Τα πέντε εφιαλτικά σενάρια για το Grexit!
26/03/2015 16:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πέντε εφιαλτικά σενάρια για το Grexit!

Προκλητικό άρθρο του Bloomberg

«Μια ζοφερή θολούρα: Πώς θα μπορούσε να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ». Αυτό είναι το νέο δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αναφέρεται σε ένα πιθανό «ατύχημα» της ελληνικής οικονομίας. Για ακόμη μια φορά οι αρθρογράφοι του πρακτορείου είναι ιδιαίτερα δηκτικοί με την Ελλάδα.


Σενάριο Α: Η αποφυγή του Grexit

Ο Τσίπρας το κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να άρει τους σκληρούς όρους των δανείων σωτηρίας, υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Η μικροπολιτική του στράγγιξε τα ταμεία και έκοψε τα πόδια στις ελληνικές τράπεζες. Αντιμέτωπος με τις επιλογές ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή της εφαρμογής της λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνεια, ο Τσίπρας επιλέγει το ρευστό. Η ΕΚΤ διατηρεί τη στήριξή της στο οικονομικό σύστημα. Ενώ η βοήθεια ρέει, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι περισσότεροι σκληροί υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται και με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές.
Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας αποκαθίστανται. Η Ελλάδα λαμβάνει καλύτερους όρους αποπληρωμής για τα δάνεια σωτηρίας και πιο επιεικείς όρους για να δαμάσει τη λαϊκή αντίδραση.

Σενάριο Β - Hotel California

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού των Eagles από το 1967. “You can check out any time you like, but you can never leave.” (Μπορείς να αποχωρήσεις όποτε θέλεις αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις).
Αυτή η αλυσίδα των γεγονότων μπορεί να ακολουθήσει αν ο Τσίπρας αποτύχει να πετύχει έναν συμβιβασμό αποδεκτό από τα ενδιαφέρομενα μέρη που εκτείνονται από τη γερμανική κυβέρνηση έως την κομμουνιστική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παραμένει το αδιέξοδο με τα δάνεια διάσωσης - τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας. Με τους ευρωπαίους ηγέτες απρόθυμους να συνεχίσουν, η ΕΚΤ κόβει τον ELA, τη γραμμή που κρατά στην επιφάνεια τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό απαιτεί την εφαρμογή των ελέγχων του κεφαλαίου - καθώς δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες - και πιθανόν ένα κλείσιμο των τραπεζών.

Τα επόμενα δύο είναι υποσενάρια:


Σενάριο Β1: Κωλοτούμπα


Οι δραματικές συνέπειες του ελέγχου των κεφαλαίων - που προβλέπει περιορισμό στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων - υποχρεώνει τον Τσίπρα σε συμβιβασμό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες - από τα 2/3 έως τα 3/4 του πληθυσμού - επιθυμούν παραμονή στο ευρώ «με κάθε κόστος».
Ο Τσίπρας σχηματίζει ένα νέο συνασπισμό με βουλευτές από αντιπολιτευόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ένα δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί εν μέσω ελέγχου των κεφαλαίων και με τις τράπεζες κλειστές, του δίνει τη λαϊκή εντολή να αναστρέψει την πορεία. Σχηματίζεται κυβέρνηση ενότητας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά όχι πριν η αναστάτωση να δημιουρήσει νέα ύφεση.

