18/09/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τα νοικοκυριά δεν θα ζεσταθούν το χειμώνα»

«Σε φάρσα εις βάρος των νοικοκυριών εξελίσσεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Η Ομοσπονδία οδηγείται στο συμπέρασμα αυτό με βάση τις πληροφορίες που ως τώρα υπάρχουν από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και το ύψος το οποίο θα διαμορφωθεί.

«Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου και μηχανισμός χορήγησης του επιδόματος προκαταβολικά δεν υπάρχει», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ που προειδοποιεί ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών θα μείνει φέτος χωρίς θέρμανση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το αντιστάθμισμα των επιβαρύνσεων που θα υποστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης προβλέπει επίδομα με τη μορφή επιστροφής φόρου, που θα καταβάλλεται με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μόνο σε όσα νοικοκυριά καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανση των κατοικιών τους.

Η επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια θα καταβάλλεται αφού πρώτα γίνει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης στην ακριβή τιμή! Δηλαδή το επίδομα θα καταβάλλεται στους δικαιούχους … κατόπιν εορτής, αφού πρώτα πληρώσουν πανάκριβα, σε επίπεδα τιμών από 1,36 έως και 1,68 ευρώ το λίτρο, την αγορά πετρελαίου θέρμανσης!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, στο οποίο φαίνεται ότι καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται μεταξύ 1,36 και 1,68 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ περίπου κατά την περσινή χειμερινή περίοδο, ενώ οι τιμές πώλησης του πετρελαίου κίνησης από το 1,46 έως 1,78 ευρώ το λίτρο που κυμαίνονται σήμερα θα υποχωρήσουν στα 1,36 – 1,68 ευρώ το λίτρο. Ουσιαστικά και τα δύο καύσιμα θα πωλούνται με τις ίδιες τιμές.

Όλοι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στη φετινή ακριβή τιμή. Στη συνέχεια, όσοι δικαιούνται το «επίδομα πετρελαίου θέρμανσης» θα λαμβάνουν εκ των υστέρων το «επίδομα» αυτό με τη μορφή της επιστροφής της διαφοράς μεταξύ του ισχύοντος από 15-10-2012 ΕΦΚ και του ισχύοντος μέχρι 30-4-2012 ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, προσαυξημένης κατά τον αναλογούντα ΦΠΑ 23%. Ουσιαστικά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που θα προμηθεύεται ο δικαιούχος θα λαμβάνει 0,33 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε διαφορά ΕΦΚ 0,27 ευρώ προσαυξημένη κατά 0,06 ευρώ που είναι ο αναλογών ΦΠΑ 23%.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μακεδόνας avatar
  Μακεδόνας 18/09/2012 08:50:58

  Ο πρωθυπουργός μας αφού μείωσε τους μισθούς, το αφορολόγητο και τις φοροαπαλλαγές, αύξησε τους φόρους, εισέπραξε το χαράτσι ανέχθηκε την άνοδο των τιμών σούπερ μάρκετ επιθυμεί να μας φορολογήσει ξανά μέσω του πετρελαίου θέρμανσης που τόσο ανάγκη έχουμε εδώ στη Β. Ελλάδα. Και αυτό θα μας το "παρουσιάσει" ως μέτρο κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων!!! Αν και τον ψήφισα θα φροντίσω, με την ψήφο μου και την αντίδραση μου, σύντομα να έχει την τύχη του συγκάτοικου του στις ΗΠΑ.Οι αρχηγοί της Ν.Δ, ως τώρα, είχαν φιλότιμο και οι νεοδημοκράτες δεν θα ανεχθούμε ανθρώπους είπα ξείπα προκειμένου να εκλεγούν.

 2. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 18/09/2012 10:15:30

  Mια φάρσα είναι η όλη η ιστορία και μάλιστα κακόγουστη.Πιστεύω όλο και πιο πολύ οτι οι αρμόδιοι ή δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας ή είναι ασχετοι να κυβερνησουν.
  Τι ΄νόημα εχει η επιστροφή φόρου οταν τα κριτήρια είναι αυστηρά και απλά δεν έχω λεφτά να βάλω πετρέλαιο;Να μου επιστρέψεις κάτι απο το μηδέν;Γιατί τόσα λίτρα μπορώ να βάλω.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Μεγάλες στιγμές 18/09/2012 10:26:59

   Άρα, είτε ήταν 1 ευρώ, είτε 1,4, είτε 0,4, πάλι δε θα μπορούσατε να βάλετε πετρέλαιο. Οπότε?

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ TopGunZ 18/09/2012 17:56:56

    Τί λες;
    Δικαιολογείς αυτό το αίσχος;

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ TopGunZ 19/09/2012 23:13:10

    Το επιχείρημά σου δε στέκει. Όταν κάποιος λέει ότι δε μπορεί να βάλει πετρέλαιο στη Χ τιμή (ευρώ/lt), απλά σημαίνει πως δεν είναι διατεθιμένος να δαπανήσει ΚΟΣΤΟΣ = X*(ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε λίτρα) ευρώ. Προτιμά να δαπανήσει Χ1 ευρώ για καυσόξυλα, αν Χ1<ΚΟΣΤΟΣ.

