#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/02/2012 09:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα σενάρια για τις Επικουρικές«Κλειδωμένες» θεωρούνται, ακόμη και πριν οριστικοποιηθεί πλήρως η συμφωνία με τους πιστωτές για το PSI και το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα «αγγίξουν» -χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να ξεπεράσουν- το 50%!

Με δεδομένη τη «σιδηρά» δημοσιονομική πειθαρχία την οποία επιχειρεί να επιβάλει η Τρόικα αγνοώντας ηθελημένα ακόμη και τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες ενός ευρωπαϊκού έθνους, η μείωση των παροχών προς τους 1,3 εκατ. δικαιούχους των ταμείων επικουρικής ασφάλισης θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη. Η επόμενη των διαπραγματεύσεων του PSI και του νέου Μνημονίου ημέρα (είτε αυτές καταλήξουν σε μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών είτε όχι) θα φέρει τους συνταξιούχους ακόμη πιο χαμηλά από εισοδηματικής άποψης.

Στην παρούσα φάση, το πλέον απευκταίο σενάριο κάνει λόγο για παύση πληρωμών εντός των επόμενων 12 μηνών (εάν η χώρα οδηγηθεί στη χρεοκοπία), ενώ το «καλό» ενδεχόμενο είναι οι αξιωματούχοι της Τρόικας, εφόσον εγκριθεί η επόμενη δανειακή σύμβαση, να αποδεχθούν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η οποία στηρίζεται στους εξής άξονες:

1)   Μεσοσταθμικές μειώσεις από 14% έως 16%, οι οποίες θα φτάσουν ακόμη και το 45% με 50% σε περιπτώσεις πρώην «ευγενών» ταμείων (τραπεζών και ΔΕΚΟ, μεταξύ άλλων) των οποίων το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού από την επικουρική σύνταξη ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό του 20%.

2)   Το ΕΤΕΑΜ (πρώην ΤΕΑΜ) μαζί με το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων, το ΤΑΥΤΕΚΩ (των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα θα ενοποιηθούν υπό τη σκέπη ενός νέου επικουρικού οργανισμού-«μαμούθ».

3)   Η διαδικασία ενοποίησης αυτών των φορέων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου του 2012.

4)   Εφόσον οι διοικήσεις κάποιων εξ αυτών των Ταμείων αρνηθούν τη συγχώνευση κάτω από το νέο υπερ-οργανισμό, τότε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες χωρίς τη στήριξη του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αντίστοιχα, στο νέο φορέα-«μαμούθ» θα μπορούν οικειοθελώς να ενταχθούν και Ταμεία τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Εργασίας, αλλά θα το αιτηθούν με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους.

 

 

Ποιοι φορείς ενδέχεται να εξαιρεθούν

 

Από τις σοβαρές περικοπές του «καλού» σεναρίου θα γλιτώσουν τουλάχιστον για το 2012, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και εφόσον φυσικά η Τρόικα δώσει το δικό της «Ο.Κ.», τα εξής Ταμεία: το ΤΕΑΔΥ (το επικουρικό του Δημοσίου, το οποίο αριθμεί 158.011 συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι θα συγχωνευτεί εντός νέου υπερ- Ταμείου), το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (καλύπτει 22.483 συνταξιούχους), το ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στους Οργανισμούς Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής και τους ασφαλιστικούς φορείς (έχει 23.532 συνταξιούχους), το επικουρικό του ΝΑΤ (αριθμεί περίπου 20.000 συνταξιούχους), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (καλύπτει 226.574 δικαιούχους, η πλειονότητα των οποίων υπάγεται και στο ΤΕΑΔΥ), το επικουρικό των ΕΛΤΑ (9.326 συνταξιούχους), το επικουρικό των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (1.489 δικαιούχοι), το Ταμείο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (4.966 συνταξιούχοι) και ο ΕΔΟΕΑΠ (1.599 συνταξιούχοι). Για τα Ταμεία αυτά, με βάση το «καλό» σενάριο, θα προβλεφθούν σταδιακές μειώσεις προς την ίδια κατεύθυνση με τους υπόλοιπους φορείς αυτής της κατηγορίας μέχρι το 2015, το αργότερο.

