Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος
06/02/2014 14:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Έρχεται κάτι καλό για το ελληνικό χρέος; Αυτό είναι το ερώτημα που έχουν όλοι πλέον στη χώρα μας καθώς τους επόμενους μήνες θα κριθεί εν πολλοίς το μεγάλο ζήτημα της οικονομίας.

Όπως δείχνουν τα σενάρια που διακινούνται καθημερινά καθώς και η έντονη κινητικότητα στο εξωτερικό, οι δανειστές έχουν αποφασίσει να δώσουν οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν το πώς. Κι αυτό είναι που έχει σημασία για την Ελλάδα, η λύση που θα δοθεί να είναι η καλύτερη δυνατή και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Μέχρι σήμερα, και σε διάστημα μιας εβδομάδας, έχουμε ακούσει τρία διαφορετικά σενάρια. Να βγήκαν για να καούν ή να δημοσιοποιήθηκαν για να «μετρηθούν» στις αγορές και τα διεθνή φόρα;

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για κούρεμα του ελληνικού χρέους και το είδαμε για πρώτη φορά στο γερμανικό Spiegel. To ερώτημα είναι πώς θα γίνει το κούρεμα και με ποιους όρους. Θα μπορούσε να είναι κούρεμα με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, θα μπορούσε να είναι… μπαμ και κάτω. Το σενάριο κάνει λόγο για «χάρισμα» 10 δις ευρώ στην Ελλάδα των ομολόγων που δεν είχαν κουρευτεί με το PSI. Ποιος ξέρει; Το ζητούμενο είναι οι όροι που θα μπουν στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο που είδε το φως, πάλι από το Βερολίνο, κάνει λόγο για δάνειο της τάξης των 10-20 δις ευρώ. Η Αθήνα δε θα έλεγε όχι αλλά με όρους που δεν θα είχαν καμιά σχέση με περικοπές και άλλες τέτοιες αποτυχημένες συνταγές.

Το τρίτο σενάριο που βγήκε από το Bloomberg κάνει λόγο για μείωση 50 μονάδων στα επιτόκια και επιμήκυνση 50 χρόνια. Δηλαδή η Ελλάδα θα πληρώνει πολύ χαμηλές δόσεις και θα εξοικονομήσεις δις για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική. Στην κριτική ότι θα πάει να πληρωθεί στις επόμενες γενιές κάποιοι αντιτείνουν ακόμη και την οριστική διαγραφή του μετά από χρόνια.

Υπάρχει κι ένα τέταρτο σενάριο. Αυτό του συνδυασμού των παραπάνω τριών ή κάποιων από αυτών. Και σίγουρα η λύση αυτή δεν είναι καθόλου κακή για την Ελλάδα η οποία πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να της δοθεί η ευκαιρία. Για να πετύχει την εύνοια των δανειστών πρέπει να κάνει τα εξής απλά: Παρουσίαση του μεγαλύτερου δυνατού πλεονάσματος, που ίσως είναι η έκπληξη στους τροικανούς. Έξοδος στις αγορές ώστε να μας εμπιστευτούν ξανά και να μπούμε και πάλι στο χάρτη της διεθνούς οικονομίας. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «σκουπίδια» εν ολίγοις.

Επίσης, συνέχιση του νοικοκυρέματος των οικονομικών ώστε το πλεόνασμα να διατηρηθεί και το 2014 κι όχι να πέσουμε πάλι σε λαϊκίστικες πρακτικές τύπου «λεφτά υπάρχουν» ή «Γιάννη δώστα όλα». Ευτυχώς μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αντέχει σε τέτοιου είδους… Σειρήνες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kotstak avatar
  kotstak 06/02/2014 15:45:32

  Η μόνη βιώσιμη και win– win λύση για το χρέος είναι η μετοχοποίησή του. Μέρισμα της μετοχής το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το μέγιστο ποσό χρέους που μπορούμε να αποπληρώνουμε κατ’ έτος, είναι ποσό ίσο με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Βέβαια, για να έχουμε θετικό ισοζύγιο, πρέπει να μειώσουμε δραστικά της δαπάνες. Η "χρυσή τομή" θα προκύψει από πρόγραμμα προσομοίωσης της οικονομίας. Τη δομή του προγράμματος προσομοίωσης της οικονομίας, από την οποία θα προκύπτει η "χρυσή τομή", θα τη δημοσιεύσω προσεχώς. Τα οφέλη από τη μετοχοποίηση θα είναι τεράστια. Αυτοί που θα αγοράζουν μετοχές θα έχουν όφελος από το ισοζύγιό μας και θα το επηρεάζουν. Θα κάνουν επενδύσεις στην πατρίδα μας, θα αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, θα προτιμούν τα νησιά μας για διακοπές. Περισσότερα για τη μετοχοποίηση του χρέους εδώ: http://frenostonkatiforo.blogspot.gr/2011/03/blog-post_13.html

