02/03/2012 13:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα CDS ήταν… ανασφάλιστα!

Μπορεί να είναι μη-γεγονός, μη-πιστωτικό γεγονός. Όμως η χθεσινή απόφαση ότι τα εργαλεία ασφάλισης δεν θα πληρωθούν από τα ελληνικά ομόλογα, έχει δυνητικές τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές χρεογράφων της ευρωζώνης.

Επενδυτές και traders φοβούνται ότι η απόφαση της International Swaps and Derivatives Association (ISDA) να μην πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός στα ελληνικά Credit Default Swapsθα υπονομεύσει το σύνολο της αγοράς CDS, μιας αγοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στο μακροχρόνιο δράμα της Ελλάδας και των κρατικών CDS, αυτών των συγκριτικά “νεαρών” εργαλείων που χρησιμοποιούν τράπεζες κι επενδυτές για να εξασφαλιστούν απέναντι στον κίνδυνο ή να στοιχηματίσουν πάνω στο αξιόχρεο κρατών.

Η απόφαση της επιτροπής της ISDA, της εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί την αγορά παραγώγων, σημαίνει ότι οι επενδυτές που κατέχουν CDS πιθανόν να μην πληρωθούν όπως ήλπιζαν ή να εισπράξουν λιγότερα.

Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τραπεζίτες κι επενδυτές από αγορές τέτοιων εργαλείων, διακινδυνεύοντας το μέλλον του προϊόντος, λένε οι traders. Θα μπορούσε επίσης να ωθήσει ορισμένα funds και τράπεζες να πουλήσουν περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης, καθώς δεν μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι τα εργαλεία τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξασφάλιση.

Ο κ. Paul Griffiths, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Aberdeen Asset Managers, αναφέρει: «Αν τα CDS χρησιμοποιηθούν για να μετρηθεί το εκτιμώμενο αξιόχρεο μιας χώρας ή ως τοποθέτηση πάνω στην κατεύθυνση αγοράς, εξακολουθούν να έχουν αξία. Αν όμως χρησιμοποιηθούν για προφύλαξη από το ρίσκο, τότε η εσωτερική τους αξία πλήττεται».

Η αγορά εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός την επόμενη εβδομάδα, όταν η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης (Collective Action Clauses), για να υποχρεώσει τους επενδυτές να υποστούν ζημιές περίπου 70% σε όρους παρούσας αξίας από την ανταλλαγή ομολόγων.

Αυτό όμως σημαίνει ότι το χρέος που θα χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί το επίπεδο της αποζημίωσης θα είναι νέα ομόλογα, που θα εισαχθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, αντί για τα υπάρχοντα, που θα είχαν χρησιμοποιηθεί αν το πιστωτικό γεγονός πυροδοτείτο χθες. Καθώς αυτά τα νέα ομόλογα αναμένεται να τελούν υπό διαπραγμάτευση με υψηλότερη ονομαστική αξία από τα παλαιά, οι όποιες αποζημιώσεις στα CDS θα είναι μικρότερες.

Ενας πρόχειρος υπολογισμός των traders δείχνει ότι τα νέα ομόλογα, που έχουν μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλά κουπόνια, θα τελούν υπό διαπραγμάτευση στο περίπου 50% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων, τα οποία επί το πλείστον κινούνται στο περίπου 24%.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να λάβει το 76% της ονομαστικής αξίας ή το ποσό που χρειάζεται για να φτάσει η ονομαστική αξία στο 100, ο αγοραστής του CDS θα λάβει μόνο 50%. 

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης, είχε μεγάλη σημασία, γιατί ορισμένοι επενδυτές βιάζονταν να κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός πριν την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Το ένα από τα αιτήματα ήταν να πυροδοτηθεί πιστωτικό γεγονός επειδή η ύπαρξη και μόνο των CACs αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της ISDA διαφώνησανπάνω στο θέμα. Πάντως πηγές του οργανισμού αναφέρουν ότι, αν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει εντέλει τα CACs, όπως αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πιθανό προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Ορισμένοι παράγοντες, όπως ο κ. Bill Gross της Pimco, επέκριναν την χθεσινή απόφαση, δηλώνοντας ότι συνιστά επικίνδυνο προηγούμενο.

