#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2012 18:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα hedge funds, που απειλούν την Ελλάδα με χρεοκοπίαΜια ομάδα αποτελούμενη από διάφορα hedge funds, που αποσκοπούν στο μέγιστο κέρδος, είναι αυτή που προβάλλει εμπόδια στην τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων, που διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται τώρα, με σκοπό την μείωση του ελληνικού χρέους, ενόψει της χορήγησης της επόμενης δόσης βοήθειας προς την χώρα.

Σύμφωνα με πηγές, που βρίσκονται κοντά στους διαπραγματευτές, υπάρχουν αρκετά hedge funds που κωλυσιεργούν, με σκοπό να αποκομίσουν τεράστια χρηματικά οφέλη, αφού φρόντισαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ απέκλεισαν την χορήγηση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Αθήνα προκειμένου να αποπληρώσει €14.4 δισ σε ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου, αν δεν επέλθει συμφωνία  εθελοντικής περικοπής (κουρέματος)  του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Αν δεν δοθεί η δόση, η Αθήνα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, η οποία θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη τν ευρωζώνη, και πολύ πιθανόν να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής αγορών Nicholas Spiro της Spiro Sovereign Strategy, «η κατάσταση είναι σοβαρή, και  ελάχιστοι πιστεύουν σε μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, η οποία μπορεί να περιχαρακωθεί,  και ειδικά οι αγορές δεν πείθονται».

Τα hedge funds που μπλοκάρουν την συμφωνία (Vega Asset Management, Och Ziff, York Capital, GreyLock Asset Management, και Marathon Asset Management) δεν φαίνεται να θεωρούν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ως αποτρεπτικό παράγοντα, έτσι ώστε να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε ένα εθελοντικό κούρεμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα συγκεκριμένα funds έχουν μάλλον αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου ή Credit Default Swaps (CDS), επί των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν. Αν η Αθήνα δεν καταφέρει να ξοφλήσει τα χρέη της τον Μάρτιο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα, και να αποζημιώσουν τους κατόχους τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του C. Dallara του  IIF, δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε μια μικρή ομάδα από hedge funds να κρατάνε την χώρα όμηρο, και να φρενάρουν την συμφωνία, αφού αρκεί να δεχτεί την εθελοντική μείωση ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων. «Χρειάζεται να πιάσουμε μια κρίσιμη μάζα συμμετεχόντων… αυτός είναι ο σκοπός των διαπραγματεύσεων. Πάντα όμως θα υπάρχουν εξαιρέσεις…», είπε.

 

Πάντως, από την πλευρά των hedge funds, υπάρχει η άποψη πως δεν φταίνε αυτοί που δεν ευδοκιμεί η συμφωνία, ούτε φταίνε για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, αφού όπως λένε, το εθελοντικό στοιχείο της συμφωνίας που επιδιώκει το ΔΝΤ και η ΕΕ, είναι μια «τραπεζική μαϊμουνιά».

«Ποιος θα χάσει άραγε,  αν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα;» ρωτάνε.

Και απαντάνε πως: «οι δυο μεγάλοι εκδότες των CDS είναι η Goldman Sachs, και η  AIG… οι οποίοι στην ουσία διασώζονται με το να μην επιτρέπουν κάποιοι την ελληνική χρεοκοπία. Επτά πρώην στελέχη της Goldman Sachs, συμμετέχουν σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Πρόκειται για τραπεζική αντιποίηση…».

Η πίεση επί των επενδυτών της ευρωζώνης αυξήθηκε με το που ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε πως θα θεωρήσει χρεοκοπία ακόμη και ένα εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε ο δ/νων σύμβουλος του Οίκου για θέματα Ευρώπης,  Edward Parker, «πρόκειται ξεκάθαρα για χρεοκοπία, όπως και αν μας το σερβίρουν…».

 

Ποια είναι λοιπόν τα hedge funds που στέκονται εμπόδιο στο εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους;

1- York Capital Management

Ο όμιλος αυτός έχει έδρα την Νέα Υόρκη, και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους $14 δισ. Ιδρύθηκε το 1991, και ανήκει εν μέρει στην ελβετική Credit Suisse. Ιδρυτής της και δ/νων σύμβουλος είναι ο Jamie Dinan, με προσωπική περιουσία αξίας περίπου $1.2 δισεκατομμύρια!

