ξέρεις πόσο καιρό θα πάρει για τα supermarket.
    Αλήθεια, έχεις άποψη γιατί ξέρεις οικονομικά;

 10. kapoios avatar
  kapoios 22/05/2011 19:53:50

  Εσυ δλδ ρωτησες τον παππου και εβγαλες συμπερασμα;;;

  • athamas avatar
   athamas @ kapoios 22/05/2011 21:36:57

   Σοβαρές συναλλαγές γινότανε μόνο με λίρες χρυσές , τριαντάρια, κλπ νομίσματα .Τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιόντουσαν μόνο ως ρέστα! Ο παππούς μου πέταξε δυο βαλίτσες χαρτονομίσματα και πολύ άλλοι βέβαια!

 11. Greco avatar
  Greco 22/05/2011 19:56:10

  μην το μελετατε καν

 12. κοινη λογικη avatar
  κοινη λογικη 22/05/2011 19:56:27

  ...δηλαδή τις λάθος πολιτικές μας επιλογές δια της ψήφου που επέτρεψε τη διασπάθιση των εγχώριων και διεθνών πόρων (βλ. πακέτα και επιδοτήσεις) από βουλευτές, πολιτικούς και λοιπούς παραγοντίσκους, αλλά και από εμάς τους ιδίους τους μάγκες και τους πονηρούς, θα πάμε να τις φορτώσουμε στην ΕΕ ?

  συγνώμη κιόλας, αλλά όταν τρώγαμε τις επιδοτήσεις ήταν καλοί και αλληλέγγυοι και σήμερα που ζητάνε εγγυήσεις για τα κεφάλαιά τους, έγιναν εχθροί ?

  το πρόβλημα δεν είναι οι δανειστές, είναι όσους έχουμε εκλέξει για να διαπραγματεύονται με τους δανειστές ξεπουλώντας τον ιδρώτα των νοικοκυραίων Ελλήνων και την πατρίδα ολάκερη.

  ...η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης ως χώρα, κι όσο έτρωγε από το Σχέδιο Μάρσαλ και την Ουνρά, αλλό τόσο έτρωγε από το '81 τα έτοιμα, θάβοντας τα λεμόνια της γιατί ήταν πιο πολλά και πιο ξεκούραστα τα ευρωπαϊκά λεφτά.

  αν δεν σοβαρευτούμε και δεν επιλέξουμε τους ηγέτες με ...δια και ντομπροσύνη, τέτοιες "λύσεις" θα είναι για παιδικό παιχνίδι και πόλεμο με μπιρμπιλόνια ενώ μας σημαδεύουν μπαζούκας.

  • tpe avatar
   tpe @ κοινη λογικη 23/05/2011 01:00:06

   +1000

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ κοινη λογικη 25/05/2011 11:38:39

   Συμφωνῶ καί ἐπαυξάνω...! Αὐτή εἶναι πραγματικά ἡ ἄποψη τῆς ...κοινῆς λογικῆς!
   Οἱ «δανειστές» μας ὅμως -καί τό γνωρἰζεις πολύ καλά- δέν εἶναι ἁπλῶς «σωστοί ἐπιχειρηματίες»...
   Ἐδῶ ὅμως δἐν ἔχουμε νά κάνουμε μέ ἐγγυήσεις...
   Προφασιζόμενοι τό «ὑπέρογκο» ἀλλά πραγματικό χρέος τῆς χῶρας, ἔρχονται νά κάνουν ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ...
   Ἄλλωστε γιά νά ἐπιλέξουμε πολιτικούς μέ ...$@%δια, πρέπει πρῶτα νά τά ἔχουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ!

 13. EPICOUROS avatar
  EPICOUROS 22/05/2011 19:59:57

  Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ EPICOUROS 22/05/2011 20:10:11

   Μεγαλο παραμυθι,
   για να εισαι ανταγωνιστικος (στον τουρισμο και οπουδηποτε) απαιτουνται υψηλα στανταρντ που με την σειρα τους απαιτουν επενδυσεις - οι οποιες σε χρεωκοπημενο κρατος αργοθν λιγακι..
   Οποτε γινεσαι 3ο-κοσμικος και περιμενεις τις επενδυσεις σε καμμια 10ετια,
   στο μεταξυ ποιος ζει ποιος πεθαινει. Μιλαμε για σχεδιο.

 14. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 22/05/2011 20:07:05

  Όχι φίλε μου,
  Ή θα αποφασίσει η ΕΕ τη μεταφορά των πλεονασμάτων στις ελλειμματικές χώρες ή "κούρεμα" ή στάση πληρωμών, αλλά μέσα στο ΕΥΡΩ, σε κάθε περίπτωση.
  Δεν θα πεθάνουμε εμείς για να μην διαταραχθεί η ευρωζώνη.
  Χώρια που τα δικά μας λαμόγια τα οποία έχουν τα κλεμμένα ευρώ στο εξωτερικό θα τα φέρουν τότε και θα αγοράζουν περιουσίες ολόκληρες για ένα κομμάτι ψωμί.
  Όχι.
  Έτσι κι αλλιώς οδηγούμαστε στο αδιέξοδο.
  Σύγκρουση και ότι βγει.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 22/05/2011 21:34:28

   Ετσι και αλλιως αυτοι που έχουν τα ευρώ έξω, ειτε με το ευρώ ειτε με την δραχμή, σε λίγο θα αγοράζουν περιουσίες ολόκληρες για ένα κομμάτι ψωμί.
   Κάποιοι πιστεύουν οτι τα οικονομικά πραγματα στην χώρα θα παραμείνουν ως έχουν αν παραμείνουμε στο ευρώ. Με ανεργία συντομα που θα πλησιαζει το 50% του ενεργου πληθυσμου ετοιμαστητε να φαγωθουμε μεταξύ μας. Δεν μιλά για άλλα οικονομικα μεγεθη.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 22/05/2011 21:36:27

   Συγκρουση - ποιος και με ποιους ?
   Επρεπε να συναντησει τον ΓΑΠ?
   Πως μπορει να ηγηθει πατριωτικου μετωπου για εξοδο απο την κριση οταν εχει νομιμοποιήσει τους μειοδοτες.
   Επειγόντως ΑΛΛΟΣ.

 15. perastikos avatar
  perastikos 22/05/2011 20:07:49

  Ενα πολύ γρηγορο ερωτημα που μου γεννηθηκε διαβάζοντας το άρθρο είναι αν η κυβέρνηση προχωρούσε να ...."αντικαταστήσει αιφνιδιαστικά, μέσα σε κάποιο Σαββατοκύριακο, το ευρώ σε όλες τις εσωτερικές συναλλαγές σε βάση ισοτιμίας 1 ευρώ = 1 νέα δραχμή".... τότε αυτόματα τα 200 δισεκ. ευρω των καταθέσεων στίς ελληνικές τράπεζες θα μετατρέπονταν σε 200 δισεκ. νέες δραχμές. Απο που λοιπόν θα βρισκόταν ... "το συνάλλαγμα των 250-300 δις ευρώ + δολαρίων για να μπορέσουμε να προμηθευόμαστε από το Εξωτερικό όσα δεν μπορεί να παράγει η χώρα μας, λ.χ. πετρέλαιο, όπλα, ιατρικά σκευάσματα κλπ ."? Μήπως έχει τέτοια ταμειακά διαθέσιμα η ΤτΕ και όλο το τραπεζικό σύστημα και δεν το ξέρουμε? Αν σηκωθούν αυριο όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων, με πόσα κεφάλαια σε μετρητά θα βρεθούν οι παραπάνω? Αρα, πως θα διασφαλιστεί η προμηθεια τών όποιων πρώτων υλών δεν παράγει η χώρα ωστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εγχώρια παραγωγή?

  • tiramola avatar
   tiramola @ perastikos 22/05/2011 23:41:36

   Τα ρολλά των τραπεζών θα κατέβουν για να πετύχει το "σχέδιο".

 16. nickname@taleftaiparhoun.gap avatar
  nickname@taleftaiparhoun.gap 22/05/2011 20:10:46

  Σας βλέπω πολύ πρόθυμους να ασπαστείτε την υπόθεση του κου Μιχαήλ.
  Ιδανικά όπως τα αναπτύσει ο συγγραφέας,λογαριάζει όμως με την λογική και τα απλά μαθηματικά ,χωρίς τον πανικοβλημένο Ελληνικό λαό και τους ντόπιους κερδοσκόπους που καραδοκούν.Εδώ δεν μπόρεσαν οι κυβερνώντες να ελέγξουν την μετάβαση στο ΕΥΡΩ όταν για ένα χρόνο υπήρχε η δυνατότητα παράλληλης χρήσης της δραχμής, σε μιά νύχτα το Ελληνικό νερό από 100 δραχμές η φιάλη πήγε στο 1 ΕΥΡΩ και κανείς νδεν το πήρε χαμπάρι,γιατί όλοι καμάρωναν τα καινούργια χρήματα! Θα υπάρξει ραγδαία υποτίμηση στο όνομα της αντγωνιστικότητας των Ελληνικών προιόντων ,ποιών αλήθεια προιόντων ,τί παράγουμε και δεν τα αγοράζουν σήμερα οι ξένοι γιατί είναι ακριβά; η υποτίμηση του νομίσματος επιδρά θετικά στις χώρες που έχουν πολύ ανταγωνιστικά προιόντα και δή βιομηχανικά.
  Αναλογιστείτε με πόσες χιλιάδες δραχμές θα γεμίζετε το αυτοκίνητό σας βενζίνη και σε τι ποσοστο του εισοδήματός σας θα αντιστοιχεί;
  Πάτε σε ένα μανάβικο η όποιο δήποτε κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης και πέστε μου πόσα από αυτά παράγονται στην Ελλάδα και θα παραμείνουν προσιτά ;
  Θυμάστε την εποχή που όποιος γνώριζε ναυτικό ήταν προνομιούχος γιατί τού έφερνε φωτογραφικές μηχανέ και διάφορα ηλεκτρονικά που εδώ κόστιζαν πολλές φορές 5 και έξη μισθούς. Θέλει κανείς να γυρίσει σε αυτές τις εποχές που οι έξυπνοι θα βγάλουν τα ΕΥΡΩ που έχουν κρύψει ή βγάλει στο εξωτερικό και θα θησαυρίσουν σαν τους μαυραγορίτες της κατοχής, με 200 και 1000 ΕΥΡΩ θα αγοράζουν τις περιουσίες των άλλων.
  Σκεφτήτε το λίγο ποιό ψύχραιμα το θέμα και θα δείτε.

  • pizza avatar
   pizza @ nickname@taleftaiparhoun.gap 22/05/2011 22:07:00

   Πεστα τους χρυσοστομε

  • tpe avatar
   tpe @ nickname@taleftaiparhoun.gap 23/05/2011 01:04:00

   Πες τα. Έχω βαρεθεί να ακούω "κουτοπονηριές" για πως θα γλιτώσουμε τα "μέτρα". Αμαν πια με τα μέτρα. Δεν μας κάνει κακό που θα πουληθεί η ΔΕΗ ή ο ΟΣΕ. Αρκετά δεν μας φόρτωσαν... Πηγαίνετε και λίγο στο εξωτερικό να δείτε τι επίπεδο υποδομών έχουν (ακόμα και στην Ισπανία/Πορτογαλία) και μετά ελάτε να συζητήσουμε... Αμφιβάλω αν είμαστε πολύ καλύτερα πχ από Αίγυπτο.

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ tpe 25/05/2011 11:47:35

    ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ!
    Ὅταν λοιπόν θά πληρώνεις 1 Εὐρώ τήν κιλοβατώρα καί τό ...λἰτρο τό νερό στό ...σπίτι, ἐπειδή «Δεν μας κάνει κακό που θα πουληθεί η ΔΕΗ καί ὁ ΟΣΕ...», τότε θά κλαῖς ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

 17. man8os avatar
  man8os 22/05/2011 20:14:16

  Οποιος δε κουραζεται να διαβαζει εδω ειναι μια πληρης αναλυση.
  http://techiechan.com/?p=1051

 18. Πητ avatar
  Πητ 22/05/2011 20:20:44

  Το αστείο σ’ αυτήν την τραγικά αφελή πρόταση είναι ότι το κράτος θα εκτυπώσει μυστικά δραχμές. Δηλ. θα φέρει από τη σύνταξη εκατοντάδες υπαλλήλους του Νομισματοκοπείου, θα αναβαθμίσει τα μηχανήματα, θα παραγγείλει χιλιάδες τόνους χαρτιού και μετάλλου και δεν θα καταλάβει κανείς τίποτα.
  Ας μου βρει κάποιος τον τρόπο που θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη μυστικότητα η οποιαδήποτε κυβέρνηση και μετά δέχομαι να συζητήσουμε τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Πητ 22/05/2011 23:06:06

   Η πιθανότητα να έχει παραγγελθεί και να έχει ολοκληρωθεί ΗΔΗ η εκτύπωση δραχμών σε νομισματοκοπείο του εξωτερικού (σε χώρα με σιδερένιο σύστημα πειθαρχίας που διασφαλίζει τη μυστικότητα, όπως π.χ. σε κάποια δικτατορία στυλ Λευκορωσίας), σου έχει περάσει από το μυαλό;

 19. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 22/05/2011 20:22:56

  Συμφωνώ με το ύφος της ιδέας σας κ. Μιχαήλ. Η αποφυγή εφαρμογής αποφασιστικών πολιτικών μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταρευση και καταστροφή. Σε αντίθετη περίπτωση θα έτρεχε το "κακό αίμα" (bad blood) και η δικαιοσύνη και ο λαός θα αναγκαζόταν να επιρρίψει ευθύνες επιτέλους σε εκείνους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και να βρεθούν τρόποι για την ανάπτυξη της χώρας. Για υπενθύμιση, εδώ είναι το λίνκ των New York Times για την εξαπάτηση της ΕΕ από την τότε κυβέρνηση
  http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/global/14debt.html
  Πώς το λέει ο λαός; "Ο κόσμος τοχει βούκινο κ εμεις κρυφό καμάρι".

 20. μουρίνιο avatar
  μουρίνιο 22/05/2011 20:24:44

  Όποιος θέλει επιστροφή στη δραχμή, να σπεύσει άμεσα προς Γουδί. Στην Ελλάδα έχουν εκτελεσθεί αρκετοί έχοντας βλάψει πολύ λιγότερο τη χώρα απ΄όσους προπαγανδίζουν την επιστροφή στη δραχμή.
  Επιστροφή στη δραχμή συνεπάγεται όχι απλά δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων και χαμηλών τάξεων, αλλά τον οικονομικό θάνατο όλων όσων έχουν σταθερό εισόδημα ( μισθωτοί, συνταξιούχοι). Αν υποτεθεί οτι η τιμή μετατροπής ευρώ-δραχμής είναι λ.χ. 1 ευρώ- 500 δραχμές, σε συντομότατο διάστημα λόγω των αλλεπάλληλων δραστικών υποτιμήσεων θα φτάσει τουλάχιστον την αναλογία 1-1000. Το αντιλαμβάνεστε; Αν ένα αυτοκίνητο κοστίζει 20.000 ευρώ σήμερα κι εγώ έχω ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ χρειάζεται να δουλεύω ένα έτος, για να το αποκτήσω. Αν όμως επιστρέψουμε στη δραχμή, θα χρειάζεται να δουλέψω 3 χρόνια, για ν΄αποκτήσω το ίδιο προϊόν, χωρίς αυτό να έχει υποστεί καμία εργοστασιακή αύξηση τιμής!
  Μια χώρα, που εισάγει όλα τα κεφαλαιουχικά αγαθά μεγάλης αξίας και παράγει μόνο τρόφιμα ( και αυτά μόνο εν μέρει, δεν είμαστε αυτάρκεις) δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της με το δικό της νόμισμα. Οι εξαγωγές δεν θ΄αυξηθούν όσο ευαγγελίζονται οι "φωστήρες της δραχμής" , διότι απλά αν δεν παράγεις, δεν έχεις κάτι να εξάγεις.
  Ο,τι και να λέμε για το ευρώ όποιος δεν αντιλαμβάνεται οτι με το ευρώ βελτιώθηκε αισθητά το βιοτικό μας επίπεδο την τελευταία δεκαετία είναι είτε άσχετος είτε εμμονικά προσκολλημένος στο εξιδανικευμένο παρελθόν της Ψωροκώσταινας.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ μουρίνιο 22/05/2011 21:05:27

   Δε μας λες ποια οικονομικη σχολη εχεις τελει'ωσει να πάμε και εμεις να ανοίξουμε τα σραβά μας?
   "Ο,τι και να λέμε για το ευρώ όποιος δεν αντιλαμβάνεται οτι με το ευρώ βελτιώθηκε αισθητά το βιοτικό μας επίπεδο την τελευταία δεκαετία είναι είτε άσχετος είτε εμμονικά προσκολλημένος στο εξιδανικευμένο παρελθόν της Ψωροκώσταινας."
   Για την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου ξ'ερεις πόσα χρωστάει η χώρα και ο ελληνικός λαός? Μήπως σου λέει τίποτα η λέξη χρεωκοπία?
   "Μια χώρα, που εισάγει όλα τα κεφαλαιουχικά αγαθά μεγάλης αξίας και παράγει μόνο τρόφιμα ( και αυτά μόνο εν μέρει, δεν είμαστε αυτάρκεις) δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της με το δικό της νόμισμα. "
   Με αυτήν την παρατηρηση σου με στέλνεις αδιάβαστο. Δε μας λες πως θα πληρώσεις τα εισαγόμενα? Χωρίς δικό σου νόμισμα απλά δεν υπάρχεις.
   Εισαι τελειωμένος σαν κράτος οπως αποδείχθηκε. Και δεν ειναι μονο η Ελλαδα. Θα δουν πολλά τα μάτια μας τους επόμενους μήνες.
   Εγω βέβαια θα επαναλάβω την δήλωση μου, που την έχω καταθέσει εδω και αρκετους μήνες στο antinews, οτι σε λίγο θα παρακαλάμε για επαναφορά της δραχμής.

   • μουρίνιο avatar
    μουρίνιο @ neos agrotis 22/05/2011 21:29:24

    Καλύτερα μισές αποδοχές από τις σημερινές και ευρώ , παρα δραχμή και ατελείωτες υποτιμήσεις που θα μας οδηγήσουν σε βιοτικό επίπεδο του΄50. Εσύ, μεγάλε οικονομολόγε, πώς θα κάνεις εισαγωγές; Με τη νέα δραχμή σου που θα χαίρει ίδιας εκτίμησης με το λεκ; Που η τηλεόραση θα ξεκινάει από το λιμάνι Pusan της Κορέας με αξία 300.000δρχ και μέχρι να εκφορτωθεί στον Πειραιά θ΄αξίζει 500.000δρχ. Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο θα κλυδωνισθεί το νόνισμα αυτό της πλάκας όταν το πανίσχυρο ευρώ υφίσταται τέτοια κρίση; Η δραχμή συμφέρει μόνο τα κοράκια ( ημεδαπούς κι αλλοδαπούς) που καραδοκούν να λεηλατήσουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων και τους rooms to let των νησιών. Όχι τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ μουρίνιο 22/05/2011 23:20:31

     Δηλαδή θα πρέπει να μείνουμε στο ευρώ για τη τηλεόραση, το κινητό, το αυτοκίνητο, τα σέα μας και τα μέα μας....

     • μουρίνιο avatar
      μουρίνιο @ Αρματιστής 23/05/2011 00:15:20

      Όχι, να πάμε στη δραχμή για να τρώμε φτηνότερα τα μούσμουλα και τα σέσκουλα...Γιατί μόνο αυτά παράγουμε ...

     • tpe avatar
      tpe @ Αρματιστής 23/05/2011 01:10:07

      Τι απ' όλα αυτά παράγεις;
      Ακόμα κι έτσι να είναι: Πόσες εταιρείες δουλεύουν αποκλειστικά με υπολογιστές; Να πούμε το 80%? ΟΚ. Ε, αυτές τότε, πως θα κάνουν επενδύσεις-αναβαθμίσεις-βελτιώσεις υπηρεσιών κοκ?
      Γιατί την τελευταία φορά που είδα στη ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, τα σκόρδα ήταν ΚΙΝΑΣ....
      Παιδιά, ας τελειώσει το ανέκδοτο με τη Δρχ και το Ευρώ. Έχετε ξεχάσει τις εποχές που η ΤτΕ ξόδευε τα μισά αποθεματικά της σε ΜΙΑ μέσα για να αντέξει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων; Έχετε ξεχάσει τον πληθωρισμό του 20+%? Τα επιτόκια του 20-30%?

     • Γιώργης avatar
      Γιώργης @ tpe 25/05/2011 12:43:21

      Μήπως γνωρίζεις τά σημερινά ἐπιτόκια;

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ μουρίνιο 22/05/2011 21:25:04

   Το πρόβλημά σου είναι πόσο θα πάει το αυτοκινητό που θέλεις να αγοράσεις και όχι ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας μένοντας στο ευρώ.

   Δυστυχώς δεν έχεις καταλάβει που θα βρισκόμαστε σε δύο χρόνια. Θα είμαστε χρεωμένοι στο 200% του ΑΕΠ, οι της ΕΕ θα έχουν σώσει το τραπεζικό τους σύστημα, εμείς θα χρωστάμε στα κράτη της ΕΕ έχοντας βάλει υποθήκη και τα εγκόνια μας, το δημόσιο θα το έχουν πάρει τα κοράκια, η αντιπροσωπεία της τρόικας θα έχει αντικατασταθεί από επίτροπους και γκαουλάιτερ .... και τότε θα μας πετάξουν στα αζήτητα.

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ Αρματιστής 23/05/2011 01:13:52

    +1000!
    Εστί είναι, θα μας πετάξουν όταν το θεωρούν για αυτούς ακίνδυνο.
    Χωριστά αν είσαι ήδη αχρείαστος γιατί να μην σε διαμελίσουν?
    Τώρα μας "κρατάνε" γιατί κινδυνεύουν. Το 2013 θα μπούμε έτσι η αλλιώς σε Δραχμή 2, μονο θα είμαστε πολύ πιο πολύ χρεωμένοι και απόλυτος χωρίς ελπίδα. Η Ελλάδα δεν θα μας ανήκει, μπορεί κάποιοι μετά να την βρίσκουν με ένα iphone για παρηγοριά...

  • stroumfaki avatar
   stroumfaki @ μουρίνιο 22/05/2011 23:52:59

   Δηλαδή αντίθετα αν αποτύχουν όλοι αυτοί που μιλάνε για το Ευρώ και τα μνημόνια και σε λιγα χρόνια (ή και μήνες) η Ελλάδα φτάσει στο τραγικότερο σημείο της θεωρείς ότι πρέπει να τους στείλουμε στο Γουδί;

   Υ.Γ. ... για να μην τα μπερδεύεις το καινούργιο νόμισμα δεν θα έχει καμία σχέση ΟΥΤΕ με το ΕΥΡΩ ούτε με τη ΔΡΑΧΜΗ.

 21. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 22/05/2011 20:28:48

  ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ 270 ΔΡΧ.ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΡΟ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ 340ΔΡΧ..ΔΗΛΑΔΗ ΕΒΓΑΛΑΝ 120 ΔΡΧ.ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΥΡΟ.ΤΩΡΑ ΠΑΛΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ.Η ΛΥΣΗ ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΩΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 25/05/2011 12:45:13

   Ἔτσι!

 22. Απορία avatar
  Απορία 22/05/2011 20:38:44

  "Ο,τι και να λέμε για το ευρώ όποιος δεν αντιλαμβάνεται οτι με το ευρώ βελτιώθηκε αισθητά το βιοτικό μας επίπεδο την τελευταία δεκαετία είναι είτε άσχετος είτε εμμονικά προσκολλημένος στο εξιδανικευμένο παρελθόν της Ψωροκώσταινας."

  Το βιοτικό επίπεδο του περισσότερου κόσμου βελτιώθηκε λόγω των εύκολων δανεικών από τις τράπεζες όχι για κανέναν άλλο λόγο. Οι μόνοι που κονόμησαν πολλά ήταν οι γνωστοί νταβατζήδες, πολλοί πολιτικοί και κομματάνθρωποι, αρκετοί έμποροι, μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι που τα'παιρναν και πολλοί εργολάβοι-μπετατζήδες.

  • anideos avatar
   anideos @ Απορία 22/05/2011 22:46:54

   Και ο ευκολος δανισμος λογο Ευρο εγηνε ευφικτος αρα ακυρον το επιχειρημα.
   Αν βγουμε απ το Ευρο χωρις αναπτηξιακο σχεδιο θα κανουμε ενα μεγαλο σφαλμα
   θα εχουμε χασει καθε αξιοπιστια απεναντι στις αγορες η κατρακυλα της δραχμης θα ειναι ανεπαναλυπτη για μη εμπολεμους καιρους.
   Αρα καθομαστε εκει που ημαστε, τις λησεις τις εχει δωσει ειδη ο Σαμαρας: EΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και αρση μερικων ορων του μνημονιου και ΑΝΑΠΤΗΞΗ.

 23. posidonas avatar
  posidonas 22/05/2011 20:39:35

  Κι ολα αυτα θα γινουν με αυτους τους τσαρλατανους της φαυλοτητας και της ρεμουλας που εχτισαν επι τριαντα χρονια και πλεον; Πολυ αισιοδοξα τα ακουω και μακαρι να ειναι ετσι, αλλα αυτοι που μας εφεραν ως εδω, θα πρεπει να δικασθουν και οχι να το παιζουν σωτηρες. Η φαυλοκρατια να αφησει τις προσωπικοτητες στην ακρη και να μην κρυβονται πισω απο αυτες γιατι στο παραβαν θα ειναι οι ιδιοι.