Ωστόσο ορισμένοι άλλοι παράγοντες, πιστεύουν ότι δεν θα προκληθεί ζημιά στα CDS κρατικών ομολόγων. Τονίζουν ότι οι διεθνείς τράπεζες, που είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες εργαλείων hedging, γνωρίζουν ότι αυτά τα εργαλεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση σε περίπτωση χρεοστασίου.

Αλλοι τονίζουν ότι παραμένει ασαφές το πόση θα είναι η τελική αποζημίωση και αποφεύγουν να προσπαθούν να μαντέψουν τα ποσά, τα οποία θα καθοριστούν σε μια διαδικασία δημοπρασίας, η οποία μπορεί να περάσουν τρεις εβδομάδες επιπλέον, μέχρι να ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ: FT.com

http://www.euro2day.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 02/03/2012 13:54:49

  ΝΟΤ ΒΑD, αν η μικρή Ελλάδα αποδεικνυόταν τόσο μεγάλη ώστε να επέφερε τέτοιο πλήγμα στα CDS σβήνοντάς τα από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη!
  Έτσι κι' αλλιώς το "τερματικό" αυτό χρήμα έχει "τριπλογυρίσει" .

  Αν όμως ενεργοποιήσουμε τις ρήτρες, θα πληγούν κυρίως τα τόσο εύθραυστα ασφαλιστικά μας ταμεία, που εκ του νόμου είναι υποχρεωμένα να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

  Η αθερίνα (μικροομολογιούχοι ιδιώτες που αγόρασαν κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά για τοποθέτηση) χάνει όλα τα μαλλιά της.
  Αυτό είναι θέμα.

  Και οι φαρμακοβιομήχανοι -οι έλληνες υποθέτω- για τους οποίους τόσος ντόρος έγινε, έχουν επίσης υποχρεωθεί λόγω της εσωτερικής στάσης πληρωμών να "εξοφληθούν" με ομόλογα που τώρα κουρεύονται.

  ΥΓ: η JPMorgan αναλύοντας την εξέλιξη του χρέους/ΑΕΠ -με και χωρίς PSI- κατέληξε ότι η ωφέλεια τελικά δεν είναι και τόσο σημαντική, διότι το χρέος αυτό είναι τόσο βαρύ και έτσι, "ίσως το ελληνικό χρέος πρέπει να "συγχωρεθεί"...