2-Marathon Asset Management

Και αυτή είναι από την Νέα Υόρκη, με αντικείμενο της, σύμφωνα με την ίδια, τις «επενδύσεις σε περιστασιακές καταστάσεις απόγνωσης» (distressed and situational investing). Πρόκειται για όμιλο με ηλικία τα 12 χρόνια, και περιουσιακά στοιχεία $10 δισ, που ιδρύθηκε από τον Bruce Richards, ο οποίος και αποτελεί μέλος της επιτροπής των ιδιωτών επενδυτών που διαπραγματεύεται την συμφωνία εθελοντικού κουρέματος με τις ελληνικές αρχές.

3-Och-Ziff

Ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, διαχειρίζεται για λογαριασμό των πελατών του περίπου $28.4 δισ. Είναι εισηγμένο  από το 2007 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και ιδρύθηκε το 1994 από τον Daniel Och, με την στήριξη της οικογένειας Ziff. Ο Och εργάστηκε για 11 χρόνια στην Goldman Sachs, και είναι συνιδιοκτήτης της αλυσίδας Peacocks.

4-GreyLock Asset Management

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, ο συγκεκριμένος όμιλος επένδυσε πάνω από $75 δισ σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα από το 1998, οπότε και ιδρύθηκε. Τον διευθύνει ο Hans Humes που συμμετείχε ως εκπρόσωπος ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής.

5-Vega Asset Management

Στο παρελθόν επρόκειτο για τον πιο ισχυρό επενδυτικό όμιλο της Ευρώπης, κάτι που δεν ισχύει πλέον σήμερα. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος όμιλος προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, όταν απείλησε να καταθέσει αγωγή εναντίον της Ελλάδας αν η όποια αναδιάρθρωση του χρέους της του  προκαλούσε ζημιές.

Ιδρύθηκε το 1996 από έναν πρώην χρηματιστή της Banco Santander, και παραιτήθηκε από τη επιτροπή των επενδυτών που διαπραγματεύεται το ελληνικό κούρεμα, απαιτώντας να πληρωθεί τουλάχιστον το 50% του ελληνικού χρέους.

 

The Belfast Telegraph

http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/world-news/greek-rescue-blocked-by-hedge-fund-greed-16105111.html#idc-container

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/01/2012 19:00:36

  Διόρθωση:
  Όπως είπε ο δ/νων σύμβουλος του Οίκου Fitch για θέματα Ευρώπης, Edward Parker, «πρόκειται ξεκάθαρα για χρεοκοπία, όπως και αν μας το σερβίρουν…».

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Strange Attractor 18/01/2012 19:47:02

   Όσο ελεύθερες σερβίρονται ότι είναι οι αγορές, τόσο εθελοντικό θά είναι καί τό κούρεμα. Νά μήν παραπονιούνται. Ότι παράπονο στήν frau Merkel.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Ιαπετός 18/01/2012 19:55:07

    Πού`σαι συ; Σήμερα είδα και τον ξάδελφο!

 2. drider avatar
  drider 18/01/2012 20:25:32

  Συγκεκριμένα η marathon είναι που διέρρευσε τα περί κουρέματος 68%. Μάλιστα φαινόντουσαν και ικανοποιημένοι καθώς αγόρασαν φθηνά - στο 25% της αξίας τους - και τώρα θα πληρωθούν 32%.

  Τα hedge funds δεν είναι σίγουρα το πρόβλημα... θα βγάλουν και κέρδος!

  Επίσης δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν μαθευόταν ότι "επιφανείς" Έλληνες με δυνατότητες επηρεασμού της διαπραγμάτευσης, να είχαν κάνει "ειδικές" συμφωνίες με τα εν λόγω funds.

  Η ιστορία θα δείξει!