 24. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 22/05/2011 20:45:58

  Ωπα, μην τρελλαθούμε εντελώς.Δεν φταίει το ευρώ για την κατάντια μας. Το στραβό μας το κεφάλι και η πολιτική/οί ανικανότητά μας -εν συνόλω- φταίνε.Μας δόθηκε μια ευκαιρία να σοβαρευτούμε και να σουλουπωθούμε αλλά με ποιά ηγεσία;Να το πούμε στα ίσια συμπατριώτες;Χάρη μας κάναν και μας ενέταξαν στην "Ευρωζώνη".Το ήξεραν ότι δεν "φτούραγε" η οικονομία μας.Ναι, βεβαίως,τα κεκτημένα τους διασφάλιζαν οι συν-εταίροι στην Ε.Ε.Ομως εμείς καταφανέστατα κλωτσήσαμε την καρδάρα με το γάλα.
  Δεν βλέπω κανέναν να μιλάει για κάτι εξαιρετικά σημαντικό: μήπως θυμάστε εν συνόλω πόσα δις ευρώ ήταν τα περιλάλητα "πακέτα στήριξης"; Πάνω από 100 δις...Τα είδατε εσείς κάπου ή εγώ πάσχω από οφθαλμική εξωφορία;Δόθηκαν τα χρήματα αυτά για να γίνουν υποδομές ή στριπτιζόμπαρα στον κάμπο της Λάρισας και αλλαχού ή μήπως 10μετρα φοσυκωτά και εξοχικούλια;Τότε δεν ήταν αλληλέγγυοι οι εταίροι;Η μήπως ήταν οι "κουτόφραγκοι" που εμείς αρμέγαμε;Αν εμείς λοιπόν τα σκατώσαμε δεν φταίνε οι εταίροι.Ας είχαμε το μυαλό να στρώναμε κώλο στη δουλειά όπως έκαναν κι αυτοί.Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τα μούτρα μας στον καθρέφτη και να παραδεχτούμε τα θεμελιώδη λάθη μας.Βεβαίως τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος μας."Δεν είν' εύκολες αι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί" έγραφε ο Διον.Σολωμός στον Εθνικό μας Υμνο, μην το ξεχνάτε.Πάντα έτσι ήταν. Δικό μας κενό εκμεταλλεύονται οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι.Την αποσάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας, το υδροκέφαλο αντιπαραγωγικό κράτος, την έλλειψη επαγγελματισμού στις συναλλαγές μας, την νοοτροπία της "αρπαχτής" πληρώνουμε τώρα.Οταν μπήκαμε στην Ε.Ε. οι ευρωπαϊκές αγορές κατακλύζονταν από αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα μας.Τώρα;Παρακάλαγαν να έλθουν διακοπές στα νησιά μας.Τώρα, τι διαμεσολάβησε και μας φτύνουν; Χάσαν τα νησιά την ομορφιά τους ή χάλασε η θάλασσα; Εκαναν deals οι επιχειρηματίες και τους έδιναν ανοιχτή πίστωση,τώρα ούτε να συζητήσουν δεν κάθονται αν δεν προκαταβληθεί εγγυητική επιστολή.Γιατί;
  Διότι πολύ απλά συμπατριώτες εμείς πρώτοι φανήκαμε ανάξιοι της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης τους.Δύο ευρώ ο καφές στην place de la Concorde στο Παρίσι, οκτώ στη Σαντορίνη.Πήγαινε η πρώτη νταλίκα στην grossmarkt του Μονάχου με εκλεκτό φορτίο και οι επόμενες ήταν γεμάτες σάπια.Ερχεται το γκρουπ των τουριστών και βρίσκει Παρθενώνα κλειστό, μουσεία μες στη βρώμα, άλλες τιμές για έλληνες και άλλες γι' αυτούς και πάει λέγοντας.
  Ξέρετε κάτι αδέλφια;Η εμπιστοσύνη δύσκολα ξανακερδίζεται.Και το χρέος να καλύψουμε, δύσκολα θα μας ξαναεμπιστευθούν.Δυστυχώς απωλέσαμε την "έξωθεν καλή μαρτυρία".Δυστυχώς...
  Και τώρα;Αμεση αναδιάρθρωση των βασικών γραμμών του "Μνημονίου" και επαναδιαπραγμάτευση των εθνοπροδοτικών όρων. Αμεση εφαρμογή του σχεδίου "Ζάππειο 2" για να κινηθεί η οικονομία και να δουλέψει ο έλληνας.Δουλειά χρειάζεται ο τόπος,σκληρή και επίπονη.Και φυσικά ηθική και στιβαρή ηγεσία.Αντώνη ακούς;

  • Theo avatar
   Theo @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 22/05/2011 21:00:10

   Μηπως αντι για τον "Αντωνη" πρεπει να τα ακουσουμε πρωτα εμεις? Διοτι εμεις τελικα επιλεγουμε.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 22/05/2011 21:15:19

   "Χάρη μας κάναν και μας ενέταξαν στην “Ευρωζώνη”."
   Δεν μας έκαναν καμμία χάρη. Το εγκλημα ηταν καλά οργανωμένο.
   Αφαιρεσε τα λεφτα από τον Ελληνα (χρηματηστηριο), γράψε οτι νούμερα θέλεις για την ένταξη στην ΟΝΕ.
   Σε δεχόμαστε και το Τραπεζικό κεφάλαιο ελέγχει την χώρα.
   Πως? Δανείζοντας του πάντες δήθεν με χαμηλό επιτόκιο και παίρνοντας ετσι τον έλεγχο της χώρας.
   Το εγκλημα συνεχίζεται και σήμερα με την διαλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ξεπουλημα των κρατικών επιχειρήσεων ωστε τα πάντα να ελεγχονται από τους ξένους και να γίνουμε δουλοι τους στην χώρα μας.
   Ξυπνήστε επιτέλους!

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ neos agrotis 22/05/2011 21:23:05

    +1000! Etsi ine.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ neos agrotis 22/05/2011 21:26:20

    +1000%

   • Πητ avatar
    Πητ @ neos agrotis 22/05/2011 21:33:23

    Γιατί ρε φίλε σε ανάγκασε κανείς να παίξεις στο χρηματιστήριο; Σε ανάγκασε κανείς να πάρεις δάνειο; Είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους και να αγνοούμε ότι οι κυριότεροι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάντια της χώρας είμαστε εμείς.

    • neos agrotis avatar
     neos agrotis @ Πητ 22/05/2011 21:43:48

     Φιλε μου ουτε χρηματηστήριο επαιξα ουτε καταναλωτικά δάνεια πήρα γιατι "παίζω" με τις τράπεζες απο το 1981 και ξέρω καλά το παιχνίδι τους.
     Αλλα όταν μιλάς στον κόσμο για ισχυρή ελλαδα με ισχυρό νόμισμα και δυνατή οικονομία και του κρύβεις την αλήθεια και απο την άλλη ο τραπεζίτης σου σπάει τα α@@@@@α να σου αυξήσει την πίστωση ή δεν σε αφήνουν ησυχο για να σου δ΄ωσουν μία ακόμη πιστωτική κάρτα, ενω μέχρι πριν λίγο καιρό επρεπε να βάλεις τον βουλευτη μέσον για να πάρεις ενα μικρό δάνειο τι νά κάνει και ο κόσμος. Ξερεις οτι στη ισπανια υπάρχει νόμος που δεν επιτρεπει στους μισθωτους να δινετε πάνω απο μία πιστωτική κάρτα και με όριο το 150% του μηνιαιου μισθού του?

     • Πητ avatar
      Πητ @ neos agrotis 22/05/2011 21:57:36

      Πάλι τα ίδια, ο τραπεζίτης φταίει που ενήλικες πήραν δάνεια; Το ευρώ ήταν μια μοναδική ευκαιρία για το κράτος να προωθήσει έργα σ' όλη τη χώρα χάρη στα φτηνά δάνεια που εξασφάλιζε. Αν τώρα αυτά τα χρήματα σπαταλήθηκαν σε διορισμούς κι επιδοτήσεις και υπερκοστολογήσεις δεν μας φταίνε οι άλλοι.
      Με αυτό που λες για την Ισπανία παραδέχεσαι την αφέλεια και την απληστία του κόσμου. Κι ο κόσμος είναι ίδιος και στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Μας έπιασε όλους οι απληστία και προσπαθούμε να φορτώσουμε την ευθύνη σε άλλους.

     • neos agrotis avatar
      neos agrotis @ Πητ 22/05/2011 22:05:12

      Στην Ισπανία υπάρχει κράτος που προστα΄τευει τον πολίτη αλλά και την τράπεζα. Αυτό λέω.
      Οσο το αν φταιει ο τραπεζίτης που πήραν δάνειο οι ένήλικες ειναι πονεμένη ιστορία. Ας είχαμε τους νόμους της Κυπρου και θα εβλεπες μετά πόσα απο τα δάνεια που έδωσαν οι τραπεζίτες θα ειχαν δώσει.
      Τι λένε οι νόμοι της Κύπρου? Μην τα περιμένεις όλα έτοιμα. Κάνε και συ κάτι για τον ευατόν σου.

   • μουρίνιο avatar
    μουρίνιο @ neos agrotis 22/05/2011 21:42:02

    Μήπως είσαι λίγο υπέρ το δέον συνωμοσιολόγος; Έχεις διαβάσει ποτέ οτι όταν έσκασε η περιβόητη φούσκα του Χρηματιστηρίου ήταν η περίοδος που κατέρρευσαν τα Χρηματιστήρια όλου του δυτικού κόσμου; Αν όχι, μάθε το τώρα. Οπότε δεν θέλουν να κάνουν μόνο εσένα δούλο τους, αλλά όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Θα είμαστε πολλοί, αν αυτό σε παρηγορεί δηλαδή. Και ναι, εννοείται οτι έκλεισαν τα μάτια και μας έκαναν χάρη, όταν μας δέχτηκαν στην ΟΝΕ. Ας είχαμε τη σύνεση να διαχειριστούμε σωστά το ευρώ. Ως νόμισμα είναι εξαιρετικό.

    • neos agrotis avatar
     neos agrotis @ μουρίνιο 22/05/2011 21:50:12

     Θα πρεπει να εισαι αφελής αν πιστεύεις οτι οι "κουτόφραγκοι" μας έκαναν χάρη. Τα συμφεροντά τους και μόνο εξυπηρετουσε η ενταξή μας στην ΟΝΕ. Θα σου δώσω και ενα μέγεθος ακόμα για να το καταλάβεις. Οσο ήταν το χρέος της χώρας μας απο την το 1821 μεχρι την ενταξη μας στην ΟΝΕ αλλο τόσο προσθέσαμε απο εκεί και μετά δηλαδή τα τελευταία 9 χρόνια.

     • tpe avatar
      tpe @ neos agrotis 23/05/2011 01:17:47

      Και ποιος το επέλεξε αυτό ακριβώς; Οι Γερμανοί; Ποιος επέλεξε τους Ολυμπιακούς; Οι Ολλανδοί; Ποιος κάνει το μ)&)(κα όταν ένα Χλμ δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει όσο 5 σε Γερμανική autobahn? Ποιος είναι ηλίθιος, εμείς ή οι Αυστριακοί που σε όσο χρόνο (και χρήμα) εμείς κάνουμε 1(!) σταθμό, εκείνοι φτιάχνουν 10άδες?
      Ιταλός φαίνεται θα ήταν ο Σημίτης που έλεγε για "άσπρες" τρύπες και πράσινα άλογα....


      Δεν έχουμε ελπίδα. Όταν εδώ μέσα βλέπω μόνο 3-4 να σκέφτονται σοβαρά να δουλέψουμε να βγάλουμε το πρόβλημα από την πλάτη μας, οι άλλοι σκέφτονται να βγάλουμε το "ζυγό" της ΕΕ..... Δεν αλλάξαμε ούτε και τώρα... Κρίμα

   • Μάνος στο Βουνό avatar
    Μάνος στο Βουνό @ neos agrotis 23/05/2011 12:01:07

    Απορώ ρε παιδιά , υπάρχουν πράγματι ακόμη και σήμερα πολίτες αυτής της χώρας που δεν βλέπουν τι γίνεται ?
    Ακου εκεί “Χάρη μας κάναν και μας ενέταξαν στην “Ευρωζώνη”.” Μπουαχαχαχ μου φτιάξατε την μέρα βρέ μπαγάσικα .

  • Elxo avatar
   Elxo @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 23/05/2011 00:49:23

   Και δεν ήξεραν που τα έδιναν;;;

   Γιατί δεν τα έδιναν σε δραχμές; (αυτά τα πακέτα) που θα τους ερχόταν και φτηνότερα...;;;

  • tpe avatar
   tpe @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 23/05/2011 01:13:26

   +10000

 25. spyros avatar
  spyros 22/05/2011 20:48:33

  Όνειρα γλυκά.
  Μόνον αφελής ή αιθεροβάμον σκέπτεται αυτά.
  Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρωθυπουργός έτσι ακριβώς όπως τον ονειρεύεστε.
  Οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι φροντίζουν γι αυτό.
  Βλέπετε ο Σαμαράς να ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν; Εγώ δεν το βλέπω.
  Αν φύγουμε, λοιπόν, από το ευρώ θα έχουμε την ολοκληρωτική καταστροφή.
  Όποια περιουσία απέμεινε την ξεπουλά ήδη η κυβέρνηση.
  Έσοδα μηδέν.
  Τότε προς τι ή σκέψη αυτή;
  Για την ώρα το ευτύχημα είναι ότι οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι, από λάθος τους, δεν πρόβλεψαν να εκδιώξουν χώρα εκτός ευρώ. Αν το είχαν προβλέψει σήμερα θα ήμασταν εκτός ευρώ με πολύ άσχημες συνέπειες.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ spyros 22/05/2011 21:36:49

   Φίλε
   Οι της ΕΕ και οι τραπεζίτες τους είναι αυτοί που φοβούνται. Τρέμουν μάλιστα. Φοβούνται μήπως η Ελλάδα προβεί από μόνη της σε οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση (στάση πληρωμων, κούρεμα, επιμήκυνση κλπ). Ξέρεις γιατί; Έχουν εκδοθεί ένα σωρό ασφάλιστρα κινδύνου ακάλυπτα. Κανένας δεν ξέρει πόσα είναι και ποιοι τα έχουν εκδόσει. Αν η Ελλάδα τους τη κάνει θα καταρρεύσουν ασφαλιστικά και τράπεζες που πρέπει να τα πληρώσουν. Γι αυτό ο Βαρουφάκης λέει ότι στάση πληρωμών ισούται με κλήρυξη πολέμου στην ΕΕ. Ακόμη περισσότερο τρέμουν μήπως η Ελλάδα τη κάνει από το κ--ονόμισμα. Αν η Ελλάδα φύγει το πλέον πιθανό το ευρώ θα καταρρεύσει. Θα μείνει η Γερμανία και οι δικοί της με ένα ευρώ ανατιμημένο που θα τους οδηγήσει στην ύφεση και την ανεργία.

   Αργά βεβαίως, αλλά πρέπει να το καταλάβουμε. Το ευρώ είναι το μάρκο. Είναι το νόμισμα της Γερμανίας και των υπερβορείων. Είναι το νόμισμα του Δ' Ράιχ. Όχι της Ελλάδας.

   • μουρίνιο avatar
    μουρίνιο @ Αρματιστής 22/05/2011 21:47:23

    Αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και την ακολουθήσουν ένα-δυο σαπάκια ακόμα, το ευρώ θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Η Γερμανία θα έχει το πρόβλημα οτι οι εξαγωγές της σε τρίτες χώρες θα γίνουν πανάκριβες, άρα ασύμφορες γιατί η ζήτηση των επενδυτών για ευρώ και η απομάκρυνσή τους από το δολλάριο θα είναι πρωτοφανής.

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ Αρματιστής 22/05/2011 23:39:14

    factorx: ελληνικά παρακαλώ

 26. eipa kai elalisa avatar
  eipa kai elalisa 22/05/2011 20:49:24

  Υπάρχουν πολύ πιο έντιμες, εφικτές και @τες λύσεις από την επιστροφή στη δραχμή (από την οποία θα πλουτίσουν όσοι ποντάρουν στην ελληνική χρεωκοπία). Π.χ. να κηρυχθεί μέρος του χρέους απεχθές (όπως και είναι), να εκμεταλλευθεί (και όχι να πωληθεί) ο ορυκτός πλούτος της χώρας κτλ.

  Μπήκαμε στο χορό του ευρώ και θα χορέψουμε. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε όμως με δικό μας ρυθμό και όχι με το δικό τους.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ eipa kai elalisa 22/05/2011 21:43:57

   Φάσκεις και αντιφάσκεις. Έαν κηρυχθεί ένα μέρος του χρεους επαχθές, πάει να πεις ότι σταματάς να πληρώνεις. Δηλαδή χρεοστάσιο=χρεοκοπία. Δηλαδή πρέπει να πληρωθούν τα CDS. Δηλαδή κάποιοι κερδοσκόποι κερδίζουν και είναι πάρα πολλοί Έλληνες της εν Ελλάδι "αστικής εντιμότητας", μιας και οι Έλληνες είναι οι πρώτοι τζογαδόροι, και χάνουν οι μεγάλες ασφαλιστικές και οι μεγάλες τράπεζες που έχουν εκδόσει τα ασφάλιστρα. Η Ελλάδα μια φορά θα κερδίσει. Κυρίως επειδή θα αποκτήσει και πάλι τη κυριαρχία της.

   • Elxo avatar
    Elxo @ Αρματιστής 23/05/2011 00:52:44

    Σε ποιούς χρωστάμε;
    -Ας πούμε στους κατόχους ομολόγων μας.
    ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ CDS...

 27. Ἀστυάν. Καυσοκ. avatar
  Ἀστυάν. Καυσοκ. 22/05/2011 21:00:58

  Χμμμ...

  Χωρὶς νὰ (μπορῶ νὰ) διαφωνήσω μὲ τὴν ἀποδοχὴ τοῦ ἐνδεχομένου ἐξόδου ἀπὸ τὴν Εὐρωζώνη, ἂς παρατηρήσω ὅτι τὸ ἄρθρο σαφῶς τὰ ὡραιοποιεῖ. Ἂς ποῦμε, ἀνάμεσα στὸ [Η αναμενόμενη υποτίμηση (διολισθητική) της νέας δραχμής] καὶ στὸ [θα επιτρέψει την ανάπτυξη της Παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων γιά τη σίτιση του Λαού μας και βιοτεχνικών ειδών καθημερινής χρήσης] παρεισφρύει χρονικὰ ἡ... ἀσύλληπτη φτώχια, γεγονὸς τὸ ὁποῖο ἀποσιωπεῖται στὸ ἄρθρο.

  Θέλω νὰ πῶ-
  ἀποτελοῦν ἀδιαμφισβήτητα δεδομένα τὰ κάτωθι:
  (α) ἀργὰ ἢ γρήγορα, θὰ ἀναγκαστοῦμε νὰ ζοῦμε μὲ πλοῦτο ἀντίστοιχο αὐτοῦ ποὺ παράγουμε, σὲ ἀντίθεση μὲ τὸ τί συμβαίνει σήμερα- εἴτε αὐτὸ ἀποτελεῖ μέρος τῆς λύσης εἴτε ἀπόρροια τοῦ προβλήματος. Καὶ
  (β) ἡ μετάβαση ἀπὸ τὴν παρούσα κατάσταση σὲ ἐκείνην τὴν κατάσταση σημαίνει -τοὐλάχιστον- πέρασμα ἀπὸ πραγματικὴ φτώχεια.

  Ὅταν λοιπὸν προτείνουμε μιὰ λύση τέτοιων προδιαγραφῶν, ἂς μὴν ἀποσιωποῦμε τὰ φοβερὰ ζόρια ποὺ θὰ περάσουμε, τὰ ἀναπόφευκτα ζόρια ποὺ θὰ περάσουμε. Ἡ ἔξοδος ἀπὸ τὸ Εὐρώ, ἀκόμα κι ἂν ἀποφασίσουμε ὅτι ἀποτελεῖ τὴν καλύτερη λύση, μόνο ρόδινη δὲν εἶναι!!!

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Ἀστυάν. Καυσοκ. 22/05/2011 21:48:44

   Η λύση που έχει προκριθεί, είναι ρόδινη; Που οδηγεί; Αυτό είναι το δίλημα.

  • Giannis_Analytis avatar
   Giannis_Analytis @ Ἀστυάν. Καυσοκ. 22/05/2011 23:42:53

   Sosta den ine rodini, ala poli mesoprothesma kaliteri apo afti pou Prowlepoun gia emas i "Simaxi". Prepi mono na imaste proetimasmeni os Kratos ke os Polites.

 28. nikolas avatar
  nikolas 22/05/2011 21:03:48

  Να στηριξουμε το ευρω , δεν φταιει το ευρω που μας κυβερνουν λαμογια.

 29. eosforos avatar
  eosforos 22/05/2011 21:08:55

  Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πως αν επιστρέψουμε σε δραχμή , βραχυπρόθεσμα θα πεινάσουμε ... Μακροπρόθεμα όμως μια σοβαρή κυβέρνηση , όχι φυσικά του mr global financial governance , θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα .... έχει και κάποια πλεονεκτήματα το να "κόβεις" χρήμα .....

  • athamas avatar
   athamas @ eosforos 22/05/2011 22:03:50

   Για ποιον? ονομάτισε….

 30. Α avatar
  Α 22/05/2011 21:08:55

  Φίλε με γραμματοσειρα 22 έπρεπε να τα γράψεις για αυτούς που δεν βλέπουν την τύφλα τους.Πάντα αυτή ήταν η μοναδική πραγματική μας επιλογή αλλα αυτή η επιλογή θέλει καρυδάτο πρωθυπουργό και οχι kayakato.

 31. Sardax avatar
  Sardax 22/05/2011 21:12:31

  Εθνικοποίηση των τραπεζών. Για να δουλέψει το σενάριο επιστροφής στη δραχμή μέσα στο πλαίσιο εκτάκτου ανάγκης που περιγράφει το άρθρο, προϋποτίθεται οι τράπεζες να περάσουν σε κρατικό έλεγχο. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Βέβαια μια τέτοια κίνηση δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία δεξιών ψηφοφόρων, πόσο μάλλον στα χείλη αρχηγού δεξιού κόμματος, αλλά μιας που μπαίνουμε δειλά-δειλά στον κόπο να κοιτάξουμε προς την κατεύθυνση της επιστροφής στη δραχμή στα σοβαρά, να τα λέμε όλα. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

 32. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 22/05/2011 21:19:16

  Η επιστροφή στη δραχμή θα έχει σοβαρές παρενέργειες και θα συνεπάγεται τουλάχιστον 20 χρόνια μεγάλης φτώχιας. Δεν είμαι ευρωλιγούρης και είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κακώς πήραμε το ευρώ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τη συγκεκριμένη ισοτιμία (για όποιον θυμάται, 1 ευρώ ήταν 1 μάρκο, όταν εισήχθη το πρώτο ως κοινό νόμισμα, άρα η ισοτιμία ήταν δυσμενής για την δραχμή). Ομως, από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΟΝΕ, δεν είναι εύκολη η έξοδος.
  Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καλή ή, τουλάχιστον, μη αρνητική ΜΟΝΟ για όσους ζουν από μαύρο χρήμα. Για τους έλληνες μισθωτούς, ειδικά, η δραχμή θα ισοδυναμεί με αλβανοποίηση και ας μην θεωρηθεί ότι το λέω υποτιμητικά για τη γείτονα χώρα. Το λέω μόνο ως προς το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών εκεί.

  • Ἀστυάν. Καυσοκ. avatar
   Ἀστυάν. Καυσοκ. @ ΒΙΣ 22/05/2011 21:30:29

   1 Εὐρὼ ἦταν 2 μάρκα (γιὰ τὴν ἀκρίβεια, 1,95583).

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ἀστυάν. Καυσοκ. 22/05/2011 22:18:37

    Σωστά, έκανα λάθος. 1,95 μάρκα =1 ευρώ ήταν η ισοτιμία από την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Ἀστυάν. Καυσοκ. 22/05/2011 22:21:10

    Βέβαια, με τη νέα ισοτιμία που θα υπάρξει σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, πολύ αμφιβάλλω αν το 1 ευρώ θα αξίζει έστω 1000 δραχμές. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό...

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ ΒΙΣ 22/05/2011 22:53:21

   BIΣ

   Συμφωνώ απόλυτα λάθος ήταν που μπήκαμε.

   Τώρα έχουμε εισπράξει όλο το κόστος των αρνητικών του ευρώ και θα πάμε να εισπράξουμε εκ νέου και τα αρνητικά από μια νέα αλλαγή νομίσματος.

   Πέρα από τα αυστηρά οικονομικά είναι παράλογο να βγεις από μια ισχυρή οικογένεια με τις δυσκολίες επικοινωνίας που έχει και να πας καραβάκι μοναχό να παλέψεις μόνος σου.

   Επιστροφή στο Ευρώ σημαίνει ότι η χώρα επιστρέφει στην μιζέρια των Βαλκανίων που ξεκίνησε.

   Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τελικά ευρώ ή δραχμή.

   Είναι πολιτικό και κοινωνικό.

   Πολιτικό γιατί επιτρέψαμε να ασχοληθούν με την πολιτική όλοι οι φελοί και κοινωνικό γιατί χάσαμε το μέτρο αρχές και αξίες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΒΙΣ 22/05/2011 23:42:09

   1 Ευρώ ίσον 1 δολάριο τότε που εισήχθη. Ο λόγος είναι ευνόητος. Διευκόλυνε τις συναλλαγές και την επικράτηση έναντι του δολαρίου.

 33. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 22/05/2011 21:19:52

  I Draxmi tha erthi. Sigoura. Den iparxi alli Lisi.
  To thema ine an to Kratos tha ine Proetimasmeno gia afti. To Argotero to 2013 tha exi i Ellada ti Draxmi. An den protmasti kala tha gini Xomateri metepita.

 34. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/05/2011 21:25:19

  Εγω λεω να τους κανουμε πλακα.. να στελνουμε τα στοιχεια σε Δρχ.. με πολλλα μηδενικα !!! να θολωσουν...
  Να ζαλιστουν τα εξελ !! ντιρλα τα κουτια, περα δωθε.

  ΠΠ

  • george avatar
   george @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/05/2011 22:32:18

   Να 'σαι καλά βρε Π.Π.
   Θα γελάω μέρες ολόκληρες!

 35. john avatar
  john 22/05/2011 21:25:51

  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ !

 36. Ἀστυάν. Καυσοκ. avatar
  Ἀστυάν. Καυσοκ. 22/05/2011 21:26:03

  Παλιό, ἐπίπονο ἄρθρο (Μάρτιος 2010):

  http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5873&LID=1

 37. john avatar
  john 22/05/2011 21:28:48

  STOPCARTEL LIVE T.V SYNTAGMA NOW!