    Συνεπώς, εάν το πετρέλαιο κόστιζε Υ ευρώ, το κόστος για το πετρέλαιο θα ήταν ΚΟΣΤΟΣ_2 = Υ * (ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης σε λίτρα).

    Συνεπώς, εάν ΚΟΣΤΟΣ_2 < Χ1 < ΚΟΣΤΟΣ, έχουμε το εξής σενάριο (πολύ πιθανό):
    Με την τιμή Χ ευρώ ανά λίτρο κάποιος δεν μπορεί να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης ενώ με την τιμή Υ ευρώ ανά λίτρο κάποιος ΜΠΟΡΕΙ να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης.

    Επομένως το επιχείρημά σου είναι άστοχο.

 3. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 18/09/2012 11:25:00

  Μεγαλύτερη ανοησία από τη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν υπάρχει.
  Το κράτος που πέρυσι εισέπραξε 100 ευρώ φόρους, με την τιμή 1 ευρώ το λίτρο, φέτος δηλώνει ότι αναμένει να εισπράξει 140 ευρώ φόρους, με την τιμή στο 1,40 ευρώ το λίτρο.
  Όποιος έχει αίσθηση της πραγματικότητας, καταλαβαίνει ότι δεν θα εισπράξει ούτε τα περυσινά 100 ευρώ φόρων, επειδή η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα μειωθεί ραγδαία.
  Ήδη οι πολυκατοικίες αποφασίζουν, η μία μετά την άλλη, να μην ανάψουν φέτος το καλοριφέρ.
  Έτσι :
  Τα έσοδα θα μειωθούν, αντί να αυξηθούν (δεδομένης και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης...!)
  Ο κόσμος θα παγώσει και θα εξαγριωθεί (αφού φτάσαμε, εν έτει 2012, να ζούμε σε συνθήκες κατοχής).
  Κι όμως αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις είναι ακόμη στις θέσεις τους (και προφανώς καλοπληρώνονται...)

  Και το αιώνιο ερώτημα επανέρχεται :
  Το κάνουν επίτηδες ή απλώς είναι ηλίθιοι;

  • Louisa avatar
   Louisa @ Γιάννης Καλαματιανός 18/09/2012 12:13:11

   Το κάνουν επίτηδες για τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μετρά το βαθμό στον οποίο η χώρα δαπανά λιγότερα ή περισσότερα από όσα παράγει. Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου, άρα και η εισαγωγή. Τον ίδιο σκοπό έχουν και οι δυσβάσταχτοι φόροι στα καύσιμα και όχι, όπως λανθασμένα πιστεύεται, την αύξηση των εσόδων.

 4. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 18/09/2012 12:09:25

  Καμιά πολυκατοικία στην βόρεια Ελλάδα δεν θα βάλει πετρέλαιο, όλες οι συνελεύσεις αυτην την απόφαση παίρνουν.
  Οσοι έχουν τζάκια ειναι τυχεροί αφου θα έχουν τουλάχιστον το σαλόνι ζεστό για να κοιμάται όλη η οικογένεια στρωματσάδα μπροστά στην φωτιά
  Οσα διαμερίσματα δεν διαθέτουν τζάκι ούτε υποδομή για ξυλοσομπες απλά θα ζεσταίνονται με τον ηλεκτρισμό μεχρι η ΔΕΗ να τους κόψει το ρευμα λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού.
  Στα χωριά δεν υπάρχει πρόβλημα
  Ολοι εχουν πάρει ξυλόσομπες και ενα τσεκούρι και κόβουν όποιο δέντρο υπάρχει σε ακτίνα 10 χιλιομετρων απο το χωριό. Θα μπουμε και στο βιβλιο γκινες, θα ειμαστε η μόνη χώρα που τα δάση μας θα καίγονται καταμεσής του Δεκέμβρη.

  Επίσης μέχρι τώρα μετρούσαμε τους νεκρούς απο τις αυτοκτονίες , τώρα θα μετράμε και τους νεκρούς απο τις αναθυμιάσεις.

 5. IOANNIS avatar
  IOANNIS 18/09/2012 12:23:24

  Χμμμμ ΕΓΡΑΨΕΣ.ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΑΚΟΥΕΙ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ

 6. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 18/09/2012 18:46:25

  Δεν βλέπω πουθενά τον τρόπο υποβολής των δικαιολογητικών και τον φορέα που διαχειρίζεται την καταβολή του επιδόματος.
  Είναι τόσο δύσκολο για το υπουργείο, ποιό υπουργείο;, να πει: όσοι δικαιούνται υποβάλλουν το εκκαθαριστικό τους και την απόδειξη, στη Νομαρχία, στο ΚΕΠ, στον Δήμο, όπου θέλουν τέλος πάντων και παραλαμβάνουν το επίδομα.
  πάλι μοίρασμα στους ημέτερους διαβάζω πίσω από τις λέξεις.
  και κάτι για το ότι τα νοικοκυριά δεν θα ζεσταθούν εφέτος: χαλάλι να κρυώσουμε. αρκεί που σπάει το σπυρί με το παραεμπόριο στα καύσιμα (προφανώς τσούζει πολύ το θέμα γι΄ αυτό και τους έπιασε ο πόνος μερικούς μερικούς...)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.