Τα μυστικά της Φραγκφούρτης και η λύση που έρχεται για την Ελλάδα
04/02/2014 20:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα μυστικά της Φραγκφούρτης και η λύση που έρχεται για την Ελλάδα

Στο... στόμα του λύκου θα βρεθεί από την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας ο οποίος θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη, δηλαδή στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Στουρνάρας θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) αλλά και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν.

Κάποιοι λένε ότι αφού η Ελλάδα προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοιες συναντήσεις είναι λογικό να κλείνονται και κανένα μυστικό δεν υπάρχει.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν το ταξίδι του Στουρνάρα με τις φήμες για ενός είδους «δώρο» προς την Ελλάδα το οποίο αφορά τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα οποία δεν είχαν «κουρευτεί» με το PSI.

Τα σενάρια για ευρωπαϊκή παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα στο ελληνικό πρόβλημα ενισχύονται τόσο από τη μυστική συνάντηση Σόιμπλε – Μοσκοβισί πριν μερικές ημέρες όσο και από τα συνεχή δημοσιεύματα ξένων -κυρίως γερμανικών- τραπεζών για νέο πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ και πρέπει να πληρωθούν τη διετία 2014-2015. Μόνο το Μάιο θα πρέπει να πληρωθούν από την Ελλάδα ομόλογα ύψους 4,1 δισ. ευρώ.

Αν πράγματι επίκειται δυναμική παρέμβαση των Ευρωπαίων σε σχέση με το ελληνικό χρέος τότε τα σενάρια είναι πολλά. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει κούρεμα στα ομόλογα αυτά ή να υπάρξει μετακύλιση των χρόνων αποπληρωμής τους ώστε η Ελλάδα να βγάλει από πάνω της ένα τεράστιο βάρος. Και φυσικά αυτό θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με ένα πακέτο χρηματοδότησης ώστε να καλυφθεί το κενό για την επόμενη διετία.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης το πρακτορείο Reuter την Τρίτη ανέφερε ότι η Αθήνα είναι πιθανό να λάβει και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη ύψους 10 δισ. με 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2015, αλλά δεν θα υπάρξει μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους προς την Ευρωζώνη. Η είδηση ακολουθεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο επικαλούμενο πηγή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναφερθεί στην πιθανότητα ενός haircut ή σε ένα νέο πακέτο δανείων 10 με 20 δισ. ευρώ. 
»Το ποσό είναι αρκετά κοντά», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες για την Ελλάδα. «Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, γι αυτό υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ 10 και 20 δισ. Είναι για το 2014-15», δήλωσε ο αξιωματούχος. 
Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται 4,4 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015, σημειώνει το πρακτορείο.

Όλα αυτά φυσικά με την υποσημείωση που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με περικοπές.

Πάντως, όλο το περιρρέον κλίμα προδιαθέτει για λύση στο ελληνικό χρέος ακόμη και πριν από τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Giortzina avatar
  Giortzina 05/02/2014 06:55:13

  Είναι ανάγκη να δεχτούμε τη ...βοήθειά τους πάλι; Προσπαθούν να μας εμποδίσουν να βγούμε στις αγορές. Πρόεδρε, μην υποχωρείς. Μείνε προσηλωμένος στα δικά σου σχέδια.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Giortzina 05/02/2014 10:59:00

   Δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτό νομίζω κι εγώ ότι πρέπει να κάνει.

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 05/02/2014 12:29:26

  ".......η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με περικοπές". Αρα τά ασημικά θά ξεπουληθούνε!

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 05/02/2014 19:16:32

  Σενάρια υπάρχουν και θα δημοσιευτούν πολλά . Καλόπιστα και κακόπιστα. Προσωπικά θεωρώ ότι η αντιμετώπιση των όποιων έξωθεν προθέσεων δύναται να συνάδει με τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας, όταν αυτή βασίζεται σε έργα και πράξεις που όλοι γνωρίζουμε την αναγκαιότητά τους αλλά και την αδυναμία υιοθέτησής τους. Οι κενόλογες φανφάρες σαν τις φαύλες παπανδρεϊκές εκφράσεις "υπερήφανη εξωτερική πολιτική", "η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες" κτλ. δεν είναι παρά σανός. Και αυτή τη φορά ας μη φάμε επιτέλους σανό!

 4. Μαύρος Καβαλάρης avatar
  Μαύρος Καβαλάρης 06/02/2014 14:03:44

  Μέτρα που έχουν να κάνουν με "κούρεμα καταθέσεων" θα δεχτεί;

 5. Soldier avatar
  Soldier 06/02/2014 14:31:37

  Ε, όχι και στο στόμα του λύκου μην υπερβάλουμε, υπάρχει περίπτωση να αντισταθεί ή να εναντιωθεί ? Σήμερα και το μικρό παιδί πιά ξέρει ότι η Ελλάδα πηγαίνει εκεί που την πηγαίνουν οι εταίροι της και οι δανειστές της, εκτός κι αν έγινε κάτι άλλο και δεν το πήρα είδηση όπως πχ ότι έχουμε σχέδιο, πρόγραμμα, προτάσεις......

 6. sender avatar
  sender 06/02/2014 16:16:39

  Antinews,τι γίνεται με την Κύπρο;Μπορείτε να μας ενημερώσετε;όλα είναι αλληλένδετα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.