 38. Mak avatar
  Mak 22/05/2011 21:30:25

  Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι 60χρονοι γονείς μου που είναι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα έχουν λεφτά (στάση πληρωμών από το κράτος και για μερικούς μήνες δε θα μπορείς να πάρεις τα λεφτά από τις τράπεζες) για να πάρουν τα φάρμακα τους και αν μη τι άλλο, θα κινδυνεύσει η υγεία τους. Προς το παρόν δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να τους συντηρήσω.

  Καλές οι θεωρίες, αλλά επειδή υπάρχουν και παιδάκια με προβλήματα υγείας (λευχαιμία, καρδιακά, διαβήτη κ.α. ) που οι οικογένειες τους δεν έχουν λεφτά στο εξωτερικό, καλά θα είναι να μην είμαστε τόσο εύκολοι στις τοποθετήσεις μας.

  Στάση πληρωμών σημαίνει αύξηση των θανάτων για διάφορους λόγους, δραματική μείωση της ποιότητας της ζωής από κάθε άποψη, αύξηση της εγκληματικότητας και ίσως πόλεμο αν η Τουρκία θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κερδίσει κάτι παραπάνω στο Αιγαίο.

  Δε θα πιστολιάσεις τη διεθνή κοινότητα με 350δις και θα μπορείς μετά 2-3 χρόνια να επανέλθεις χωρίς χρέη. Δεν είναι η διεθνής κοινότητα ελληνικό ποδόσφαιρο να χαρίζονται χρέη και απλά αλλάζοντας όνομα να καθαρίζεις.

  Θα σε κάνουν να πονέσεις, για να παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους.

  Το ανθρώπινο κόστος είναι αυτό που τρομάζει, όχι το οικονομικό-λογιστικό...

 39. nikolas avatar
  nikolas 22/05/2011 21:39:17

  Δηλαδη αν υποθεσουμε οπως αναφερεται στο αρθρο οτι η ισοτιμια θα ηταν
  1 ευρω 1 δραχμη, ο Γερμανος τουριστας θα ανταλαζε το ευρω του με μια
  δραχμη μιας χρεοκοπημενης χωρας!!!

 40. Ιππολάριος avatar
  Ιππολάριος 22/05/2011 21:41:29

  Έχω μερικές ερωτήσεις για τον αρθρογράφο.

  1) Σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή πόσα χάνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία
  που είναι τοποθετημένα σε Ελληνικά ομόλογα;
  2) Σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή πόσο θα κοστίζει η βενζίνη;
  3) Όσοι έχουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα αλλά είναι τοποθετημένοι σε ξένα
  αξιόγραφα θα τους θεωρήσουμε προνοιτικούς η θα τους κάνουμε άμεση αφέμαξη;
  4) Πόσο προβλέπεται ο μέσος μισθός σε νέες δραχμές;
  5)Τα φυτοφάρμακα θα γίνουν φθηνότερα;
  6) Πιθανές εισαγωγές τεχνολογίων θα είναι φθηνότερές;
  7) Με την νέα δραχμή νομίζετε ότι θα αλλάξει το κατεστημένο η θα παραμήνει
  αναμασώντας τις ίδιες πολιτικές(υποτιμήσεις, πληθωρισμός,κλπ);

  Ταπεινή μου άποψη

  Εμεις φταίμε. Πρέπει να γίνουμε καλλίτεροι.

 41. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 22/05/2011 21:45:20

  ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΑ ? ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΜΠΟΥΜΕ ΓΙΑ
  ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΧΤΙ ΜΑΣ ...........

 42. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/05/2011 21:52:08

  Η υπερηφάνεια του μπαταχτσή:
  "Αφού όλα ήταν - δήθεν - μια χαρά (και μας τα χάλασε για πρώτη φορά το μνημόνιο), άς επιστρέψουμε στο δήθεν μια χαρά".
  Μετά θα "εθνικοποιήσουμε" και την παραοικονομία - μέχρι μπουρδέτα και "εταιρίες" προστασίας μαγαζιών της νύχτας. Και μετά θα ξυπνήσουμε στη Βενεζουέλα - μόνον το πετρέλαιο θα λείπει.
  Όλα μαιμού, ακόμη και Σοβιετία τύπου μαιμού

 43. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 22/05/2011 21:54:33

  ΤΙ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ !!!!!!!!
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ .........
  ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΝΕΣ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ.

  • Νικος avatar
   Νικος @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 28/05/2011 21:45:52

   Φροντισε να προμηθευτεις πιστολι ή σχοινι, ετσι καλου κακου, αν ποιασει ολους καμια ταση μαζικης αυτοκτονιας μη τυχων και δε μπορεις να ακολουθησεις τη μοδα

 44. neos agrotis avatar
  neos agrotis 22/05/2011 21:55:12

  h**p://www.antinews.gr/2011/01/10/79388/

 45. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 22/05/2011 22:00:07

  Για μένα η επιστροφή στη δραχμή είναι η προτιμότερη λύση. Αν επιστρέψουμε υπάρχει πιθανότητα σε κάποια χρόνια να ανακάμψουμε. Αν μείνουμε στο ευρώ, είναι σίγουρη η καταστροφή. Σκεφθείτε το λίγο. Που είμασταν την 8/5/2009, που βρισκόμαστε σήμερα και που θα είμαστε σε δύο χρόνια.
  Βεβαίως ένα εγχείρημα επιστροφής στη δραχμή οι μόνοι που δεν θα το κάνουν, αλλά δεν έχουν ούτε τα κότσια ούτε την ικανότητα είναι αυτούς που αναφέρεις. Ο ΓΑΠ και ο παπακ. Πρωτοπαπαδάκηδες δεν υπάρχουν.
  Εκείνο που αντιλαμβάνομαι, είναι ότι οι ευρωσκεπτικιστές και οι οπαδοί της εξόδου αυξάνονται. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Ακόμη και αν δεν φύγουμε ποτέ από το ευρώ.
  Περίμενε δύο με τρεις εκατοντάδες σχόλια.

 46. Nikos Draxmi avatar
  Nikos Draxmi 22/05/2011 22:01:02

  Καλύτερα μισές αποδοχές από τις σημερινές και ευρώ , παρα δραχμή και ατελείωτες υποτιμήσεις που θα μας οδηγήσουν σε βιοτικό επίπεδο του΄50. Εσύ, μεγάλε οικονομολόγε, πώς θα κάνεις εισαγωγές; Με τη νέα δραχμή σου που θα χαίρει ίδιας εκτίμησης με το λεκ; Που η τηλεόραση θα ξεκινάει από το λιμάνι Pusan της Κορέας με αξία 300.000δρχ και μέχρι να εκφορτωθεί στον Πειραιά θ΄αξίζει 500.000δρχ. Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο θα κλυδωνισθεί το νόνισμα αυτό της πλάκας όταν το πανίσχυρο ευρώ υφίσταται τέτοια κρίση; Η δραχμή συμφέρει μόνο τα κοράκια ( ημεδαπούς κι αλλοδαπούς) που καραδοκούν να λεηλατήσουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων και τους rooms to let των νησιών. Όχι τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

  Το ευρω ειναι νομισμα της πλακας , αποδειξη οτι εχει βουλιαξει τα περισσοτερα κρατη μελη

  http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/

  Η τιμη των εμπορευματων δεν εξαρτωνται απο νομισμα 100% , οσο απο την τεχνολογια ( διαθεση προιοντων - νεα μοντελα - προσφορας ζητησης)
  Τα παλιοτερα μοντελα που δεν διατειθονται πουλιωνται σχεδον τσαμπα οτι νομισμα και να εχεις , διοτι δεν θα μπορουν να απορροφοθουν στην αγορα
  Ειναι οπως πας σε ενα stockatzidiko που κλεινει και πουλαει σε τιμες διαλυσης

  Οταν μια πλασμα TV εχει κοστος 140 ευρω και την πουλανε 800 καταλαβαινεις τα περιθωρια κερδους ακομα και σε πολυ φτηνο νομισμα
  Δεν υπαρχει οικονομια που να μην εχει εισαγωμενα προιοντα στον πλανητη , εκτος αν μιλαμε για πολεμο και εμπαργκο
  Το 1980 και το 1990 ολοι μας ειχαμε βιντεο , τηλεορασεις και αυτοκινητα και επιπλεον στην υποτιμηση του 1997 δεν εχασε κανεις τιποτα , το δολλαριο ειχε τοτε 400 δραχμες και το μαρκο 198 δρχ
  Μπορεις να μου εξηγησεις γιατι η βενζινη τοτε ηταν φτηνοτερη τοτε?

  (186 δραχμες το λιτρο -> 1998 ) εναντι ( 1,65€ 590 δραχ -> 2011)
  Και τοτε οι μισθοι και η αγοραστικη δυναμη ηταν απειρως κκαλυτερη απο σημερα ..

  Αυτο που θα παθουμε αν παμε στη δραχμη , ειναι οτι αντι να αλλαζουμε καθε μηνα νεο gadget θα γινεται ανα δυο χρονια η και τρια χρονια , οπως γινοτανε παλια
  Σιγα τα λαχανα , οι gadgetfreakoyles που εχουν μαθει στον υπερκαταναλωτισμο δεν θα μπορουσουν να το αντεξουν μονο

  • Orestios avatar
   Orestios @ Nikos Draxmi 22/05/2011 22:45:39

   Ξέρεις τί θα πάθουν αν δεν έχουν το ipad3?
   Γιατί ως γνωστό το ipad σου γεμίζει το στομάχι

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ Nikos Draxmi 22/05/2011 22:53:29

   "Tο 1980 και το 1990 ολοι μας ειχαμε βιντεο , τηλεορασεις και αυτοκινητα και επιπλεον στην υποτιμηση του 1997 δεν εχασε κανεις τιποτα , το δολλαριο ειχε τοτε 400 δραχμες και το μαρκο 198 δρχ
   Μπορεις να μου εξηγησεις γιατι η βενζινη τοτε ηταν φτηνοτερη τοτε"

   Μήπως επειδή η τιμή του βαρελιού πετρελαίου το 1998 ήταν φθηνότερη κι από το 1946; Ήταν 12 δολλάρια το βαρέλι περίπου, ενώ τώρα περί τα 100! Υπάρχει λίγη διαφορά, ε;
   http://inflationdata.com/inflation/inflation_rate/historical_oil_prices_table.asp

 47. john avatar
  john 22/05/2011 22:04:04

  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΥΡΑ .ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ .ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΘΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΔΕΣ ΓΙΝΑΤΕ .ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

 48. Communist avatar
  Communist 22/05/2011 22:12:02

  Σε ακραίες καταστάσεις υπάρχουν μόνο οι ακραίες λύσεις.

 49. τάσος avatar
  τάσος 22/05/2011 22:21:05

  When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me,
  speaking words of wisdom, let it be.
  And in my hour of darkness she is standing right in front of me,
  speaking words of wisdom, let it be.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ τάσος 22/05/2011 23:15:54

   Help me if you can, I'm feeling down
   And I do appreciate you being round.
   Help me, get my feet back on the ground,
   Won't you please, please help me?
   Αλλά αφού μερικοί δεν νογάνε από Τζών, Πόλ, Τζόρτζ και Ρίνγκο, άς καταλήξουμε λοιπόν με Νικολόπουλο - Ρασούλη:
   Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά
   τριγυρνάνε οι νταλίκες στην Αθήνα
   στα λιμάνια στους σταθμούς στην αγορά
   ότι ψάχνεις στην ζωή να βρεις ξεκίνα

 50. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/05/2011 22:36:07

  Πρόταση προς νέους επιχειρηματίες: Ανοίξτε soup kitchens και πουλάτε φτηνές σούπες.
  Το επάγγελμα του μέλλοντος (για καμιά δεκαριά χρόνια τουλάχιστον).

 51. antanistimi avatar
  antanistimi 22/05/2011 22:37:28

  Απο την αρχη ημουν αντιθετος με την νομισματικη ενωση.Χωρις δικο σου χρημα ειναι σαν να μην υπαρχεις.Κι αυτο γιατι οι ευρωπαικες χωρες δεν ειναι οι Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης(αυτο χωρις υποτιμιτικη διαθεση-απλα ιστορικα).Ειναι χωρες με παρελθον,με παραδοση,πολιτισμο,ιστορια,δυναμη,λαοι που μεγαλουργησαν και επιβιωσαν σε δυσκολες περιοδους της ανθρωπινης ιστοριας.Εμεις δεν πληρουσαμε τις προδιαγραφες και μπηκαμε και χωρες οπως η Σουηδια και η Δανια αρνηθηκαν.Αληθεια το βιοτικο τους επιπεδο και το κοινωνικο τους κρατος που ειναι κορυφαια τι επαθαν που ειναι εκτος ευρω?Και η γιαγια μου ηταν φτωχια αλλα ασβεστωνε με την μπατανια καθε μερα και στη στοφα παντα κατι μοσχοβολαγε.Και δεν χρωσταγε και σε κανεναν.Αναλογα ποια ειναι για τον καθεναν μας η εννοια βιοτικο επιπεδο.

 52. μουρίνιο avatar
  μουρίνιο 22/05/2011 22:40:42

  H NET έχει μια ωραία εκπομπή του Βασιλόπουλου για τους κολλίγους και τον Μαρίνο Αντύπα. Η κατάσταση στη χώρα δεν θα είναι πολύ διαφορετική , αν επανεισαχθεί η δραχμή.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ μουρίνιο 22/05/2011 23:41:53

   Την είδα. Και έχω διαβάσει αρκετά.
   Το ζήτημα είναι ότι η νεοκοληγιά είναι εδώ. Ήρθε. Με το ευρώ φίλε μου. Εκτός και αν δεν ακούς. 15,9% ανεργία, ελεστικές μορφές εργασίας, επιχειρησιακές συμβάσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, αβεβαιότητα για το αύριο, ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους γιατί έχασαν τις δουλειές τους κλπ. Δεν βλέπεις και δεν ακούς τους νέοκολήγους; Δεν ακούς το κλαμα, δεν αφουγκράζεσαι την αγωνία των νέων;

   Οι τσιφλικάδες είναι εδώ. Είναι τα κοράκια που θα αγοράσουν σε τιμή ευκαιρείας το δημόσιο. Αφού πρώτα το κράτος το απαλλάξει από το "περιττό" προσωπικό και μειώσει το εργατικό κόστος. Δηλαδή νέοι κολήγοι που ψάχνουν κάποιο τσιφλίκι να τους δώσει κανά μεροκάματο πείνας...

   Και οι χαβαλέδες (επιστάτες) έχουν εγκατασταθεί και έχουν αναλάβει δράση.

   Και οι νεοτσιφλικάδες διατάσσουν. Τα κόμματα να συναινέσουν. Αυτό δεν έλεγε και το ντοκυμαντέρ;;; Οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας, χειρότεροι από τους Τούρκους, έδιναν εντολή τι θα ψηφίσουν οι κολήγοι. Σήμερα, για τους τσιφλικάδες ο λαός δεν έχει αξία. Ούτε και η ψήφος του. Αυτοί αποφάσισαν. Ο λαός δεν χρειάζεται... Είναι κολήγοι. Θα αποφασίσουν τα κόμματα και θα πρέπει να συναινέσουν.

   Εγώ λοιπόν προτιμώ ΔΡΑΧΜΗ.

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ Αρματιστής 22/05/2011 23:54:28

    Mono to dikomatiko Kartell (pasok_nd), i sapies entoellinikes "Elite", i maza ton dimosion upallilon tha xasi me tin Draxmi. Oli i alli tha kerdisoun. Tha paragonte mono ta anagkea/kerdofora ke oxi doulies maimou ("prasini Anaptixi" klp). Ennnoite pos tha prepi na katasxitoun paranoma apoktismenes Periousies, na klisoun MKO, tha stamatisoun ta Epidomata. Afto fowonte, giafto prodspathoun na kratisoun to Euro - diladi to Sistima- ospou na bouliaxi (ke afti mazi). Akoma ke na theloun na to kratisoun, na simfonoun me tin germania, pali tha pesi: Den ine mesoprothesma biosimo gia ta adinata krati, oute akoma gia tin Gallia. R.I.P. Euro

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αρματιστής 23/05/2011 09:13:13

    Μόνο που τότε υπήρχε κι ένας Μαρίνος Αντύπας και οι κολλήγοι τον άκουγαν και ξυπνούσαν. Σήμερα υπάρχουν αμέτρητοι "Μαρίνοι Αντύπες" και οι νεοκολλήγοι παραμένουν αφιονισμένοι, μασουλώντας τσιχλόφουσκα μπροστά στο χαζοκούτι.

 53. BAKALIS avatar
  BAKALIS 22/05/2011 22:43:52

  Να κανω μια ερωτηση φιλοι μου?Διαβασα ολα τα περι λαμογια που ειμαστε και αναλυσεις που κανετε καποιος σοφος μπορει να μου εξηγησει πως γίνετε εμεις τα λαμογια που εχουμε φαει (οχι ειρωνικα) και δεν απαραγουμε τιποτα να ειμαστε σωστα σε αυτην την δυσκολη θεση μια Ισπανια που ειναι κατ'εξοχιν εξαγωγικη χωρα γιατι έχει γίνει μη ανταγωνιστική και έχει εκτιναχθει η ανεργία της στα ύψη?

 54. Κρίτων avatar
  Κρίτων 22/05/2011 22:47:16

  Ποιος θα εμπιστευεί την δραχμή για τα επόμενα πέντε χρόνια;Με τέτοια δυσφήμηση που έγινε για την χώρα μας δεν θα θέλει να ακούσει κάποιος για δραχμή ,όχι να την αγοράσει! ΄Αρα κάθε μέρα υποτίμηση!Τα Οικονομικά είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για να τα εμπιστευτούμε στον καθένα!

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Κρίτων 22/05/2011 22:55:25

   ενω με το ευρω μας εμπιστευονται πολύ και μας ζητάνε ολο και περισσοτερες υποθ'ηκες και την διακυβέρνηση της χώρας.
   Σαν δεν ντρεπόμαστε.

  • Theo avatar
   Theo @ Κρίτων 22/05/2011 23:28:26

   δεν χρειαζεται να εμπιστευτει την δραχμη κανεις, την φτηνεια θα εμπιστευτουν ολοι και θα βουλιαξουν τα θερετρα απο τουριστες τα καλοκαιρια και τους χειμωνες!

 55. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/05/2011 22:57:19

  Να δώ πώς σεις οι κρεοφάγοι θα εισάγετε μετά, με δραχμή νόμισμα, μοσχάρια και βόïδα Ολλανδίας, γουρούνια Γερμανίας (βαφτισμένα Ελληνικά) και λαγούς Ισπανίας. Η Ελληνική παραγωγή κρέατος, ως γνωστόν δεν καλύπτει ούτε το 40 % της κατανάλωσης.
  Tου λόγου μου, είμαι πιά ευτυχώς vegetarian (πρέπει και να κατεβάσω τη χοληστερίνη). Έτσι, je m'en fous και το μόνο που θα σας πώ είναι "άς προσέχατε".

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Ο Θείος 22/05/2011 23:01:04

   Γιατί να εισάγουμε? Θα παράγουμε δικά μας και μάλιστα πιο σωστα μεγαλωμένα και οχι γεμάτα διοξίνες. Ελεος, τόσο ανίκανοι αισθάνεστε?

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ Ο Θείος 22/05/2011 23:04:27

   Ο,τι και να τους γράφεις, πάντα υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθούν επί ματαίω να μας πείσουν πόσο χρήσιμο είναι να απορρίψεις το καλύτερο- μακράν- νόμισμα του πλανήτη , για να υιοθετήσεις πιθανότατα το...χειρότερο!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ μουρίνιο 22/05/2011 23:10:49

    Το ανέκδοτο με τους 2 πιτσιρίκους εκατέρωθεν στο Τείχος του Βερολίνου και τα σοκολατάκια σε σχήμα κεφαλής Στάλιν, το έχω γράψει, άν δεν απατώμαι. Μη το ξαναγράψω!

 56. Αρης avatar
  Αρης 22/05/2011 22:59:13

  Η τέλεια λύση δεν υπάρχει. Όπως δεν μπορείς να κάνεις ένα παιδί σέ ένα μήνα με εννέα έγκυες γυναίκες, έτσι και δεν μπορείς να λύσεις όλα τα προβλήματα και τα επακόλουθα μιάς απόφασης είτε με ευρώ, είτε με δραχμή αύριο το πρωί.
  Ή φύγουμε από το ευρώ και πίσω στη δραχμή ή μείνουμε στο ευρώ, βραχυπρόθεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει χάος, διαφορετικής χροιάς, αλλά χάος. Και στο χάος μόνο βουτιά μπορείς να κάνεις, και μετά κολυμπάς.
  Μακρυπρόθεσμα, η δραχμή και η δύναμη να ελέγχεις το δικό σου εθνικό νόμισμα είναι η άποψή μου ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο.
  Το θέμα λοιπόν είναι στην ερώτηση:
  θα συνεχίσουμε να κοιτάμε αλλοίθωρα και κοντόφθαλμα μπροστά από τη μύτη μας, ή μακριά στο μέλλον; Πάλι για μας, ή για τα παιδιά μας αυτή τη φορά; Θα βάλουμε κάποιον άλλο να τραβήξει τα πάνδεινα, ή θα το κάνουμε εμείς, που είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα παίξαμε το ρόλο μας;
  Θα συνεχίσουμε να κατηγορούμε τους άλλους για αποφάσεις που πήρανε για μας, θεατές τα τελευταία 40 χρόνια, ή θα πάρουμε την τύχη και το μέλλον στα χέρια μας και όπου βγάλει, άξιοι για αυτά που θα κάνουμε και ανάξιοι γι αυτά που δεν θα κάνουμε.
  Οι οικονομικές αναλύσεις αυτής της ψευδοεπιστήμης των αριθμών και των λογιστικών αλχημειών δεν είναι τίποτα άλλο από λογιστικές αλχημείες με στοιχεία ξεπερασμένα του παρελθόντος με θεωρίες για το μέλλον που αλλάζουν εύκολα για να εξυπηρετούν τους εκάστοτε στα ρετιρέ. Είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο κοιτάζοντας από τον καθρέφτη προς τα πίσω.
  Ότι είναι να γίνει, άς γίνει, αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να μή κοιτάμε πίσω. Γιατί το πίσω, το τί έγινε το κουβαλάμε ήδη και το ξέρουμε. Και στην καλύτερη περίπτωση η απόφαση θα πρέπει να είναι να κρατάμε την τύχη μας στα δικά μας χέρια.

 57. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 22/05/2011 23:00:01

  Εξω απο τα εγκληματικα λαθη , τις λοβιτουρες , τις αρπαχτες και το απολυτα κομματικο κρατος που ευθυνονται (ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ) για την τραγικη οικονομικη μας θεση ΦΤΑΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ..

  Ακομη και σημερα ολα τα προβληματα να ελυοντο ως δια μαγειας , με την συνεχιση μας στο ΕΥΡΩ η κατρακυλα παλι θα ξεκινουσε την επομενη μερα ...αργα ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ.. ο λογος ειναι απλος... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΙΣΧΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (στερουμενης ουσιαστικα οποιασδηποτε βαρειας βιομηχανιας - μην πω οτι δεν παραγει τιποτα..) να εχει ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΜΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΜΦΑΝΩΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΕΣΤΑΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΥ - Ε-Κ-Τ-Ο-Σ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ... δηλαδη πχ οι συνταξεις και οι μισθοι να πληρωνονται απ'ευθειας απο την κεντρικη ευρωπαικη τραπεζα και φυσικα η κεντρικη ευρωπαικη οικονομικη ενωση ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ (Ελλαδα..) οσο ομως θα υπαρχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ οικονομιες που θα μοιραζονται το ιδιο νομισμα μεσα σε μια ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ τοσο οι μικρες οικονομιες θα υπερχρεωνονται και θα καταρρεουν...

  Αρα Η ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ , ΕΝΙΑΙΑ (απιστευτα πραγματα δηλαδη) ΜΕ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟ ΕΥΡΩ , η απλα θα πρεπει ταχυτατα να γυρισουμε στην ΔΡΑΧΜΗ τιμωρωντας ΣΚΛΗΡΑ και τους ΞΕΝΟΥΣ και τους εγχωριους ΤΣΟΓΛΑΝΟΥΣ που εν γνωσει τους μας εβαλαν στην ΟΝΕ και μας διελυσαν πριν την ωρα μας καθιστωντας μας περιγελω του κοσμου....

  Απλα οικονομικα ειναι φιλοι μου....

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ Νικηφορος Φωκας 22/05/2011 23:13:26

   Δεν χρειάζεσαι βαριά βιομηχανία, για να έχεις ισχυρή οικονομία. Η Ιταλία έχει ...βαρύτατη βιομηχανία κι όμως έχει χρόνια οικονομική αναιμία. Πρέπει να εκμεταλλευτείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σου. Όταν η Ελλάδα έφτασε στο έσχατο σημείο παρακμής, να εισάγει δηλαδή τεράστιες ποσότητες αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ με το κλίμα, τα εδάφη και το σχεδόν άφθονο νερό που έχει ( σε σύγκριση π.χ. με το Ισραήλ, που αποτελεί υπερδύναμη στον τομέα της γεωργίας) θα έπρεπε να είναι αυτάρκης και με το περίσσευμα της να τροφοδοτεί τη μισή Ευρώπη, μας φταίει το ευρώ;
   Ο Έλληνας φταίει που έψαχνε αφορμή για αραλίκι και εύκολο, δανεικό χρήμα.

   • Νικηφορος Φωκας avatar
    Νικηφορος Φωκας @ μουρίνιο 22/05/2011 23:45:52

    Δεν διαφωνω σε αυτα που λες ομως διαφωνω στην εκταση που τα τοποθετεις.. επισης μην ξεχνας οτι υπαρχουν συγκεκριμμενες ευρωπαικες ντιρεκτιβες και ποσοστωσεις για τα αγροτικα και γαλακτοκομικα προιοντα καθως και αποζωμιωσεις που πληρωθηκαν και .... φαγωθηκαν ανευ επενδυσεων σε νεες καλλιεργειες κλπ κλπ

    Σε καθε περιπτωση ομως ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ και ετσι το κοινο νομισμα ΣΕ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ...
    δες τι επαθε και η Αργεντινη οταν ουσιαστικα υιοθετησε το δολλαριο (καθοριζοντας ιση αξια δολλαριου με το νομισμα της) και αυτο υπηρξε το τελος της οικονομιας της...

