#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2011 10:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του τέλους για τα ακίνηταΤου Βενιζέλου τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά. Κάπως έτσι θα έπρεπε να λέγεται η κωμωδία με το χαράτσι στα ακίνητα το οποίο θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε στο πόδι και τώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Λάθη που φουσκώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων, απίστευτη ταλαιπωρία των ιδιοκτητών, αντάρτικο δήμων και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να στήνει ομάδες περιφρούρησης στις γειτονιές για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν που δε θα πληρώσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν διαπιστώνουν τα λάθη οι πολίτες, πηγαίνουν στη ΔΕΗ να τα διορθώσουν, αυτή τους στέλνει στους δήμους, οι δήμοι στις εφορίες και οι ΔΟΥ ξανά στη ΔΕΗ. Και κερατάδες δηλαδή που θα πληρώσουμε και ταλαιπωρημένοι.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους:

1. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.

2. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.

3.Λανθασμένες χρεώσεις βάσει <<πλασματικών>> τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

4. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.

5. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

6. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών  με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος,  ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.

7. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ παραπέμπουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στους Δήμους για να υποβάλλουν δήλωση διόρθωσης των εμβαδών και των τιμών ζώνης. Οι Δήμοι όμως, άγνωστο γιατί, δεν παραλαμβάνουν διορθωτικές δηλώσεις και στέλνουν τους πολίτες στις Δ.Ο.Υ. να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Και οι Δ.Ο.Υ. με τη σειρά τους παραπέμπουν τους πολίτες και πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση για να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, άγνωστον πότε...

"Έτσι δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-Δ.Ο.Υ.-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες.

Ακόμη η ΠΟΜΙΔΑ θίγει τα εξής ζητήματα:

1)Πληρωμή ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή

Σημαντικός αριθμός ενοικιαστών που αποχώρησε πρόσφατα από διάφορα ακίνητα, εκτός από μισθώματα έχει αφήσει ανεξόφλητους και τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να έρχονται στο ακίνητο, με σημαντικά ποσά οφειλών. Ο τελευταίος λογαριασμός συμπεριλαμβάνει και το ειδικό τέλος, το οποίο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου οφείλει και δεν έχει αντίρρηση να το καταβάλει, όχι όμως και την οφειλή για το ηλεκτρικό ρεύμα η οποία βαρύνει τον ενοικιαστή. Η ΔΕΗ όμως αρνείται να το εισπράξει επικαλούμενη την αδυναμία μερικής εξόφλησης του λογαριασμού, όχι μόνον  λόγω του σχετικού νόμου, αλλά και διότι το λογισμικό του μηχανογραφικού της καταχωρεί αυτόματα κάθε μερική καταβολή πρώτα υπέρ των οφειλομένων στη ΔΕΗ, και μετά στους λοιπούς κωδικούς.

Κατόπιν τούτου η μοναδική διέξοδος των ιδιοκτητών είναι σήμερα η μη πληρωμή του συνόλου του λογαριασμού στη ΔΕΗ, ώστε να διαβιβαστεί στη Δ.Ο.Υ. το ποσό του ειδικού τέλους προς είσπραξη. Όταν η Δ.Ο.Υ. εντοπίσει τον υπόχρεο ιδιοκτήτη, θα του ζητήσει να πληρώσει το ποσό του τέλους και μόνον αυτό, ενώ η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναζητά τον υπόχρεο αποχωρήσαντα ενοικιαστή.  Αν όμως βρεθεί νέος ενοικιαστής για το κτίριο, θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα όλος ο λογαριασμός, διαφορετικά η ΔΕΗ αρνείται να του χορηγήσει ρεύμα!!!

Για να πάψει η παράλογη καθυστέρηση και ο <<εκβιασμός>> των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα χρέη των αποχωρησάντων ενοικιαστών τους, πρέπει να επιτραπεί ρητά στη ΔΕΗ να εισπράττει μόνον το ειδικό τέλος, όταν αυτό πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη.

2) Χρέωση επί διπλάσιων τετραγωνικών μέτρων στα εκτός σχεδίου κτίσματα

Ο Ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ να επιβάλλουν ΤΑΠ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι:

<<Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα>>. Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα της χώρας χρεώνεται ΤΑΠ με πλασματικό εμβαδόν διπλάσιο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, και συνεπώς χρεώνεται και διπλάσιο ειδικό τέλος από το πράγματι οφειλόμενο.

Πρέπει συνεπώς οι μεν Δήμοι να χορηγήσουν βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι τα πραγματικά εμβαδά των δομημένων ηλεκτροδοτούμενων εκτός σχεδίου κτισμάτων τους είναι μικρότερα, η δε ΔΕΗ να μπορεί μηχανογραφικά να χρεώνει το Ειδικό τέλος βάσει του εμβαδού των δημοτικών τελών και όχι του διπλασίου εμβαδού του ΤΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικόλας avatar
  Νικόλας 14/11/2011 11:13:54

  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!
  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ!
  ΠΡΕΠΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 14/11/2011 11:24:58

  Το πλέον γελοίο μέτρο που έχει επιβληθεί

 3. Τασος avatar
  Τασος 14/11/2011 17:39:39

  Είναι πολύ καλό ο Κύριος Μηχελακης είπε για το χαρατση οτι θα το αλλάξουμε....χαχαχα
  Μαλλον σαν το μνημόνιο.... κωλοντουμπες...

 4. SZAE avatar
  SZAE 14/11/2011 18:44:18

  Μπάχαλο που αντικατοπτρίζει την γενικη μας φιλοσοφία υπαρξης.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.