 

Πρόταση σε δύο άξονες από τη Νέα Δημοκρατία

 

Από την πλευρά της Ν.Δ., οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -στη βάση του πλαισίου το οποίο έχει «χαράξει» ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς- προσδιόρισαν εκ νέου τις «κόκκινες γραμμές» τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κατ’ επέκταση προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μόλις πριν από 5 ημέρες. Ωστόσο, τα «όχι» τα οποία εξέφρασαν δεν φαίνονται να γίνονται αποδεκτά από τους αξιωματούχους της Τρόικας οι οποίοι ζητούν «δρεπανηφόρες» οριζόντιες περικοπές.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Νικολόπουλος, έκανε γνωστό ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες κατατέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τετάρτη, αναπτύχθηκαν σε δύο άξονες:

Α) Στην προώθηση μεσοπρόθεσμων πολιτικών για την αναδιάρθρωση του τρόπου απονομής και διαχείρισης των επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα πρέπει να προκύψουν από διάλογο, μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση (προκρίνεται το ανταποδοτικό σύστημα με τη διαμόρφωση ατομικών «κουμπαράδων» με βάση τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου) και

Β) Στην εφαρμογή άμεσων, βραχυχρόνιων λύσεων για την ταμειακή διευκόλυνση των επικουρικών ταμείων με σκοπό την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, χωρίς οριζόντιες περικοπές με πόρους, μεταξύ άλλων, από τις προβλεπόμενες για φέτος αποκρατικοποιήσεις (ύψους 9 δισ. ευρώ) καθώς πρέπει να αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι για την κοινωνική ασφάλιση. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να αναλογούν σε ποσοστό της τάξης του 10%, δηλαδή σε 900 εκατομμύρια ευρώ.

Νάσος Χατζητσάκος στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ταραχή avatar
  Ταραχή 05/02/2012 10:49:29

  Από την πλευρά της Ν.Δ., οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -στη βάση του πλαισίου το οποίο έχει «χαράξει» ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς- προσδιόρισαν εκ νέου τις «κόκκινες γραμμές» τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.....
  Εγώ τα έγραφα ένα μήνα τώρα και κάπιοι μου την "λέγανε εδώ μέσα".
  Άντε να δω τώρα...

 2. Y. avatar
  Y. 05/02/2012 11:45:12

  Ερώτηση. Οι βουλευτές, πρώην και νυν, εκτός από το ταμείο της πρωτέρας επαγγελματικής τους ενασχόλησης (..αν ήταν εννοείται επαγγελλόμενοι), έχουν και δικό τους, ιδιαίτερο ταμείο? Αν ναι, να καταργηθεί πάραυτα, τα αποθεματικά του να μεταφερθούν στο υπερταμείο, η δε επικουρική σύνταξη να δίδεται από το κύριο ταμείο τους. Όσον αφορά την κύρια σύνταξη, ο υπολογισμός να γίνεται χωρίς τις βουλευτικές απολαβές, που ανεβάζουν τη συνταξιοδοτική τους βάση. Το δημόσιο καθήκον δε μπαίνει στο ζύγι με προσωπικά οικονομικά οφέλη
  Ως προις το τι προκρίνεται σύμφωνα με το Α της ΝΔ, από εδώ στις 27/1/2012, “οι όποιες περικοπές, όχι οριζόντια, αλλά με κριτήρια, α) ύψους κύριας σύνταξης, β) ύψους εισφοράς/συμμετοχής γ) ευρωστίας συγκεκριμμένου ταμείου, ως πρίμιουμ ανταποδοτικότητας”

 3. Leonidas avatar
  Leonidas 05/02/2012 16:07:08

  Λέει το άρθρο, αναφερόμενο στις προτάσεις της Ν.Δ.:

  ''Ωστόσο, τα «όχι» ( της Ν.Δ. στις περικοπές) τα οποία εξέφρασαν ,δεν φαίνονται να γίνονται αποδεκτά από τους αξιωματούχους της Τρόικας οι οποίοι ζητούν «δρεπανηφόρες» οριζόντιες περικοπές.''

  Λοιπόν, η Τρόϊκα δεν δέχεται το ΟΧΙ της Ν.Δ.

  Αρα, τι γίνεται τώρα?
  Περιμένουμε τις υπογραφές καταδίκης??

 4. Vtheod avatar
  Vtheod 05/02/2012 18:20:52

  Για το Ταμείο εργατοπατέρων δεν βλέπω τίποτε να λέει ο γενίτσαρος-συνδικαλιστής-πανελίστας, να καταργηθούν οι εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, δεδομένου ότι δεν δίνονται πλέον δάνεια για σπίτια και ο κοινωνικός τουρισμός σχεδόν έχει καταργηθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.