#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/07/2011 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι είναι τα CDS;

[caption id="attachment_112710" align="alignnone" width="500" caption="Credit-Default Swaps: Weapons of Mass Speculation"][/caption]

Φανταστείτε ότι αγοράσατε ένα ομόλογο, η μελλοντική αξία του οποίου είναι αβέβαιη. Αν όλα πάνε καλά, και αυτός που το εξέδωσε  κερδίσει χρήματα, το ομόλογο θα σας αποφέρει κέρδη.

Αν όχι, ο εκδότης του ομολόγου δεν θα μπορεί να πληρώσει, και εσείς θα χάσετε την αξία της επένδυσής σας.

Αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ρίσκο, ίσως θελήσετε να αγοράσετε μια ασφάλεια από κάποιον τρίτο, που να προστατεύει την αξία της επένδυσής σας σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη του. Αν όλα πάνε καλά, θα κερδίσετε την αξία του ομολόγου, μείον το ποσό που πληρώσατε για τα ασφάλιστρα.

Αν πάνε άσχημα, η ασφαλιστική εταιρία θα σας πληρώσει την αξία του ομολόγου. Αυτό το ασφαλιστικό συμβόλαιο ονομάζεται credit-default swap ή CDS (ασφάλιστρο κινδύνου).

Γιατί όμως ονομάζεται swap, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αντάλλαγμα, αντί για ασφάλιστρο; Η απάντηση έχει να κάνει με τη νομοθεσία που διέπει την αμερικανική αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά τον εκσυγχρονισμό της το 2000. Όταν κάτι αποκαλείται ασφάλιστρο, διέπεται από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δυο από αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τα CDS.

Πρώτον, υπάρχει νόμος που απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για τις περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Δεύτερον, αυτός που αγοράζει ασφάλεια, θα πρέπει να έχει έννομο συμφέρον. Δηλαδή, αν ασφαλίσω μια κατοικία, θα πρέπει να δική μου, ή να έχω συμφέρον στο να είναι ασφαλής. Κι αυτό είναι λογικό. Κανένας δεν θέλει ένα σύστημα που θα επέτρεπε σε εμένα να ασφαλίσω το σπίτι του γείτονα, αφού τότε θα είχα κίνητρο για να το γκρεμίσω!

Χαρακτηρίζοντας λοιπόν τα συμβόλαια αυτά swaps, η αγορά παρακάμπτει τους νομικούς περιορισμούς. Έτσι, ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, που θα αποζημιώσει σε περίπτωση πιστωτικού συμβάντος (π.χ. χρεοκοπία εκδότη ομολόγου), και οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει το συγκεκριμένο συμβόλαιο.  Στην ουσία, δόθηκε η ευκαιρία στην αγορά να ξεφύγει από τις ρυθμίσεις, και να τζογάρει ελεύθερα και ανεξέλεγκτα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, μεταξύ 2000-2007, η συγκεκριμένη αγορά των CDS αναπτύχθηκε ταχύτατα, με τα συμβόλαια της να φτάνουν σε αξία στα $60 τρισεκατομμύρια. Τα προβλήματα όμως ξεκίνησαν μόλις η αμερικανική οικονομία, και πιο συγκεκριμένα η αγορά ακινήτων, άρχισε να πέφτει. Αρκετές μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες που είχαν αγοράσει CDS για τα επενδυτικά προϊόντα τους, ανακάλυψαν πως ο μεγαλύτερος πωλητής αυτών των «ασφαλίστρων», η AIG, έδειχνε ανήμπορη να ανταποκριθεί σε αποζημιώσεις και όδευε προς πτώχευση. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει την ολική κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ανέλαβε η ίδια την AIG, και αποφάσισε να καλύψει την πλήρη αξία των συμβολαίων που κατείχε.

Σήμερα, υπάρχει γενικά μια αβεβαιότητα όσο αφορά στο  τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά των CDS. Οι περισσότεροι θεωρούν πως θα πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί. Οι προτάσεις είναι πολλές, από τη πλήρη απαγόρευση των ασφαλίστρων, έως την ένταξή τους στην ήδη ρυθμισμένη ασφαλιστική αγορά. Το τι τελικά θα αποφασίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα αποτελέσει τη κρίσιμη καμπή για τη συγκεκριμένη αγορά.

S.A.-New Deal 2.0

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/07/2011 09:20:45

  The Commodity Futures Modernization Act - 2000

  σελ. 262
  ·HR 5660 IH
  1 of an exemption or exclusion from any provision of the
  2 Commodity Exchange Act or any regulation of the Com
  3 modity Futures Trading Commission.
  4 (c) PREEMPTION. This title shall supersede and pre
  5 empt the application of any State or local law that pro
  6 hibits or regulates gaming or the operation of bucket
  7 shops (other than antifraud provisions of general applica
  8 bility) in the case of
  9 (1) a hybrid instrument that is predominantly
  10 a banking product; or
  11 (2) a covered swap agreement.