 3. odysseus avatar
  odysseus 18/01/2012 20:41:15

  Επομένως μπορούμε τώρα να υποθέσουμε οτι ο "οίκος" fitch είναι αντίπαλος των
  Goldman Sachs και AIG? Και δεν τον έχουν ακόμα εξαφανίσει? Η μήπως κάνουν "αλλαξοκωλιές" για να βγάλουν περισσότερα?
  Εγώ νόμιζα οτι ο fitch ήταν εργαλείο της Goldman Sachs.
  Εν πάσει περιπτώσει αν τα πράγματα είναι έτσι τότε η Ελλάδα ποτέ δεν χρεοκοπεί. Αλλωστε στην εποχή μας αυτό που μετράει είναι το σερβίρισμα, οπως γνωρίζει πολύ καλά η fitch. Το περιτύλιγμα είναι πιο σημαντικό απ' το περιεχόμενο στις "ελεύθερες αγορές"...

 4. franc avatar
  franc 18/01/2012 21:12:50

  Goldman Sachs, AIG και frau Merkel ,
  Δηλώνουν απερίφραστα "Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΣΟΡΤΑΚΗΔΕΣ". Μήπως τα hedge funds σκέφτονται να καταθέσουν αγωγή εναντίον τους για νοθεία στον τζόγο και να βάλουν δικηγόρο τη Fitch?

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/01/2012 21:44:47

  Υποβαθμίστηκε η Γερμανία από την Egan Jones, σε ΑΑ- από ΑΑ.
  (Egan-Jones: μικρός οίκος αξιολόγησης, θεωρείται αξιόπιστος και δεν ανήκει στα Squids (GS, JP κτλ.). Eίχε υποβαθμίσει και τις ΗΠΑ από AAA σε AA+

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/01/2012 21:52:28

  Αυτά τα funds του άρθρου (μάραθον, βέγκα και λοιπά λέγονται activist funds, και καλά ότι σηκώνουν μπαϊράκι κατά κακοπληρωτών)

  "Επαναστάτες των σπεκουλαδόρων"

  • drider avatar
   drider @ αλλενάκι 18/01/2012 22:32:45

   Μπα τσάμπα μαγκιά... Η όποια συμφωνία θα κλείσει καθώς θα πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα που θα παρασχεθεί εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες άρα και στο χρηματοικονομικό σύμπλεγμα.

   Όλοι τους θα επικεντρωθούν στο "φρέσκο" χρήμα το οποίο φημολογείται ότι θα φθάνει σε ένα συνολικό ποσό μαμούθ (πολλαπλάσιο των 500 δις που δόθηκαν το Δεκέμβριο στις τράπεζες).

   Το θέμα είναι τελικά το όποιο PSI αν θα ευνοήσει σε τίποτα το ελληνικό λαό και όχι μόνο τους γνωστούς "ραντιέρηδες" 'Ελληνες και μη.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/01/2012 22:14:05

  Η Fitch μέ έδρες New York καί London ανήκει κατά 60% στήν γαλλική εταιρία Fimalac (Financière Marc de Lacharrière) μέ έδρα τό Παρίσι. Τό υπόλοιπο 40% ανήκει στήν Hearst Corporation, μία μεγαλοεκδοτική εταιρία περιοδικών όπως Cosmopolitan, Elle o Marie Claire.

 8. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 19/01/2012 07:05:12

  Κάποιοι ή όλοι από αυτούς ήταν στο περίφημο δείπνο που διοργανώθηκε από τον Σορος στην Ν.Υόρκη στις αρχές του 2010 και αποφασίστηκε η "συμμετοχή με τα μπούνια" στην ελληνική κρίση - ή η πρόκλησή της ουσιαστικά- και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε (με το συνεχές σορτάρισμα)

  Να σημειώσουμε ότι συμμετείχε και γνωστός έλληνας επενδυτής στο δείπνο αυτό και φυσικά δεν είναι κάτι συνομοσιωλογικό αφου για αυτό έγραψε η Wall Street Journal

  Να σημειωθεί επισης ότι τα παραπάνω δεν ειναι τα μόνα hedge funds που επενδύουν στην ελληνική κρίση με αρνητικό ρόλο. Το Bloomberg αναφέρει περισσότερα και μεταξύ αλλων το fund που ιδρύθηκε και διοικείται από εναν ΕΛΛΗΝΑ!!! Της διασποράς...

  Αυτά για να θυμόμαστε ή/και να μαθαίνουμε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.