    Ποιος διαφωνει με την Ιταλια ? ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΣ και εχει παρει και αυτη την σειρα της για χρεωκοπια... απλα σαν ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ χωρα (υποδεεστερη φυσικα της Γερμανικης και της Γαλλικης..) θα κρατησει λιγο περισσοτερο..

    Φαντασου φιλε μου να ανακηρυξει την ανεξαρτησια της πχ απο την Ελλαδα η ΑΜΟΡΓΟΣ και να διατηρησει το ιδιο νομισμα με την Αθηνα... απο την στιγμη που θα κληθει ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και να πληρωνει η ιδια τους μισθους τις συνταξεις , τα δημοσια εργα , την υγεια και την αμυνα της Αμοργου απο τα δικα της ταμεια ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ η χρεωκοπια της , αν δε η Ελλαδα αρχιζει να της χορηγει αναφανδον δανεια 'για να τα φερει. βολτα η Αμοργος , σε λιγα χρονια θα ειναι ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ και θα της ζηταμε τις παραλιες της και τα καικια της... ε οπου Αμοργος βαλε Ελλαδα και οπου Ελλαδα βαλε Ευρωπη (και κυριως ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ) και θα δεις τι εννοω....

    • Giannis_Analytis avatar
     Giannis_Analytis @ Νικηφορος Φωκας 23/05/2011 01:57:27

     Ωραίο Παράδειγμα: Υπάρχει βεβαια μια Πιθανότητα να μείνουμε στο Euro: Αν αποφασίσει η Γερμανία να πλήρωση όλο το δικό μας Έλλειμμα. Τότε είμαι και εγώ να μείνουμε στο Euro. Φοβάμαι μονο πως η Γερμανοί δεν θα συμφωνήσουν σε αυτή την Ιδέα :-)

 58. Elxo avatar
  Elxo 22/05/2011 23:04:52

  Το € είναι καθαρά νόμισμα υπό Αμερικανική επιτήρηση. Η ισοτιμία 1$=1.4€ (περίπου) βοηθάει τις Η.Π.Α να διατηρουνται ζωντανές.Η F.E.D ελέγχει απόλυτα την Ε.Κ.Τ διότι εαν δεν ίσχυε θα έριχναν μερικά δισ € στην αγορά (χαρτάκι...) και με το περιθώριο της ως άνω ισοτιμίας θα έκαναν ανταγωνιστική τη Ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν μπορεί να πιστέψει κανένας βέβαια ότι η Ευρώπη επιθυμεί ένα ισχυρό € διότι θεωρεί ότι είναι πιο ισχυρή από τις Η.Π.Α....
  Θα το δεχόμουν εάν υπήρχε Ευρωστρατός και κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική σε παγκόσμια ζητήματα...Αυτά όμως δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν...
  Η Δραχμή λοιπόν σε μια Ευρώπη άχρωμη με δυο τρεις μεγαλοτραπεζίτες του $ έτοιμους να μετοικήσουν σε νέες περιοχές...είναι ένα πολιτικό πυρηνικό όπλο μόνο για όποιον Έλληνα πολιτικό (ή όποιον θα έχει τη Διοίκηση της χώρας...) που μπορεί να το χρησιμοποιήσει...!!!
  ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΣ!!!
  ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ!!!

  • BAKALIS avatar
   BAKALIS @ Elxo 22/05/2011 23:15:18

   Συμφωνω απολυτα!!!!

  • Πητ avatar
   Πητ @ Elxo 22/05/2011 23:24:23

   Γιατί πάντοτε πρέπει να υπάρχει μια συνομοσία; "η Fed ελέγχει απόλυτα την ΕΚΤ". Το ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει την εκτύπωση χρήματος δεν σου λέει τίποτα; Κι αυτές οι υπερβολές "πυρηνικό όπλο". Πάντα βρίσκονται πίσω απ' όλα οι Αμερικάνοι και πάντα εμείς εχουμε σούπερ όπλα και τρομερές δυνατότητες και μπορούμε να υποτάξουμε τις άλλες χώρες στα συμφέροντα μας. Αυτή τη νοοτροπία του αδικημένου δεν πρέπει να την αφήσουμε πίσω μας επιτέλους;

   • Elxo avatar
    Elxo @ Πητ 23/05/2011 00:25:20

    Αγαπητέ μου δεν υπάρχει καμία συνομωσία!
    Από το 1913 η FED είναι μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ "Ομοσπονδιακή" Τράπεζα που τυπώνει $. Αρχικά ήταν συνδεδεμένη με χρυσό ενώ σήμερα δεν υπάρχει ίχνος χρυσού στις Η.Π.Α προς νομισματική "χρήση". Το σύνταγμα των Η.Π.Α επιτάσσει ετήσιο έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού που φυλάσσεται στο Fort Knox έλεγχος που δεν έχει γίνει για δεκαετίες. Όλος ο χρυσός έχει περιέλθει σε χέρια "Ιδιωτών"...Αυτά είναι πλέον Ιστορία και εαν έκανες το κόπο να διαβάσεις λίγο ή να επικοινωνήσεις με κάποιους Αμερικανούς θα έβλεπες ότι τα αυτά είναι αλήθειες...
    Τι καλύτερο λοιπόν από το ξένο συνάλλαγμα (€) για τους "Αμερικανούς";;; Πόσοι από εμάς δεν ψάχνουν στα ebay να αγοράσουν σε $ ώστε να κερδίσουν από την Ισοτιμία;;;;
    ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ "ΕΞΥΠΝΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΙ...!!!
    Πόσα € που έγιναν με αίμα δεν έχουν περάσει απέναντι του Ατλαντικού στηρίζοντας την ψυχοραγούσα Αμερικανική οικονομία;;;

    Το καταστατικό που επικαλείσε αφενός αυτό εξυπηρετεί αφετέρου δεν αποτελεί απόδειξη μη υπαγόρευσής του από τους "Αμερικανούς"... εμπνευστές του. Και μια πολυκατοικία έχει καταστατικό σε νομικό "καλούπι" που τα καθιστά όλα πανομοιότυπα ώστε να εναρμονίζονται με το νόμο...
    Και να είσαι σίγουρος ότι υπάρχει "νόμος" για τη Ίδρυση Κεντρικών Τραπεζών που τους επιτρέπει να είναι στο Διεθνές "fractional reserve banking" (κλασματικό αποθεματικό τραπεζικό σύστημα)...
    Από αυτό το σύστημα προήλθαν τα "δάνεια" μας...Και ενώ σε εμάς θα στοιχίσουν Γη-Πετρέλαιο-Φυσικό αέριο-Μέταλλα-Ιδρώτα και αίμα στους δανειστές μας στοίχησαν μόνο ΧΑΡΤΙ και ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...!!!
    Η ΔΡΑΧΜΗ ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ (ΣΕ ΧΡΥΣΟ) ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΟ...
    ΓΙΑ ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΤΕΟ;;;

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;;;

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Elxo 23/05/2011 00:33:23

   πυρηνικο οπλο..συμφωνοι..αλλα τα πυρηνικα ειναι καλα για να μπορεις να λες ο'τι θα τα χρησιμοποιησεις (αλλα να ευχεσαι να μην)

   οι nicknamep και 'Κ ΣΑΓΝΟΣ' πιο πανω τα γραφουν μια χαρα..

 59. Δανάη avatar
  Δανάη 22/05/2011 23:06:22

  Δραχμή και πάλι δραχμή!!!

 60. Αρης avatar
  Αρης 22/05/2011 23:11:55

  Ο Κίσσινγκερ ώς υπουργός εξωτερικών, καγχάζοντας ως συνήθως, είπε για την Ευρώπη σαν ήπειρο: "και εγώ με ποιόν θα μιλάω στην Ευρώπη; ¨ και γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Και καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι σε διάλυση.

 61. ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
  ΠΕΤΡΟΣ Μ. 22/05/2011 23:12:21

  SAMIR AMIN: "ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ!"
  Δημοσιεύτηκε στον “Κόσμο του Επενδυτή”, 30.4.2010

  ....''Η δημιουργία του ευρώ ήταν μια ηλιθιότητα.
  Γιατί; ΓΙΑΤΙΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ.
  Και δεν υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος, ούτε καν συνομοσπονδιακό, που να αντιμετωπίζει τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος, ούτε πολιτική και πολιτιστική ωριμότητα για ένα τέτοιο κράτος στο ορατό μέλλον. Στις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα. Το κοινό νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει και λειτούργησε όσο δεν υπήρχαν προβλήματα και τα πράγματα πήγαιναν καλά. ‘Οταν όμως παρουσιάζονται προβλήματα, οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη και το νόμισμα δεν αντέχει.
  Το να φτιάξεις πρώτα νόμισμα και μετά κράτος, είναι σαν να βάζεις το κάρο πριν από το άλογο. Ανήκω σε αυτούς τους λίγους, ακόμα και ανάμεσα στους μαρξιστές, ακόμα και στους κύκλους της ριζοσπαστικής αριστεράς, που τα επεσήμαναν αυτά εγκαίρως.
  Αυτό που μπορούσαν και έπρεπε να κάνουν, για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, ήταν, αντί να επιταχύνουν τη δημιουργία του ευρώ, να παραμείνουν στο «φίδι», την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών νομισμάτων, με ισοτιμίες σταθερές αλλά αναθεωρήσιμες, ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους τις διαφορές των προβλημάτων ανάμεσα στις χώρες.
  Σε αυτό το επίπεδο μόνο μία ευρωπαϊκή χώρα ενήργησε έξυπνα, η Σουηδία, που δεν μπήκε στο ευρώ.''

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΠΕΤΡΟΣ Μ. 22/05/2011 23:50:43

   Σωστόοοοος

   Το ευρώ. Μπήκαμε και 8 χρόνια διαλυθήκαμε. Κάποιο ασφαλώς κάνανε χοντρή οικονόμα και θέλουν να συνεχίσουν.

   Ευρώ= το κάρο μπρστά από το άλογο. Νόμισμα χωρίς κράτος!!! Ρε παιδιά δεν έχει ματαγίνει αυτό. Οι ΗΠΑ πρώτα έκαναν κράτος και μετά από 100 χρόνια έφτιαξαν κοινό νόμισμα.

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ Αρματιστής 22/05/2011 23:55:52

    Akoma exoiume arketous pou nomizoun pos kerdane apo o Euro. Exoun "katathesis" ke "posta" pou exartonte apo tin EU...

 62. ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
  ΠΕΤΡΟΣ Μ. 22/05/2011 23:20:44

  Με άλλα λόγια κοινό νόμισμα σε οικονομίες με χαώδεις διαφορές ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής οργάνωσης χωρίς την προϋπόθεση πολιτικής ενοποίησης , απλά είναι εγκληματικό για τις αδύναμες οικονομίες και πολύ κερδοφόρο για τις ισχυρές.
  Τα αποτελέσματα ζεί σήμερα οικονομικός ''νοτος''.

  • Μνημων avatar
   Μνημων @ ΠΕΤΡΟΣ Μ. 22/05/2011 23:35:13

   Πετρο Μ. Δεν ειχα προλαβει να διαβασω το σχολιο σου μου δινει οπωσδηποτε πρακτικες εξηγησεις γιατι απο θεωρητικες οικονομικες αποψεις ειμαι ανιδεος.

 63. Μνημων avatar
  Μνημων 22/05/2011 23:23:13

  Δηλωνω ασχετος και κατοπιν τουτου εχω μερικες αποριες .Οταν μπηκαμε στην ΟΝΕ γιναμε πλουσιοτεροι επειδη μετρουσαμε τα χρηματα μας σε ΕΥΡΩ? Κατα την μετατροπη μας εδωσαν ενα ποσο σε ΕΥΡΩ ποσα ευρισκοντε σημερα εντος της Ελληνικης επικρατειας τα ιδια λιγοτερα η περισσοτερα?Δεν αμφισβητω τις κακες πολιτικες επιλογες ουτε την διαφθορα ομως ολος ο φτωχος νοτος εχει τα ιδια προβληματα με εμας σε μικροτερο ισως βαθμο μικρες χωρες οπως εμεις ΔΑΝΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ αφηνω την ΒΡΕΤΑΝΙΑ που με δημοψηφισματα αρνηθηκαν την ενταξη τους δεν τα δικα μας χαλια προσφατως η ΠΟΛΩΝΙΑ νομιζω αρνηθηκε την ενταξη .Τελος ποσα κεφαλαια εφυγαν με την μεταναστευση επιχειρησεων στις γειτονικες χωρες τα οποια ειχαν αυξηθει και με τον ιδρωτα των Ελληνων εργαζομενων και ποσα απο τους μεταναστες νομιμους και παρανομους .Αν ειχαμε το εμποδιο της εξαγωγης συναλαγματος μηπως θα ηταν διαφορετικα τα πραγματα?.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ας μου δωσει απαντηση.Δηλωνω κομματικα ανεντακτος.

  • Elxo avatar
   Elxo @ Μνημων 23/05/2011 00:34:55

   Να συμπληρώσω εάν επιτρέπεις άλλη μια απορία;

   Όλοι μάθαμε την ισοτιμία 1€=340,75 δρχ.
   ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΠΟΣΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΕΙΧΑΜΕ...;;;;

 64. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 22/05/2011 23:26:54

  Φανταστείτε ότι πήρατε ένα αεροπλάνο και πήγατε στην Αυστραλία. Όμως επειδή ήσαστε άφρονες πήρατε εισιτήριο χωρίς επιστροφή, και σπαταλήσατε τα λεφτά σας σε φαγοπότια και αγορές διάφορων προϊόντων και μείνατε ταπί. Τώρα θέλετε να επιστρέψετε σπίτι σας αλλά δεν έχετε τα ναύλα και ψάχνετε για δάνεια, κι έρχεται τότε κάποιος ξύπνιος και σας λέει. Με τα ρέστα που σας έμειναν μπορείτε να πάρετε ένα σαπιοκάραβο να πάτε Ινδονησία. Θα σας περισσέψουν κιόλας. Εκεί μάλλον θα βρείτε άλλο σαπιοκάραβο που θα σας πάει Βομβάη. Θα σας μείνουν κάτι ψιλά. Από Βομβάη ξεκινούν κάτι σαπιοκάραβα που πάνε Πακιστάν. Από εκεί θα μπαρκάρετε σε καράβια που πάνε Ερυθρά Θάλασσα. Και από κει με λίγη τύχη, μέσω Αιγύπτου ή Ισραήλ επιστρέφετε στα πάτρια. Θα το ρισκάρατε; Και αν πήγαιναν όλα καλά μετά από πόσους μήνες θα φτάνατε στον προορισμό σας, αν φτάνατε; Ποια θα ήταν η λογική λύση; Ασφαλώς να δουλέψετε έναν-δύο μήνες λατζέρηδες στην Αυστραλία για να βγάλετε τα ναύλα για το αεροπορικό εισιτήριο της επιστροφής.

  Όταν μπήκαμε στο ευρώ η ισοτιμία ευρώ δραχμής ήταν: 1 ευρώ=340.75 δρχ.

  Αν κάνουμε νέα δραχμή με ισοτιμία 1:1, με την δεδομένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μέσα σε λίγο διάστημα θα διολισθαίνει και θα υποτιμηθεί ραγδαία. Να πω 300%, 500%; Μπορεί να είμαι και αισιόδοξος. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν τα ευρώ από τους καταθέτες και θα τους δώσουν εθνικά υπερήφανα κουρελόχαρτα. Το ίδιο θα συμβεί με τους μισθούς. Θα γίνει μια άνευ προηγουμένου ανακατανομή εισοδήματος που μπροστά της το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου θα είναι παιδική χαρά. Όσοι έχουν βγάλει κεφάλαια έξω (τις οίδεν τίνι τρόπω θησαυρισθέντα) θα είναι οι νέοι πλουτοκράτες.

  Και αυτά είναι μόνο ελάχιστα από τα δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα, αν γίνει με τα σημερινά δεδομένα έξοδος από το ευρώ.

  Συζήτηση για έξοδο από το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτη.

  Η μόνη συζήτηση και το πρώτο βήμα για να σταματήσει η πορεία προς την καταστροφή πρέπει να είναι η ανάκαμψη και το κλείσιμο του πρωτογενούς ελλείμματος.

  Αφού μπούμε σε θετική πορεία, μπορούμε να διαπραγματευτούμε με άλλους όρους και το ζήτημα του χρέους.

  • ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
   ΠΕΤΡΟΣ Μ. @ Professor Moriarty 22/05/2011 23:41:27

   Δυστυχώς με το μισθό του λαντζιερη πρέπει και να φάω και να πληρώνω τις πιστωτικές κάρτες που ηλιθίως φόρτωσα και να μαζέψω λεφτα για το εισιτήριο της επιστροφής. Και ο μισθός δεν φθάνει και για τα τρία . Ούτε για τα δύο πρώτα καλά- καλά. Έτσι ξαναχρησιμοποιώ την κάρτα
   Σε αυτή την περίπτωση ποια είναι η λογική λύση;

  • Μνημων avatar
   Μνημων @ Professor Moriarty 22/05/2011 23:46:05

   Και τι θα γινει αν μας πουν αφου πρωτα παρουν οτι ζητουν και μαλιστα με τους δικους τους ορους[ο δανειστης επιβαλει τους ορους Παγκαλος εφα] τερμα τα ΕΥΡΩ?.Ασε που πολλους τους πειραζει η θαλασσα και φοβουντε και το αεροπλανο.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Μνημων 23/05/2011 01:14:14

    Άλλο αυτό το θέμα. Να πάει να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο που μας φόρεσε καπέλο και να πει καθαρές κουβέντες γιατί δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε κάποια από αυτά που υπέγραψε. Βγαίνει ο Κουκουλόπουλος και λέει ότι το κράτος δεν λειτουργεί, ο Καλλικράτης είναι μπάχαλο και καθόμαστε και τους ακούμε. Ποιος δεν λειτουργεί; Και γιατί; Υπάρχουν ευθύνες. Ποιος πληρώνεται και δεν κάνει τη δουλειά του; Ποιός υπουργός κάνει νομοθετήματα σοβιετικής εμπνεύσεως; Γιατί δεν μπορεί να κόψει τον κώλο των καταστηματαρχών που γράφουν στα τραπεζοκαθίσματά τους τον αντικαπνιστικό νόμο; Ποιανών έκοψαν “οριζόντια” το μισθό κι άλλοι παίρνουν 3 χιλιάρικα και κοροϊδεύουν;

    Αν δεν μπορεί, να πάμε σε εκλογές όπου όλοι θα πουν καθαρές κουβέντες. Το “λεφτά υπάρχουν” και “πράσινη ανάπτυξη” κομμένα.

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ρετιρέ θα κοπούν, είτε έτσι, είτε αλλιώς. Μισθοί αποφοίτων εξαταξίου γυμνασίου, ή δημοτικού, άνω των 2000 δεν νοούνται. Συντάξεις καθαριστριών της παλαιάς Ολυμπιακής 2 και 3 χιλιάδων δεν νοούνται. Το ίδιο και στον ΟΣΕ, ή όπου αλλού. Επιδόματα κεραίας και δε συμμαζεύεται. Θα κοπούν. Αν υπάρχουν αργόμισθοι στον ευρύτατο τομέα θα φύγουν. Αυτά δεν θα έχουν σχέση με το ευρώ ή την δραχμή. Όπως και πολλά άλλα.

    Όποιος φοβάται το καράβι και το αεροπλάνο απλά δεν ταξιδεύει με αυτά τα μέσα. Δεν κόβει πρώτα εισιτήριο και μετά συνειδητοποιεί την φοβία του.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Professor Moriarty 23/05/2011 09:36:56

     Καλημέρα προφέσσορα.

     Δεν φταίνε οι καταστηματάρχες. Όταν ξέρουν ότι χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες των δημάρχων, επόμενο είναι να γράψουν στα πα...λιά τους τα παπούτσια τον αντικαπνιστικό νόμο. Κι εσύ στη θέση τους, το ίδιο θα έκανες. Με δεδομένη λοιπόν αυτή την αδυναμία, είτε το κράτος ρίχνει ένα φόρο που πάει 12 ευρώ το πακέτο, είτε βγάζει το σκασμό περί "αντικαπνιστικής εστρατείας" και τα τοιαύτα. Μέσες λύσεις απλώς ΔΕΝ υπάρχουν.

     Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, πολλοί από τους ελέγχους, είτε της δημοτικής αστυνομίας, είτε άλλων "χλιαρών" φορέων, πρέπει να ανατεθούν στην ΕΛ.ΑΣ και να διπλασιαστεί (τουλάχιστον) το προσωπικό της. Θέλεις με μετατάξεις δημοτικών αστυνομικών (και άλλων υπαλλήλων), όπως έγινε με τους πρώην δασικούς που πέρασαν στο Πυροσβεστικό Σώμα και έγιναν αξιωματικοί και πυροσβέστες (υπαγόμενοι στη στρατιωτική δομή του), θέλεις με νέες προσλήψεις, πάντως πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό αποφασιστικά. Άτεγκτη αστυνόμευση παντού, ξεκινώντας από την παράνομη στάθμευση, με καθολική εφαρμογή της "θεωρίας του σπασμένου παραθύρου". Αλλιώς, θα συζητάμε πάντα για ημίμετρα και για το "τι έχουν τα έρ'μα και ψοφάνε".

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Αυριανιστής 23/05/2011 13:13:03

      Καλημέρα. Συμφωνώ στα περισσότερα. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Για παράδειγμα το κράτος μπορεί να στέλνει ελεγκτές και αν σε κάποιο δήμο παρατηρηθεί παράβαση νόμου του κράτους, ο δήμος να καταβάλει άμεσα πρόστιμο, π.χ 100 χιλ., και σε περίπτωση υποτροπής να αυξάνεται γεωμετρικά. Και ίσως αυτό θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση νόμου που παραβιάζεται με ανοχή των δημοτικών αρχών. Όπως οι αθρόες παραβιάσεις του ΓΟΚ, από τα τραπεζοκαθίσματα και τα ικριώματα των καφετεριάδων, μέχρι τις αυθαιρεσίες των εργολάβων. Και αν δεν λειτουργούν οι ΟΤΑ, να καταργηθούν τα αιρετά όργανα των νομαρχιακών και περιφερειακών διαμερισμάτων και να επανέλθουμε στο συγκεντρωτικό κράτος με διορισμένους νομάρχες και επάρχους με υπερεξουσίες.

      Ο τεράστιος φόρος στον καπνό δεν είναι το καλύτερο μέτρο, ούτε ηθικά, ούτε και λειτουργικά. Εισπρακτικά ίσως. Δηλαδή το κράτος φορολογεί τον εθισμό ή το γούστο κάποιου. Και γιατί να την πληρώνουν και οι καπνιστές που καπνίζουν χωρίς να ενοχλούν τους άλλους; Και το δικό μου δικαίωμα να απολαμβάνω τα δημόσια αγαθά, όπως τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους δίχως τραπέζια, κιόσκια και ηχορύπανση, και να συχνάζω σε καταστήματα χωρίς να εισπνέω βρωμιά και μπόχα, πώς θα μου το διασφαλίσει;

     • Καπνιστης avatar
      Καπνιστης @ Professor Moriarty 28/05/2011 21:14:52

      Λυπαμαι που θα σας στεναχωρησω αγαπητοι και αξιοτιμοι αντιπαθ... εεε... αντικαπνιστες ηθελα να πω (συγνωμη παρασυρθηκα απο τη λογικη που λεει πως δεν υπαρχουν παθητικοι καπνιστες αλλα αντιπαθητικοι αντικαπνιστες) τεσπα... ...αλλα ενας νομος φτιαχνεται, ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ και ΑΝ τυχει αποδοχης τοτε ας εφαρμοστει, διαφορετικα αν απλως κατι αμερικανο-τζεφρυ κ...λωσαν με ενα νομο που τους εκανε κουκου που εφαρμοζεται στο φαρ-ουεστ αλλα ουτε ειναι επιθυμητος απο την Ελληνικη κοινωνια ουτε φυσικα γινεται αποδεκτος, τοτε τετοιος νομος ας παει στα απλυτα του μπαχαλοσυνταγματος μεχρι να βρεθει καποιος σοφος και να τον διαγραψει μια και δεν εχει εφαρμογη.
      Λυπαμαι, αλλα ετσι λειτουργει η ΔΗΜΟ-ΚΡΑΤΙΑ. το democracy μπορει να λειτουργει διαφορετικα αλλα ακομα δε λοβοτομηθηκαμε τοσο...

 65. antanistimi avatar
  antanistimi 22/05/2011 23:28:29

  Το γιατι μας χωσανε μεσα στο ευρω ειναι και αυτο ενα θεμα.Σκεφτομαι μια χαζομαρα μηπως εμας και καποιους αλλους μας θελουνε για πλυντηρια.Παρτε επιδοτησεις,δανεια,φερτε τοκους και με τα χρηματα που σας δανειζουμε παλι απο μας αγοραστε αυτα που θα σας ανεβασουν το βιοτικο επιπεδο.Σιγα μην αγορασει ο Γαλλος κι ο Γερμανος απο εμας σκορδα,πατατες και λεμονια.Θα τα παρει απο Τουρκια,Αγυπτο,Κινα.Εδω εμεις και καταντησαμε να μην μας συμφερει να τα παραγουμε και να τα εισαγουμε απο εκει.Ενω το NEO GOLF η το C4 απο αυτους θα πας να τα παρεις.Εδω που φτασαμε χρειαζομαστε ενα σοκ και θυσιες απο εμας,αλλιως θα θελει η Ελλαδα παπα......και τα παιδια μας αλλη πατριδα.

 66. Δήμος avatar
  Δήμος 22/05/2011 23:34:58

  Ό,τι και να γίνει, δεν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Ο Σαμαράς το ξέρει, γι' αυτό δεν λέει τέτοια ανεύθυνα πράγματα.