  Τι ψαχνουμε τωρα !!

  ΠΠ

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/07/2011 09:27:04

  Οταν τα CDS’s εκδιδονται για 5 διαφορετικες και πιθανες περιπτωσεις τοτε το κινητρο ειναι πολυ μεγαλο για τους κατοχους.
  τι εννοω?
  Εχουμε CDS,

  1. Χρεοκοπιας ( πληρης αδυναμια πληρωμης Χρεους )
  2. Αδυναμιας Πληρωμης Τοκου ή Κεφαλάιου στις προβλεπομενες ημ/νιες
  3. Αναδιαρθρωσης Χρεους ( οποιαδηποτε αλλαγη διαμορφωσης του Χρεους η οποια επηρεαζει συσμενως τον κατοχο του Χρεους )
  4. Προεξόφληση Χρεους ( φαντάσου !!! )
  5. Αρνησης Χρεους ( Repudiation/Moratorium )

  Η Ελλαδα ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ.. μην τα ξαναλεμε…
  Οταν τα λαμογια εχουν προβλεψει και πονταρει σ(τα) παντα ολα, η Ελλαδα εχει την ευχαιρια να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ μονη της το τι θα κανει…. Να κοιταξει το συμφερον της και συγχρονως να επιλεξει την πιο ζημιογονο λυση για τους σπεκουλαδορους ετσι ωστε το Συτστημα να δει το ΡΙΣΚΟ και το ΚΟΣΤΟΣ να ερχεται απο ΠΑΝΤΟΥ…!

  Αρκει η “Ελληνικη Επιλογη να μην εχει δωθει ως εσωτερικη πληροφορηση στους κατοχους CDS σε μια απ τις ποιο πανω κατηγοριες !!! την πιο “φορτωμενη” )
  δλδ μη μου το παιξουν Πατριωτες Αρνουμενοι το Χρεος, οταν οι φιλοι τους τα εχουν χωσει στο (5)…. !!!

  γκε γκε οι 300 και οι εισαγγελεις ???

  ΠΠ

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/07/2011 09:59:47

  - 500 δισ δολαρια υποσχεση G20 σε ΔΝΤ !!! Αυτο σημαινει οτι περιμενουν πολλες και ανεξελεγχτες τρυπες !
  - εχουμε και 700δισ ευρω σε ESM

  IMF note to G20 ( Greece )
  “The fiscal situation in Greece threatens market disorder that would affect funding rates for other vulnerable sovereigns and could have severe implications for financial institutions,” the fund said in a surveillance note for Group of 20 leading economies.

  It said global markets were very concerned with developments in Greece, which had serious implications for the strength of the global financial system.”

  τααραχη ταααραχηηη

  ΠΠ

 4. BellaDonna avatar
  BellaDonna 15/07/2011 10:53:59

  Δλδ ΠΠ ,αν τα εχουν παιξει ολα στο 1,τι μας συμφερει να κανουμε; Επειδη δεν το κατεχω το οικονομικο, μπορει να εχουν πονταρει κι Ελληνικες τραπεζες στη χρεοκοπια μας;

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ BellaDonna 15/07/2011 11:14:14

   αυτό ξαναπές το...

  • madprof avatar
   madprof @ BellaDonna 15/07/2011 11:15:58

   Πρέπει να επιλέξουμε την λιγότερο φορτωμένη BellaDonna, γιατί σε όλες έχουν ποντάρει, άρα μία από τις άλλες επιλογές που μας συμφέρει και με λίγα cds φορτωμένη ώστε να χάσουν όλοι οι υπόλοιποι. Φυσικά και θα έχουν cds οι τράπεζές μας για να καλύψουν ζημιές από τα ομόλογα που κατέχουν. Τώρα το παιχνίδι θα παιχτεί στην επιλογή, από την κυβέρνηση, του τύπου της χρεοκοπίας.

   • BellaDonna avatar
    BellaDonna @ madprof 15/07/2011 15:10:33

    Πολύ ωραία λοιπόν, το παιχνίδι γίνεται συγκεκριμένο...
    Ξέρει προφανώς η Ελληνική κυβέρνηση που έχουν πονταριστεί τα περισσότερα και ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ... Αρα λοιπόν με τις επιλογές που έχει κάνει, ειναι μάλλον εμφανές οτι δεν στοχεύει στο να σώσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, έτσι δεν είναι?
    Ποιανού τα συμφέροντα με τόση λύσσα υπερασπίζεται?
    Ποιών οίκων ,ποιών τραπεζών ποιών ιδιωτών , ποιών αγορών?
    Ονόματα δεν έχουμε ν' αναρτήσουμε στο Σύνταγμα?

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ BellaDonna 15/07/2011 16:04:18

     DEXIA γ αρχη...

