Την Τετάρτη ξεκινά η μάχη για το χρέος που θα κρίνει το μέλλον της χώρας
20/04/2014 20:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την Τετάρτη ξεκινά η μάχη για το χρέος που θα κρίνει το μέλλον της χώρας

Σε δύο 24ωρα από τώρα η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πρόοδο της οικονομίας και συγκεκριμένα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Τετάρτη 23 Απριλίου, δηλαδή σε δύο 24ωρα από τώρα είναι ένας από τους κρισιμότερους σταθμούς της ελληνικής οικονομίας. Η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πρόοδο της οικονομίας και συγκεκριμένα για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ακριβές ποσό θα το μάθουμε την Τετάρτη και εκτιμάται ότι θα είναι από 2,8 έως και 3,4 δις ευρώ, σηματοδοτώντας την αρχή της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πρόσφατα η Μέρκελ από την Αθήνα είπε ότι θα περιμένουν οι δανειστές τα στοιχεία της Eurostat ώστε να γίνει ότι είναι να γίνει για το χρέος. Με το πλεόνασμα ανά χείρας και επισήμως, και ελπίζουμε με την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα (κυρίως σε ότι αφορά την απελευθέρωση διάφορων επαγγελμάτων) ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στις 5 Μαΐου στο Eurogroup. Ίσως μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν βεβαίως, το θέμα θα πάει και στο επόμενο Eurogroup της 19η Ιουνίου και οι τελικές διευθετήσεις αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο.

Στο τραπέζι δεν φαίνεται να πέφτει το σενάριο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, με την έννοια του «χαρίσματος» μέρος των δανεικών που χρωστάμε. Ωστόσο συζητιέται ένα είδος «50ετούς ομολόγου», δηλαδή η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σε 50 χρόνια με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τα χρεολύσια κατά 4-5 δις ευρώ ετησίως, λεφτά που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη.

Τα επόμενα βήματα, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και οι διαπραγματεύσεις θα είναι διαρκείς, όποιος κι αν τις κάνει από το υπουργείο Οικονομικών. Είτε δηλαδή ο Γ. Στουρνάρας είτε κάποιος που θα επιλεγεί σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, σίγουρα μετά τις εκλογές κι αφού εκτιμηθεί από την κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ξεκινά και η υπόθεση των προαπαιτούμενων καθώς η τρόικα θα ξανάρθει στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι για να εγκρίνει δύο δόσεις του ενός δις ευρώ η κάθε μια. Τα προαπαιτούμενα, ωστόσο, είναι αυτά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κυβερνητικούς τριγμούς. Διότι μπορεί να είναι κάποια απολύτως απαραίτητα, όπως σχέδιο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (που ξεπερνούν τα 64 δις ευρώ), ή εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, υπάρχουν και κάποια «καυτά» θέματα. Όπως η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων (που θα φέρει μειώσεις συντάξεων) και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Όλα αυτά δεν είναι εύκολα ζητήματα που θα περάσουν εύκολα, ειδικά αν η χώρα οδηγηθεί σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές. Τα πάντα κρίνονται, πάντως, στο τι θα αποφασίσουν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν το μέλλον των επόμενων γενεών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 21/04/2014 10:04:49

  "Τα πάντα κρίνονται, πάντως, στο τι θα αποφασίσουν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος." Aυτή είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ . Και Τσίπρα να ψηφίσουμε ή ακόμα και Αλαβάνο, καμμία πολιτική κρίση δεν θα συμβεί, διότι αυτοί θα έχουν ούτως ή άλλως την απόφαση στο χέρι τους αφού εμείς πλέον δεν έχουμε ούτε καν το Ελληνικό δίκαιο...

  • Aegean times avatar
   Aegean times @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22/04/2014 11:41:59

   Δυστυχώς το μόνο πράγμα που ΔΕΝ λέγεται σε τούτη τη χώρα είναι η αλήθεια. Από κανένα, και ποτέ, για κανένα ζήτημα. Ενας ολόκληρος λαός πορεύεται μέσα στο ψέμα δεκαετίες ολόκληρες.

 2. Aegean times avatar
  Aegean times 22/04/2014 11:38:16

  .....επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σε 50 χρόνια με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τα χρεολύσια κατά 4-5 δις ευρώ ετησίως, λεφτά που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη ...... Γιατί προβλέπεται ότι η χώρα θα έχει ετήσιο πλεόνασμα 4-5 δις ευρώ με τα οποία θα πλήρωνε τα χρεολύσια αλλά τώρα αυτά τα χρήματα θα πάνε στην ανάπτυξη? Αν την δείτε την ανάπτυξη πέστε της να έρθει και από εδώ γιατί εμείς υπολογίζουμε να την δούμε σε καμιά δεκαριά χρόνια και βάλε.

 3. Naruto avatar
  Naruto 22/04/2014 17:50:46

  Ανάπτυξη με μείωση των κερδών των επιχειρήσεων και αύξηση των φόρων ;ποιός τα σκέφτεται αυτά επιτέλους .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.