 67. αδ avatar
  αδ 22/05/2011 23:37:08

  ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!!!!!!!!
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!!!!!! ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ!!!!!

  • what avatar
   what @ αδ 23/05/2011 03:32:36

   Έτσι. Και να μας δώσουν και καμιά εκατοσταριά δις έτσι γιατί είμαστε μάγκες.

   Αμ πώς!

 68. ierofantis avatar
  ierofantis 22/05/2011 23:46:04

  Είναι το Ευρώ ένα κακό νόμισμα για την Ελλάδα;

  Μπορει...

  Τί είναι όμως το Ευρώ; Είναι μόνο ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή κάτι παραπάνω;

  Νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένα νόμισμα που υιοθετήθηκε από πολλές ευρωπαϊκές ηπειρωτικές χώρες και εκφράζει ή εξέφραζε τουλάχιστον όταν υιοθετήθηκε, την προσπάθεια των χωρών αυτών να χειραφετηθούν από την οικονομική κηδεμονία των Αγγλοσαξώνων, και μέσω της νομισματικής ενοποίησης, να επιδιώξουν την πραγμάτωση του οράματος των εμπνευστών της Ευρωπαϊκής Ιδέας, που ήταν η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, ως αντίπαλο πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό δέος στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις λοιπές ανερχόμενες δυνάμεις του κόσμου.

  Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο στραυροδρόμι σήμερα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας βοηθούν, βεβαίως με το αζημίωτο. Και δεν θα περάσουμε αβροχοίς ποσί την δύσκολη ώρα μας.

  Αλλά τα περιθώρια να το πολεμήσουμε το πρόβλημά μας ευρισκόμενοι μέσα στο ευρώ είναι αρκετά.

  Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα οικονομικό πεδίο πειραματισμού. Είναι και στρατηγικός εταίρος των Ευρωπαίων. Είναι χώρα με στενούς πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Ευρώπη. Και η Ευρώπη, όσο και να πιέζει, συχνά εξυπηρετώντας και εθνικά συμφέροντα των χωρών μελών της, μας παρέχει μια ανεκτίμηση υπηρεσία που αλλιώς δεν θα την είχαμε.

  Ανήκουμε στον πυρήνα του Ευρώ.

  Πιστεύετε ότι θα ήταν ίδια τα πράγματα με τους Τούρκους με την Ελλάδα εκτός Ευρώ; Θα μπορούσαμε εύκολα ή δύσκολα να προμηθευόμαστε οπλικά συστήματα και αμυντικό υλικό; Θα μπορούσαμε να έχουμε λόγο στην κοινή οικονομική μας πολιτική; Ποιο θα ήταν το διεθνές στάτους της χώρας;

  Λέτε ότι οι Ευρωπαίοι όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ να μην ήξεραν για τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας; Γιατί μας δέχτηκαν τότε; Για τα μάτια του ομορφάντρα Σημίτη;

  Μας δέχτηκαν διότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει κάτι που οι ευρωπαίοι θέλουν στην κοινή τους πορεία. Αντιπροσωπεύει την πολιτική και πολιτιστική τους καταγωγή. Ελληνικός πολιτισμός ίσον με εξανθρωπισμό. Η Ελλάδα επίσης αντιπροσωπεύει στραυροδρόμι Δύσης και Ανατολής. Παρέχει προσβάσεις που οι Δυτικοευρωπαίοι δεν διαθέτουν ή δεν μπορούν να αναπτύξουν σε γεωγραφικές ζώνες που εμείς γειτονεύουμε και συναλλασσόμαστε αιώνες τώρα.

  Το Ευρώ είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι σημαντική για την Ελλάδα.

  Αλλά και η Ελλάδα είναι σημαντική για την Ευρώπη.

  Αν έχουμε αυτό στο νού μας πάμε στο επόμενο στάδιο της σκέψης μας.

  Μας γονάτισε οικονομικά μόνο το Ευρώ;

  Όχι.

  Μας γονάτισε οικονομικά η ανικανότητά μας, η οκνηρία μας, ο ωχαδερφισμός μας, τα εύκολα λεφτά, η τεμπελιά μας, η απαιδευσιά μας, η θεοποίηση της αρχής της ήσσονος προσπάθειας, η κουτοπονηριά μας και ο φανατισμός μας. Το Ευρώ απλώς επεξέτεινε το υπαρκτό μας πρόβλημα και τώρα, στα δύσκολα, φαντάζει ο ευκολος αποδιοπομπαίος τράγος.

  Φταίει το Ευρώ για τα τρελά περιθώρια κέρδους των μεσαζόντων στη διακίνηση και εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών;
  Φταίει το Ευρώ για τη διαχρονική αδυναμία εξορθολογισμού των δαπανών ενός σπάταλου κράτους και των υπερφίαλων ιθαγενών του;
  Φταίει το Ευρώ για την αποβιομηχάνιση της χώρας; Ξεχάσατε την ηρωϊκή διαχρονική σάγκα των κοκκινοπράσινων συνδικαληστών κατά κάθε επένδυσης εξωτερικής ή εσωτερικής που θα έφερνε πλούτο, μεροκάματα και ανάπτυξη στη χώρα; Θυμάστε την μόνιμη επωδό τους; Θα πλουτίσει το κεφάλαιο. Ε, και; Τι τους νοιάζει αυτούς; Θα σας πω τι τους νοιάζει. Χωρίς τις επενδύσεις και την εργασία, εξασφαλίζουν το κομματικό ακροατήριο των μονίμως ανέργων που παραμυθιάζονται και αυτοί από το στείρο πολιτικό λόγο τους.

  Φταίει το Ευρώ για την κατάντια των αγροτών και της καλλιέργειας της γής μας; Της κτηνοτροφίας μας; Αντί να κάνουμε τους ποταμούς επιδοτήσεων κινητήριο μηχανή της οικονομίας μας και να τις στρέψουμε στη βελτίωση της παραγωγής μας, τις υποδομές και τα έργα, την έρευνα και την τεχνολογία τί κάναμε; Ε; Τί κάναμε; Τα ξεχνάμε αυτά;

  Λοιπόν, το ευρώ δεν φταίει για τα κακά της μοίρας μας.

  Φταίει ίσως το κακό μας το κεφάλι και η τσίμπλα στα μάτια μας.

  Το δυστύχημα είναι ότι έχει επιλεγεί ο πιο άκομψος τρόπος για να τη βγάλουμε. Τα μνημόνια και οι Δανειακές συμβάσεις. Είναι άκομψος τρόπος και είναι και ατελέσφορος. Δεν έχει αποτέλεσμα.

  Αφήστε το Ευρώ στην ησυχία του και ας κοιτάξουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που θα ξεπαραμυθιαστούμε για το άμεσο και μεσο μέλλον.

  Δραχμή τώρα...

  Ωραία είναι. Και εμένα μου άρεσε και σαν νόμισμα και σαν σχέδιο και σαν ιδέα. Πολλές φορές τη νοσταλγώ, διότι εξέφραζε μια εποχή στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

  Να την υιοθετήσουμε λένε πολλοί καλοί φίλοι. Θα γίνουμε ταπεινοί αλλά δεν πειράζει. Θα δουλέψουμε σκληρά αλλά θα ανταμειφθούμε (... ίσως μετα θάνατον). Θα αποκτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία. Θα παράξουμε και θα εξάγουμε. Θα, θα, θα...

  Ωραία.

  Διαφωνώ. Όχι γιατί δεν μου αρέσει η ιδέα, αλλά διότι δεν θεωρώ πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την χώρα, το Ευρώ. Επιχείρησα παραπάνω να εξηγήσω γιατί.

  Αλλά εάν είναι να το κάνουμε, ζητώ να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις.

  Πρώτον να αποφασιστεί με δημοψήφισμα. Ή εκλογές.

  Και δεύτερον να εξηγηθούν πλήρως και με πάσα αλήθεια οι συνέπειες. Οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες. Και να αποφασίσουμε.

  Γιατί μετά την επιστροφή στη δραχμή, έτσι και τσούξει πάλι ο κ@λαράκος μας, δεν έχει παρακάλια για επιστροφή στο ... ευρώ! Εντάξει;

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ ierofantis 23/05/2011 00:03:31

   Εξαιρετική παράθεση απόψεων, Ιεροφάντη.

  • Μνημων avatar
   Μνημων @ ierofantis 23/05/2011 00:13:22

   Τωρα για το αν χρειαζοντε εμας η τον τοπο μας ειναι ενα ερωτημα δυσκολο να απαντηθει .Δεν νομιζω δηλαδη οτι το 1940 μας εκαναν επισκεψη αβροφροσυνης για να μιλησουμε προσφατα γεγονοτα οτι σκοτωσαν εκαψαν ρημαξαν χωρις να πληρωσουν .Αλλα για να παμε και στο σημερα ο σεβασμος στο πνευμα μας και τον πολιτισμο μας εκφραζεται με τα δακτυλα σε εργα τεχνης? η σε βιντεο που κυκλοφορουν με ΕΛΛΑΔΑ να βιαζεται παρα φυση απο ΤΟΥΡΚΙΑ?

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Μνημων 23/05/2011 00:22:15

    Το '40 μας έκαναν πόλεμο οι δυνάμεις του Άξονα...

    Σήμερα οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, θανάσιμοι εχθροί προ 70 ετών, ... κάνουν κοινά υπουργικά συμβούλια. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας συζητούν πιο συχνά μεταξύ τους από ότι τα ελληνικά κόμματα στη Βουλή...

    Μη τα μπερδεύουμε...

    Άλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλες ανάγκες.

    • Giannis_Analytis avatar
     Giannis_Analytis @ ierofantis 23/05/2011 01:34:36

     Η Γερμανοί έχασαν τον Πόλεμο, γιαφτο γίναν "Φίλοι". Η Γερμανία ως ηττημένο Έθνος δεν είχε Επιλογή, μονο τον απόλυτη Υποταγή. Η γαλλική, αγγλική και αμερικανοι Στρατιώτες τι κάνουν στους "Φίλους" τους τους Γερμανους σήμερα?

    • Μνημων avatar
     Μνημων @ ierofantis 23/05/2011 23:12:45

     Φιλε μου ιεροφαντη αν μου επιτρεπεισς την προσφωνηση ηΓΑΛΛΙΑ ποτε δεν επιτεθηκε στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ αλλα το αντιθετο στον Α.Π.Π. ειναι γνωστο το πουρκουα των ΓΑΛΛΩΝ και στον Β.Π.Π. ηταν οι πρωτοι που συνθηκολογησαν κανοντας το Παρισι πολη αναψυχης τον αξιωματουχων του Γ ΡΑΙΧ . Τωρα για τον Αξονα δεν υπαρχουν καταγεγραμενες θηριοδιες ουτε απο Ιταλους και φυσικα ουτε απο Ιαπωνες.Στα αλλα σημεια αποζημιωσεις απατες απο ΖΗΜΕΝΣ ΜΑΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ αλλα και ασεβεια στα παγκοσμια εργα τεχνης που φιλοξενουν και εισπρατουν εισητηρια τα μουσεια των φιλων μας δεν πηρες θεση ουτε για το επαισχυντο βιντεο που εμφανιζει την χωρα μας δηλαδη εμενα και εσενα να μας[συγνωμη]βιαζουν οι φιλοι τους Τουρκοι.Ευχαριστω για την σημασια που εδωσες στο σχολιο μου.

  • Elxo avatar
   Elxo @ ierofantis 23/05/2011 00:39:34

   ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!
   ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!!!

   "We need GLOBAL GOVERNANCE and we need it fast"
   G.A.P 2010

  • Ιππολάριος avatar
   Ιππολάριος @ ierofantis 23/05/2011 00:43:36

   Μπράβο σου
   Σωστός ierofantis .
   Φοβερή παράγραφος
   +++1000

  • Αρης avatar
   Αρης @ ierofantis 23/05/2011 04:19:03

   Επιχείρησες παραπάνω να εξηγήσεις αλλά δεν τα κατάφερες, και το μόνο που είπες είναι ότι ο λόγος που πρέπει να μείνουμε στο ευρώ είναι γιατί πρεπει να μείνουμε στο ευρώ. Και αυτό σαν επιχείρημα δεν είναι τόσο καλό.

   Όσο γιά το δημοψήφισμα, μήπως ερωτηθήκαμε για να μπούμε στο ευρω, στην Ευρώπη, στην Μάαστριχ Λισσαβώνα, στο λαθρομεταναστευτικό -Δουβλίνο ΙΙ-, στην κάρτα του πολίτη, στο Μνημόνιο, ή στις συνεχείς καταπατήσεις του Συντάγματος, στο όνομα για τα Σκόπια, στο μονοτονικό, και πάει λέγοντας.
   Κάνε κα σύ αίτηση ή ανάρτησέ το στο μπλόγκ σου

 69. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 22/05/2011 23:53:54

  Νομίζω ότι η επιστροφή στη δραχμή σε λίγο καιρό θα είναι υποχρεωτική:είτε το θέλουμε δηλ. είτε όχι.Καλύτερα λοιπόν να το προετοιμάσουμε .Ούτως ή άλλως οι λύσεις που έχουμε πια είναι 2:ή επιστρέφουμε στη δραχμή (λύση οδυνηρή) ή μπαίνουμε σε νέο μνημόνιο,μετά σε άλλο κ.ο.κ(λύση πολύ οδυνηρή).
  Η επιστροφή στη δραχμή θα πρέπει να συνοδεύεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ από:
  1.Εθνικοποίηση των κύριων τραπεζών ώστε αφ'ενός να μην καταρρεύσουν(λόγω ομολόγων ,επισφαλειών κλπ) κι αφ'ετέρου για να ελέγχεις το χρήμα,να τροφοδοτείς την παραγωγή,το εμπόριο,τους βιοτέχνες κλπ
  2.Στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους προς τους διεθνείς τοκογλύφους.
  3.Ενδυνάμωση του φρονήματος των Ελλήνων για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν αλλά και για τυχόν προκλήσεις από τους γείτονες.
  4.Αμεση απέλαση ΟΛΩΝ των λαθρομεταναστών ή/και εγκλεισμό τους σε ακατοίκητο καλά φρουρούμενο νησί
  5.Ετοιμα σχέδια ανάπτυξης της χώρας ,τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να μεριμνούν για την αγροτική παραγωγή που έχουμε ανάγκη (και για τροφή αλλά και για εξαγωγή),την παραγωγή όσο περισσοτέρων υλικών αγαθών μπορούμε να παράγουμε
  6.Επιβολή δασμών σε προϊόντα εκτός Ευρώπης (ώστε τα δικά μας να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικά -όπως ήταν παλιά...πρό παγκοσμιοποίησης δηλαδή).
  7.Αναζήτηση νέων αρωγών και πιθανόν συμμάχων(Κίνα,Ρωσία κλπ) .
  8.Παραδειγματική τιμωρία (μιλάμε όμως για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τιμωρία)των όσων έφαγαν το καταπέτασμα και μας έφθασαν έως εδώ.
  9...

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ Δον Κιχώτης 23/05/2011 00:05:53

   Ξέχασες να προτείνεις και συμμαχία με Κούβα, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε και Β.Κορέα. Μόνο εκείνες θα μας θεωρούν ( ελπίζω) ισότιμο συνομιλητή τους.

   • Giannis_Analytis avatar
    Giannis_Analytis @ μουρίνιο 23/05/2011 00:25:12

    Tha ine para polla Krati stin idia thesi. I Katoxi ton Oomologon na proetimastoun gia gerotato Kourema.

  • Twins avatar
   Twins @ Δον Κιχώτης 23/05/2011 01:31:25

   1. Ναι αναγκαστικά
   2. Δεν θα κάνεις στάση. Επανδιαπραγματευση και δραχμοποίηση
   3. Ναι.. σε όσους μείνουν εδώ
   4. Όχι ! Στέλνεις ΜΟΝΟ τους λαθρομεταναστες πίσω αεροπορικώς και το εισητήριο το έχουμ πληρώσει μονοι τους δουλέβοντας σε καταναγκαστικά κάτεργα για με μέγαλα έργα (π.χ. Ιονία οδος).
   5. Εδώ σωθηκες... ούτε περίπτερο δεν ξέρουν να διοικήσουν..
   6. οκ
   7. Εδώ την πάτησες με το 6. (Πως θα βάλεις έξτρα φόρους στα κινέζικα και μετά θα πας να τους το παίξεις φίλος ???)
   8 Αμήν

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Twins 23/05/2011 10:08:33

    Πώς ακριβώς θα τους υποχρεώσεις να δουλέψουν σε κάτεργα; Κάτεργα σημαίνει ότι αν δεν δουλεύεις, πυροβολείσαι. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με τους κανόνες της Ε"Ε" των "ανθρωπιστών", και εν μέσω της δριμείας κριτικής των αριστερών λαθρολάγνων;

 70. Orestios avatar
  Orestios 23/05/2011 00:00:52

  "Μας δέχτηκαν διότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει κάτι που οι ευρωπαίοι θέλουν στην κοινή τους πορεία. Αντιπροσωπεύει την πολιτική και πολιτιστική τους καταγωγή"

  Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά αυτό.
  Είναι δική σου φαντασίωση

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Orestios 23/05/2011 00:16:20

   Καλά βρε Ορέστιε, αυτό σου σκάλωσε από όλο το κατεβατό;

   Τί να σου πώ...

   Μπορεί...

   Αλλά το προοίμιο της Ευρωπαικής Συνθήκης, άλλα λέει...

   "ΕΜΠΝΕΟΜΕΝΟΙ από την πολιτιστική, τη θρησκευτική και την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης, από την οποία αναπτύχθηκαν οι παγκόσμιες αξίες των απαράβατων και αναφαίρετων δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου...

   Αυτό το ... "πολιτιστική .... και ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης..." από που τους προέκυψε, έχεις κάποια εξήγηση;

   • Orestios avatar
    Orestios @ ierofantis 23/05/2011 00:38:31

    Αυτό μου σκάλωσε γιατί το όλο σου σκεπτικό, σε αυτό το σχόλιο σου, κινήθηκε έχοντας σαν βάση μια φαντασίωση.
    Ταυτίζομαι με πάρα πολλά σου κείμενα, αλλά εδώ διέκρινα την ασαφή βάση του σκεπτικού σου και θεώρησα πως θα ήταν καλό να σου το επισημάνω.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Orestios 23/05/2011 00:48:12

     Έχω μεγάλη φαντασία, είναι αλήθεια, αλλά φροντίζω, όταν γράφω, να την τιθασσεύω.

     Λυπάμαι αν την εξέλαβες έτσι αυτή μου τη ρήση. Δεν είχα σκοπό να παραπλανήσω.

     Και στο κάτω - κάτω της γραφής, αδερφέ μου, άσε να έχουμε και κάτι να διαφωνήσουμε...!

     • Orestios avatar
      Orestios @ ierofantis 23/05/2011 00:53:55

      Σωστά

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Orestios 23/05/2011 17:35:44

   Αγαπητέ Ορέστιε, ο Ιεροφάντης έχει απόλυτο δίκιο, δεν είναι καθόλου φαντασίωσή του.

   Paul Valéry, in his essay ‘The European’ [‘L’Européen’], wrote in 1924: “Wherever the names Caesar, Gaius, Trajan and Virgil, wherever the names Moses and St. Paul, wherever the names Aristotle, Plato and Euclid have a significance and carry weight, that is where Europe is.”

   Επιπλέον, η παραπάνω αποστροφή δεν είναι από ...λογοτεχνικό σάιτ, αλλά (μαντέψτε) από την ιστοσελίδα της European Central Bank (tab cultural identity!).

   Για να μη μιλήσουμε για συμβολισμούς, ακόμα και στο όνομα της Ευρώπης. Ακριβώς έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. υπάρχει γλυπτό με την αρπαγή της Ευρώπης από τον ταύρο-Δία.

 71. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 23/05/2011 00:01:25

  Θα κάνω το υποθετικό ερώτημα:
  Εάν το πακέτο των 110 δις ευρώ δίνονταν αποκλειστικά για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, για έργα ανάπτυξης κ.α. θα είχε φτάσει η ελληνική οικονομία σε αυτό το σημείο;
  Σήμερα τα κράτη- μέλη της εε δίνουν μετρητά των φορολογούμενων στις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρίες που υποτίθεται ότι έχουν ανάγκη, λες και ο λαός δεν έχει ανάγκη.

  Υπό αυτή την έννοια, θα ήταν σοβαρή εξέλιξη αν κάποιος βουλευτής ρωτούσε τον υπουργό οικονομίας να απαντήσει ή να δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία για τα χρήματα που έχουν δοθεί από το πακέτο δανεισμού για μισθούς και συντάξεις

  • Twins avatar
   Twins @ o βουνίσιος 23/05/2011 01:50:27

   Εαν τα 110 Δις πήγαιναν για την πραγματική οικονομία θα γινόντουσαν ότι και τα Γ'ΚΠΣ και ΕΣΠΑ... δηλαδή μίζες σε αυτούς που τα διαχειρίζονται και μηδέν έργο.

   Ας πάρουμε χαμπάρι οτι μέ δραχμή ή με ευρώ εαν δεν έχουμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ ανέχεια στην διαφθορά δεν θα δούμε φως

 72. Giorgos avatar
  Giorgos 23/05/2011 00:03:10

  Ωραιο αρθρο, και πολυ καλα σχολια.
  Αυτο που λειπει ειναι η λυση του προβληματος.

 73. Μάϊκ Λαμάρ avatar
  Μάϊκ Λαμάρ 23/05/2011 00:03:39

  Ο συντάκτης του άρθρου αυτοσυστήνεται ως οικονομολόγος. Δεν υπάρχει πιο βλαβερή συνέπεια για την κοινωνία από αυτήν. Δέστε γύρω σας όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε τα δημιούργησαν αυτοί που τιτλοφορορούνται ως οικονομολόγοι. Αν υπήρχε αυτή η "γνώση" ως επιστήμη λέτε οτι θα συνέβαιναν αυτά που συμβαίνουν; Ακούστε γύρω σας ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του αλλά κανείς δεν κατέχει την μαγική συνταγή. Προφανώς γιατί δεν υπάρχει. Μόνο απλοί πρακτικοί κανόνες υπάρχουν που όποιος τους ακολουθεί κατορθώνει να τα βγάζει πέρα και ακόμα και στις δύσκολες στιγμές και οι πιο έξυπνοι να βγάζουν και λεφτά. Τους κανόνες αυτούς ακολούθησαν και ακολουθούν αιώνες τώρα αυτοί που αφού μάζεψαν τον πλούτο των εθνών μπορούν τώρα και παίζουν όπως θέλουν.
  Λέτε η εξοδος απο το ευρώ να μας φέρει το ποθούμενο; Μας πως είναι δυνατόν αρθρογράφε ένα νόμισμα που δεν θα το έχει κανένας σε υπόληψη να μπορέσει να βοηθήσει την οικονομία ενός κράτους; Ποιος θα φέρει τα χρήματα του εδώ για να επενδύσει; Εκτός κι αν τα ξεπουλήσουμε όλα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
  Το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα και μέσα σ' αυτό πρέπει να ζήσουμε κάνοντας θυσίες και τις αναγκαίες προσαρμογές. Έξοδος απο το ευρώ θα σήμαινε χάος και καταστοφή της οικονομίας. Έξοδος από το ευρώ θα έφερνε την Ελλάδα πίσω δεκαετίες. Δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ χωρίς προσαρμογές αλλά τώρα είναι αργά για να γυρίσουμε πίσω. Οι χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ δεν είδαν και τίποτε το σπουδαίο. Η Μ. Βρετανία μια τόσο μεγάλη και ανεπτυγμένη χώρα βρίσκεται και αυτή σε δεινή οικονομική θέση. Μόνο η Γερμανία ανθεί οικονομικά. Αυτούς πρέπει να ακολουθήσουμε αλλά όχι βέβαια με αυτούς τους πολιτικούς και τεχνοκράτες που μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει τίποτε άλλο παρά ανικανότητα, επιπολαιότητα και πιθανότατα και δολιότητα.
  Είναι προφανές οτι το ευρώ είναι το νόμισμα που θέλουν οι παραπάνω επιτήδειοι να το διαλύσουν. Μέσα στο ευρώ λοιπόν με θυσιές και έξυπνες επιλογές από έξυπνους πολιτικούς.

  • Αρης avatar
   Αρης @ Μάϊκ Λαμάρ 23/05/2011 04:24:18

   Γιατί η Ελλάδα του 2012 μέσα στο ευρώ δεν θα είναι δεκαετίες πίσω;
   Αλλά ξέχασα, μάλλον εννοείς ευρωδεκαετίες

 74. Orestios avatar
  Orestios 23/05/2011 00:05:48

  Επειδή με το μνημόνιο ο κόσμος φτώχυνε και με το νέο μνημόνιο θα φτωχύνει πάρα πολύ, δεν έχει σημασία αν έχει ευρώ ή δραχμές στην τσέπη του.
  Την φτώχεια δεν την γλυτώνει η Ελλάδα στην παρούσα φάση.
  Το ότι μέσα σε 10 χρόνια φτάσαμε σε χρεωκοπία με το ευρώ είναι ενδεικτικό του πόσο έβλαψε το κοινό νόμισμα.
  Αντιθέτως οι ωφέλεια σπό την δραχμή σε μεσομακροπρόθεσμο στάδιο θα είναι ευεργετική για πολλούς τομείς της οικονομίας.
  Το οικονομικό μοντέλο που γνωρίζατε πέθανε εδώ και καιρό.

