21/03/2013 11:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελεσίγραφο της ΕΚΤ: Έως την Δευτέρα ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες

Με τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε λύση για την αναχρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας εντός των 72 ωρών, ισοδυναμεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τη Δευτέρα.

Δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου δεν μπορούν πλέον να προσκομιστούν ως εξασφαλίσεις για χαμηλότοκη χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα του νησιού παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω της έκτακτης διευκόλυνσης ELA της ΕΚΤ.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

«Στη συνέχεια, ο  έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA) θα χρησιμοποιείται μόνο εάν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα από Ε.Ε./ΔΝΤ που θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών».
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι μια ρητή επισήμανση ότι η παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα. Η διακοπή της έκτακτης χρηματοδότησης από τις 26 Μαρτίου και μετά ερμηνεύεται ως ισχυρή πολιτική πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα προκαλέσει ασφυξία στην κυπριακή οικονομία, εφ' όσον δεν έχει συμφωνηθεί λύση, που μπορεί να προκαλέσει bank run που θα επιφέρει χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας -ELA- δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lichnee avatar
  Lichnee 21/03/2013 11:15:17

  Δεν μιλάμε για τελεσίγραφο αλλά για ωμό εκβιασμό με τη φράση :"παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ".Ουσιαστικά ζητούν να παύσουν οι συνομιλίες με Ρωσία.
  Όταν τους λένε μετά ευρωναζί κάποιοι σκούζουν...

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Lichnee 21/03/2013 11:37:54

   Καλά είναι να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, τι είναι ο ELA, όργανο διάσωσης χρεοκοπημένων τραπεζών από την πίσω πόρτα; Παροχή ρευστότητας σε αφερέγγυα τράπεζα, σε τράπεζα που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας δε νοείται αν δεν υπάρχει λύση αποδεκτή. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραβίαση καθήκοντος και του νοήματος της ύπαρξης του ELA. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, περισσότερες πιθανότητες είχε να καλύψει τη ρευστότητα η Κίνα κι ο κουμπαράς σας, παρά ο ELA.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ MAYRO XABIARI 21/03/2013 11:48:36

    Έχεις δει πολλούς κουμπαράδες αντιμνημονιακών να πληρώνουν; Εγώ τους αντιμνημονιακούς που ξέρω είναι ή φοροφυγάδες ή διορισμένα ρουσφέτια.Η απάντηση είναι η γνωστή να πληρώσει η Μέρκελ,οι ναζί, οι γερμανοτσολιάδες κ.α.,ΟΧΙ οι Έλληνες που είχαν 24 δις.πρωτογένες έλλειμμα, ΟΧΙ οι Κύπριοι που είχαν το τέλειο τραπεζικό σύστημα και αγόραζαν ελληνικά ομόλογα

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Lichnee 21/03/2013 11:54:50

   ELA = Εmergency Liquidity Assistance
   emergency (but not liquidity supply as usual)
   liquidity (but not recapitalization)
   assistance (but not bailout)
   Αυτό καταλαβαίνω με τα φτωχά μου Αγγλικά...

 2. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 21/03/2013 11:24:36

  Από τη στιγμή που οι Κυπραίοι αποφάσισαν να γίνουν Τσιπραίοι αυτά είναι τα αποτελέσματα!!!!!!!

  • Tassos avatar
   Tassos @ Συριζαλβανία του Χότζα 21/03/2013 12:59:20

   Εγραψες!

 3. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 21/03/2013 13:18:42

  Οταν η ΕΕ δεχόταν σαν μέλος της την Κύπρο[και την Ελλάδα],δεν γνώριζε τίποτα για την παθογένεια της οικονομίας της και του τραπεζικού της συστήματος;Τώρα αιφνιδίως το πληροφορήθηκε, η αθώα, και τώρα αποφάσισε να τη εξυγιάνει;Ο κοινός νους λέει ότι για να κάνεις κάποιον συνέταιρο, τον περνάς από σαράντα κύματα ελέγχου προηγουμένως.Αλλά έτσι παγιδεύονται και εκβιάζονται οι λαοί.Απλώς τώρα αποφασίσθηκε να ξεκλειδωθεί το θησαυροφυλάκιο της Αν.Μεσογείου,για προφανείς λόγους.Και πάντα βρίσκονται οι κατάλληλοι αριβίστες πολιτικοί επικεφαλής των αδυνάμων και εθελοτύφλων λαών που βοηθούν στην εκπλήρωση του σχεδίου.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ άγρυπνη 21/03/2013 13:26:56

   Αυτοί πήραν το μάθημά τους να μην ξαναβάλουν τέτοιες χώρες στην ΕΕ και την ευρωζώνη, εμείς 3 χρόνια μνημόνιο και ακόμα δε συζητάμε τις τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία για να μη ξαναχρεοκοπήσουμε που θα μας κάνουν ανταγωνιστικούς για να διεκδικήσουμε το μερίδιό μας στον παγκόσμιο καταμερισμό πλούτου και εγκλωβίζουμε το δημόσιο διάλογο σε αντιμνημονιακές αρλουμπολογίες για να κάνουν πολιτική καριέρα οι τσιπροκαμμένοι...

