#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/07/2011 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι είναι επιλεκτική χρεοκοπία(Αναδημοσίευση λόγω μεγάλης ... ζήτησης)

Όπως ανέφερε πρόσφατα ένας κοινοτικός αξιωματούχος “επιλεκτική χρεοκοπία” είναι σαν να μπαίνεις στη φυλακή για ένα σκληρό έγκλημα, αλλά να βγαίνεις γρήγορα λόγω καλής διαγωγής. Όμως με το που μπαίνεις τη φυλακή δεν ξέρεις ποτέ πια θα είναι η κατάληξη και εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσεις. Αλλά ιδού τι “κρύβουν” οι καινοφανείς για τους περισσότερους από εμάς όροι του selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) ή  restricted default (περιορισμένη χρεοκοπία), σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:

Για τις τράπεζες το σίγουρο είναι ότι η κήρυξη μιας “επιλεκτικής χρεοκοπίας” θα σημάνει αυτομάτως έκπτωση μέρους των εγγυήσεων που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες έχουν ανοικτή γραμμή ρευστότητας με την ευρωτράπεζα και έχουν καταθέσει ως εγγύηση (collateral) ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Με την κήρυξη σε selective default αυτομάτως οι εγγυήσεις των τραπεζών ή μέρος αυτών καταπίπτουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς από τα 130 δις ευρώ εγγυήσεων στην ΕΚΤ θα καταπέσουν περί τα 50 με 60 δις. Αυτό σημαίνει έλλειμμα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, κατ΄επέκταση περαιτέρω μείωση στην σχεδόν μηδενική χορήγηση δανείων. Με πιο απλά λόγια δάνεια γιοκ για επιχειρήσεις και ιδιώτες, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά τώρα το εάν θα υπάρξει επίπτωση στις καταθέσεις των ιδιωτών, το σίγουρο είναι πως τα λεφτά μας δεν θα χαθούν! Μην ξεχνάμε πως σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA) με δυο λόγια ένα “έκτακτο ταμείο ρευστότητας” για τις τράπεζες, με στόχο να διασφαλιστεί η ρευστότητά τους, έστω για ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο πλέον ακραίο σενάριο θα επιβληθεί για λίγο ένα πλαφόν στην ανάληψη καταθέσεων, αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μάλλον μηδενικές!

Μην ξεχνάμε πως και στην Ευρωζώνη έχουμε ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα, με την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας να κάνει χρήση, προ διμήνου, του ELA, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας των ιρλανδικών τραπεζών.

Και ούτε τότε έχασε κανείς τα λεφτά του ...

Μικρής και μεγάλης διαρκείας

Όπως εξάλλου αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της η “Καθημερινή”, η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία σε καμία περίπτωση και δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης. Επί της ουσίας, μία χώρα τοποθετείται σε αυτό το καθεστώς όταν δεν εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π. χ. για το 2013). Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της (τόκοι, λήξεις κ.λπ.) για τα άλλα έτη.

1.Η «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι μικρής διάρκειας. Στην περίπτωση που η Ελλάδα τοποθετηθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε αυτήν την κατάσταση (παράδειγμα, για έναν ή δύο μήνες), τότε η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν θα πληγεί σημαντικά και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρξουν και σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Παράδειγμα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που δεν «πόνεσε» πολύ είναι αυτό της Ουρουγουάης, που βρέθηκε σε τέτοιο καθεστώς μόλις για 17 ημέρες. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Ουρουγουάης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας και δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα η μία περίπτωση με την άλλη.