  • Giannis_Analytis avatar
   Giannis_Analytis @ Orestios 23/05/2011 00:51:04

   +1000!
   Η Φτώχεια είναι σίγουρη (και όχι μονο για την Ελλάδα).
   Το σπουδαιότερο είναι να είμαστε Προετοιμασμένη ως Κράτος. Η Μεταπολίτευση τον Ανίκανον θα πρέπει να φυγή για να ζήση ο Έλληνας
   Κατά τα αλλα έχει αλλάξει τελείως η πολιτική τις Ευρώπης. Μην ονειρεωομαστε. Η ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σχεδόν τίποτα ευρωπαϊκό πάνω τις, μονο τον "διεθνισμό" υποστηρίζει, τον διαμελισμό τον κρατών για όφελος τον μεγάλων καρτέλ. Ο Πληθυσμός δεν θα το δεχτεί αυτό

 75. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 23/05/2011 00:07:17

  Factorx: Παρακαλώ κ. Αρματιστή τον τύπο που τσίταρες να τον πρσέχεις, επειδή φτιάχτηκε επί ΠΑΣΟΚ και γνωρίζω πολλά. Όπως επίσης συνιστώ σε όλους τους φίλους να μην "φτιάχονται" εύκολα με τις δηλώσεις διαφόρων επειδή θα δούμε πολλά τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ να ανανύπτουν

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Αρματιστής 23/05/2011 00:52:04

   Πιθανόν να έχεις δίκιο, αλλά για το τύπο δεν γνωρίζω. Όμως το πορτραίτο του προσώπου είναι επιτυχημένο και με καλύπτει.
   Είναι πολλοί αυτοί που εγκαταλείπουν το καράβι και γνωρίζω και εγώ κάποιους. Αλλά αν έχουν κάτι να πουν, νομίζω ότι πρέπει να το ακούσουμε και να το κρίνουμε. Πάντοτε κρατόντας μικρό καλάθι....

 76. aggelosview avatar
  aggelosview 23/05/2011 00:34:33

  Ωραίοι είμαστε. Μπήκαμε με ισοτιμία 1€ = 340δρχ και θα βγούμε 1 προς 1. Να βάλουμε και τον Τσίπρα πρωθυπουργό που είναι κολλητός του Τσάβες να στέλνει δωρεάν καύσιμο, γιατί θα μοιράζεται με το δελτίο.

 77. Orestios avatar
  Orestios 23/05/2011 00:34:59

  Την Λουθηρανική?
  Την Τευκτονική?
  Την Γοτθική?

  Η αναφορά αυτή είναι αδιάφορη νοηματικά και ανοικτή σε πολές ερμηνείες. Δεν μιλά για Ελληνική πολιτιστική και αναθρωπιστική κληρονομιά.
  Αν θυμάσαι καλά στο πρώτο "σύνταγμα" της ΕΕ (που απορίφθηκε τελικά για να μας κάτσει η συνθήκη της Λισσαβώνας) υπήρχε αναφορά στον πρόλογο του προσχεδίου στην Ελλάδα. Διαγράφηκε.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Orestios 23/05/2011 00:45:31

   Και επειδή διαγράφηκε από ένα κείμενο, διαγράφεται εν γένει...

   Ότι πεις...

   Και ποια είναι η ... γοτθική κληρονομιά; Οι γοτθικού τύπου ναοί της βόρειας Ευρώπης; Και που έμαθαν οι Γότθοι στατική κτηρίων και καμάρες; Στο πανεπιστήμιο των Παρισίων που ήταν χωριό μπροστά στην Πόλη τον 10ο αίωνα;

   Και η τευτονική κληρονομιά ποια είναι; Πόσο έχει επηρεάσει πχ η τευτονική κληρονομιά τους ... Πορτογάλους; Ή τους Ιρλανδούς...;

   Και η Λουθηρανική Κληρονομιά; Εντάξει, πείσθηκα.

   Πάρε την Ευρώπη από την Αθήνα και προς δυσμάς...

   Ξέρεις τι θα βρείς;

   Ελληνικό Πνεύμα και Ρωμαϊκό Δίκαιο.

   Τα άλλα είναι παρακολουθήματα, παράγωγα και αντιγραφές.

   Δυστυχώς ή ... ευτυχώς.

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ ierofantis 25/05/2011 13:22:42

    «Πάρε την Ευρώπη από την Αθήνα και προς δυσμάς…
    Ξέρεις τι θα βρείς;
    Ελληνικό Πνεύμα και Ρωμαϊκό Δίκαιο.»

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!

 78. Mυρσινη avatar
  Mυρσινη 23/05/2011 00:37:21

  Απορια 1. Τα 600δισ ευρωπουλα των συνανθρωπων μας σε ελβετικες τραπεζες τι θα γινουν. Απορια 2. θα τιμωρηθει κανεις κλεπτης η θα παμε για νεες κλοπες. Απορια 3. Το κυβερνητικο σχημα που θα προβει σε μια τετοια ενεργεια ποιο θα ειναι. Απορια 4. Ολον αυτον τον καιρο που οι φτωχοι γινωνται φτωχοτεροι ουδεις γινεται πλουσιοτερος.

  • Twins avatar
   Twins @ Mυρσινη 23/05/2011 01:13:47

   4. H Οικονομία δεν ειναι zero-sum-game (πράγμα που δεν καταλαβαν ποτέ οι ΚΚΕ-εδες)
   Μπορεί όλοι να φτωχενουμε ή όλοι να πλουτίζουμε ταυτόχρονα

 79. Elxo avatar
  Elxo 23/05/2011 00:43:09

  Απορία 1: Θα γίνουν τροφή και φάρμακα για τους μαστιζόμενους λαούς.
  Απορία 2:Θα τιμωρηθούν ΟΛΟΙ.
  Απορία 3:Θα είναι Άγγελοι εξ ουρανού.
  Απορία 4:ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

 80. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/05/2011 00:58:29

  Εμένα μου φαίνεται ότι εάν απειλησουμε με στάση πληρωμών θα έχουμε εξελίξεις, και εάν την κάνουμε, περισσότερες. Βασικά είμαστε έρμαια της Γερμανίας (και της Γαλλίας). Εάν είμαστε μία χώρα (και ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε) δεν θα περνούσαμε αυτό το θέατρο. Αλλά υφιστάμεθα μηχανισμό εξαθλίωσης για να πάρουν οι Γότθοι τα λεφτά και τον χώρο παραθερισμού που θέλουν τσάμπα.

  Στάση πληρωμών ΤΩΡΑ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ archaeopteryx 24/05/2011 16:25:21

   Διάολοι οι "Γότθοι" (και οι Φράγκοι βεβαίως βεβαίως), αλλά άγγελοι οι Σάξωνες.

 81. Προφήτης avatar
  Προφήτης 23/05/2011 01:04:52

  Η συζήτηση για έξοδο από το € είναι από μόνη της καταστροφική.

  Η ισοτιμία, οι μεθοδεύσεις και οι όροι εισόδου κρέμασαν τη χώρα στο τσιγκέλι.
  Θέλετε να κρεμάσουμε το Σημίτη και το Γιάννο;
  Μαζί σας.

  Αλλά το € είναι σήμερα δρόμος χωρίς επιστροφή.
  Αν φύγεις θα επιστρέψεις κάπου, αλλά όχι σπίτι σου - αν "σπίτι σου" νοείται η δραχμή.
  Θα επιστρέψεις σε εκείνη την κατάσταση που ιστορικά υπήρξε έμπνευση για ποιητές να θρηνούν για ένα έθνος που υπήρξε και χάθηκε.

  Πρώτα απ' όλα εξετάζεις ΠΟΙΟΣ υποστηρίζει μια θέση στον δημόσιο λόγο.
  Για έξοδο της Ελλάδας από το € έχουν σκυλιάσει, με σύμπνοια, αγγλοσάξονες και αυτοπροσδιοριζόμενοι αριστεροί .
  Το "αναρχικό" κεφάλαιο, με τη λυσσαλέα πίεση να τζογάρει σε ο,τιδήποτε, και οι "πολέμιοί" του.

  Οι πρώτοι έχουν στοιχηματίσει, και επειδή έξοδος θα συνοδεύεται με χρεωκοπία, κερδίζουν από τα CDSs. Ταυτόχρονα γονατίζουν το Ευρώ και το δολλάριο απομένει το μοναδικο αξιόπιστο συναλλαγματικό διαθέσιμο.

  Οι δεύτεροι είτε ικανοποιούν ιδεολογικές εμμονές είτε, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην πραγματική οικονομία, αδυνατούν να μεταφράσουν την έξοδο σε πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων, είτε θέλουν να προκληθεί "κατάρρευση του αστικού καθεστώτος" για να επωφεληθούν πολιτικά.

  Είτε -ω "αγία" συνωμοσιολογία- τα έχουν πάρει από τους πρώτους για να δημιουργούν "κλίμα" υπέρ των συμφερόντων τους.
  Όπως οι εργολάβοι πλήρωναν "πονόψυχες" πέννες να αρθρογραφούν υπέρ της λαθρομετανάστευσης.

  Ποια εργασιακή εμπειρία έχει, φερ' ειπείν ο κ. Καζάκης;
  Και ποιος μπορεί να απαντήσει
  -πόσο θα κάνει η βενζίνη
  -πόσο το ψωμί
  -πόσα χρήματα από τα αποταμιευμένα θα έχουν οι άνθρωποι στην τσέπη και τι αυτά θα αγοράζουν.

  Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία υποστηρικτών, εγχώρια.
  Επιχειρηματίες, είτε χρεωμένοι, που περιμένουν μέσα στον ορυμαγδό μήπως απαλλαγούν από τα χρέη, είτε με διεθνή προσανατολισμό, που μια υποτίμηση νομίσματος θα τους έφερνε τρελλές πωλήσεις.

  Αλλά μια έξοδος, πρωτίστως, ακυρώνει την όποια πολιτική λύση μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα.
  Οικονομική λύση δεν υπάρχει. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Θα πουλήσουν κοψοχρονιά ΟΛΗ τη χώρα και όταν τελειώσουν θα χρωστάμε περισσότερα.

  Η λύση είναι πολιτική. Δηλαδή = πίεση+(επανα)διαπραγμάτευση οικονομικών όρων.
  Ευαίσθητο ισοζύγιο πολιτικής πίεσης για αποδοχή νέων οικονομικών όρων.

  Αν αποχωρήσεις από την Ευρωζωνη, τους κάνεις τη χάρη να απαλλαγούν από σένα και ακυρώνεις το προτελευταίο επιχείρημά σου :
  Θα "σκιστώ" μεν, θα πεινάσει ο κόσμος μου, αλλά με προοπτική. Βοηθήστε. 10 δις κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση. Αλλοιώς πάμε όλοι μαζί στο βυθό.

  Το τελευταίο (επιχείρημα) : όλη η Ευρώπη κόλαση, κοινωνικά.
  Η Ελλάδα failed state, οι κοινωνικές εκρήξεις μεταδίδονται, στην αρχή στο Νότο, από τα διάτρητα σύνορα περνούν εκατομμύρια λαθρο (Αν και τα ξέρουν, τους στέλνεις μεταφρασμένη τη δικογραφία για τον αδικοχαμένο Καντάρη).
  Δεν το θέλουν.
  Αποστολή σου είναι να τους πείσεις ότι δεν πρέπει να το ρισκάρουν.

  Όταν πέφτεις στη χαράδρα δεν έχεις την απαίτηση να βγεις ατσαλάκωτος.
  Μόνο να βγεις.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Προφήτης 23/05/2011 01:25:28

   Η συζήτηση για έξοδο από το € είναι από μόνη της καταστροφική.
   Ετσι ακριβως
   Δεν ειναι ομως μονο οι ''αγγλοσάξονες και αυτοπροσδιοριζόμενοι αριστεροί '' απο αυτους δεν κινδυνευουμε - ειναι καποιοι αλλοι που το 'δουλεύουν υπογείως'

  • tpe avatar
   tpe @ Προφήτης 23/05/2011 01:35:17

   Πες τα βρε Προφήτη...
   Γιατί δε ρωτάς κάτι ποιο απλό: Πόσο θα κάνει ένα κιλό πατάτες; Γιατί ούτε Ελληνικούς σπόρους δεν έχουμε...

 82. Twins avatar
  Twins 23/05/2011 01:10:21

  Επιστροφή στην Δραχμή δεν σημαίνει υποχρεωτικά υποτίμηση. Η αξια κάθε νομίσματος έχει να κάνει με την παραγωγικότητα κάθε χώρες που δημιουργεί ζήτηση για το νόμισμα της και επίσης από την παροχή του νομισματός (πόσο τυπώνει το κράτος).
  Εαν έχουμε σκόπο να τυπώσουμε δραχμές για να τρελαθούμε στο τύπωμα τότε ναι θα έχουμε και τρελο πληθωρισμό. Εν όλιγης η δραχμή δεν θα μας γλυτωσει από τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρουμε.
  Επισης μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είχαμε ούτε με την δραχή ούτε με το ευρώ. Άρα κάτι άλλο πάει στραβά και δεν μπαίνει ευρώ στην χώρα.
  Βασικά πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που θέλει η χώρα:
  * Μαχαιρι στην διαφθορά
  * Μαχαιρι στην αργομισθία
  * Μαχαίρι στα ρουσφέτια
  * Μικρός και ευέλικτος δημόσιος τομέα
  * Μηδενική γραφειοκρατεια
  * Φιλικό επιχειριματικό περιβάλλον

  Αυτό δεν σημαινει οτι δεν θεωρώ οτι η Νέα Δραχμή θα ήταν κακή ιδέα. Κάθε άλλο...εαν είχαμε γατόνια πολιτικούς/οικονομολόγους τότε θα μπορούσαν ΠΟΛΛΑ πράγματα να κάνουμε με εθνικό νόμισμα (π.χ. παράλληλα ευρώ/νεες δραχμές) αλλά με τα βόδια που έχουμε η δραχμή ειναι ενα εξαιρετικά δυνατό/επικινδυνο όπλα σε λάθος χέρια..
  Σε κάθε χώρα σε κρίση το ΒΑΡΥ οπλο ειναι το νόμισμα. Εμέις προσπαθούμε με σφέντονες...

 83. CHEMICAL YOUTH avatar
  CHEMICAL YOUTH 23/05/2011 01:18:32

  Για να αποφασίσει κανεις δραχμή ή ευρώ πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα θεμελιωδη ερωτήματα.

  1ον. Τα μέτρα που πάρθηκαν τον τελευταίο χρόνο εξοικονόμησαν χρήματα περισσότερα σε σχέση με τους τόκους που πρέπει να πληρώσουμε για τα δάνεια που πήραμε στο χρόνο αυτό? Εάν η απάντηση είναι όχι τότε η άποψη μου είναι έξω από το ευρώ χθες. Εάν είναι ναι τότε δεν πρέπει να απορρίψουμε αβασάνιστα το Ευρώ. Αλήθεια έχει απαντηθεί το ερώτημα αυτό?

  2ον. Υπήρχε ή υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε το σενάριο να μην πάρουμε άλλο δάνειο, αλλά η ΕΚΤ να αγοράσει το χρέος μας για τα υπόλοιπα τρία χρόνια? Στην περίπτωση αυτή το έλλειμα της χώρας (χωρίς δηλαδή δανειακές υποχρεώσεις) είναι περίπου -3% . Η Ελλάδα θα δεσμευθεί σε τρία χρόνια να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα π.χ. +2 %, και κατόπιν θα αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη συνεπικουρούμενη από την ΕΚΤ, δηλαδή μεταθέτοντας εκ νέου κάποιες υποχρεώσεις της χώρας, με το χρέος όμως να μειώνεται πλέον σταθερά. Εάν η απάντηση είναι ναι τότε μπορεί να υποστηρίξει κάποιος δικαιολογημένα ότι αξίζει να παραμείνουμε στο Ευρώ.

  Εάν η απάντηση είναι όχι είτε επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα να μας σώσουν είτε επειδή πιστεύει ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τόσο γρήγορα πρωτογενές πλεόνασμα με νόμισμα το Ευρώ, χωρίς εκτεταμένη εξαθλίωση του πληθυσμού τουλάχιστον, τότε πρέπει να σκεφτόμαστε τη δραχμή.

  Αν κάποιος θεωρεί το σενάριο νούμερο 2 επιστημονική φαντασία και καγχάζει ειρωνικά και μόνο που το διαβάζει (όπως μπορεί κι εγώ) τότε δεν γίνεται να μην υποστηρίζει τη δραχμή.

  Ούτως ή άλλως ο καθένας πρέπει να θέσει ένα όριο στο πότε το ευρώ είναι προτιμότερο. Π.χ. με πουλημένες ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ, 20% ανεργία και 450 δισ χρέος ήταν καλό το ευρώ? Με 550 δισ χρέος, 24% ανεργία, συν παραλίες, ορυκτό πλούτο 'αξιοποιημένα' ήταν τελικά καλό το ευρώ?

 84. ο ξένος avatar
  ο ξένος 23/05/2011 01:25:04

  Μάνα με τους εννιά σου γιους και με τη μια σου κόρη,
  την κόρη τη μονάκριβη την πολυαγαπημένη,
  την είχες δώδεκα χρονώ κι ήλιος δε σου την είδε!
  Στα σκοτεινά την έλουζε, στ' άφεγγα τη χτενίζει,
  στ' άστρι και τον αυγερινό έπλεκε τα μαλλιά της.
  Προξενητάδες ήρθανε από τη Βαβυλώνα,
  να πάρουνε την Αρετή πολύ μακριά στα ξένα.
  Οι οχτώ αδερφοί δε θέλουνε κι ο Κωσταντίνος θέλει.
  «Μάνα μου, κι ας τη δώσομε την Αρετή στα ξένα,
  στα ξένα κει που περπατώ, στα ξένα που πηγαίνω,
  αν πάμ' εμείς στην ξενιτιά, ξένοι να μην περνούμε.
  - Φρόνιμος είσαι, Κωσταντή, μ' άσκημα απιλογήθης.
  Κι α μόρτει, γιε μου, θάνατος, κι α μόρτει, γιε μου, αρρώστια,
  κι αν τύχει πίκρα γή χαρά, ποιος πάει να μου τη φέρει;
  - Βάλλω τον ουρανό κριτή και τους αγιούς μαρτύρους,
  αν τύχει κι έρτει θάνατος, αν τύχει κι έρτει αρρώστια,
  αν τύχει πίκρα γή χαρά, εγώ να σου τη φέρω».

  Και σαν την επαντρέψανε την Αρετή στα ξένα,
  κι εμπήκε χρόνος δίσεχτος και μήνες οργισμένοι
  κι έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν,
  βρέθηκε η μάνα μοναχή σαν καλαμιά στον κάμπο.
  Σ' όλα τα μνήματα έκλαιγε, σ' όλα μοιρολογιόταν,
  στου Κωσταντίνου το μνημειό ανέσπα τα μαλλιά της.
  «Ανάθεμά σε, Κωσταντή, και μυριανάθεμά σε,
  οπού μου την εξόριζες την Αρετή στα ξένα!
  το τάξιμο που μου 'ταξες, πότε θα μου το κάμεις;
  Τον ουρανό 'βαλες κριτή και τους αγιούς μαρτύρους,
  αν τύχει πίκρα γή χαρά, να πας να μου τη φέρεις».
  Από το μυριανάθεμα και τη βαριά κατάρα,
  η γης αναταράχτηκε κι ο Κωσταντής εβγήκε.
  Κάνει το σύγνεφο άλογο και τ' άστρο χαλινάρι,
  και το φεγγάρι συντροφιά και πάει να της τη φέρει.

  Παίρνει τα όρη πίσω του και τα βουνά μπροστά του.
  Βρίσκει την κι εχτενίζουνταν όξου στο φεγγαράκι.
  Από μακριά τη χαιρετά κι από κοντά της λέγει:
  «Άιντε, αδερφή, να φύγομε, στη μάνα μας να πάμε.
  - Αλίμονο, αδερφάκι μου, και τι είναι τούτη η ώρα;
  Αν ίσως κι είναι για χαρά, να στολιστώ και να 'ρθω,
  κι αν είναι πίκρα, πες μου το, να βάλω μαύρα να 'ρθω.
  - Έλα, Αρετή, στο σπίτι μας, κι ας είσαι όπως και αν είσαι».
  - Κοντολυγίζει τ' άλογο και πίσω την καθίζει.

  Στη στράτα που διαβαίνανε πουλάκια κιλαηδούσαν,
  δεν κιλαηδούσαν σαν πουλιά, μήτε σαν χελιδόνια,
  μόν' κιλαηδούσαν κι έλεγαν ανθρωπινή ομιλία:
  «Ποιος είδε κόρην όμορφη να σέρνει ο πεθαμένος!
  - Άκουσες, Κωσταντίνε μου, τι λένε τα πουλάκια;
  - Πουλάκια είναι κι ας κιλαηδούν, πουλάκια είναι κι ας λένε».
  Και παρεκεί που πάγαιναν κι άλλα πουλιά τούς λένε:
  «Δεν είναι κρίμα κι άδικο, παράξενο μεγάλο,
  να περπατούν οι ζωντανοί με τους απεθαμένους!
  - Άκουσες, Κωσταντίνε μου, τι λένε τα πουλάκια;
  πως περπατούν οι ζωντανοί με τους απεθαμένους.
  - Απρίλης είναι και λαλούν και Μάης και φωλεύουν.
  - Φοβούμαι σ', αδερφάκι μου, και λιβανιές μυρίζεις.
  - Εχτές βραδίς επήγαμε πέρα στον Αί-Γιάννη,
  κι εθύμιασέ μας ο παπάς με περισσό λιβάνι».
  Και παρεμπρός που πήγανε, κι άλλα πουλιά τούς λένε:
  «Για ιδές θάμα κι αντίθαμα που γίνεται στον κόσμο,
  τέτοια πανώρια λυγερή να σέρνει ο πεθαμένος!»
  Τ' άκουσε πάλι η Αρετή κι εράγισε η καρδιά της.
  «Άκουσες, Κωσταντάκη μου, τι λένε τα πουλάκια;
  - Άφησ', Αρέτω, τα πουλιά κι ό,τι κι α θέλ' ας λέγουν.
  - Πες μου, πού είναι τα κάλλη σου, και πού είν' η λεβεντιά σου,
  και τα ξανθά σου τα μαλλιά και τ' όμορφο μουστάκι;
  - Έχω καιρό π' αρρώστησα και πέσαν τα μαλλιά μου».

  Αυτού σιμά, αυτού κοντά στην εκκλησιά πρoφτάνoυν.
  Βαριά χτυπά τ' αλόγου του κι απ' εμπροστά της χάθη.
  Κι ακούει την πλάκα και βροντά, το χώμα και βοΐζει.
  Κινάει και πάει η Αρετή στο σπίτι μοναχή της.
  Βλέπει τους κήπους της γυμνούς, τα δέντρα μαραμένα
  βλέπει το μπάλσαμο ξερό, το καρυοφύλλι μαύρο,
  βλέπει μπροστά στην πόρτα της χορτάρια φυτρωμένα.
  Βρίσκει την πόρτα σφαλιστή και τα κλειδιά παρμένα,
  και τα σπιτοπαράθυρα σφιχτά μανταλωμένα.
  Κτυπά την πόρτα δυνατά, τα παραθύρια τρίζουν.
  «Αν είσαι φίλος διάβαινε, κι αν είσαι εχτρός μου φύγε,
  κι αν είσαι ο Πικροχάροντας, άλλα παιδιά δεν έχω,
  κι η δόλια η Αρετούλα μου λείπει μακριά στα ξένα.
  - Σήκω, μανούλα μου, άνοιξε, σήκω, γλυκιά μου μάνα.
  - Ποιος είν' αυτός που μου χτυπάει και με φωνάζει μάνα;
  - Άνοιξε, μάνα μου, άνοιξε κι εγώ είμαι η Αρετή σου».

  Κατέβηκε, αγκαλιάστηκαν κι απέθαναν κι οι δύο.

 85. Αλέξανδρος Καριώτης avatar
  Αλέξανδρος Καριώτης 23/05/2011 01:27:57

  Η επιστροφή στη δραχμή είναι παραφρωσύνη .Απλά. Η Αλβανία του Χότζα θα φαντάζει παράδεισος. ¨οσοι τα λένε αυτά δεν ξέρουν καν τι λένε. Είναι απόψεις επικίνδυνες διότι τις εισπράτουν οι αδαείς και τις αναπαράγουν αφελώς και παραπλανούν τους πολίτες που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνουν αυτές οι ανοησίες.

 86. Απολλώνιος avatar
  Απολλώνιος 23/05/2011 01:31:09

  'Οταν μπήκαμε στο Ευρώ, κάναμε ένα τραγικό λάθος: Επαναπαυθήκαμε. Ξεχάσαμε (η δεν καταλάβαμε καν) ότι μπαίναμε σε έναν δύσκολο "στίβο" όπου έπρεπε πιά στα σοβαρά να σταθούμε σε μια ανταγωνιστική θέση δίπλα σε ισχυρά και μεγάλα έθνη, όχι με υποτιμήσεις πλέον του νομίσματός μας, αλλά με εκμετάλευση των συγκρητικών μας πλεονεκτημάτων...
  Αυτό προϋπέθετε μια πορεία σοβαρότητας και διαρθρωτικών αλλαγών, που όπως αποδείχθηκε, καμια διάθεση δεν είχαμε να πραγματοποιήσουμε, πολιτικοί και πολίτες.
  Επαναπαυθήκαμε, βολευτήκαμε με τον φθηνό δανεισμό και φθάσαμε εδώ.
  Τώρα εύκολη λύση δεν υπάρχει.
  Θα πληρώσουμε ακριβά, ακόμη δεν είδαμε τίποτε.
  Αξίζει όμως κατά τη γνωμη μου να προσπαθησουμε, μένοντας στο Ευρώ.
  Τη φτωχεια δεν τη γλυτώνουμε για κάποια χρόνια, τουλάχιστο ας πιασει τόπο...
  Ας ειναι το κόστος που θα πληρώσουμε για να κάνουμε ότι παραλείψαμε εδω και 3 δεκαετίες, για να βρούμε επιτέλους κάποτε τη θέση μας και η θέση αυτή να είναι ισχυρή και αξιοσεβαστη.
  Μη πληρώσουμε άδικα με φτώχεια, για να ξαναγυρίσουμε σε εποχές "εύκολων" υποτιμήσεων και τριτοκοσμικών πολιτικάντιδων που θαύμαζαν το μοντέλο της Αλβανίας.
  Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι μία "έσχατη" λύση, ντροπιαστική. Λύση παραίτησης και οπισθοδρόμησης.
  Είναι όμως μία λύση. Ελπίζω κι εύχομαι να μη χρειαστεί να την επιλέξουμε...