 2. blue nile avatar
  blue nile 06/02/2014 15:46:17

  Και τα τρία σενάρια είναι καταστροφικά. To πρώτο θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση αν κουρεύοταν το χρέος αυτό καθαυτό αλλά σε ποσό πολλαπλάσιο των 10 δις.Κάτι όμως που λόγω του εγκλήματος Παπακωνσταντίνου να μετατρέψει το χρέος μας προς τράπεζες σε χρέος προς κράτη , δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν πρόκειται να περάσει από κανένα κοινοβούλιο των χωρών-δανειστών Το δεύτερο δεν αξίζει να συζητηθεί καν σοβαρά. Είναι κοινή παραδοχή ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Το να πάρουμε νέα χρήματα θα κάνουμε αυτό το χρέος ακόμα πιο βιώσιμο. Το τρίτο σενάριο είναι μάλλον αυτό που επιθυμεί πιο πολύ η Γερμανική πλευρά. Μια πολυετή επιμήκυνση που θα συνοδευτεί από σημαντική μείωση ή και μηδενισμό των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο θα απαλλάξει μεν τον κάθε Στουρνάρα από το κόστος των τόκων στους ετήσιους προυπολογισμούς αλλά θα αφαιρέσει κάθε πνοή από την Ελληνική οικονομία γιατί το μέγεθος του χρέους θα την σκιάζει και θα την καθιστά εντιεπενδυτικό τόπο. Γιατί είναι πολύ δύσκολο Έλληνες ή ξένοι επενδυτές να επενδύσουν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που το χρέος της την καθιστά σε βραδυφλεγή βόμβα. Ας θυμηθούμε την περίπτωση της Βρετανίας που ο λόγος που η μεταπολεμική ανάπτυξη της ήταν πολύ πιο ασθενής από την Γερμανική ή την Γαλλική, ήταν το τεράστιο πολεμικό χρέος της προς τις ΗΠΑ που τελικά αποπληρώθηκε το 2006. Κια μιλάμε για έναν γίγαντα όπως το ΗΒ... Η μοναδική λύση η οποία μπορεί να προωθηθεί από τους Γερμανούς αν έχουν την βούληση και να λύσει το πρόβλημα, είναι να διασυνδεθεί ο ρυθμός αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό μεγένθυσης της οικονομίας που θα φέρει η ανάπτυξη όταν αυτή υπάρξει. Κάτι τέτοιο αποτελεί ένα σημαντικότατο κούρεμα, γιατί θα περάσουν χρόνια μέχρι να έχουμε ανάπτυξη οπότε αυτά τα χρόνια εμείς δεν θα έχουμε να πληρώνουμε τίποτα για τόκους. Είναι δε κάτι που μπορούν οι ευρωκράτες να το περάσουν στους ψηφοφόρους τους. Το επιχείρημα θα είναι ότι έτσι διασφαλίζονται οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλο της το χρέος ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Γερμανίας που ρύθμισε στις αρχές της δεκαετίας του '50 το τεράστιο χρέος της με ρήτρα ανάπτυξης. Κομματάκι δύσκολο τώρα να αρνηθούν κάτι που εμείς τότε συναινέσαμε να το πάρουν και να βγουν από το αδιέξοδο. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα οτιδήποτε άλλο θα μετατρέψει απόλυτα την Ελλάδα σε αποικία χρέους και θα καταδικάσει τη χώρα σε μισό αιώνα οικονομικής στασιμότητας. Είνει ιερό χρέος της κυβέρνησης να παλαίψει τώρα για τη ρήτρα ανάπτυξης (δεν θα τη δεχτούν χωρίς αγώνα οι εταίροι) τώρα που έχει κάποιους βαθμούς ελευθερίας λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος και να διασφαλίσει ένα ένα αξιοπρεπές μέλλον στις επόμενες γενιές. Αλλιώς αν στην κυβέρνηση δεν έχουν όρεξη να πολεμήσουν για την ρήτρα ανάπτυξης τότε καλύτερα να φύγουν αυτοί ή να μεταναστεύσουμε εμείς...