2. Η «επιλεκτική χρεοκοπία» να διαρκέσει αρκετά. Δηλαδή, να υπάρξει μία μαζική αθέτηση υποχρεώσεων για δύο χρόνια (2012 - 2013 ή 2013 - 2014). Στην περίπτωση αυτή είναι δεδομένο ότι το κόστος των τραπεζών λόγω της ανεπαρκούς ρευστότητας θα μετακυληθεί στην πραγματική οικονομία. Θα υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας (δεν θα είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για πετρέλαιο, αγαθά κ. λπ.). Η αγορά θα «στεγνώσει» από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα κλείσουν, θέσεις εργασίας θα χαθούν, ενώ η ανάκαμψη της Ελλάδας θα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτον, από τα έσοδα του κράτους, που όμως θα είναι πολύ χαμηλά. Δεύτερον, από τη χρηματοδοτική στήριξη που θα παράσχουν για το διάστημα αυτό οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Πώς φτάνουμε στο default, πότε πληρώνονται στα CDS 
Πρώτα όμως ας δούμε ποια είναι η διαδικασία κήρυξης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας, πως στοιχειοθετείται ένα “πιστωτικό γεγονός”, τι γίνεται με τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (cds) και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.
Η ISDA (International Swaps and Derivatives Association), είναι η διεθνής υπηρεσία διακανονισμών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, η υπηρεσία δηλαδή που επί της ουσίας πιστοποιεί τις αξιολογήσεις κάθε εκδότη ομολόγου, που με δυο λόγια πιστοποιεί πότε και πως συντρέχει λόγος χρεοκοπίας, άρα και πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου.

Με βάση τους κανόνες της ISDA, τα Credit Default Swaps (CDS) πληρώνονται στον κάτοχο όταν συντρέχει τουλάχιστον ένας εκ τριών βασικών παραμέτρων: όταν υπάρχει αδυναμία (στάση) πληρωμών εκ μέρους του εκδότη κάθε ομολόγου, όταν ... αποκηρύσσεται από τον εκδότη η υποχρέωση πληρωμής (Repudiation) ή όταν αποφασίζεται αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους  (Restructuring). Το τελευταίο φυσικά εμπεριέχει την επιλογή του “κουρέματος” (haircut) του χρέους, ήτοι την αποπληρωμή μέρους της αξίας κάθε ομολογιακής έκδοσης έναντι της αρχικής, ονομαστικής.

Υπό αυτή την έννοια η επιλογή της μετακύλισης χρέους (roll over), έτσι όπως σχεδιαζόταν στην γαλλική πρόταση (με ανταλλαγή ομολόγων άμεσης λήξης με άλλα 30ετούς διάρκειας έναντι αλλαγής στους όρους – επιτόκια της αρχικής έκδοσης), συνιστά μια ήπια μορφή Restructuring, που οδηγεί σε αυτό που πλέον πρέπει να συνηθίσουμε να αποκαλούμε “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους η ISDA περιλαμβάνει στα ... προαπαιτούμενα για να χαρακτηρίσει ως “restructuring credit event” μια αλλαγή στους όρους μιας ομολογιακής έκδοσης είτε την αλλαγή του επιτοκίου, είτε την υποβάθμιση της αξιολόγησης μιας έκδοσης, είτε την αλλαγή στις ημερομηνίες αποπληρωμής-λήξης ομολόγων, είτε την αλλαγή στο ... νόμισμα αποπληρωμής κάθε ομολόγου (για παράδειγμα έκδοση σε ευρώ, πληρωμή σε τρίτο νόμισμα), είτε τέλος την τροποποίηση βασικών όρων της αρχικής έκδοσης (έξτρα κουπόνι, λοιπά κίνητρα προς τους κατόχους).

Αντιθέτως ΔΕΝ συνιστά άμεση πληρωμή των cds η απευθείας υποβάθμιση του ίδιου του εκδότη  μιας ομολογιακής έκδοσης. Με δυο λόγια δεν “πυροδοτεί” την πληρωμή των cds η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας που έχει εκδώσει ένα ομόλογο, ούτε καν αν η συγκεκριμένη χώρα έχει “βαθμολογηθεί” από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπημένη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατηγοριοποίηση της ISDA μεταξύ των διαφόρων μορφών “αναδιάρθρωσης”. Με δυο λόγια ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθελοντικής ή υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης, εθελοντικής ή υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στην “τροποποίηση” του χρέους.

Σύμφωνα με την ISDA επισήμως ΔΕΝ υπάρχει καμία διαφορά ως προς την μορφή. Επί του πρακτέου όμως εάν το 75% των κατόχων μιας ομολογιακής έκδοσης συμφωνήσουν στις αλλαγές όρων της έκδοσης, τότε αυτοδικαίως χαρακτηρίζεται ως “εθελοντική” η αναδιάρθρωση και “τιμολογείται” ως τέτοια (selecitve default εν προκειμένω) ... Ως εκ τούτου μια εθελοντική μετακύλιση χρέους (νέα ομόλογα, νέοι όροι αποπληρωμής) ΤΥΠΙΚΑ δεν πυροδοτεί “πιστωτικό γεγονός”, άρα ΔΕΝ πληρώνονται τα cds.

