#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2011 23:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι γράφουν και τι λένε για την αναδιάρθρωσηΜείωση του επιτοκίου με το οποίο δανειστήκαμε τα 110 δισ. ευρώ από την τρόικα και επιμήκυνση αποπληρωμής όλου του ποσού του δανείου, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνεντευξή του στο «Κέρδος».Την άμεση διαμόρφωση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γερμανίας (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ. Όπως υποστηρίζει «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο». Ο πρόεδρος του BDI επισημαίνει ότι «μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους». «Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες», σημειώνει ο Κάιτελ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν ανοίξει δοκιμαστικές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μια συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει και σε αναδιάρθρωση του ιρλανδικού χρέους, σύμφωνα με τους Irish Times.Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε στους Times ότι οι υπουργοί συζητούσαν εάν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα πρέπει να δικαιοδοτηθεί ώστε να διευρύνει την πίστωση στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αγοράσει τα ομόλογά της από τις δευτερογενείς αγορές με discount στην ονομαστική τιμή.Η πηγή δήλωσε στους Times ότι ένα τέτοιο μέτρο τέθηκε από την οικονομική και νομισματική Επιτροπή και συζητήθηκε όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα και την Τρίτη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.

Τη διαβεβαίωση ότι σε μερικές εβδομάδες η Ευρώπη θα έχει μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση παρέσχε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα σενάρια του φέρουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διάσωση υπερχρεωμένων κρατών ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση ενδέχεται να είναι έτοιμη σε μερικές εβδομάδες.

Ο κίνδυνος περαιτέρω υποβαθμίσεων χωρών της ευρωζώνης είναι ακόμη εδώ, σημειώνει ο επικεφαλής ανάλυσης κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, David Riley, επισημαίνοντας ότι η κρίση της Ευρώπης όχι μόνο δεν έχει περάσει, αλλά έχει μετατραπεί και σε συστημική. Για την Ελλάδα, ο Riley ανέφερε ότι σε περίπτωση που η χώρα δεν επιστρέψει στην ανάκαμψη το δεύτερο μισό του 2011, τότε είναι πολύ πιθανή μία ακόμη υποβάθμιση.Κάποιες από τις χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει να αναδιοργανώνουν το χρέος τους ή να κηρύξουν στάση πληρωμών, εκτιμά ο Andrew Bosomworth, διαχειριστής της PIMCO.

«Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων γύρω από το τραπέζι, οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, οι φορολογούμενοι και όλες οι χώρες που βιώνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, όλοι προσπαθούν να συμμετάσχουν στη λύση. Όμως, υπάρχει μόνο μία άδεια θέση στο τραπέζι και αυτή ανήκει στους senior ομολογιούχους, τους senior πιστωτές και τελικά, αυτοί θα πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι», είπε ο διαχειριστής μιλώντας στο Bloomberg. Όταν ερωτήθηκε εάν είναι πιθανό κάποιες χώρες να αναγκαστούν να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των χρεών τους ή στην παύση πληρωμών απάντησε: «Νομίζω ότι είναι».

Η Γερμανία περιμένει ανταλλάγματα για να βοηθήσει

Η κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που θα επιτρέψει στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης να επαναγοράσουν κρατικά ομόλογα μειώνοντας το κόστος δανεισμού, είναι μια καλή ιδέα για την έξοδο από την κρίση χρέους. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο επισημαίνει το προφανές: απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η συγκατάνευση της Γερμανίας.

Και για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου «κάτι θα πρέπει να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι». Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σύμφωνα με τις οποίες η ιδέα της αγοράς ομολόγων από τους ίδιους τους εκδότες τους μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας συνδέεται άμεσα με την προθυμία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν «σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το Βερολίνο θέλει, εν ολίγοις, να δει ότι οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι και ικανοί να υιοθετήσουν τη συνταγή που εφαρμόζει η Γερμανία εδώ και χρόνια: σύνδεση μισθών και συντάξεων με τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υιοθέτηση νόμων που θα υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και θα προβλέπουν κυρώσεις σε περίπτωση παρέκκλισης και τέλος εναρμόνιση του φορολογικού πλαισίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.