  • aris avatar
   aris @ blue nile 06/02/2014 16:49:21

   Αγαπητέ Blue Nile, τα σέβη μου. Μία είναι η Αλήθεια . Ούτε δύο ούτε τρείς. Κι εσύ λές πάντα την μία και μοναδική αλήθεια : Ρήτρα ανάπτυξης πάνω απ' όλα. Υ.Γ. Πιστεύεις αλήθεια οτι ο Παπάκ. (πώτο επάγγελμα Υπουργός οικονομικών μέσα στη Μεγάλη κρίση) είχε έστω τόση ευφυία ώστε να μετατρέψει το χρέος μας προς τράπεζες σε χρέος προς κράτη? Αυτό το έκανε η Γερμανία όχι τόσο για την Ελλάδα, όσο για τα υπόλοιπα PIIGS. Aυτή έφερε και το ΔΝΤ στα PIIGS (και παρεμπιπτόντως και στην Ελλάδα. Ο ΓΑΠ ήταν παντελώς ανίκανος να το επιβάλλει πχ. στην Ιρλανδία...Δεν ψεύδεται όταν το ομολογεί.)

   • blue nile avatar
    blue nile @ aris 06/02/2014 18:14:44

    Άρη του το επέβαλαν τα πρώην αφεντικά του. Πανικόβλητοι οι Γαλλογερμανοί τραπεζίτες είχαν σπεύσει σε Ολάντ και Μέρκελ απαιτώντας δράση ξέροντας ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει οι ήδη λαβωμένες από την Κτρίση του 2008 τράπεζες τους θα πτωχεύσουν. Και αυτή τη φορά οι τραπεζίτες δεν θα γλύτωναν, θα τις έχαναν τις τράπεζες τους. Τότε διαπράχθηκε ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών αλλά και των Γερμανών που τους παραμύθιαζαν ότι βοηθούν την Ελλάδα αλλά τελικά καθάριζαν τις τράπεζες τους. Ο ΓΑΠ έχει ελαφρυντικά λόγω ασχετοσύνης 9και βλακείας). Ο Παπακωνσταντίνου όμως ήξερε πολύ καλά τι του γινόταν
    Μιλούσε κανείς τότε ότι το κούρεμα ήταν η μόνη λύση και τον χαρακτηρίζανε εθνοπροδότη. Το κούρεμα τότε θα ήταν λυτρωτικό γιατί το χρέος θα γινόταν βιώσιμο, σε μας θα έπρεπε να επιβληθεί πάλι ένα μνημόνιο από το ΔΝΤ (ΔΝΤ που πρώτα κουρεύει και μετά δανείζει, το είχε διαμηνύσει ο Στρος Καν στον ΓΑΠ) αλλά λόγω βιωσιμότητας του χρέους οι επενδυτές δεν θα το έβαζαν στα πόδια σαν λαγοί και δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τώρα αυτή την πρωτόγνωρη επενδυτική στάση που έχει επιδεινώσει την Κρίση σε αυτοτροφοδοτούμενη.

 3. Soldier avatar
  Soldier 06/02/2014 16:15:36

  Ενα κούρεμα της τάξεως του 50% του χρέους είναι προφανώς η καλύτερη λύση για την Ελλάδα γι αυτό και η λύση αυτή δεν έχει φιλάθλους εις τας ευρώπας. Παράλληλα όμως και να γίνει κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεσφίξει τα λουριά , ο έλεγχος & η μείωση των δημοσιονομικών ακόμη δεν έχει επιτευχθεί και ούτε έχουμε πείσει αρκετά ότι έχουμε αλλάξει τις πρακτικές του παρελθόντος. Καταλαβαίνω ότι όλοι μας βλέπουν καχύποπτα ότι είμεθα επιρεπείς στις σπατάλες, στον λαϊκισμό και κυρίως ασυνεπείς.

  • Κίτσαινα avatar
   Κίτσαινα @ Soldier 06/02/2014 22:43:15

   Στας Ευρώπας προτιμούν τους...μακρυμάλληδες. Οι κοντοκουρεμένοι τους τρομάζουν μέρες που είναι.

 4. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 06/02/2014 22:46:35

  Θα μπορούσε κάποιος να μας πει πιο από τα σενάρια αυτά επιδιώκει η Ελληνική Κυβέρνηση ?

 5. George N avatar
  George N 08/02/2014 21:18:49

  Πολλαπλές ρυθμίσεις χρέους με ρήτρες μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε σε κάτι βιώσιμο και από την μεριά του χρέους αλλά και από την μεριά της ανάπτυξης εντός ΕΖ. Άρα κι ο μόνος τρόπος για να πάρουν κάποια από τα χρήματά τους πίσω. Το ζήτημα δεν είναι να φαντασθούμε που θα καταλήξουν οι δανειστές αλλά αν αντέχουμε εμείς να αλλάξουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.