#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/07/2011 21:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα κρυφά μέτρα του νέου μνημονίουΜειώσεις βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, αναγκαστική πώληση τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημόσιου πλούτου και δεκάδες μέτρα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει η απόφαση του ECOFIN που συνυπέγραψε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ομόλογοί του και έχει ουσιαστικά το χαρακτήρα νέου μνημονίου.

Το έγγραφο της απόφασης αποδεικνύει ότι:

1.Τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση με επίσημες ανακοινώσεις διέψευδε ζήτημα μείωσης συντάξεων και επιχειρούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο θέμα των απολύσεων, προσυπέγραφε τα ίδια μέτρα με τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου, δηλαδή κείμενο απόλυτα δεσμευτικό και προϋπόθεση για τη λήψη των δόσεων του δανείου.

2. Πλέον δεν μιλάμε για αναθεωρημένο μνημόνιο αλλά για νέο μνημόνιο που εκτείνεται έως το 2015. Ο στόχος για το έλλειμμα φτάνει έως το 2014 (2,6% του ΑΕΠ).

Ωστόσο αναγράφεται ρητά η κυβερνητική δέσμευση για δεκάδες εισπρακτικά μέτρα, αλλά και για έσοδα αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έως το 2015 (προηγουμένως μνημονιακός στόχος ήταν τα 35 δισ. ευρώ έως το 2014). Η παρούσα και οι μελλοντικές κυβερνήσεις υποχρεούνται πλέον να εντάξουν στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας ακίνητα και ΔΕΚΟ, που θα αποτιμηθούν εκ των υστέρων ότι θα έχουν αξία 50 δισ. ευρώ.

3.Καταργείται η απόφαση 2010/320/Ε.Ε. του Μαΐου του 2010, η οποία ουσιαστικά ενέκρινε το μνημόνιο από την πλευρά της Ε.Ε. με υπογραφές των υπουργών Οικονομικών.

Μέχρι τώρα η απόφαση αναθεωρούνταν κάθε τρεις μήνες, ύστερα από τον έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, αφού προσετίθεντο νέα μέτρα, δίδοντας την εντολή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παράλληλα ανακοινωνόταν στους πολίτες το αναθεωρημένο μνημόνιο που αποτελούνταν από την απόφαση του Συμβουλίου συν τα μέτρα που δεν είχαν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Πλέον, με την αιτιολογία ότι η απόφαση του 2010 «έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και ουσιωδώς» το Συμβούλιο την αντικατέστησε με νέα. Θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» της οικονομικής πολιτικής της χώρας έως και το 2015.

Η απόφαση περιλαμβάνει στις 50 σελίδες της όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν έως το 2015. Τα κατανέμει ανά τρίμηνο και υποχρεώνει την Ελλάδα στη λήψη τους. Δεσμεύει τη χώρα και αν οι αξιολογήσεις για τη «συμμόρφωση της Ελλάδος προς την παρούσα απόφαση» δείξουν ότι δεν έχει συμμορφωθεί, «η Επιτροπή μπορεί να υποδείξει τα μέτρα που χρειάζονται για να τηρηθεί η πορεία της προσαρμογής που χαράσσει η παρούσα απόφαση».

Η απόφαση προβλέπει παρεμβάσεις που θα αγγίξουν κομβικά σημεία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα:

*Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων με βάση τη μόνιμη κατοικία.

*Περικοπές στα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση.

*Υποχρεωτικές απολύσεις και προσωρινή αργία (εργασιακή εφεδρεία) στις δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και αύξηση των τιμολογίων τους.

*Αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν κριθεί ότι η αύξηση των δαπανών του δημοσίου τομέα για συντάξεις έως το 2060 ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ.

*Ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας «τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015».

*Συγχωνεύσεις/κλείσιμο και μείωση των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

*Μείωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους (έλεγχος εισόδου) και εισαγωγή χρέωσης για την παροχή υπηρεσιών σε αλλοδαπούς πολίτες.

*Αύξηση των εσόδων από διόδια, τέλη, δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων.

*Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στο φυσικό αέριο και το υγραέριο, αλλά μείωση από τον Δεκέμβριο της φορολογίας των επιχειρήσεων.

*Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 31/07/2011 22:36:57

  Ζήτω ο Σοσιαλισμός.
  Εξασφαλίζει πάντα καλύτερες συνθήκες για τις ελίτ.

 2. Γιώργος- Θησείο avatar
  Γιώργος- Θησείο 01/08/2011 00:59:25

  Κάπου διάβασα ότι λόγω μνημονίου κλείνουν και όλα τα σχολεία στην Αλβανία. Όχι ότι θα τα άφηνε η Διαμαντοπούλου.Πάει και αυτός ο Ελληνισμός! Για ψάξτε το ρε παιδιά!

 3. letta avatar
  letta 01/08/2011 08:32:30

  Έρχεται σε έναν, έναν η σειρά του να γευτεί τον σοσιαλισμό. Μερικοί κάνουν τον έξυπνο και στρέφονται κατά διαφόρων κοινωνικών ομάδων που απεργούν για τα δίκαια δικαιώματά τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν θα μείνει όρθιο με τουτη την κυβέρνηση. Άς πάψουμε λοιπόν να τρώμε τις σάρκες μας αναμεταξύ μας. Να κοιτάζουμε τον διπλανό μας άν είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από εμάς και να τον φθονούμε. Όλοι πρέπει να είμαστε εναντίον της κυβέρνησης που δεν έχει ίχνος ευαισθησίας για τον λαό. Ήρθε να τιμωρήσει τον λαό με το πρόσχημα ότι φροντίζει γι αυτόν. Ποιόν δηλαδή θα ωφελήσουν όλα αυτά; Εμάς εις την μετά θάνατον ζωή. Καλό μήνα!

 4. ηλιας avatar
  ηλιας 01/08/2011 12:58:58

  Ναι...ο σοσιαλισμος κιο φιλελευθερισμος...
  Τριχες κατσαρες...
  Ποτε δεν προκειται να βαλλουμε μυαλο...
  Θαλεγα λοιπον:
  ZHTΩ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΔΙΟΤΙ ΠΕΣ-ΠΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.