Τελεσίγραφο ως τη Δευτέρα στην Ελλάδα για τη λίστα
26/03/2015 16:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελεσίγραφο ως τη Δευτέρα στην Ελλάδα για τη λίστα

Η Ελλάδα έχει αυστηρά προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να παραδώσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg που επικαλείται τρεις αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Κατά τα λεγόμενά τους, η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξε στην εν λόγω απόφαση. Μέχρι η Ελλάδα να παρουσιάσει την ακριβή λίστα της, το θέμα της χρηματοδότησής της παγώνει. Όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι: «Ο Τσίπρας πρέπει να δείξει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να οικοδομήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης και να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Το γεγονός ότι το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ του ΤΧΣ που ζήτησε η Ελλάδα δεν εγκρίθηκε για τεχνικούς λόγους, δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί εξ ολοκλήρου, επισημαίνει το άρθρο. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης λένε πως η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης, αρκεί προηγουμένως η κυβέρνηση να δείξει πως θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Η Αθήνα κέρδισε κάποιες οικονομικές «ανάσες» την Τετάρτη από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε το ανώτατο όριο της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αμβλύνει ορισμένες βραχυπρόθεσμες ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, διατηρώντας παράλληλα την πίεση στον Τσίπρα να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση με τους εταίρους. Όπως τονίζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποσχέσεις της, τότε είναι θέμα λίγων εβδομάδων να ξεμείνει από χρήματα και θα χρεοκοπήσει.

Την ανάγκη να επιταχυνθούν τα πράγματα τόνισε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την Τετάρτη στην ολλανδική τηλεόραση: «Η Ελλάδα πρέπει να δράσει πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι δράσεις της να είναι πιο αποτελεσματικές. Το κύριο πρόβλημα είναι ίδιο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: πρέπει να γίνει η δουλειά».

Το Bloomberg σημειώνει ότι η προσεχής Δευτέρα θα είναι καθοριστική για την Ελλάδα, καθώς θα δώσει τεστ, προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους της ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Μόλις παραδοθεί η λίστα, θα πρέπει να εξεταστεί και στη συνέχεια να γίνει Eurogroup πριν από τις διακοπές του Πάσχα. «Μετά από δύο δύσκολους μήνες κατά τους οποίους η Ευρώπη αναγκάστηκε να πείσει την πομπώδη κυβέρνηση Τσίπρα να συνεργαστεί, τελικά το πράγμα προχωράει και επικεντρώνεται στην επείγουσα ανάγκη να σχηματοποιηθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός προς την ΕΕ. Οι συζητήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Ελλάδα, επιτέλους, οδεύουν σε μια πιο εποικοδομητική πορεία», σημειώνουν οι Sassan Ghahramani και Kevin Muehring της SGH Macro Advisors σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. George N avatar
    George N 26/03/2015 18:39:34

    Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγει το "σχέδιο που η Μέρκελ αποκλείεται να μην δεχθεί" του ΣΥΡΙΖΑ ή να βγάλει στην αγορά ο Καμμένος τα 100δες δις ομόλογα με εγγύηση τις Γερμανικές επανορθώσεις και τους υδρογονάθρακες. Δεν έχει νόημα να παρατείνεται η αγωνία μας και σίγουρα έχουν όλη την προσοχή μας.

  2. οδυσσεας Κ. avatar
    οδυσσεας Κ. 26/03/2015 18:57:35

    Aν δεν κάνω λάθος, σ΄αυτούς τους 2 μήνες οι "εταίροι" έχουν στείλει 4 ή 5 τελεσίγραφα με το τί ακριβώς θέλουν απο τον Τσίπρα, του τύπου "take it or leave it". Και τώρα πάλι παριστάνουν οτι δεν ξέρουν τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχει στην νέα λίστα του ο Τσίπρας για να ανοίξουν πάλι τις κάνουλες και να αποφευχθεί το Grexit. Eίναι λοιπόν λογικό να υποθέτουμε οτι αν ο Τσίπρας μαντέψει και συμπληρώσει σωστά και με ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ τί του ζητάνε, την Τρίτη θα ανοίξουν οι κάνουλες και θα ολοκληρώσει την τετραετία. Αν δεν πετύχει και πάλι κάποιες απο τις μεταρρυθμίσεις , μάλλον θα αρχίσει πάλι νέα συνδιάσκεψη με τους 3 ή 4 αυτή τη φορά, και η ΕΚΤ θα ξαναδίνει πάλι τα απαραίτητα για την αποφυγή του Grexit μέχρι να συμφωνηθεί η κατάρτιση νέας λίστας κ.ο.κ. Τα παιδία παίζει, ή έτσι μου φαίνεται εμένα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.