Επί του πρακτέου και στο ερώτημα εάν ένα “πιστωτικό γεγονός” στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε μαζικές πληρωμές των ασφαλίστρων κινδύνου, η ISDA έχει ξεκάθαρη απάντηση: ΟΧΙ!

Συγκεκριμένα εκτιμά πως – με στοιχεία της 1ης Ιουλίου 2011 – το σύνολο των CDS έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας άγγιζαν τα 4,8 δις δολάρια. Με δεδομένο πως από το σύνολο αυτών των cds περί το 50% αντιστοιχεί σε πωλητές τους και το εναπομείναν ήμισυ σε σημερινούς κατόχους τους, ακόμα κι αν κηρυχθεί επισήμως απαιτητή η πληρωμή τους, αυτό θα σήμαινε σε πληρωμές 2,4 δις δολαρίων!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 13/07/2011 09:23:10

  από σχόλιο στο capital

  ''''Λοιπόν, έχουμε και λέμε :

  1. Ελεγχόμενη χρεωκοπία
  2. Επιλεκτική χρεωκοπία
  3. Εναλλασσόμενη χρεωκοπία
  4. Ξώφαλτση χρεωκοπία
  5. Προσωρινή χρεωκοπία
  6. Διφορούμενη χρεωκοπία
  7. Εναλλακτική χρεωκοπία
  8. Αντισταθμιστική χρεωκοπία
  9. Κυκλική χρεωκοπία
  10. Βραχυπρόθεσμη χρεωκοπία
  11. Ανώδυνη χρεωκοπία
  12. Αμυντική χρεωκοπία
  13. Ολιγοήμερη χρεωκοπία
  14. Καμουφλαρισμένη χρεωκοπία
  15. Εικονική χρεωκοπία
  16. Οριακή χρεωκοπία
  17. Αντίρροπη χρεωκοπία
  18. Υποκειμενική χρεωκοπία
  19. Αδιάφορη χρεωκοπία
  20. Περιστασιακή χρεωκοπία
  21. Ευρωσυνεταιριστική χρεωκοπία
  22. Ασήμαντη χρεωκοπία
  23. Καλοκαιρινή χρεωκοπία
  24. Συναδελφική χρεωκοπία
  25. Παραγωγική χρεωκοπία
  26. Συμβατική χρεωκοπία
  27. Αμφίσημη χρεωκοπία
  28. Υποστηριζόμενη χρεωκοπία
  29. Αναβαθμιζόμενη χρεωκοπία
  30. Επιδερμική χρεωκοπία
  31. Περαστική χρεωκοπία
  32. Προσπίπτουσα χρεωκοπία
  33. Βελούδινη χρεωκοπία
  34. Ανατρεπτική χρεωκοπία
  35. Υποβασταζόμενη χρεωκοπία

  Και τέλος
  36. Ολίγον χρεωκοπία ( όπως λέμε ολίγον έγκυος ).

  Τώρα που συμπλήρωσα τα 36 σενάρια διάσωσης,
  μήπως κάνω για υπουργός οικονομικών της Ελλάδας ;''''

  :idea:

  • manos avatar
   manos @ Κρης 13/07/2011 09:35:21

   Δεν ξέρω για υπουργός αλλά για βοηθός του Μπαμπινιώτη, σίγουρα. :-)

   Καλημέρα

  • αστροκρητης avatar
   αστροκρητης @ Κρης 13/07/2011 09:53:26

   χαχα ! Εγραψες , φιλε !

  • BlueSky avatar
   BlueSky @ Κρης 13/07/2011 09:55:22

   Κρη , ξέχασες κάτι:

   37. Πασοκοποιημένη Χρεοκοπία.