   • άγρυπνη avatar
    άγρυπνη @ Συριζαλβανία του Χότζα 21/03/2013 13:37:49

    Από τη στιγμή που δεν δέχονται να πληρώσουν το τίμημα των λαθών τους και να το φορτώνουν τεχνηέντως στα εύκολα θύματα,τους πολίτες δηλαδή, που συγχρόνως με πανουργία εξευτελίζουν και ενοχοποιούν,έχω το δικαίωμα να σκέφτομαι συνομωσιολογικά.Και πάντα κάποιοι πατριδοκάπηλοι θα παρασιτούν πάνω στα συντρίμμια.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ άγρυπνη 21/03/2013 14:24:47

     Η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία έχουν ένα στόχο μέσω κρίσης την πλήρη διόρθωση των οικονομικών προβλημάτων για να προχωρήσουμε στο μέλλον σε μια ενοποίηση όσων το επιθυμούν.Ελλάδα=24 δις πρωτογενές έλλειμμα που κανείς στον κόσμο δεν ήθελε να δανείσει=βίαιη αλλαγή παραγωγικού μοντέλου από ένα εσωστρεφές σε ένα εξωστρεφές με υγιή δημόσια οικονομικά (αν ποτέ και στο εσωτερικό μας αποφασίσουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που απορροφούν επενδύσεις και ο κόσμος θα βρει εργασία).Κύπρος=τραπεζικό σύστημα που θα γεννά συνεχώς κρίσεις=βίαιη προσαρμογή σε ένα μικρό τραπ.σύστημα 2/1 προς το ΑΕΠ. Η άλλη επιλογή είναι επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και όχι οι αντιμνημονιακές αρλούμπες ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια 49 δις μέτρων θα μείνουμε στο ευρώ και θα μας δίνουν λεφτά οι άλλοι για να κάνουμε ελλείμματα!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Συριζαλβανία του Χότζα 21/03/2013 13:54:42

    'Εμαθαν;
    Σε δυό χρόνια μπαίνει στην ΕΕ το Μοντενέγκρο (κατά κόσμον Τσερναγκόρα ή Μαυροβούνιον).
    Θα ευωδιάσει Ćevapčići και εκλεκτά ποικιλικά «σκανκ» μέχρι το Ταίναρο, τα Σφακιά και το Παλέρμο.
    h**p://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cevapcici.JPG
    Στην Ποντγκόριτσα και στη Νάπολη στήνουν απο τώρα το πάρτυ.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Uncle Stgm 21/03/2013 17:11:57

     Νομίζω το πρώτο νόμισμα του Μαυροβουνίου όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία ήταν το ευρώ

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 21/03/2013 17:16:43

      Ακόμα ευρώ έχουν, στο γερμανικό προτεκτοράτο του Μαυροβουνίου.

  • Tassos avatar
   Tassos @ άγρυπνη 21/03/2013 13:27:40

   "Αγρυπνη" είσαι αλλά δεν έχεις πάρει μυρωδιά του τι έχει γίνει. Οι Κυπριακές τράπεζες φαλίραν, οι καταθέσεις έχουν γίνει καπνός (και Ελληνικά ομόλογα) εδώ και πολύ καιρό.

   • άγρυπνη avatar
    άγρυπνη @ Tassos 21/03/2013 13:38:36

    Πριν την ένταξη;

    • άγρυπνη avatar
     άγρυπνη @ άγρυπνη 21/03/2013 14:11:40

     Το ίδιο ισχύει και για μετά την ένταξη.Υποτίθεται ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι η προστασία των χωρών-μελών από τα οικονομικά ατοπήματα,ώστε να προστατεύονται από τις συνέπειες που υφιστάμεθα σήμερα,και όχι να αντιμετωπίζουν πανικόβλητες τετελεσμένες αποφάσεις.Αλλά κάνοντας ένα flashback,όλα εξηγούνται.

 4. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 21/03/2013 13:28:41

  <το πρόβλημα με το συλλογισμό σας είναι ότι η Κύπρος μπήκε στην ευρωζώνη το 2008 ενώ οι τράπεζές της εκτέθηκαν πολύ αργότερα. Άλλωστε καμία "εξυγίανση" δε θα μπορούσαν να επιβάλουν, αν οι Κύπριοι δεν ζητούσαν να δανειστούν από την τρόικα χρήματα. Πουθενά δε λέει ότι κάποιος είναι υποχρεωμένος να σου δανείσει. Μπορούν κάλλιστα να μην πάρουν τα ευρώ και να κάνουν ότι επιθυμούν οι ίδιοι κι όχι η τρόικα.
  Καιρός να καταλάβουμε ότι η εθνική ανεξαρτησία περνά από την οικονομική ευρωστία και όχι από τα ελλείμματα, τις τρύπες στον προϋπολογισμό, την ανεξέλεγκτη διόγκωση επισφαλειών, τις τραπεζικές φούσκες και τα φουσκωμένα μπόνους των στελεχών.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ MAYRO XABIARI 21/03/2013 14:29:25

   Αν και όχι σαμαρικός, η φράση του ΑΣ στην ΚΕ της ΝΔ ότι ο σύγχρονος πατριωτισμός θα περιλαμβάνει αναγκαστικά την ανταγωνιστικότητα μέσα είναι πραγματικά η πιο σοφή πρόταση που έχω ακούσει από Έλληνα πολιτικό στα 3 χρόνια κρίσης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.