 87. Αλέξανδρος Καριώτης avatar
  Αλέξανδρος Καριώτης 23/05/2011 01:33:34

  Η λύση βρέθηκε. Αρνηση του χρέους. Επιστροφή στη δραχμή. Κλείσιμο συνόρων. Κυβέρνηση Παπαρήγα-Τσίπρα-Δημαρά. Υπ. Δημοσίας Τάξεως ο Κουφοντίνας. Γενική σοβιετοποίηση των πάντων. ¨ολοι δημόσιοι υπάλληλοι. Παράδεισος!!!

 88. Αλέξανδρος Καριώτης avatar
  Αλέξανδρος Καριώτης 23/05/2011 01:35:16

  Να κάνουμε και λίγο πλάκα.

 89. ορεξάτος avatar
  ορεξάτος 23/05/2011 01:41:07

  το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία ενός νομίσματος. Για να είναι αξιόπιστο ένα ελληνικό νόμισμα πρέπει οι κανόνες που διέπουν την κυκλοφορία του να δημιουργηθούν με κριτήριο οικονομολογικό και αναπτυξιακό ενισχύοντας το παραγωγικό ελληνικό κεφάλαιο και με προσοχή το αντίστοιχο μεταπρατικό που η ανεξέλεγκτη δράση εκτροχιάζει το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών.
  το να υπάρχει έλλειμμα και πληθωρισμός ήπιος δεν είναι εξ΄ορισμού βλαβερό.σημασία έχει το είδος του ελλείμματος , αν είναι επενδύσεις , και η αιτία του πληθωρισμού , αν είναι η ζήτηση .αυτός είναι ο ανατροφοδοτούμενος αναπτυξιακός κύκλος.

 90. firiki2010 avatar
  firiki2010 23/05/2011 01:45:28

  Εχουμε τρελλαθεί εντελώς; Το ευρώ είναι το πρόβλημα μας ; Αυτό μας φταίει; Η επιστροφή στη δραχμή ποιες από τις παθογένειες της οικονομίας μας -πολύ περισσότερο της κοινωνμίας - θα γιατρέψει; Εκτός αν θεωρούν κάποιοι ότι μια χαρά τα πηγαίναμε και ήρθε το ευρώ και μας χάλασε την σούπα! Στη ρίζα της σημερινήςς κατάστασης είναι ότι από κάποιο σημείο γίναμε λάτρεις της "ήσσονος προσπάθειας". του βολέματος , της αναξιοκρατίας. Αν αυτά δεν αλλάξουν , αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο (με συγχωρείτε αλλά χρειάζεται προσπάθεια) και ότι το πως θα τον μοιράσουμε θα καθορίσει αν και πόσος πλούτος θα παραχθεί και αύριο, ακόμα και το σύνολο του χρέους να μας χαρίσουν αύριο και στη δραχμή , στο φοίνικα ή στο γρόσι αν γυρίσουμε προκοπή δεν θα δούμε.
  Φοβάμαι πως αυτή η "λατρεία" της δραχμής αφορά είτε τμήματα μιας Αριστεράς που φιλοδοξεί να χτίσει επί ερειπίων τους παραδείσους που επέζησαν στη νοσηρή της φαντασία είτε αυτούς που πάντα ψάχνουν να βρουν κάποιον άλλον να φταίει για τις δικές τους ανοησίες.

  • what avatar
   what @ firiki2010 23/05/2011 03:54:13

   "αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο (με συγχωρείτε αλλά χρειάζεται προσπάθεια) "

   Έλα ντε. Πες τους τα. Αλλά κάποιοι θέλουν να φτιάξουν το μπλε ΚΚΕ ένα πράμα.

 91. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 23/05/2011 02:16:14

  O Junker κάνει πρόταση ολοκληρωτικού ξεπουλήματος τις Ελληνικής Οικονομίας μέσο τις "Treuhand". Οποιος χέρι τις έγινε με την ανατολική Γερμανία με την Treuhand χέρι τι περιμένει την Ελλάδα με ένα τέτοιο σενάριο.
  H**tp://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/drohende-staatspleite-in-griechenland-juncker-will-treuhand-griechenland-1.1100187

 92. Giannis_Analytis avatar
  Giannis_Analytis 23/05/2011 02:18:07

  O Junker κάνει πρόταση ολοκληρωτικού ξεπουλήματος τις Ελληνικής Οικονομίας μέσο τις “Treuhand”.
  Οποιος ξέρει τι έγινε με την ανατολική Γερμανία με την Treuhand ξέρει τι περιμένει την Ελλάδα με ένα τέτοιο σενάριο

  h**p://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/drohende-staatspleite-in-griechenland-juncker-will-treuhand-griechenland-1.1100187

 93. ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
  ΠΕΤΡΟΣ Μ. 23/05/2011 02:45:19

  Πολύ φόβος.
  Πολύ κινδυνολογία .
  Χωρίς επιχειρήματα.

  Καθαρή ερώτηση για καθαρές απαντήσεις.
  Αν συμφωνούμε ότι η λύση για την Ελλάδα περνά υποχρεωτικά από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
  δώστε έστω ένα πλεονέκτημα που η παραμονή στο εύρώ παρείχε και παρέχει
  στην ελληνική οικονομία.
  Και ακόμα , μπορούμε να μιλάμε για εθνική κυριαρχία κράτους χωρίς αυτό να έχει νόμισματικο έλεγχο;

  Και ένα κουιζ :
  Η φράση ''δεν είχε μείνει φράγκο'' πώς προέκυψε;

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ ΠΕΤΡΟΣ Μ. 23/05/2011 07:48:34

   Αγαπητέ φίλε, το ευρώ ήταν αφ' εαυτού του πρόκληση για την Ελλάδα και την οικονομία της.Να το εκλαϊκεύσω;Είσαι (υποθετικό το β΄ ενικό πρόσωπο) ταλαντούχος "παίκτης" Β΄Εθνικής και σου δίνεται η ευκαιρία να παίξεις στα σαλόνια του Champions League.Αν λοιπόν εσύ επαναπαύεσαι στο "ταλέντο" σου και δεν το καλλιεργείς, γιατί πρέπει ντε και καλά να παίζεις βασικός ή γιατι στο κάτω της γραφής να είσαι στη 18άδα;Οι υπόλοιποι "συμπαίκτες" που λιώνουν στην προπόνηση είναι τα κορόϊδα κι εσύ ο εξυπνάκιας;
   Το παραγωγικό μοντέλο υποτίθεται ότι πριμοδοτήθηκε για ν'αλλάξει μέσω των "πακέτων στήριξης".
   Θυμίζω:1)αναδιάρθρωση αγροτικής οικονομίας (την είδες πουθενά γιατί εγώ γέρασα με το μότο "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά"...),
   2)εκσυγχρονισμός μεταποίησης/βιοτεχνίας (την είδες πουθενά γιατί εγώ ακόμα βλέπω εργαλειομηχανές της μεταπολεμικής βοήθειας...)
   3)κατασκευή έργων υποδομής (καλά, εδώ γελάμε, ακόμα να γίνει η Π.Α.Θ.Ε. για περιφερειακά έργα ούτε λόγος)
   4)εκσυγχρονισμός δημόσιου τομέα=το απόλυτο ανέκδοτο (π.χ. υπολογιστές που δεν δούλεψαν ποτέ επειδή οι υπάλληλοι ήθελαν...επίδομα)
   Και εδώ αγαπητέ φίλε είναι το μέγα έγκλημα:η "εσωτερική" υποτίμηση έπρεπε να είχε γίνει τότε, με την ένταξή μας στην "Ευρωζώνη".Ας πάει στην ευχή...Εχεις δεί εσύ ποτέ -παγκοσμίως- οικονομία να έχει "κεκτημένη" ταχύτητα από ανάπτυξη, έστω και ψευδεπίγραφη, βλ.Ολυμπιακούς Αγώνες και αντί να διατηρήσει παντί τω κόστι ρελαντί να υφίσταται απόλυτη κατάρρευση;Τι δείχνει αυτό;Απόλυτα σάπια και διαβρωμένα θεμέλια.Απόλυτα αναχρονιστική αντίληψη της παγκόσμιας κατάστασης και ξεπερασμένη πολιτική ηγεσία.Μην πας μακρυά, δες την Τουρκία που ήταν το 2000 και που είναι σήμερα:παράγει και κυρίως, εξάγει.Εμείς;Μέχρι και το αναπτηράκι που ανάβεις το τσιγάρο σου (αν είσαι καπνιστής) το εισάγουμε.Δες τι γίνεται στα super marlets: μέχρι και το τουρσί της Σαρακοστής εισαγόμενο είναι...Ημαρτον,ας σταματήσουμε πια να τα ρίχνουμε όλα στον "ξένο παράγοντα".Το στραβό μας το κεφάλι φταίει.Οπως έφταιγε όταν ξεκοκκαλίζονταν μετά την επανάσταση τα Ναπολεόντεια δουβλόνια από τους επιτήδειους και έτσι δεν "έμενε φράγκο" στο δημόσιο ταμείο.

  • e-ego avatar
   e-ego @ ΠΕΤΡΟΣ Μ. 23/05/2011 09:37:14

   Από μια ισοτιμία που είχε φτάσει ένα προς ένα δραχμή και γαλλικό φράγκο.
   Βρίσκεις να υπάρχουν ομοιότητες ;

   • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ @ e-ego 23/05/2011 11:13:01

    Οταν η δραχμή είχε ικανή ισοτιμία με τα ξένα νομίσματα, το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνούσε το 22% του Α.Ε.Π. και τα λιμάνια δεν πρόφταιναν τις φορτώσεις για εξαγωγές.Οσοι είναι Πειραιώτες σίγουρα θα θυμούνται μια ατέλειωτη "ράδα" έξω από Πειραιά-Κερατσίνι.Η Ελλάς είχε καταφέρει με σκληρότατη εργασία να ανακάμψει από ένα δεκαετή πόλεμο (1940-49), για πρώτη φορά κατέκτησε το προνόμιο της αυτάρκειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, γινόντουσαν επενδύσεις "βάθους" και το κυριότερο: είχε "πεφωτισμένη" ηγεσία η οποία διακρίνονταν από σοβαρότητα και υπευθυνότητα.Ιδιαίτερα δε στον οικονομικό τομέα είχε "φωστήρες" βλ.Μαρκεζίνη,Βαρβαρέσο,Ζολώτα .Η τριακονταετία 1950-1980 υπήρξε μοναδική στα οικονομικά χρονικά.Μετά;Μετά μας έφαγαν οι αναζητήσεις του "Τρίτου Δρόμου" ,το "Τσοβόλα δώστα όλα" ,το "0+0=1" , το "μακέτο" και φυσικά το κεμπάμπ του "Μπαϊρακτάρη".Σκέψου ότι την 01/01/1981 η Ελλάς ήταν 15 χρόνια μπροστά σε ανάπτυξη από Πορτογαλία και Ισπανία και σήμερα είναι και πάλι "πρώτη" σε δημόσιο χρέος και ύφεση.Τελικά μου φαίνεται ότι ως έθνος έχουμε μια έφεση στις θλιβερές πρωτιές...

 94. inkas avatar
  inkas 23/05/2011 03:33:48

  το ελληνικό πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Μην μπαίνετε σε άσκοπες αναλύσεις που δεν καταλήγουν πουθενά. Το επιχείρημα τους ήταν ότι λόγω της οικονομίας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ενώ η απόφαση ήτανε πολιτική. Δεν λέω ότι η οικονομία μας πήγαινε καλά, το πρόβλημα όμως των ελειμμάτων και του χρέους τον Οκτ του '09 το είχανε οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Το αυγό του φιδιού το έσπασε ο εκλεκτός μας πρωθυπουργός με τους νεοταξίτες φίλους τους. Πολιτική λύση χρειαζόμαστε και κατά συνέπεια πολιτική αλλαγή καταρχήν. Με τον mr global goverment λύση μην περιμένετε

  • Tem avatar
   Tem @ inkas 23/05/2011 07:37:00

   Αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα.

 95. what avatar
  what 23/05/2011 03:59:06

  Γράφει ο αρθρογράφος: "Οι καταθέσεις σε ευρώ των Ελληνικών Τραπεζών (περίπου 200 δις) καθώς και τα αποθέματα σε ευρώ και δολάρια της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνουν τότε αυτόματα , τα συναλλαγματικά αποθέματα της Πατρίδας μας !"

  Μάλιστα. Και υποτίθεται γνωρίζει από οικονομικά.

  Λοιπόν ας τον πληροφορήσει κάποιος ότι ταμειακά αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν(ούτε το 8%) γιατί έχουν δωθεί σε δάνεια.

  Οπότε πάει το όνειρο τελείωσε.

  Ή μάλλον όχι. Το χρέος είναι επαχθές και άρα το ελληνικό δημόσιο να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στα ασφαλιστικά ταμεία και από την επόμενη μέρα συντάξεις γιοκ.

  Live your myth in μπαταχτσή-land.

  • Dyer avatar
   Dyer @ what 24/05/2011 18:41:17

   Αυτό ακριβως είναι το πρόβλημα. Αν υπήρχαν τα 200 δις τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Όμως δεν υπάρχουν.
   Η επιστροφή στη δραχμή είναι πολύ δύσκολος δρόμος. Ελπίζω να μη γίνει μονόδρομος. Αν ήταν έτσι όπως τα λέει η ανάρτηση απορώ γιατί ακόμα έχουμε ευρω!

 96. e-ego avatar
  e-ego 23/05/2011 09:34:18

  Καλά πως γίνεται να πιστεύουν μερικοί τέτοιες βλακείες δεν μπορώ να το καταλάβω. Θα πούμε εμείς αυθαίρετα επειδή έτσι μας γουστάρει, έτσι μας βολεύει 1 ευρώ=1 δραχμή. Σώπα ρε; Τί έξυπνο...!
  Τότε πες 1 δραχμή=340,75 ευρώ ρε μεγάλε που θα βόλευε καλύτερα.
  Πες 1 δραχμή=ένα εκατομμύριο ευρώ, να μας χρωστάνε κιόλας αντί να τους χρωστάμε.
  Και όλοι οι άλλοι σ'αυτόν πλανήτη είναι ηλίθιοι και θα πούν εντάξει.
  Τα σκέφτεστε ή σας ξεφεύγουν;

  • Twins avatar
   Twins @ e-ego 23/05/2011 13:14:12

   Εαν πάμε σε εθνικό νόμισμα, σίγουρα θα ξεκινήσει από 1:1
   Οι παλιές δραχμές παραμένουν υποδιαρεση του ευρώ για πάντα.

   Εαν μπερδέβει η λέξη δραχμή, ας την πούμε οβολό ή φοινικά.


   Η πραγματική εθνική τραγωδία, θα ειναι να πτωχευσουμε χωρίς να υπαχει εθνικό νόμισμα.. τότε κάθε οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει και θα πάμε πίσω στις σπηλιές... αλλά καλοκαιράκι ειναι θα την βγάλουμε σε καμιά παραλία με ψαρεματάκι και ντοματούλες

 97. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 23/05/2011 15:40:52

  ΕΓΩ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΥ ,ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
  ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ
  ΑΚΟΜΑ........
  Υ.Γ. ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ ,ΕΤΣΙ ?

 98. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/05/2011 17:52:28

  Μπαίνω, δυστυχώς, πολύ αργά στην συζήτηση. Όσοι έχουν διαβάσει σχετικά σχόλιά μου, γνωρίζουν ήδη ότι, προτείνω την έξοδο στην Δραχμή.

  Διάβασα πολλά σχόλια (όχι όλα) και διαπιστώνω ότι, είναι πολλοί αυτοί, που, μη έχοντας, έστω και στοιχειώδη, αντίληψη οικονομολογίας, πιστώνουν το Ευρώ με την βελτίωση της ευμάρειας της κοινωνίας μας, τα τελευταία χρόνια. Είναι ο αυξημένος δανεισμός και όχι το Ευρώ, που μας έφερε την ευμάρεια. Αλλά, "δανεισμός καλείται η χρήση σήμερα των εισοδημάτων του αύριο". Και, δυστυχώς, το αύριο έφτασε και, μαζί του, ο λογαριασμός.

  Με εντυπωσιάζει η ευκολία, με την οποία κάποιοι ζητούν "να κηρυχθεί "επαχθές" το χρέος". Είναι ίδιο όλων των Ελλήνων κακοπληρωτών να βρίσκουν δικαιολογίες για την ανακολουθία τους. Το χρέος μας είναι οικειοθελές και επικυρωμένο από την Βουλή, ή πάγιες τακτικές του Ελληνικού Δημοσίου. Θα χάσουμε οποιαδήποτε διεθνή δίκη επί του θέματος. Και η περιουσία του Δημοσίου, ακόμα και τα καράβια του ΠΝ και τα αεροπλάνα του ΓΕΑ, θα μπορούν να κατασχεθούν μόλις βγούν από τα σύνορά μας. Και η επακόλουθη ανυποληψία, αυτονόητη. Απλά ξεχάστε το!

  Υπάρχουν πολλοί, που φοβούνται ότι θα ακολουθήσει "μιζέρια". ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ! Αλλά αν δεν βγούμε στην Δραχμή, και η μιζέρια είναι σίγουρη (δέστε την εξέλιξη του χρέους μας, για να καταλάβετε τι θα ακολουθήσει σε ένα, περίπου, χρόνο) και το βάθος της καταστροφής ακόμα μεγαλύτερο. Η χώρα μας θα πάψει να μας ανήκει! Σύντομα! Δυστυχώς, αυτοί ακολουθούν το γνωστό ανέκδοτο για αυτόν, που έπεσε από την κορυφή του ουρανοξύστη και ακούστηκε να λέει, στα μισά της πτώσεώς του "Μέχρι εδώ, καλά πάμε!".

  Είναι πολλοί, που λένε "Δεν φταίει το Ευρώ, αλλά η κούτρα μας". ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ! Αλλά η Δραχμή ήταν (και θα ξαναγίνει) το αντίδοτο για "την κούτρα μας". Φανταστείτε: Από το 1974 και μετά, οι πολιτικοί έταζαν, αύξαιναν μισθούς και έδιναν επιδόματα σουρρεαλιστικής εμπνεύσεως και μετά, επειδή το κράτος δεν "έβγαινε", έκαναν υποτίμηση και, ουσιαστικά, τα έπαιρναν πίσω (εμείς, βέβαια, ως ζωντόβολα, συνεχίζαμε να φιλάμε το χέρι του πολιτικού της ενορίας μας, μπας και μας ξαναδώσει...). Τώρα έχουμε τους ίδιους ή χειρότερους πολιτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν (η πρόσφατη "μηχανή" είναι οι "επιτροπές εργασίας με συμμετοχή και εγκρίτων πολιτών", αλλά δεν μπορούν να κάνουν υποτίμηση! Έτσι, μέσα σε 10 χρόνια η ανταγωνιστικότητά μας έπεσε κατά 50% σε σχέση με την Γερμανική, πχ. ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΦΤΗΝΟΤΕΡΟΣ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ! Και τον πληρώνουμε στον καφενέ μας, επειδή δεν μπορούμε να πάμε να τον πιούμε εκεί.

  Και μερικοί, απολύτως τυφλοί στα οικονομικά, λενε "μπορούμε να εγκαταλείψουμε το Ευρώ, που είναι το καλύτερο, το ισχυρότερο, νόμισμα του κόσμου;". Δεν καταλαβαίουν ότι, καλύτερο για σένα, είναι το νόμισμα, που ταιριάζει, σαν εργαλαίο, στην οικονομία σου και όχι το "ισχυρότερο". Σ' αυτό που ΟΛΟΙ οι οικονομολόγοι, από τον Μάρξ μέχρι τον φον Μίζες και τον Μάλθους συμφωνούν ειναι ότι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΘΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ! Λέτε να κάνουν λάθος;

  Για να μην μακρυγορώ, επαναφέρω τα ερωτήματα, πυ έθεσα επανηλλειμμένως προς τους ευρωλάγνους και απάντηση ποτέ δεν πήρα:
  1. Γνωρίζετε κανέναν οικονομολόγο, που να διδάσκει ότι μια άθλια οικονομία επωφελείται όταν έχει "σκληρό" νόμισμα;
  2. Ξέρετε κανένα κράτος της Ευρωζώνης, που να είχε αδύνατη οικονομία και να κέρδισε από την είσοδό του στην Ευρωζώνη;
  3. Ξέρετε κανένα κράτος, που να ΜΗΝ δέχτηκε να μπεί στο Ευρώ και να το μετάνοιωσε;
  4. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι κάποιοι στην Ευρωζώνη θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ανταγωνιστικοί, για να ανταγωνιστούμε τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή, αλλά και την διεθνή αγορά;

  (Η ορθή απάντηση είναι ΟΧΙ και στα τέσσερα. Ερμηνεύστε την).

 99. what avatar
  what 23/05/2011 18:37:30

  Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.

 100. Nikos Draxmi avatar
  Nikos Draxmi 23/05/2011 21:26:34

  Όταν η Ελλάδα έφτασε στο έσχατο σημείο παρακμής, να εισάγει δηλαδή τεράστιες ποσότητες αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ με το κλίμα, τα εδάφη και το σχεδόν άφθονο νερό που έχει ( σε σύγκριση π.χ. με το Ισραήλ, που αποτελεί υπερδύναμη στον τομέα της γεωργίας) θα έπρεπε να είναι αυτάρκης και με το περίσσευμα της να τροφοδοτεί τη μισή Ευρώπη, μας φταίει το ευρώ;
  Ο Έλληνας φταίει που έψαχνε αφορμή για αραλίκι και εύκολο, δανεικό χρήμα.

  Να κοιταξεις τον πινακα http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/ , η ελλαδα εχει απο τα μικροτερα ιδιωτικα χρεη στην ευρωζωνη , αρα μυθος περι σπαταλων ελληνων
  Οι κανονες τις παγκοσμιοποιησης και του ελευθερου εμποριου που μας φορεσε καπελο η εε και αργοτερα η ονε , διλευσαν την εγχωρια παραγωγη

  Ο ελληνας δεν παραγει διοτι τα ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ προιοντα εχουνε μικροτερο κοστος απο τα εγχωρια προιοντα , με λιγα λογια ειναι μη ανταγωνιστικα και αυτο οφειλεται στο ακριβο κοστος ζωης του ευρω , δεν μπορεις να συναγωνιστεις σκλαβους με 1 δολλαριο την μερα και στην απελευθερωση της αγορας που ανοιξε τα συνορα και δεν προστατεψε την εγχωρια παραγωγη

  Η απελευθερωση εφερε εδω πολυεθνικες και διελυσαν τα μικρα μπακαλικα
  Οσο εργατικος και να εισαι ενα lidl η carefour δεν μπορεις να το ανατγωνιστεις
  Ολες οι εγχωριες βιομηχανιες izola , πιτσος , πυρκαλ ,Βιομηχανιες υφασματων , παπουτσιων , συναρμολογηση αυτοκινητων γιατι εκλεισαν αραγε?


  Το αναπαραγεις την κυβερνητικη και χαζη προπαγανδα της κυβερνησης (ολοι μαζι τα φαγαμε και ολοι φταιμε ) , δεν καταφερνεις απο το να εκτειθεσαι ανεπανορθωτα

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ Nikos Draxmi 25/05/2011 21:51:18

   Νίκο Δραχμή, μήπως νοικιάζεις τίποτα δωμάτια σε μπατιροτουρίστες που θα γούσταραν τη δραχμή, για να παρατείνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα;
   Τις βιομηχανίες που ανέφερες τις έκλεισαν οι γενειοφόροι συνδικαλιστές που ήθελαν να τις διαχειρίζονται αυτοί και να αμείβονται με μισθούς Γερμανίας για παραγωγικότητα Αιγύπτου...

 101. TopGunZ avatar
  TopGunZ 24/05/2011 02:02:57

  Τι να σας πω...είτε με ευρώ είτε με φοίνικα/μνα/δραχμή/οβολό/όπως-στο-διάλο-θέτε-πείτε-το εγώ πάλι μία δε θα έχω, οπότε...

 102. aristeidis avatar
  aristeidis 24/05/2011 13:20:17

  όλοι στα χωριά σας κρατικοδίαιτοι γραικύλοι που φοβόσαστε να έχετε τι ;δραχμή που μας έκανε ελλάδα και έβγαλε 2 παγκόσμιους και δάνεισε και τη γερμανία έστω με το ζόρι ,καιρός να παράγουμε ότι μας στέλνουν οι γέροι γονείς μας στο σταθμό λαρίσης γιά να λέμε σοφισμούς στα κλουβάκια μας,εγώ χαιρετάω το άστυ πάω για ποτίσματα

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ aristeidis 25/05/2011 21:56:14

   Η δραχμή τα έκανε όλα αυτά; Τι λες...Έβγαλε και 2 παγκόσμιους. Και λίγα λες, έβγαλε και Μαραθώνα, Σαλαμίνα, Πλαταιές , Μυκάλη κτλ. Ώστε οι Έλληνες μεγαλουργούσαν λόγω δραχμής. Πώς δεν το είχαν μυριστεί τόσα χρόνια οι βελανιδοφάγοι Βόρειοι; Ε, ρε και να σφίξουν οι ζέστες...

 103. Φαίδρα avatar
  Φαίδρα 24/05/2011 19:40:11

  Και μετά ξυπνήσαμε..... Ποιός πολιτικός έχει τα...... να τολμήσει κάτι τέτοιο....

 104. Nikos Draxmi avatar
  Nikos Draxmi 25/05/2011 01:31:32

  Εχουμε τρελλαθεί εντελώς; Το ευρώ είναι το πρόβλημα μας ; Αυτό μας φταίει; Η επιστροφή στη δραχμή ποιες από τις παθογένειες της οικονομίας μας -πολύ περισσότερο της κοινωνμίας – θα γιατρέψει; Εκτός αν θεωρούν κάποιοι ότι μια χαρά τα πηγαίναμε και ήρθε το ευρώ και μας χάλασε την σούπα! Στη ρίζα της σημερινήςς κατάστασης είναι ότι από κάποιο σημείο γίναμε λάτρεις της “ήσσονος προσπάθειας”. του βολέματος , της αναξιοκρατίας. Αν αυτά δεν αλλάξουν , αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο (με συγχωρείτε αλλά χρειάζεται προσπάθεια) και ότι το πως θα τον μοιράσουμε θα καθορίσει αν και πόσος πλούτος θα παραχθεί και αύριο, ακόμα και το σύνολο του χρέους να μας χαρίσουν αύριο και στη δραχμή , στο φοίνικα ή στο γρόσι αν γυρίσουμε προκοπή δεν θα δούμε.
  Φοβάμαι πως αυτή η “λατρεία” της δραχμής αφορά είτε τμήματα μιας Αριστεράς που φιλοδοξεί να χτίσει επί ερειπίων τους παραδείσους που επέζησαν στη νοσηρή της φαντασία είτε αυτούς που πάντα ψάχνουν να βρουν κάποιον άλλον να φταίει για τις δικές τους ανοησίες.


  http://www.antinews.gr/2010/12/08/75111/

  Το προβλημα ειναι παντου το ιδιο
  Ποιος αποβιομηχανισε την χωρα και την εγχωρια παραγωγη διωχνωντας την σε φτηνοτερες χωρες?