Σενάριο Β2:- Check Out


Με τις τράπεζες κλειστές η πολιτική κατάταση επιδεινώνεται και εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια με τη Γερμανία να γίνεται στόχος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ελαφρά πλειοψηφία για εκείνους που επιθυμούν έξοδο από την ευρωζώνη. Οι έλεγχοι κεφαλαίου δίνουν στην κυβέρνηση το χρόνο και το χώρο είτε να τυπώσει νέο νόμισμα είτε IOUs για εγχώριες πληρωμές. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δίνουν στην Ελλάδα ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα. Η λογική είναι να αποτραπεί η πλήρης οικονομική κατάρρευση, η οποία θα δημιουργούσε ένα χρεοκοπημένο κράτος σε μια στρατηγικά κρίσιμη περιοχή. Το χρέος της Ελλάδας στους επίσημους πιστωτές αναδιαρθρώνεται, με προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ, είτε από το ταμείο κατά της κρίσης της ευρωζώνης είτε από τους αναχωρούντες πιστωτές. Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών.
Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Κάποιες καταθέσεις δεσμεύονται για την ανακεφαλαιοποίηση ενός διαλυμένου οικονομικού συστήματος. Η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 έχει ήδη εξασφαλίσει ότι το κράτος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει στην αρχική τιμή το μεγαλύτερο τμήμα του υπάρχοντος δανείου σε ιδιώτες επενδυτές και στην ζώνη του ευρώ για τα επόμενα λίγα χρόνια μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Κυκλοφορούν ταυτόχρονα το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει επίσημα φύγει από την ευρωζώνη - η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για μα επιστροφή σε καλή κατάσταση - αν και η χώρα υποφέρει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο.

Σενάριο Γ - Καταστροφή


Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ με άτακτη χρεοκοπία εν μέσω διαδηλώσεων. Δεν δίνεται καμία βοήθεια για τη στήριξη του νέου νομίσματος και την διατήρηση της εξυπηρέτησης των ομολόγων και του χρέους προς το ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τα ασφάλιστα χρεοκοπίας για όλους τους πιστωτές. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει μια νέα κατάσταση.
Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση. Το χτύπημα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την ευρώπη πίσω στην ύφεση και αυξάνει την πίεση στις ευαίσθητες χώρες του ευρώ όπως η Ιταλία.

Η Ελλάδας αποχωρεί από την ΕΕ. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι σταθερό τίθεται σε αμφισβήτηση ταράσσοντας τις διεθνείς αγορές. Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο για τους εξτρεμιστές είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά για να καταλάβουν την εξουσία. Όσοι μπορούν φεύγουν από τη χώρα. Η αναστάτωση δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα - και ασταθής - κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια δίνοντας πρόσβαση στον Βλαντιμίρ Πούτιν που πατάει το πόδι του στη Μεσόγειο.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/03/2015 18:16:53

  Έχουμε πήξει στα σενάρια. Από το 2010, κάθε βδομάδα κυκλοφορούν 3-4 δημοσιεύματα, καθένα από τα οποία περιέχει 5-6 σεναριακές εκδοχές της μελλοντικής καταστροφής. Κατά 95% από αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ.

  Μην ανησυχείτε. Η Ελλάδα είναι πολύ πολύτιμη για να την αφήσουν στον Βλαδίμηρο. Εδώ ο Τσώρτσιλ έδωσε την Πολωνία και όλη την Ανατολική Ευρώπη στον Στάλιν για να κρατήσει την Ελλάδα στη Δύση. Λέτε ο Ουΐνστον να πιάστηκε Κώτσος;

  Κρατάτε μερικά ψιλά σπίτι, πάρτε λίγα (όχι όλο το σουπερ μάρκετ) τρόφιμα. Αγοράστε λίγα λουλούδια και περιμένετε για να ράνετε τους Αμερικανούς πεζοναύτες όταν θα αποβιβάζονται στο Φάληρο. Προαιρετικά και αμερικάνικα σημαιάκια, για να κουνάτε στο αεροπλανοφόρο, ανοιχτά στο Σαρωνικό.

  Η τηλεόραση θα παίζει συνεχώς την ταινία "Καλώς ήρθε το Δολλάριο". Ο Κωνσταντίνου με βαμμένο μαλλί θα δίνει συνεντεύξεις τύπου, η Καλουτά δυστυχώς έχει πεθάνει και τον Φέρμα στο ρόλο του νταβατζή θα υποκαθιστά ο Αιμίλιος Χειλάκης με μουστακάκι κολ...μπαρίστικο.
  Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.