#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2011 19:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα νοικοκυριά κηρύσσουν πτώχευση


Ο εργένης των 600 ευρώ θυσιάζει δύο μισθούς. Το ζευγάρι των ιδιωτικών υπαλλήλων χάνει το ένα τέταρτο του εισοδήματός του και εξακολουθεί να ζει με το φόβο της απόλυσης. Κατά ένα τρίτο έχουν μειωθεί οι αποδοχές ενός ζεύγους συνταξιούχων. Δύο δημόσιοι υπάλληλοι που ζουν υπό την ίδια στέγη είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθούν να ζήσουν ακριβώς με τα μισά χρήματα. Η χώρα παλεύει ακόμη για να γλιτώσει από τη χρεοκοπία. Εκατοντάδες χιλιάδες από τους πολίτες της, όμως, θυσιάζονται γι' αυτή την αμφισβητούμενη διάσωση.

Οι στατιστικές περιγράφουν με ολοένα και μελανότερα χρώματα το μέγεθος μιας τραγωδίας: περισσότεροι από 600.000 Ελληνες παζαρεύουν ήδη με τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν δάνεια και κάρτες.

Ηδη το 11%-12% των δανείων έχει σταματήσει να εξυπηρετείται. Περισσότεροι από 800.000 Ελληνες είναι χωρίς δουλειά, ενώ όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν εφιαλτικό χειμώνα. Στα γραφεία των καταναλωτικών οργανώσεων εισρέουν κατά εκατοντάδες οι πολίτες που προσπαθούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου της οικογενειακής πτώχευσης.

Τα παραδείγματα που δημοσιεύονται αποτυπώνουν αυτό που έγινε μέσα στους τελευταίους 16 μήνες, αλλά και αυτό που έρχεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν συνυπολογιστούν όλα τα μέτρα του μνημονίου, προκύπτει ότι τα οικογενειακά εισοδήματα μειώθηκαν -ή θα μειωθούν καθώς πολλά από τα μέτρα ενεργοποιούνται το επόμενο διάστημα- από 20% έως και 50%. Οικογενειακοί προϋπολογισμοί ανατρέπονται, καθώς, με τέτοια ποσοστά περικοπής, τα νοικοκυριά είναι υποχρεωμένα να περικόψουν ακόμη και ανελαστικές δαπάνες.

Από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η «Κ.Ε.» απουσιάζει αυτό του φοροφυγά. Στη θέση του μπορεί να είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που συνηθίζει να «προσαρμόζει» το δηλωθέν εισόδημά του στα όρια του αφορολογήτου της κλίμακας και να ζει σε ενοίκιο για να μην φαίνεται σε κανέναν λογαριασμό της ΔΕΗ. Γελάει με την καρδιά του ο φοροφυγάς που εμφανίζει τα 10.000 και τα 12.000 ευρώ ετησίως. Εισφορά αλληλεγγύης δεν θα πληρώσει, καθώς εξαιρείται. Το χαράτσι της ΔΕΗ θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να το καταβάλει. Ακόμη και το αυτοκίνητο, νοικιασμένο είναι και δεν φαίνεται στη φορολογική του δήλωση. Οσο για τους πελάτες του εξακολουθούν να μην απαιτούν απόδειξη, καθώς ο ΦΠΑ έχει ανέβει στο 23% και κίνητρο για συλλογή αποδείξεων δεν υπάρχει πια. Τον απείλησαν ότι θα του ανοίξουν τον τραπεζικό του λογαριασμό και θα του ζητήσουν να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Οσο για τους ελεγκτές της εφορίας, λίγα μπορούν να του κάνουν, καθώς με 700 ευρώ ανά έτος έχει ήδη ξεπλύνει -μέσω της περαίωσης- τις φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος. Τουλάχιστον ανανεώθηκαν οι... υποσχέσεις περί σύλληψης της φοροδιαφυγής. Στα «θα» περιλαμβάνονται:

* Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για να υποχρεωθεί ο επαγγελματίας να εμφανίσει ένα μίνιμουμ εισοδήματος.

* Ενεργοποίηση των ισχυροποιημένων τεκμηρίων διαβίωσης.

* Μείωση του αφορολογήτου ορίου (για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο λογαριασμός θα έρθει το 2012).

* Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μέσω του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 25/09/2011 19:50:33

  Αυτό θα πει εξυγίανση της οικονομίας και μεταρρύθμιση της κοινωνίας. Survival of the fittest σε όλο του το μεγαλείο. Βέβαια, τα σαρκοβόρα χαίρονται.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Δημήτρης 25/09/2011 21:25:17

   Κοινωνικός Δαρβινισμός αλά Πασόκ.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/09/2011 20:06:25

  Ο Μπαμπούλας της χρεοκοπίας ...μα η χώρα έχει χρεοκοπήσει εδώ και 16 μήνες:

  -δείτε πόσα χρωστά το κράτος στο εσωτερικό
  -το κούρεμα των υποχρεώσεών του
  -υπηρεσίες και νοσοκομεία χωρίς καν χαρτί
  -τη μείωση των μισθών
  -την μείωση των συντάξεων ...(και ορισμένοι στη ΝΔ πρέπει να μάθουν αφαίρεση:1200 € είναι ακαθάριστα που με το -20% , το νέο αφορολόγητο, και τον κεφαλικό φόρο στο φόρο ...δεν είναι 20% η μείωση...)

  Τι παραπάνω είναι η συντεταγμένη ή επιλεκτική ή απλή χρεοκοπία δηλαδή;
  Να μην έχει ψωμί ο φούρνος και ρεύμα το σπίτι; Πόσοι μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες επιβίωσης; επιλογή κάνουν τι θα αφήσουν κάθε μήνα απλήρωτο....

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Ιθαγενής 25/09/2011 21:12:19

   Ετοιμάσου και για αυτές τις καταστάσεις σε λίγο καιρό.
   Όλα γίνονται σωστά και όπως πρέπει.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Orestios 25/09/2011 21:21:49

    Φίλε Ορέστιε έλα στα Δυτικά προάστια και θα δεις ότι είναι ήδη πραγματικότητα...κατέβα και Νίκαια Πέραμα Κερατσίνι...
    Τι να ετοιμάζομαι; Το ζω στη γειτονιά καθημερινά.
    Μαζεύαμε λεφτά για να πληρώσει το διακανονισμό με τη ΔΕΗ η γερόντισσα και μοιράσαμε φαγητό και ρούχα σε άλλους.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ο Ιθαγενής 25/09/2011 21:33:57

     Μ' αίμα χτισμένο, κάθε πέτρα και καημός
     κάθε καρφί του πίκρα και λυγμός

     μπορεί και να μην το θυμούνται...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Ιθαγενής 25/09/2011 21:19:52

   Ακόμα και η αλαφουζοφυλλάδα, το επίσημο όργανο της τροϊκανής Kommandatur, έχει σήμερα εκτενές ρεπορτάζ για όσους κάθε μήνα "μετακυλίουν" απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλλον θα είναι κι αυτοί "συνταξιούχοι με τζιπ και μαύρα μαλλιά", και απλώς είναι μπαταχτσήδες.

   Τελικά, κάποιων τούς χρειάζεται να μη μπορούν να πληρώσουν ούτε το ADSL από το οποίο εξορμούν στα μπλογκς και σχολιάζουν ελαφρά τη καρδία. Ίσως τότε να μπορέσουν να καταλάβουν τι θα πει να μη βγαίνει ο μήνας ούτε για τους λογαριασμούς.

 3. Chris Theocharis avatar
  Chris Theocharis 25/09/2011 20:16:11

  Έλεος ρε παιδιά... ζευγάρι "συνταξιούχων" 54 και 59!!! Έλεος! Εμείς (30+) ακόμα κι αν δουλεύουμε από τα 25, θα πάρουμε σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας στα 65+ (όπως βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις αναπτυγμένες χώρες) και βρήκαν οι κύριοι της "Ελευθεροτυπίας" αυτό το παράδειγμα; και που στο καλό τα καίνε οι "συνταξιούχοι" τα 1.000 λίτρα το χρόνο; στη διαδρομή σπίτι σουπερμάρκετ; Εγώ που οδηγώ 30 χλμ. τη μέρα για να πάω στη δουλειά μου καίω λιγότερα. Ας κάνει τον κόπο ο κος Τσίρος να μαζέψει αντιπροσωπευτικά στοιχεία που αφορούν εμάς πρώτα και ας αφήσει τους προνομιούχους συνταξιούχους με τα τζιπ, που δεν έχουν ακόμα ασπρίσει τα μαλιά τους στην άκρη...

  • S.R. avatar
   S.R. @ Chris Theocharis 25/09/2011 21:03:25

   Μπραβο ρε φιλε !! Η Ελευθεροτυπια οπως και ολη η αριστερα, προβαλλει τα "παθη" "εργαζομενων" της γενιας των απατεωνων ( του Πολυτεχνειου).. Δεν μας ειπε που "εργαζονταν" οι δυο ταλαιπωροι συνταξιουχοι "γεροντες", αλλα, καλα το καταλαβες η δικη σου γενια πληρωνει και θα πληρωνει τις συνταξεις τους...(Προσωπικα ανηκω στην γενια των απατεωνων αλλα δουλευω ακομα στον ιδιωτικο τομεα..)... Αντιδραστε λοιπον σε αυτη την κλοπη του μελλοντος σας, που σας καναμε... Μας το χρωστατε....

