21/07/2010 08:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών, δημιουργούν άγχος στη Γερμανία

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τους πρώτους κλυδωνισμούς της οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη αποφάσισε επιτέλους να διενεργήσει «τεστ αντοχής» στις τράπεζες της. Τα αποτελέσματα, που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, υποτίθεται πως θα επαναφέρουν την χαμένη εμπιστοσύνη των φοβισμένων επενδυτών, ανακοινώνοντας ποιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι αρκετά αξιόπιστοι ώστε να επιβιώσουν των τριγμών της αγοράς.

Το πρόβλημα είναι πως αυτά τα τεστ αντοχής είναι αναξιόπιστα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την έλλειψη διαφάνειας  που υπάρχει στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου διεξήχθησαν σκληρές δικαστικές διαμάχες και ακροαματικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα τη θέσπιση νέων αυστηρών κανόνων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απέφυγαν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Γερμανία. Σε μια δικαστική ετυμηγορία τη περασμένη εβδομάδα, ο πρώην επικεφαλής της ΙΚΒ, μιας από τις χειρότερες τράπεζες «καζίνο» της Ευρώπης και μιας από τα πρώτα θύματα της κρίσης το 2007, την «έβγαλε καθαρή» με ένα χρηματικό πρόστιμο μόλις €100,000 και 6 μήνες αναστολή, κατηγορούμενος για τη παραπληροφόρηση των επενδυτών σχετικά με την επερχόμενη κατάρρευση της τράπεζας του. Όσον αφορά στις λογιστικές μεθόδους της τράπεζας, που θυμίζουν αυτές της Enron, δεν έγινε καμία έρευνα.

Πέραν αυτού, σε μια κοινοβουλευτική έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία, δεν τέθηκε οποιοδήποτε δύσκολο ερώτημα σχετικά με το ρόλο των γερμανικών τραπεζικών ιδρυμάτων στη δημιουργία της κρίσης. Στη πραγματικότητα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Νέας Υόρκης ήταν αυτή που περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο  οι ευρωπαϊκές τράπεζες (κυρίως οι γερμανικές) κατάφεραν ώστε η κρίση να επεκταθεί και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η εποχή που διανύουμε απαιτεί απόλυτη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Όμως η λήψη ημίμετρων απλά τροφοδοτεί τους φόβους.

Newsweek

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.