  Ποιος απελευθερωσε την αγορα και εφερε απειρα κινεζικα προιντα χωρις δασμους ?

  Ποιος απελευθερωσε τα τραπεζικα δανεια με χαμηλα επιτοκια και με 0 εγγυησεις?

  Μπορει να γραφω πολλα ,για τους κανονες του ελευθερου εμποριου και της παγκοσμιοποιησης , τους οποιους μας επεβαλε η εε καθως και τις χιλιαδες επιδοτησεις που εκαναν τον ελληνα τεμπελη

  Σε αυτα βαλε τα αεριτζιδικα χρηματοπιστωστικα παραγωγα , μετατρεπωντας την ευρωζωνη στο πιο αθλιο και παρασιτικο μοντελο που γνωρισε ποτε η ευρωπη
  Τον καζινοκαπιταλισμο , αεριτζιδικα Cds να αγοραζωνται και να παιζωνται πανω στις χρεωκοπιες χωρων , στελνωντας τις στον ολεθρο
  Και οχι μονο αυτο , αλλα και η χασουρα του τραπεζικου συστηματος να μεταφερεται στην πλατη των πολιτων ως χρεος

  Κρατικοποιουμε τις ζημιες , ιδιωτικοπoιουμε τα κερδη
  Εχεις υποψιν σου οτι τα 106 δις ειναι εγγυησεις προς τις τραπεζες και θα πληρωσουμε ως χρεος?

  Επισης τα παρανομα πανωτοκια απο κρυφα swaps , (μαγειρεμενα στοιχεια ) που ειχαν στοχο να μπουμε στην ευρωζωνη και η Goldman sucks πηρε μεσητεια 400 εκ ευρω

  http://www.inews.gr/article.php?r=http%3A%2F%2Fwww.isotimia.gr%2Fdefault.asp%3Fpid%3D24%26ct%3D3%26artid%3D88903&t=%CE%9A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1%20Bloomberg%20%E2%80%93%20Trichet%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B1%20%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AC%20%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%C2%AB%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%BF%CF%85%C2%BB%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%84%CE%B1%20swaps  1000 τρις δολλαρια εικονικο χρημα διακινουνται καθε ωρα , απο 1600 επενδυτικα funds σε ολο τον κοσμο, μπορουν να τιναξουν οποια χωρα θελουν
  Οχι ελλαδα , ιρλανδια , πορτογαλια σε λιγο ισπανια και λοιπα

  Πρεπει να γυρισουμε στα επιτυχημενα μοντελα του παρελθοντος ελεγχομενη οικονομια ( δασμοι) ωστε να προστατευτει η εγχωρια παραγωγη , κρατικοποιηση κεντρικης τραπεζας και εθνικο νομισμα που θα αποτυπωνει την πραγματικη δυναμικη της οικονομιας - ανταγωνιστικες εξαγωγες , πληρης ελεγχος του εξεωτερικου κεφαλαιου ( αποτρεπωντας κερδοσκοπικα παιχνιδια cds με την οικονομια)

  Ολα τα παραπανω αποτυπωνουν τους πραγματικους κανονες τις οικονομιας που οδηγουν σε αναπτυξη
  Ολοι υπερμαχοι του ευρω ακομα δεν μας εχουν πει την παραμικρη προσταση για εξοδο απο την κριση
  Φυισκα δεν υπαρχει γιατι στηριζεται στη ηλιθια θεωρια της εσωτερικης υποτιμησης μεσω φτηνου εργατικου κοστους που θα δημιουργησει δηθεν αποπληθωρισμο τιμων και καταναλωση
  Το μονο που καταφερνει αυτο το μοντελο , να μεγαλωνει την υφεση , μειωνωντας την αγοραστικη δυναμη του καταναλωτη και αφηνωντς το κοστος ζωης σε υψηλα επιπεδα , οποτε εχουμε το φαινομενο του στασιμοπληθωρισμου που κακατρωει τα εισοδηματα
  Ακομα και η εκθεση του ΟΗΕ για το εμποριο και την αναπτυξη 2010, προτεινει στην ελλαδα εμμεσως πλην σαφως να γυρισει στην δραχμη

  http://indy.gr/analysis/etisia-ekthesi-toy-oie-gia-to-emporio-kai-tin-anaptyksi-gia-tin-anergia-den-ftaine-oi-psiles-apodoches-kai-mi-elastikes-morfes-ergasias-1


  Αν θεωρεις τον σημερινο καζινοκπαιταλισμο της ευρωζωνης ως προτυπο αναπτυξης και ευημεριας, ας μας δειξεις κανενα βιβλιο οικονομιας που εχει αναλογα παραδειγματα
  Πως θα εχουμε ανταγωνιστικες εξαγωγες οταν το ευρω ειναι το ακριβοτερο νομισμα στον πλανητη?


  Πραγματικες Αληθειες

  http://www.youtube.com/watch?v=ατα δάνεια".

  "... το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι οι τόκοι των δανείων που ανατοκίζονται".

  "... είναι ψέμα το πως δανειστήκαμε τα 110 δις για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις".

  "... από την άνοιξη του 2009 τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου ομολόγων) είχαν πέσει απίστευτα χαμηλά, προφανώς κάποιοι γνώριζαν και έστηναν την παγίδα που ακολούθησε μετά τις εκλογές".

  "... το Ευρώ δεν είναι νόμισμα, είναι ένα πιστωτικό προϊόν (όπως το ομόλογο) - πρόκειται για ένα εργαλείο κερδοσκοπίας κυρίως στο εσωτερικό της ευρωζώνης".

  "... εκχωρήσαμε την εθνική μας κυριαρχία με τη δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ/ΕΕ - θα μπορούσε σε ένα ακραίο παράδειγμα, η Τουρκία (μέσω των δανειστών μας) να κατάσχει ελληνικά αεροπλάνα ή το κτίριο της Βουλής!".

  "... δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την κοινωνική αντίδραση της υπόλοιπης Ευρώπης, πρέπει εμείς να κάνουμε την Αρχή".

  • Dyer avatar
   Dyer @ Nikos Draxmi 25/05/2011 16:26:30

   Πέστα φίλε Νίκο. Η ρίζα του προβλήματος είναι η παγκοσμιοποίηση. Ένα χρόνο τώρα αυτά γράφω και γω στο blog μου. Η λέξη προστατευτισμός έχει φύγει από το λεξιλόγιο των περισσοτέρων, όμως χωρίς προστατευτισμό είμαστε έρμαια των πολυεθνικών που κάνουν τη δουλεία των τελωνείων και του καζινοκαπιταλισμού (ωραία λέξη).
   “… δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την κοινωνική αντίδραση της υπόλοιπης Ευρώπης, πρέπει εμείς να κάνουμε την Αρχή”.
   Αυτό ακριβώς …. Αλλά με ποιους;
   Εδώ χρειάζονται πραγματικοί ηγέτες.
   Βλέπεις πουθενά φως;

 105. Civil-Eng. avatar
  Civil-Eng. 25/05/2011 11:19:00

  Ok με συγχωρείτε όλοι όσοι υπερασπίζεστε την επιστροφή στη δραχμή αλλά μου φαίνεται ότι ο χρόνος που έχει περάσει έχει κανει τα πράγματα να φαίνονται καλύτερα απ ότι ήταν. Ήταν καλά με τη δραχμή? Οχι. Και τότε είμασταν έρμαια, και φτώχια υπήρχε και τα προιόντα μας δεν πουλούσαμε (εδω στην Κρήτη μας μοιράζαν δωρεάν πορτοκάλια στα σχολεία με τα τελλάρα για να μην τα θάψουν στη χωματερή. Οι υπηρεσίες μας ως τουριστικός προορισμός ποιου επιπέδου ήτανε;
  Τι λέμε να κάνουμε τώρα; Αλλαγή και υποτίμηση και αρλούμπες για να μην πληρώσουμε το χρέος κτλ κτλ. Δηλαδη δα υποθηκευσω εγώ το μέλλον του δισσέγγονου μου γιατι είμαι χαζός και φοβιτσιάρης και δεν τολμω να βάλω τον μπέτη μου μπροστά.
  Είναι λέει το χρέος επαχθές! Ναι και το χρέος της Γερμανιας για τα δάνεια του 1941 είναι αντίστοιχα επαχθές.
  Προσπαθούμε να κάνουμε ντρίπλα και κάνουμε ντρίπλα στον εαυτό μας και δε μας πέρνει κανείς στα σοβαρά.
  Μόνο οικονομική λύση να υπάρξει δεν είναι δυνατό, με τους τόκους να είανι 18εκατομυρια ανά έτος. ΔΕ βγαίνουνε οι πράξεις πως το λένε.
  Αρα η λύση μπορεί να είναι Μόνο πολιτική στα πλαίσια του ευρώ, και θα είναι ευκολότερη από μια επιστροφή στη δραχμή στη μνα, ή στο φοινικα.
  ϊσως μια επιμύκυνση σε συνδιασμό με χοντρό φόρο σε ποτα τσιγάρα, και μηδενισμό φόρου σε βεντζινη-πετρελαιο, με ανάπτυξη και σπρώξιμο σε τουρισμό , ορισμένα αγροτικά προιόντα που " μπορούν να τραβήξουν" (κρόκος, λάδι, κτλ) , ιχθυοκαλλιέργειες, κτλ κτλ μπας και φρενάρουμε την πτώση και μας πάρουν στα σοβαρα. Και οι αγορές αθρώποι είναι και όχι απαραίτητα "κακές" και θα τρέξουν να μας δανείσουν αν σοβαρευτούμε. Με μια δήλωση του @#***&%# Γαπ ανεβαίνανε τα επιτόκια δανεισμού, άρα μπορούμε να χειραγωγίσουμε την αγορά κι εμείς προς όφελός μας σε βάθος χρόνου.
  Με συγχωρείτε για το υφος και για το "σεντονι" αλλά ώρες ώρες νομίζω πως σχολιάζουμε σαν παρατηρητές ,ακαδημαικά, νομίζοντας ότι δεν ανήκουμε στο σύνολο.

 106. aristeidis avatar
  aristeidis 25/05/2011 13:15:12

  κοιτάτε να βάλετε κανένα χωραφάκι όσπρια γιατί δεν σας βλέπω καλά με τις αναλύσεις τις οικονομικές.Τα χέρια επίσης τα έχουμε γιά να δουλεύουμε όχι την κοινωνία γιατί αυτή μας κατάλαβε ντόπια και ξένη

  • Civil-Eng. avatar
   Civil-Eng. @ aristeidis 25/05/2011 13:41:32

   Αυτή είναι η τελευταία γραμή άμυνας που έχουμε. Και δεν είναι δυνατό για όλους να το κάνουν και δεν είναι η "δουλειά τους" (εννοόντας ότι δε θα τα καταφέρουν). Και ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να μην επιστρέψουμε όλοι στην πρωτογενή οικονομία. Δε δουλεύει μόνο όποιος δουλεύει στο χωράφι και στο γιαπί. Εχω περάσει από αγροτική εργασία για αρκετά χρονια. Δεν υπάρχει χειρότερη και ποιό κουραστική από την πνευματική εργασία, με τις ευθύνες , την αβεβαιότητα και το χαώδες νομοθετικό πλαίσιο...

   • Γιώργης avatar
    Γιώργης @ Civil-Eng. 26/05/2011 10:34:20

    Ἄν πραγματικά εἶχες περάσει ἀπό ἀγροτιά ΔΕΝ θά τά ἔλεγες αὐτά!

    • Civil-Eng. avatar
     Civil-Eng. @ Γιώργης 27/05/2011 08:17:55

     Έχω περάσει φίλε.
     Χρόνια. Και τα προβλήματα τα ξέρω.
     Αλλά δεν είμαι εγώ το θέμα.

 107. αντωνης avatar
  αντωνης 25/05/2011 15:24:54

  ωραιο σεναριο..μεχρι να γινουν ολα αυτα με τους τορκους τι θαγινει? νομιζετε πως θα κατσουν με σταυρωμενα χερια αν δουν πως βγενουμε απο την ΕΕ? εκτως και αν κανουμε κονε με ρωσια-κινα κατι που με τον γιωργακη και των σαμαρακο δεν το βλεπω..

 108. Chris Georg avatar
  Chris Georg 25/05/2011 21:31:48

  Δραχμή και πάλι δραχμή.

 109. Nikos Draxmi avatar
  Nikos Draxmi 26/05/2011 03:54:25

  Πέστα φίλε Νίκο. Η ρίζα του προβλήματος είναι η παγκοσμιοποίηση. Ένα χρόνο τώρα αυτά γράφω και γω στο blog μου. Η λέξη προστατευτισμός έχει φύγει από το λεξιλόγιο των περισσοτέρων, όμως χωρίς προστατευτισμό είμαστε έρμαια των πολυεθνικών που κάνουν τη δουλεία των τελωνείων και του καζινοκαπιταλισμού (ωραία λέξη).
  “… δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την κοινωνική αντίδραση της υπόλοιπης Ευρώπης, πρέπει εμείς να κάνουμε την Αρχή”.
  Αυτό ακριβώς …. Αλλά με ποιους;
  Εδώ χρειάζονται πραγματικοί ηγέτες.
  Βλέπεις πουθενά φως;  Μην ξεχναμε οτι ο ελληνας στις δυσκολες στιγμες τα καταφερε , γιατι οχι για μια ακομα φορα
  Η λυση βρισκεται στον ακομματιστο ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ , η αγαπη για την πατριδα πρεπει να γινει ιδανικο και στοχος

  Λαος χωρις εθνικη ταυτοτητα και αγαπη προς την πατριδα ειναι μαζα χειραγωγημενων προβατων και δεν εχει κανενα μελλον
  Παντως παρολη την αθλια προπαγανδα αποδομησης του ελληνα , σε εσωτερικο και εξωτερικο απο αλλοδαπους και ημεδαπους ανθελληνες , αντεξαμε και οχι μονο αυτο , ειμαστε πλεον απο τους μονους λαους που αρχισαμε να οργανωνομαστε σε δεκαδες ανεξαρτητα κινηματα πολιτων

  Μενει να συντονιστουν σε ενα κοινο μετωπο και να συγκρουστουν με το πολιτικο συστημα , σημερα εγινε το πρωτο βημα
  Ενεργοι πολιτες πολιτες να γινουμε να απαιτησουμε ,μια ιδεα στο τραπεζι ειναι να πιεσουμε προς αλλαγη του συνταγματος και γιατι οχι και νεο συνταγμα απο την αρχη
  Οι ηγετες θα βρεθουν στην πορεια οπως συμβαινει σε καθε επανασταση και θα το καθορισουν οι εξελιξεις
  Το κλειδι ολων ειναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ( οσο περισσοτεροι τοσο καλυτερα) και να καταγγελουμε καθε τι παρανομο , ο καναπες πρεπει να τελιωνει οριστικα
  Η δημοκρατια πρεπει να επιστρεψει στο τοπο που γεννηθηκε στο χερι μας ειναι

 110. Νέαρχος avatar
  Νέαρχος 27/05/2011 16:52:34

  Τι λες ρε μήτσο;;; Τι ειναι αυτά τα κουφα που γράφεις του στυλ¨Με το συνάλλαγμα των 250-300 δις ευρώ + δολαρίων θα μπορέσουμε να προμηθευόμαστε από το Εξωτερικό όσα δεν μπορεί να παράγει η χώρα μας, λ.χ. πετρέλαιο, όπλα, ιατρικά σκευάσματα κλπ ., γιά πολλά χρόνια, αφού αυτόματα θα έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις γιά την ανάπτυξη της εγχώριας Παραγωγής !

  Δηλαδή το κράτος θα κατάσχει τις οικονομίες των πολιτών; Με κλοπή θα ξεχρεώσει;;;;

  Η λύση είναι ξεκάθαρη και βαρύτατα απλή: ανάπτυξη του Δευτερογενή τομέα: της Μεταποίησης: της Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας ώστε να απεξαρτηθούμε απο τις μεγάλες μας εισαγωγές που είναι 300% περισσότερες απο τις εισαγωγές μας. Αυτό όμως απαιτεί ανταγωνιστικότητα σε ποιότητα (που πολλοί εδώ δεν έχουν και χαμηλές τιμές που επίσης δεν μπορούν να υπάρξουν συχνά λόγω Κίνας). Άρα επιστρέφουμε σε μια βαθειά προσπάθεια να γίνουμε παραγωγοί των προιόντων που χρειαζόμαστε.

  Άλλο κουλό: 'Η αναμενόμενη υποτίμηση (διολισθητική) της νέας δραχμής , θα επιτρέψει την ανάπτυξη της Παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων γιά τη σίτιση του Λαού μας και βιοτεχνικών ειδών καθημερινής χρήσης , καθώς και την κάθετη αύξηση των Εξαγωγών μας σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητος με αναπότρεπτη συνέπεια την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα σε μόλις 2-3 χρόνια.'

  Ότι θα χάσοουν αυτόματα την αξία τους οι καταθέσεις σε δραχμές και τα αποθεματικά που το πας; Τα 200 δις δραχμών με μια υποτίμηση 50% που ειναι αρκετά λογική θα πάνε στα 100 δις, που φτανουν (αν δημευθούν 3-4 χρόνια) Μετά τι θα κάνουμε; Που θα μας έχουν κλέισει την πόρτα όλες οι διεθνείς χρηματαγορές για 20-30 χρόνια;;;;;

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Νέαρχος 28/05/2011 20:44:52

   Τα μπερδεύεις, φίλε. Άν τα 200 δις υποτιμηθούν κατά 50%, θα είναι γιατί θα έχουν εκδοθεί από το κράτος άλλες τόσες δραχμές. Δηλαδή θα έχουμε 400 δις δραχμές μισής ανταλλακτικής αξίας, άρα, πάλι 200 δις "παλαιές". ΑΥΤΟ καλείται "υποτίμηση". Η αξία του συνολικού χρήματος θα έμενε η ίδια, αλλά το μισό θα πήγαινε στα χέρια του κράτους.
   'Οσο για την πίστη σου στο Ευρώ, μια πολύχρονη πλύση εγκεφάλου την έφερε -και όχι μόνο σε σένα. Δεκαετίες τώρα, μας μαθαίνουν να πιστεύουμε (στην ΕΕ, στο Ευρώ, στην Παγκοσμιοποίηση, στην οπισθοδρομικότητα -έως ενοχή- των Εθνικών προοπτικών) και να μην ερευνούμε, πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να τιθασευτούν και να λειτουργούν για το καλό ΚΑΙ της ανθρωπότητας ΚΑΙ του Έθνους μας ΚΑΙ του εαυτού μας. Αυτό να σε ανησυχεί!

 111. hush avatar
  hush 29/05/2011 08:37:19

  Δε μπορεσα να αποφυγω τα σχολια οικονομολογων της πλατειας εδω.
  Αλλα ας δουμε κατι αλλο πρωτα.
  "Η Χώρα τελεί ήδη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις γιά να κηρυχθεί αυτή νόμιμα, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα !"
  Προφανως ο συντακτης ΑΓΝΟΕΙ οτι η χωρα μπηκε σε κατασταση εκτακτης αναγκης επι χουντας, και οτι εκτοτε αυτο το καθεστως ΔΕΝ εχει αρθει.
  Εννοει να παμε σε διπλη εκτακτη αναγκη?
  Επισης, η χωρα ΔΕΝ εχει τη δυνατοτητα, ουτα να εκδωσει χρημα, για να κανει κατι τετοιο, πρεπει να εγγυηθει το νομισμα μονη της. Εξαιροντας το γεγονος οτι
  ΠΟΤΕ στη συγχρονη ιστορια ενα κρατος δεν εξεδωσε νομισμα δικο του παρα το εκαναν ιδιωτικες τραπεζες οπως η "Εθνικη Τραπεζα της Ελλαδος", με ποιο τροπο θα το κανει τωρα?
  Θα σκλαβωθει σε αλλο νταβατζη?

 112. vasilis39eton avatar
  vasilis39eton 12/09/2011 21:45:19

  Καλο θα ηταν ο καθε ενας απο αυτους που γραφουν προτυνουν και αναλυουν να λεει και την ηλικια του ......
  Ενα θελω να πω οτι εδω που εχουμε ερθει τα παιδια μας δεν εχουν μελλον στην ελλαδα ...
  Οσο για εμας ΄΄η στο ευρω ΄΄η στη δραχμη θα μα κλαινε οι ρεγγες για αυτους που ξερουν την παροιμια

 113. John Fistikis avatar
  John Fistikis 22/09/2011 12:05:49

  ια να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει η Ελλάδα σταδιακά να αποχωρήσει από τη ζώνη του Ευρώ και να αναπτύξει δική της βιομηχανία,τη γεωργία και τον τουρισμό,κτηνοτροφία.
  Το ευρώ αποδείχτηκε καταστροφικό για την πλειοψηφία των Ελλήνων,μόνο για τους πλούσιους και τους πολιτικού αξίζει που είναι διαπλεκόμενοι με ξένα συμφέροντα. Νομίζετε ότι
  οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι ισχυρές οικονομικά Γερμανία και Γαλλία νομίζετε ότι δεν ξέρανε τα κόλπα του Σημίτη με τη Goldman
  Sachs; Γιατί μας άφησαν νομίζετε να μπούμε στην ευρωζώνη; Γιατί οι Ελλάδα δεν ήταν βιομηχανική χώρα,μάλλον δεν παρήγαγε ούτε καρφίτσα αφού προηγουμένως από το 1981 και μετά κλείσανε
  όλες οι βιομηχανίες στην Ελλάδα με το σύστημα
  του δανείζομαι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαφθείρω τους Έλληνες με εύκολα χρήματα,πακέτα Ντελόρ και αυτά,δίνω επιδοτήσεις στους αγρότες για να κάθονται,διορίζω εκατοντάδες χιλιάδες
  στο δημόσιο πολλούς με υψηλούς μισθούς να κάθονται,οι πολιτικοί κλέβουνε δισ μαζί με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και άλλα. Επομένως τα λεφτά μεν που μας έδιναν
  γύριζαν στις τσέπες τους επειδή τα κορόιδα οι Έλληνες σαν τους ιθαγενείς αγοράζανε τα προϊόντα τους,πρώτοι σε κατανάλωση κυρίως γερμανικών προϊόντων ανά ποσοστό
  πληθυσμού στην ΕΕ. Γέμισε η Ελλάδα Πόρσε,Μερσεντές,BMW,Audi κ.ά. Γέμισε η Αθήνα και οι άλλες πόλεις με Carrefour kai Lidle. H Siemens έπαιρνε όλα τα μεγάλα έργα και
  ττα υπερκοστολογούσε αφού λάδωνε τους πολιτικάντηδες. Μας πουλάγανε φρεγάτες,αεροπλάνα και υποβρύχια που γέρνουν... Τώρα βέβαια που είναι μια δύσκολη κατάσταση
  για παγκοσμίως λόγω της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ για να μην ξεχνιόμαστε με το πρόσχημα του χρέους και
  επειδή η Ελλάδα είναι αδύναμη και ξέρουν ότι δεν έχει υποδομές μας εκβιάζουν με χρεωκοπία. Δε λέω ότι δεν πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα,
  πχ να γίνει το δημόσιο πιο ανταγωνιστικό και κάποιοι κηφήνες που παίρνουν υψηλούς μισθούς και μπήκαν με πολιτικό βύσμα να μην απολυθούν και άλλα μέτρα.
  Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αρνηθεί το χρέος ολοκληρωτικά με την πρόφαση ότι η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία και η
  Γαλλία είναι συνυπεύθυνες γιατί δάνειζαν σαν τον τοκογλύφο την Ελλάδα για να αγοράζει τα προϊόντα τους. Όσο υπεύθυνη είναι η Ελλάδα,
  δηλαδή ο Σημίτης που έβαλε την Ελλάδα στο Ευρώ με ψεύτικα στοιχεία,άλλο τόσο είναι και η ΕΕ που τη δέχτηκε.
  Στη συνέχεια να αποχωρήσει σταδιακά από το Ευρώ,να τυπώσει νέα δραχμή και να πάρει χρήματα και ΄δανειο από τη Ρωσία και την Κίνα και να φέρει Ρώσους
  και Κινέζους στην Ελλάδα να επενδύσουν και να τις φτιάξουν υποδομές,με ανταλλάγματα ναυτική βάση στους Ρώσους και το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους για
  τα προϊόντα τους. Είναι αλήθεια ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα αναπτυχθεί πάρα πολύ. Όσο για το ΝΑΤΟ τους Αμερικάνους και
  τους συμμάχους Ευρωπαίους να τους στείλουμε στο διάολο μαζί με το ΔΝΤ όπως έκανε ο μεγάλος ηγέτης της Τουρκίας Ερντογάν που έδιωξε το ΔΝΤ και
  που έχει κάνει την Τουρκία περιφειακή υπερδύναμη. Επιστήμονες έχουμε χιλιάδες στο εξωτερικό που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα,βιομηχανίες,μπορούμε
  να αναπτυχθούμε και μόνοι μας βιομηχανικά... Και στο κάτω κάτω καλύτερα δικά μας αυτοκίνητα και ψυγεία και προϊόντα και άλλα όπως γινότανε παλιά παρά τα ξένα.
  Είναι σίγουρο ότι τα πρώτα χρόνια θα μας λείψουν κάποια αγαθά,αυτοκίνητα,βενζίνη και άλλα,αλλά σιγά σιγά θα γίνουμε αυτάρκης χώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.