Τζορτζ Σόρος: Οι Γερμανοί τα έκαναν μαντάρα με τη διάσωση της Ελλάδας
22/02/2014 07:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τζορτζ Σόρος: Οι Γερμανοί τα έκαναν μαντάρα με τη διάσωση της Ελλάδας

«Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας», δηλώνει ο ουγγροαμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και υποστηρίζει ότι, εάν το Βερολίνο δεν αλλάξει στάση, το ευρώ μπορεί να σωθεί μόνο με την αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Χαρακτηρίζει την Άγγελα Μέρκελ ως «χαρισματική πολιτικό», η οποία όμως δεν έχει αντιληφθεί ότι το ευρώ είναι το μέσο και όχι ο σκοπός και καταλογίζει ευθύνες στη Γερμανία, η οποία, όπως λέει, θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Σε αποσπάσματα από το βιβλίο του, «Στοιχηματίζοντας υπέρ της Ευρώπης», το οποίο αποτελεί συνέντευξη με τον συντάκτη του περιοδικού «Der Spiegel» Γκρέγκορ-Πέτερ Σμιτς, που δημοσιεύονται ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου τη Δευτέρα στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Σόρος ασκεί δριμεία κριτική στην κυρία Μέρκελ για τις επιλογές της από το ξέσπασμα της κρίσης. «Δεν έχει αντιληφθεί ότι το ευρώ είναι το μέσο και όχι ο σκοπός», υποστηρίζει και προσθέτει ότι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επικεντρώθηκαν στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης και ήταν διατεθειμένοι, όχι να ξεχάσουν, αλλά να συγχωρέσουν τις αμαρτίες του παρελθόντος, «η Γερμανία φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για κυρώσεις και ποινές, χωρίς να προσφέρει στην Ευρώπη ένα θετικό όραμα, όπως έκαναν τότε οι Αμερικανοί στην περίπτωση της Γερμανίας».
«Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση και παρά λίγο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και άλλες νοτιευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία πήρε πάνω της τόσα βάρη όσα καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Από την άλλη πλευρά, η Άγγελα Μέρκελ αντιδρά όσο κανένας άλλος στο ενδεχόμενο να στηρίξει άμεσα τη νότια Ευρώπη, παρά την ύφεση και την τρομακτική υπερχρέωση της. Κι αυτό, μολονότι η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι σήμερα τόσο καλή όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες», επισημαίνει ο κ. Σόρος και υποστηρίζει ότι το σοβαρότερο σφάλμα της καγκελαρίου μετά το ξέσπασμα της κρίσης ήταν ότι ανακάλεσε την υπόσχεση ευθύνης «ένας για όλους και όλοι για έναν».
Όπως επισημαίνει, η κ. Μέρκελ είναι χαρισματική πολιτικός, «αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι το ευρώ είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου και ο σημαντικότερος στόχος είναι η διαφύλαξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία είναι ταυτόχρονα αποδιοπομπαίος τράγος και το κλειδί για τη λύση. Παρά το γεγονός ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της νομισματικής ένωσης αποδείχθηκαν εντελώς άχρηστοι, εκτιμά, «η Γερμανία εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει με οποιοδήποτε τίμημα παρωχημένους κανόνες», ενάντια μάλιστα στη θέληση των άλλων Ευρωπαίων. Δεν πιστεύει ωστόσο ότι η Γερμανία επιδιώκει να κυριαρχήσει επί της Ευρώπης και ζητά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα δεύτερο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, χρηματοδοτούμενο από τη Γερμανία.
«Ο κ. Σόρος θεωρεί χίμαιρα την ιδέα μιας δημοσιονομικής σταθεροποίησης που θα στηρίζει την ανάπτυξη, για την οποία κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε», αναφέρει η Handelsblatt και προσθέτει ότι ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί τα ευρωομόλογα καλή λύση, όχι επειδή θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερες τις χώρες της κρίσης, αλλά επειδή θα τους διασφαλίσουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να εφαρμόσουν τις δέουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Γερμανία θα έπρεπε να γίνει ένας ευμενής, γενναιόδωρος ηγεμόνας, όπως οι ΗΠΑ μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο». Όμως αντ' αυτού «η Γερμανία παίζει στην Ευρώπη το ρόλο του Tea Party στην Αμερική». Η κατάσταση της Γερμανίας είναι καλή, αλλά δεν θέλει να παραχωρήσει τίποτε σε αυτούς που έχουν λιγότερη τύχη, εκτιμά ο κ. Σόρος και προβλέπει ότι αυτό δεν θα αλλάξει όσο είναι στην εξουσία η Μέρκελ και ο Σόιμπλε.
«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξελίχθηκε σε τραγική φυσιογνωμία. Από πεπεισμένος ευρωπαϊστής έγινε επίτροπος περικοπών», αναφέρει ο κ. Σόρος και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε έκαναν μαντάρα τη διάσωση της Ελλάδας», ενώ επαναλαμβάνει την άποψή του ότι, εάν δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου, το ευρώ μπορεί να σωθεί μόνον εφόσον η Γερμανία εγκαταλείψει την νομισματική ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 22/02/2014 12:25:05

  Καλά τώρα. Θα μας πει κι αυτός τώρα για την Ελλάδα; Αυτός ο πράκτορας που συχνά επισκεπτόταν τον άλλο πράκτορα στο πρωθυπουργικό του γραφείο της Βουλής; Γιατί δεν επισκέπτεται και το Σαμαρά να του δώσει οδηγίες τώρα; Α, ρε Έλληνες. Δεν το δουλεύουμε το έρμο το κεφάλι μας. Μιλάμε για μεγάλα παιχνίδια σε παγκόσμαι σκακιέρα και εμείς κοιτάμε το μνημόνιο που τελειώνει, λες και προ μνημονίου δεν υπήρχαν (και υπάρχουν) σοβαρότατα προβλήματα στον τόπο μας που διευκόλυναν την κρίση και μεγάλωσαν τις συνέπειές της. 1) Παιδεία, ήθος και έλλειψη ιστορικής γνώσης 2) Γενικό κλίμα ατιμωρησίας σε όλα τα επίπεδα (αναρχισμός) από πολιτεία και πολίτες 3) Αδιαφορία για εθνικά θέματα λες και δεν είχαμε το 74 απώλεια της μισής Κύπρου 4) Άκρατο δανεισμό για κακούς λόγους που τώρα έφεραν σε μεγάλη δυσκολία τα νοικοκυριά 5) Αισχροκέρδεια (=κλεψιά) στο εμπόριο 6) Ποιότητα αγροτικών προϊόντων με το λίπασμα και τα φυτοφάρμακα να εχουν μολύνει τους κάμπους και τα νερά μας και τους καρκίνους να καλπάζουν 7) Φακελάκια και εκμετάλλευση της ανάγκης του ενός από τον άλλο 8) Τεμπελιά που πορεύεται από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης από τους γονείς που τα έχουν όλα έτοιμα στα παιδιά τα οποία επαναπαύονται.
  Βάλτε τα όλα μαζί και πείτε μου αν είναι μικρότερα από το μνημόνιο. Εγώ νομίζψω πως αν τα είχαμε διορθώσει, δε θα είχαμε ποτέ μνημόνιο και κρίση.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Γεώργιος Τ. 22/02/2014 22:04:40

   ᾿Από 1-8, παιδάκια τῆς ΠΡΑΣΙΝΗΣ λαίλαπας καί τοῦ ἰδρυτοῦ αὐτῆς!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.