     Τα CDS δεν περνουν σε ισολογισμους !!! !!! εχουν gaming procedure, off balance sheet.
     ( διβασε το πρωτο μου σχολιο !! ειναι η νομοθεσια που τα διεπει )

     ΠΠ

 5. παπακι avatar
  παπακι 15/07/2011 12:47:21

  Αυτα τα CDS ειναι HEADS FUNDS αλλα κανεις δεν λεει αν ειναι εγγυημενα απο καποια κρατικη κεφαλαιαγορα... Πχ ειναι εγγυημενα απο την ΑΜερικανικη κρατικη κεφαλαιαγορα? Ειναι κεφαλαια κατατεθιμενα η διατεθιμενα μεσω Ελβετικων Τραπεζων (ιδιωτικα απο ολο το κοσμο) και απλα περνανε απο κρατικες τραπεζες κρατων οταν δανειζονται. Απο ποιες κεφαλαιαγορες ομως ειναι εγγυημενα η αν ειναι εγγυημενα κανεις δεν ξερει η κανεις δεν μας λεει...

 6. παπακι avatar
  παπακι 15/07/2011 13:07:59

  Με δεδομενο οτι πριν απο 3 χρονια οι 25 μεγαλυτερες τραπεζες στο κοσμο συγκεντρωθηκαν στη Γερμανια, οτι μεχρι τοτε και για ακομη λιγο χρονικο διάστημα η Κινα αγοραζε σε δολλαριο και πουλουσε σε ευρω, οτι μετεπειτα η Κινα τοποθετησε ολα τα κρατικα της κεφαλαια στο γιεν (οπου μπηκε πλεον μαζι με Κορεα και Ιαπωνια), οτι φρακαρε η αγοραστικη δυναμη του ευρω (εγινε πολυ ακριβο), τα κεφαλαια αυτα των CDS υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να προερχονται απο αγορες της Ασιας (Κινα Ινδια Φιλιππινες), αλλα απο ποια κρατικη αγορα ειναι εγγυημενα γνωριζουμε? Ειναι τυχαιο που η HSBC εφυγε απο Λονδινο και εγκατεσταθηκε στην Ασια? Ποια ειναι αυτη η μεγαλυτερη και μοναδικη τραπεζα στο κοσμο που ιδρυθηκε και εγκατεσταθηκε στην Ασια και εχει ενα και μοναδικο υποκαταστημα?

 7. παπακι avatar
  παπακι 15/07/2011 14:40:59

  H praktiki roll on ginetai stin Asia kai kata kanona stin Kina. Diladi kefalaia poy daneizontai apo trapezes epanependyontai apo tis daneistries trapezes se roll on stin kina kai exoflountai me afto ton tropo ta daneizomena posa (diladi oi daneistries trapezes pairnoun grigorotera piso ta kefalaia pou exoyn daneisei asxeta me tin apopliromi tous apo tous daneistes h opoia apopliromi ginetai panta poli argotera. Tora i apodosi tou roll on (%) apodidetai stoys daneizomenoys i mpainei stin tsepi ton daneiston pali (opote ekei den exoyme na kanoyme me tokoys alla isos kai me dipli apopliromi ton daneion pros ofelos ton daneiston.

 8. παπακι avatar
  παπακι 15/07/2011 15:26:09

  Και μια προσωπικη αποψη λιγο παρακινδυνευμενη: Με ολο αυτο το παιγνιδι που γινεται με τα νουμερα (χρηματικα ποσα οφειλων και κεφαλαιων) υπαρχει κινδυνος το χρημα καποια στιγμη να μην εχει αντικρυσμα και να χασει την αξια του. Οποτε αν συμβει αυτο υπαρχει πιθανοτητα το χρημα να καταργηθει ως μεσο συναλλαγης. Αρα οδηγουμαστε σε οικονομιες κλιμακος με συστημα clearing αλλα στη βαση (μισθοι, αγορα καταναλωτικων αγαθων κλπ) τι θα χρησιμοποιηθει ως μεσο? Τοπικο αλλο νομισμα (αλλα με τι αντικρυσμα?) ή πλαστικο χρημα? (πλαστικες καρτες). Εμ! και αυτη η Κινα δεν κανει υποτιμηση του νομισματος της! Πνιξανε τα κινεζικα κοντεινερ την Αμερικη και το δολλαριο χτυπιεται απο το Γιεν μεσω του Ευρω. Να πεσει το ευρω συμφερει Ελβετικο Φραγκο και Λιρα Αγγλιας αλλα τι γινεται με το δολλαριο? Το συμφερει η οχι και αν πρεπει να το συμφερει το δολλαριο τι πρεπει να γινει? ωστε να μην καταργηθει το χρημα ως μεσο συναλλαγης? Δηλαδη ζητανε απο ολο τον πλανητη εν οψει του χρηματονομισματικου συστηματος να βαλει εγγυηση ολο τον πλουτοπαραγωγικο του πλουτο γιατι απο οτι φαινεται οτι πλουτος υπηρχε ως αντικρυσμα του χρηματος που κυκλοφορει παγκοσμια εδει φαγωθει!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.