  • franc avatar
   franc @ αλλενάκι 02/03/2012 15:35:12

   Αγαπητο Αλλενάκι, δεν καταλαβαίνω που είναι το "μεγάλο πρόβλημα".
   Ας πούμε οτι ο κ. Ρουμπινί που πίστευε απο το 2009 οτι η Ελλάδα πρέπει και θά χρεωκοπήσει, έπεισε τους μεγαλους πελάτες του που κατείχαν (ίσως και όχι, αλλά τα "δανείστηκαν") ομόλογα του Ελληνικού κράτους αξίας πολλών δις, να αγοράσουν CDS απ' τις μεγάλες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έτσι ώστε σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδος να εισπράξουν τα ομόλογά τους στο ακέραιο. Υποθέτω στα συμβόλαια που υπέγραψαν οι πελάτες θα αναγράφεται οτι μόνο αν υπάρξει credit event σε βάρος της Ελλάδος θα αποζημιωθούν. Βεβαίως ο κ. Ρουμπινί θα είπε προφορικά στους πελάτες του οτι οι πιθανότητες χρεωκοπίας της Ελλάδος είναι μεγάλες, 'η μάλλον τεράστιες, ή αν θέλετε σχεδόν 99,9%. Ομως ενας τέτοιος πελάτης ώφειλε να γνωρίζει οτι και το 0,09% ειναι αρκετό ρίσκο για να μην εισπράξειν δεκάρα απο τα CDS.Γνώριζε επίσης οτι οι χώρες τις Ευρωζώνης (και η Ελλάδα) είναι μέσα στις 30 πλουσιώτερες του κόσμου. Επίσης οτι η αρχή της αλληλεγγύης και το κοινό νόμισμα θεωρητικά καθιστούν τίς χώρες της ΕΕ τις πλέον άτρωτες σε χρεωκοπία. Αν παρά ταύτα πήρε το ρίσκο και δεν του βγήκε όχι γιατί η ελλάδα τα κατάφερε αλλα γιατί οι εταίροι της την "βοήθησαν" να μην χρεωκοπήσει, πράγμα που πιστοποιεί η ISDA, γιατί απέτυχε ο θεσμός? Οταν ασφαλίζουμε το αυτοκίνητό μας έχουμε πληρώσει ενα κάρο λεφτά για όλη τη διάρκεια της ζωής του και δεν μας συμβαίνει ατύχημα πάμε στην Ασφαλιστική εταιρεία και της λέμε οτι απέτυχε ο θεσμός της ασφάλισης και της ζητάμε πίσω τα ασφάλιστρα που πληρώσαμε επειδή ισως κάποιος ασφαλιστής μας είχε διαβεβαιώσει οτι το αυτοκίνητό μας αποκλείεται να μην πάθει ατύχημα?
   Εκτός αυτού έχω την εντύπωση οτι επειδή το ρίσκο χρεοκωπίας στις χώρες της ΕΕ είναι το μικρότερο στον κόσμο, τα Ευρωπαικά CDS είναι πρόσφατο "προιόν" με μικρή κυκλοφορία (πλήν Ελλάδος) και μάλλον σε δοκιμαστικό στάδιο. Η δε αποτυχία τους στην Ευρώπη δεν σημαίνει τίποτε για τα CDS πχ. της Λατινική Αμερικής που σίγουρα θα είναι παλαιότερα και πολυπληθέστερα. Εχω μια έντονη διαίσθηση οτι και πάλι η ISDA δεν θα ενεργοποιήσει τελικά τα CDS οπότε οι Υπερ-τράπεζες θα βγούν κερδισμένες από όλες τις πλευρές, αν και πάλι ανικανοποίητες θα μείνουν, καθότι το πρισσότερο είναι ο εχθρός του πολύ οσον αφορά τό χρήμα...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ franc 02/03/2012 16:51:20

    Καλησπέρα Franc. Κανένα πρόβλημα ασφαλώς για τα CDS που "γύριζαν" οι μεγάλοι παίκτες.
    Είναι σαφές ότι δεν μιλάω για τις υπερτράπεζες, ούτε για τους χετζφαντάδες και τους πελάτες που ποντάρουν και ρισκάρουν δισεκατομμύρια στη χρεοκοπία μας ή στη μή χρεοκοπία μας (και αυτό παίζει).

    Όταν τοποθετείσαι ως ιδιώτης σε ομόλογα έχει ρίσκο, αλλά το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων "είναι θέμα" και τεράστιο μάλιστα, διότι τα ασφαλιστικά μας ταμεία τα υποχρέωναν να αγοράζουν ομόλογα.
    Δεν ήταν αυτό μια "ελεύθερη επιλογή υψηλού ρίσκου" που έκαναν από μόνα τους.
    Όπως διαβάζω, με το PSI η περιουσία τους σε ομόλογα θα μειωθεί στο μισό, θα μείνουν με κάτι 14 δις από κάτι 30 δις.

    Επίσης θέμα είναι και ο μικροομολογιούχος που στήριξε ΕΜΠΡΑΚΤΑ το ελληνικό κράτος αγοράζοντας κρατικό ομόλογο -ίσως μάλιστα αυτή να είναι η πιο έμπρακτη στήριξη μετά την απευθείας δωρεά- και τώρα θα δει τις όποιες οικονομίες του να εξανεμίζονται. Και πάλι δεν μιλάμε εδώ για τις μεγάλες ομολογιακές περιουσίες, που και αυτές κουρεύονται.

    Όμως όλα αυτά τα ιδιωτικά κουρέματα μαζί, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, αφού η κυκλοφορία του χρήματος του εξοφλημένου ομολόγου θα λείψει από την αγορά, θα λείψει από την επιχειρηματικότητα, θα λείψει από θέσεις εργασίας (διότι η χρηματική αυτή "ένεση άνεσης" όταν ένα ομόλογο εξοφλείτο στο 100% ή στο 75% της αξίας του εστω, κάπου θα διοχετευόταν).