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ Κρης 13/07/2011 10:11:41

   37.ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΗ χρεωκοπια

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Κρης 14/07/2011 00:14:18

   πασοκική χρεοκοπία

  • effie kadoglou avatar
   effie kadoglou @ Κρης 22/07/2011 10:35:02

   this is the default of a people that years now goes and vote governments that are strangers to us and well paid strangers to annihilate a whole nation.this will happen to the whole Europe in the future but now we are talking for us Greeks.are we or are we not Greeks?i wonder sometimes if a sentiment of inferiority has wraped us all and we behave like this.havock is coming i believe and this is what they want from us.my proposition is to close ourselves in our houses for a week.then the struggle will be without blood and veeery resultant.don't buy anything for a week and we 'll see....what government can stand this.no governments from now on.no...ever.this is preferable.they have made our lives pure hell.OUT ALL 300 deputees.

 2. Orestios avatar
  Orestios 13/07/2011 09:30:10

  Ο Βενιζέλος μας είπε "δυστυχώς επτωχεύσαμεν επιλεκτικά"

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Orestios 13/07/2011 22:10:23

   Δυστυχώς επιτυχημένο!!

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 13/07/2011 09:41:47

  Μας δουλεύουν,
  τι μπορεί να κάνει την Ελλάδα να βγει από το καθεστώς χρεοκοπίας χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους.
  Ας πούμε ότι μέσω του Emergency Liquidity Assistance βρίσκεται ρευστότητα για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες, η πραγματική οικονομία η κοινωνία και το κράτος θα μπορέσουν να «ζήσουν», όταν μέχρι το 2015 τα ποσά του χρέους και οι τόκοι που πρέπει να πληρώσουμε είναι τεράστια;
  ποιος θα χρεωθεί τα ποσά που θα διατεθούν ως έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες; δεν θα «φουσκώσουν» το έλλειμμα;
  Ακόμη συνεχίζουν να σκέφτονται τις τράπεζες,
  15 δις είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία τους, γιατί δεν τα δίνει το κράτος να τις αγοράσει να ξεμπλέξουμε

  • cas avatar
   cas @ o βουνίσιος 14/07/2011 09:57:22

   Γιατί φυσικά δεν πρόκειται για τις ελληνικές, αλλά για τις ξένες τράπεζες!

 4. jo an avatar
  jo an 13/07/2011 09:41:57

  Τα έσοδα του κράτους φυσικά και θα είναι πολύ χαμηλά αφού θα έχουν προλάβει να ξεπουλήσουν τα πάντα!Να δω τότε η ανάπτυξη, η ανταγωνιστηκότητα και οι επενδύσεις, που τόσα χρόνια μας παίρνουν τα αυτια, πόσο θα βοηθήσουν...

 5. Ioannis avatar
  Ioannis 13/07/2011 11:29:35

  PASOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. dexapterigos avatar
  dexapterigos 13/07/2011 11:45:58

  Με λίγα λόγια.......επιλεκτική χρεωκοπία........ σημαίνει ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ...... αλλά με πιο επικοινωνιακό τρόπο .

 7. εβιτα avatar
  εβιτα 13/07/2011 12:12:58

  καλημερα σε ολους. εχω ενα ομολογο ελληνικου δημοσιου μεσω της εθνικης τραπεζας που ληγει τον ιουνιο του 2012. να το σπασω ? σε περιπτωση επιλεκτικης χρεωκοπιας μεταφερεται για καποια χρονια αργοτερα? τι με συμβουλευετε ?ευχαριστω πολυ

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ εβιτα 13/07/2011 14:24:34

   σπάστο και αγόρασε χρυσό, πριν από έξι μήνες είχε 240 ευρώ, σήμερα έχει 305 η μία.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 13/07/2011 14:26:24

    και φυσικά αν βρεις, έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν μόνο από β. χέρι

    (απαιτείται έλεγχος καθαρότητας, διότι κυκλοφορούν κίβδηλες από τουνγκστένιο (tungsten) επίχρυσες)

 8. samiotis avatar
  samiotis 13/07/2011 12:24:51

  ο επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια...

  Η δημιουργία του "ex nihilo" χρήματος και ανατοκιζομενη πίστωση χωρίς αντίκρυσμα και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας

  Η πραγματική αίτια της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.

 9. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 13/07/2011 15:19:46

  Η Βενιζέλεια χρεοκοπία πάντως επισφραγίζεται με αγκαλίτσες Μπένι-Γιούνγκερ..