 4. mk avatar
  mk 25/09/2011 20:17:22

  Ατυχέστατο το παράδειγμα. Αφορά πλούσιους ανθρώπους, συνταξιούχους δημόσιου οργανισμού, διορισμένους επί ΠΑΣΟΚ.
  Η Ελλάδα που υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι αυτή που περιγράφει το Mega. Και οπωσδήποτε δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις περικοπές. Ελεος!

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ mk 26/09/2011 02:10:13

   Πέστα γιατί θα τρελαθούμε. Σιγά που είναι αυτοί οι μέσοι συνταξιούχοι.

 5. Bloody_Ophelia avatar
  Bloody_Ophelia 25/09/2011 20:20:45

  Αναρωτιέμαι το ζήτημα είναι να φτωχύνουμε όλοι ή πώς δεν θα πτωχεύσει κανείς;
  κι αυτοί οι προκλητικοί συνταξιούχοι, δεν άνοιξαν ένα πουγγί και άρπαξαν τα προνόμια. τους τα έδωσαν. κ βάση αυτών, προγραμμάτισαν τη ζωή τους. κακώς κάκιστα, δε λέω. Αλλά έδώ συμβαίνει το έξής παράδοξο: Αντί να τα βάζουμε με τον Καπετάνιο που δεν ήξερε πόσους χωράει το καράβι και το βούλιαξε, τα βάζουμε με το κοινό που ήθελε να ταξιδέψει..

 6. Chris Theocharis avatar
  Chris Theocharis 25/09/2011 20:29:41

  Αν κατάλαβες το πνεύμα μου, οι "φωνές" πάνε στο παράδειγμα και όχι στους συγκεκριμένους συνταξιούχους, που έτσι κι αλλιώς θα καταφέρουν να ζήσουν "άνετα" με τα 46 (!!!) χιλιάρικα που τους απομένουν, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από αυτά που παίρνουν 2 εργαζόμενοι απόφοιτοι λυκείου. Όσο για τον "καπετάνιο" και το καράβι, έχεις απόλυτο δίκιο...

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 25/09/2011 21:12:15

  Τελικά παρατηρώ ότι ο διαδικτυακός στρατός του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ αποτελεσματικός στο να "δικαιολογεί" την εξαθλίωση των Ελλήνων. Μπράβο, άξιος μισθός...

 8. καβουρας avatar
  καβουρας 25/09/2011 21:19:51

  Αυριανιστή μην ανησυχείς - με τη δραχμή θα πάρουμε όλοι αυξήσεις 40% - ο αγώνας των συνδικαλησταράδων δικαιώνεται.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ καβουρας 25/09/2011 21:36:19

   Όχι ότι μου πέφτει λόγος, αλλά με δραχμή μπορεί και να μην έχει αυξήσεις, μέχρι να έχει εξαγωγές, έσοδα, παραγωγή... Είπαμε , αιθεροβάμων. Εκτός βέβαια εάν έχουμε Πασόκ που όλα τα σφάζει και τα μαχαιρώνει (και "τα δίνει όλα")

 9. αδιαφθαρτος avatar
  αδιαφθαρτος 26/09/2011 13:29:10

  εχουμε τρελλαθει τελικα . η "εγκυροτατη" ελευθεροτυπια λυπαται για 2 συνταξιουχους που απο τα 70 χιλιαρικα θα πεσουν στα 46 !!!!!!!!!!
  Για τους πτυχιουχους με διδακτορικα που ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ για 30 χιλιαρικα και θα φανε επισης ολες τις περικοπες που αναφερει δεν την νοιαζει ( μειωση κοστους εργασιας , αυξηση ανταγωνιστικοτητας το λενε !!!!!!!!!!!!!!!!!!) . Αλλα ας μας πει ο αξιοτιμος συγγραφεας του ΠΟΝΗΜΑΤΟΣ ποιος ηταν ο μισθος πριν την συνταξιοδοτηση και εαν ειναι δικαιο υπαλληλος της ΔΕΗ πχ να παιρνει συνταξη μεγαλυτερη απο τον τελευταιο του μισθο στα 55 . Ειπαμε οτι εχουν χασει την μπαλλα στην κυβερνηση αλλα και καποιες αδικιες του απελθοντος οτν με την δικαιολογια της τροικα μπορουν να διορθωθουν , ας διορθωθουν . Ε , δεν νομιζω οτι θα πεινασουν κιολας με 46 το χρονο , 1800ρι αυτοκινητο , δικο τους σπιτι 120μετρα και εξοχικο . Δηλαδη οι δημοσιο......... ποσα θελουν να μας τρελανουν ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.