    Υπάρχει ένας κατάλογος 11.500 φυσικών προσώπων που έχουν κρατικά ομόλογα. Όλοι αυτοί είναι "Έλληνες πλουτοκράτες" ή είναι και πολλοί μπάρμπα Μήτσοι της διπλανής πόρτας ανάμεσά τους;...

    Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιώτες ξένων χωρών που επένδυσαν σε ένα χαρτοφυλάκειο να έχει και ομόλογα του ελληνικού κράτους.

    Καταλήγω δηλαδή ότι εδώ που μας έφτασαν το PSI είναι δίκοπο μαχαίρι.
    Κάποιοι (αρκετοί) εκάστοτε θα φτωχύνουν πολύ απότομα, και στην περίπτωση που περπατήσει και στην περίπτωση που δεν περπατήσει.

    • franc avatar
     franc @ αλλενάκι 02/03/2012 20:10:30

     Aγαπητό Αλλενάκι, νομίζω τώρα συνενοηθήκαμε και συμφωνούμε πλήρως οσον αφορά την ανήθικη πλευρά του κουρέματος των μικροιδιωτών ντόπιων και ξένων και των μικρο-ασφαλιστικών ταμείων που υποχρεώθηκαν απο τους πολιτικούς να αγοράσουν ομόλογα και τώρα τους τα κουρεύουν καθώς και για την επιπλέον επιβάρυνση της πενιχρής μας οικονομίας. Ολοι αυτοι νομίζω δεν έχουν ασφαλίσει τα ομόλογά τους με CDS, απλούστατα γιατι δεν έχουν πρόσβαση σ' αυτά αν δεν διαθέτουν ομόλογα αξίας κάποιων εκατομμυρίων ευρώ (Δεν γνωρίζω το ακριβές νούμερο) Επομένως δεν μιλάς για χτύπημα στο θεσμό των CDS αλλά για χτύπημα στο θεσμό των κρατικών ομολόγων και δη αυτών που διατίθενται σε ιδιώτες μικροεπενδυτές, οπότε συμφωνούμε.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ franc 02/03/2012 22:56:46

      Να ξεκαθαρίσω κάτι. Στα ομόλογα έχουμε απόλυτη συμφωνία.

      H γνώμη μου όμως για τα παράγωγα ασφάλισης των υπερ-τζογαρισμάτων της δευτερογενούς, τριτογενούς κλπ. είναι ότι πρέπει είτε να καταργηθούν, ιδίως όταν αφορούν κερδοσκοπία κατά κρατών (άρα κατά των λαών τους), είτε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στις συναλλαγές στη δευτερογενή, τριτογενή, ποιος κατέχει τι.

      Πέραν αυτού, δεν θα ήταν άσχημο αν η μικρή Ελλάδα, δηλαδή οι πολιτικοί της ηγέτες, ήταν σε θέση να παίξουν έτσι το παιχνίδι και να κλονίσουν το διεθνές τζογάρισμα-"θεσμό" που όμως διεξάγεται σε βάρος της (το περίφημο "πιστόλι στο τραπέζι") ώστε να πάψει η χώρα μας να απειλείται και να διαπραγματευθεί από ισχυρότερη θέση, ακόμα και τώρα, που υποτίθεται έκλεισαν τα πάντα και τρέχει το PSI!

      Γι'αυτό έγραψα αγαπητέ Franc με πλήρη επίγνωση "ΝΟΤ ΒΑD, αν η μικρή Ελλάδα αποδεικνυόταν τόσο μεγάλη ώστε να επέφερε τέτοιο πλήγμα στα CDS σβήνοντάς τα από τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη"

      Και όλο το δίκιο θα ήταν με το μέρος της, διότι η κερδοσκοπούμενη χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να "σεβαστεί" τον οποιονδήποτε χρηματοπιστωτικό "θεσμό" που στοχεύει στον οικονομικό και όχι μόνο, θάνατό της.
      (Μιλάμε πάντα για τα funds τραπεζοκαρχαρίες, όχι την αθερίνα).
      ______________________________
      Πέραν αυτού όμως, τώρα μόλις διάβασα και στο μεταφέρω ένα πολύ πιο εξειδικευμένο δημοσίευμα που απηχεί στο δικό μου σκεπτικό. Παίζονται μεγάλα παιχνίδια και ίσως η Γερμανία έχει στόχο να απαξιώσει τα CDS ή να επιβάλλει περισσότερη διαφάνεια:

