Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ - Ερχεται νέα πρόταση μέσα στο Σαββατοκύριακο
17/06/2015 20:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ - Ερχεται νέα πρόταση μέσα στο Σαββατοκύριακο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, πριν να είναι αργά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η συζήτηση ήταν σε καλό κλίμα και παρά τις«βαριές» κουβέντες που ειπώθηκαν.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι το Σαββατοκύριακο μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις με νέο γύρο διαβουλεύσεων σε νέα βάση και με περισσότερες ελπίδες να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση.

Μετά τη χθεσινή του «έκρηξη» κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομσιόν φέρεται να «επιστρέφει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτείνοντας μια ελαφρώς τροποποιημένη και βελτιωμένη πρόταση, σε μία νέα διαμεσολάβηση της ύστατης στιγμής, προκειμένου να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού κατηγόρησε την Τρίτη τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του για ψέματα προς τον ελληνικό λαό, προχωρά σε νέα διαμεσολάβηση, με μία σειρά από εναλλακτικές προτάσεις στα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα που η Αθήνα είχε απορρίψει στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Οπως αναφέρουν αξιωματούχοι στθς Βρυξέλλες, θα προταθεί στην Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο Ασφαλιστικό, με τις υπόλοιπες αλλαγές να μετατίθενται για αργότερα.

Προβλέπεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, αλλά και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για το ελληνικό πρόβλημα.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δέχθηκε σήμερα στην Αθήνα τη προτροπή του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν να συνεργαστεί με τον κ. Γιούνκερ τον οποίο αποκάλεσε «ορκισμένο ευρωπαϊστή».

Τι προβλέπει η νέα διαμεσολάβηση Γιούνκερ

Οπως αναφέρει το euro2day.gr, που αρχικά μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες, την νέα πρόταση θα μεταφέρει απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έχει την πεποίθηση ότι εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει σε συμβιβαστική πρόταση, τότε ο ίδιος θα καταφέρει να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο «αν η ΕΕ βρει λύση, τότε και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή θα απομονωθεί», αναφέρουν.

Στο τηλεφώνημα αναμένεται να γίνει λόγος και για απομόνωση της Ελλάδας, καθώς το κλίμα δυσπιστίας εντός της ΕΕ διευρύνεται.

Σε ό,τι αφορά το πώς διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό για την Ελλάδα οι ίδιες πηγές αναφέρουν τα εξής:

1. Εάν η Ελλάδα αυξήσει την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε το θέμα του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν. Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει μετά από σχετικές μελέτες. Εάν μπει φρένο στις πρόωρες συντάξεις, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν το Φθινόπωρο.

2. Δώδεκα μέλη του Eurogroup είναι πλέον κατά της όποιας ευνοϊκότερης επίλυσης του ελληνικού θέματος. Χθες στη συνάντηση των πέντε προέδρων στις Βρυξέλλες το θέμα δεν συζητήθηκε σε βάθος με αποτέλεσμα να παραμείνει το «κενό στις διαπραγματεύσεις». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ίσως αναλάβει να καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση (χειρότερη από αυτή της Κομισιόν) τίποτα, όμως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

3. Αρκετές χώρες είναι κατά μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα, καθώς θέλουν να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα πριν από όποια συνάντηση. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά το Eurogroup της Πέμπτης.

4. Συγκεκριμένοι κύκλοι σε ΕΕ και ΔΝΤ πίσω από την διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας βλέπουν το ρόλο του Γ.Βαρουφάκη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός που έχει επαφές με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης που χειρίζεται τις πτωχεύσεις συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ πάρθηκε μετά από μελέτη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, εκπρόσωπο του οποίου είδε ο κ. Βαρουφάκης τον Απρίλιο στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.

5. Ο κίνδυνος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι υπαρκτός όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο, αλλά εμπεριέχει δυσκολίες.

6. Στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας εξετάστηκαν δυσμενή σενάρια για την Ελλάδα. Από default μέχρι και Grexit.

7. Υπάρχει σχέδιο για το χρέος και πηγές αναφέρουν ότι είναι εις γνώση του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγει να σηκώνει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά μεγάλη επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων και χαμηλότερα επιτόκια. Όμως, η όποια αναφορά επί του θέματος στην συμφωνία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επανάληψη της δέσμευσης της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

8. Κανένα κράτος της ΕΕ δεν είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί ότι κυβέρνηση χώρας που έλαβε τόση μεγάλη βοήθεια κινδυνεύει να τινάξει τα πάντα στον αέρα για διαφωνίες που οι ψυχραιμότεροι βλέπουν ότι εύκολα καλύπτονται με καλή θέληση. Φυσικά υπάρχει και μερίδα που δεν βλέπει με καλό μάτι την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και βεβαίως υπάρχει και η μερίδα που θεωρεί ότι εξαρχής η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν η έξοδος από το ευρώ.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 17/06/2015 22:33:50

  "ο υπουργός που έχει επαφές με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης που χειρίζεται τις πτωχεύσεις συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ πάρθηκε μετά από μελέτη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, εκπρόσωπο του οποίου είδε ο κ. Βαρουφάκης τον Απρίλιο στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ." Και από την άλλη το ρεπορτάζ μας λέει ότι 12 χώρες θέλουν χειρότερη λύση και ο Ντάισελμπλουν ετοιμάζει "συμβιβαστική" πρόταση που είναι χειρότερη απο την πρόταση Γιούνκερ!!! Πράγμα που αποδεικνύει: α) ότι κάθε επόμενη πρόταση είναι χειρότερη από την προηγούμενη και β) ότι ο Βαρουφάκης δεν ξέρει τι του γίνεται!

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Διογένης 17/06/2015 23:32:13

   Το ότι η Γερμανία δεν θέλει πια Ναϊσελμπλουμ βλ. http://www.dw.de αλλά τον Ισπανό Ντε Γκίντος που είναι υπέρ μιας πιο ήπιας στάσης βλ. thetoc.gr αλλά και η στάση ΗΠΑ που διακριτικά πιέζουν για πλανητική λύση βλ. dimokratianews.gr διαφοροποιούν τα πράγματα...

 2. George N avatar
  George N 17/06/2015 23:10:18

  Πρόωρες συντάξεις-μικρότερο πλεόνασμα-μεγάλοι φόροι-υπόσχεση για χρέος τώρα και μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης-παραμετρική μείωση χρέους στην συνέχεια μοιάζει να είναι το deal. Στο κάτω κάτω αυτά πρέπει να έχει με την προϋπόθεση ότι δεν κόβουμε κράτος. Συνταγή για παραμονή στο Ευρώ-χαμηλές πτήσεις στην οικονομία και σχετικά γρήγορη πτώση της πρώτης φοράς αριστερά αλλά όχι αυτοκτονία της με αριστερή παρένθεση το αποτέλεσμα, σε αυτή την περίπτωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.