 10. michael avatar
  michael 13/07/2011 23:01:08

  40) Τουρλοκωλιασμένη Χρεοκοπία

 11. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. 14/07/2011 06:53:46

  εγω ρε παιδια θελω να ξερω ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις σε μια μικρομεσαια οικογενεια και στην αγορα , ολα τα αλλα δεν τα καταλαβαινω....κοιτα ρε που θα γινουμε ξανα μεταναστες....

 12. Αντώνης ξανθόπουλος avatar
  Αντώνης ξανθόπουλος 17/07/2011 20:18:57

  Επιλεκτική χρεωκοπία ή χρεωκοπία σκέτη;
  Απλά τα ίδια πράγματα με πιό νόστιμο τρόπο σερβιρισμένα.
  Νομίζει κανείς ότι ο μέσος Ελληνασ καταθέτης θα καταλάβει την όποια τεχνική διαφορά; Ο ανθρωπάκος θα τρέξει να μαζέψει τα λεφτάκια του από την τράπεζα, όσα κι αν έχει, λίγα ή πολλά και θα προτιμήσει να τα χώσει κάτω από το στρώμα που κοιμάται, παρά να περιμένει να μάθει άν και πότε θα επανέλθει η κατάσταση στα κανονικά επίπεδα. Η κραυγή "βουλιάξαμε !" θα αντηχήσει απ'ακρου εις άκρον της Ελληνικής Επικράτειας και "ουέ ημίν" ...

 13. CosmosKGr avatar
  CosmosKGr 21/07/2011 15:17:23

  Ε, ε, έρχεται!
  Για την... "Επιλεκτική" αναφέρομαι!
  Πάντως αυτή, πράγματι, θα είναι "επιλεκτική". Θα είναι "κουστούμι" λέμε για το Ελλαδιστάν μας (το "μας" έχει τελείως προσωρινή αξία βέβαια αφού ο σκοπός είναι να γίνει "τους")!

 14. Σαν Χαιρομαι Διαβαζω avatar
  Σαν Χαιρομαι Διαβαζω 21/07/2011 16:32:46

  μπορει να μου πει καποιος υπευθυνα τι κανουμε εμεις που εχουμε δανεια απο τραπεζες?

  • dimitra avatar
   dimitra @ Σαν Χαιρομαι Διαβαζω 22/07/2011 01:16:15

   μηπως να κανουμε επιλεκτικη χρεοκωπια και εμεις, αφου μας ξεζουμησανε! να σταματησουμε να πληρωνουμε για καμμια 50αρια χρονια?

 15. Giorgos avatar
  Giorgos 22/07/2011 13:34:53

  Το ιταλικό είναι καλύτερο ……………… Fallimento selettiva

 16. Tilemaxos avatar
  Tilemaxos 23/07/2011 01:42:39

  Η "κρίσιμη" συνάντηση κορυφής έγινε και επιτέλους είδαμε τι σημαίνουν όλα αυτά. Η Ελλάδα πράγματι θα έκανε Selective Default. Αυτό πράγματι θα γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία. Κάποιος ιδιώτης δεν θα πληρωνόταν από την Ελλάδα και δεν θα διαμαρτυρόταν. Περίεργο ε; …Καθόλου. Η Ελλάδα θα έκανε επιλεκτική χρεοκοπία εις βάρος του εαυτού της.
  Ο μόνος ιδιώτης, ο οποίος πραγματικά θα θιγόταν, εξαιτίας αυτής της πράξης του ελληνικού κράτους, θα ήταν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία …Ο μόνος "ιδιώτης" ο οποίος εμπιστεύεται τη διαχείρισή των αποθεματικών του σε αυτό το χρεοκοπημένο και βλακώδες κράτος… Ο βλάκας "ιδιώτης", ο οποίος επί δεκαετίες άφηνε το κράτος να τον λεηλατεί, αφήνοντας στη θέση των χρημάτων του "χαρτάκια" και που σήμερα του δίνει το δικαίωμα να μην ξεπληρώσει "χαρτάκια" αυτά. Το κράτος θα "πουλούσε" για άλλη μια φορά τον "ιδιώτη" που τον εμπιστεύτηκε και αυτός ο "ιδιώτης" δεν θα "διαμαρτυρόταν" για την εγκληματική πράξη του κράτους, γιατί αυτό το κράτος ήταν ταυτόχρονα και ο διαχειριστής του.http://kataklismos.blogspot.com/2011/07/selective-default.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.