      Η Ελλάδα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο όσο αμφισβητείται το σχέδιο διάσωσης - Η φαρσοκωμωδία της ISDA δεν πείθει τα CDS πρέπει να πληρωθούν –

      (upd8) Το ΙIF το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο δεν αποκλείει την ενεργοποίηση και πληρωμή των CDS. Μια τέτοια εξέλιξη θα εκτονώσει τους κινδύνους να καταστούν αναξιόπιστα τα παράγωγα των ομολόγων και θα αποκαταστήσουν την τάξη στην αγορά.
      Οι αμφιβολίες για την τύχη της Ελλάδος παρά το σχέδιο διάσωσης δεν έχουν εξαλειφθεί, τουναντίον έχουν αυξηθεί απόρροια των τερτιπιών που έχουν υιοθετήσει Τρόικα, η ISDA που θέλει να προστατέψει τα μέλη της να μην πληρώσουν CDS αλλά και οι παρεμβάσεις εξαιρέσεων από το PSI+ καταδεικνύουν ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο η πληρωμή των CDS πλέον είναι πιθανή αν μάλιστα ενεργοποιηθούν τα CACs....
      ...Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί.
      Όμως δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες η βαθιά ανησυχία ελλήνων τραπεζιτών αλλά και στελεχών financial institution είναι ότι το haircut 53,5% στο ελληνικό χρέος δεν είναι επαρκές και ότι σύντομα θα διαπιστωθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέος κύκλος απομειώσεων που θα αφορούν και τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και τα νέα δάνεια της Τρόικα προς την Ελλάδα.
      Με βάση εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα υπάρξει νέο haircut 25% με 30% στα νέα ομόλογα που θα ανταλλαγούν τα 70 δις ευρώ καθώς και haircut 25% με 30% στα νέα δάνεια προς την Τρόικα αξίας άνω των 120 δις ευρώ.
      Είναι ξεκάθαρο ότι η ανησυχία αυτή αν ενταθεί θα ζημιώσει ακόμη περισσότερο την παραπαίουσα Ελλάδα.
      Μια άλλη παράμετρος σημαντική είναι ότι η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΘΟΥΝ τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων.
      Παρ΄ ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επισήμως η πληροφορία αυτή αλλά καλά ενημερωμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι « η Γερμανία όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει απευθείας τους επενδυτές στα CDS αποφάσισε να εκπονήσει ένα σχέδιο απαξίωσης. Το σχέδιο απαξίωσης εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
      Η Ελλάδα δεν είναι μια παραπαίουσα οικονομία είναι μια χρεοκοπημένη οικονομία, αναξιόχρεη χωρίς προοπτική.
      Μην πληρώνοντας τα CDS όμως σε μια τόσο προκλητική περίπτωση κατεστραμμένης χώρας όπως η Ελλάδα ο επενδυτής θα χάσει την εμπιστοσύνη του στα CDS, τα παράγωγα των ομολόγων ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων χώρας εν προκειμένω της Ελλάδος θα απαξιωθούν και πιθανότατα θα αλλάξουν αποκτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και βάθος»
      Όμως αυτό αποτελεί μια ερμηνεία πολύ ισχυρή καθώς μέχρι τώρα τα CDS δεν έχουν πληρωθεί παρ΄ ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει.
      Στον αντίποδα όμως το βασικό και ορθό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τα CDS μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κερδοσκοπικά αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου.
      Τα CDS πρέπει να πληρωθούν.

      Μπορεί η ISDA με την απόφαση φαρσοκωμωδία να κατέληξε σε μια προσωρινή λύση ότι δεν υφίσταται credit event αλλά οι αγορές δεν έχουν πειστεί.
      Τα ελληνικά CDS στις 7600 μ.β. ή 76% στα ιστορικά υψηλά.

 2. ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 02/03/2012 14:10:40

  ....ΡΕ ΞΥΠΝΑΤΕ!!!!!!!!!!!!
  ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ CDS???????????????

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!!!!!!!!!!!!!

  http://giorgospapandreou.com/%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA/macedonia-pm-gruevski-to-meet-greek-counterpart-papademos-in-brussels

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.