#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2011 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ευρωομόλογα είναι η μόνη λύση!



Τα ευρωομόλογα που απαιτούν οι περισσότεροι ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και η Κομισιόν, συναντούν τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας. Το Βερολίνο όμως δεν μπορεί να ανθίσταται επί πολύ, αφού το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει να είναι το μόνο που μπορεί να λύσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Στις 23/11, η Γερμανία ένιωσε στο πετσί της την κρίση. Η φυγή των επενδυτών, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που προσφέρθηκαν για τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, ταρακούνησε την Angela Merkel. Η μεταδοτικότητα απλώνεται παντού, και είναι πλέον φανερό πως αν δεν ξεπεραστεί η κρίση, όλοι θα βρεθούν στην ίδια βάρκα, τραβώντας το ίδιο κουπί.

Οι εξελίξεις επιταχύνονται στο σημείο που η μόνη πλέον πρόσφορη λύση είναι η αμοιβαιότητα των χρεών των μελών της ευρωζώνης, κάτι που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εντάσεις των αγορών. Τα επί μέρους χαρακτηριστικά της συμμετοχής του καθενός θα πρέπει να εξεταστούν πιο αναλυτικά, αλλά ένα είναι σίγουρο: Αν η ΕΕ δεν δεσμευτεί απόλυτα στα ευρωομόλογα, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ίδιο το ευρώ.

Προς το παρόν, η  Merkel είναι ανένδοτη. Όπως δήλωσε, η Κομισιόν δεν θα πρέπει να επιμένει στα ευρωομόλογα, διότι έτσι δίνει την εντύπωση πως το χρέος μπορεί να μοιραστεί.

Αν το δούμε λογικά, μάλλον έχει δίκιο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το μοίρασμα του χρέους θα ήταν σαν να επιβραβεύονται οι χρεοκοπημένες χώρες, και να τιμωρούνται οι δημοσιονομικά συνεπείς. Το ζήτημα όμως τώρα είναι το κατά πόσο μπορεί να αντέξει η ευρωζώνη.

Ας θυμηθούμε πως μόλις πριν από δυο χρόνια, η κρίση ήταν περιορισμένη στην Ελλάδα, τα προβλήματα της οποίας αποδίδονταν σε μια σπάταλη διακυβέρνηση. Σήμερα, υπάρχουν τρία κράτη που διασώθηκαν, δυο έτοιμα να διασωθούν, και όλα τα υπόλοιπα να αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμη και κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα. Η Γαλλία προχώρησε σε περικοπές δαπανών, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την ΑΑΑ αξιολόγησή της, ενώ η Γερμανία παλεύει να προσελκύσει επενδυτές, για  ομόλογα που προσφέρει με 2% επιτόκιο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τι μπορεί να γίνει σε τρεις μήνες από σήμερα.

Στις 23/11, η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο της για τα ομόλογα σταθερότητας, με τα οποία θα αυξηθεί και ο έλεγχος των Βρυξελλών επί των οικονομιών των χωρών που συναντούν δυσκολίες.

Ο José Manuel Barroso, και ο Olli Rehn, θέλουν τις Βρυξέλλες να μπορούν να ελέγχουν και να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών, πριν καν τους εγκρίνουν τα εθνικά τους κοινοβούλια. Παράλληλα, θέλουν την ΕΕ να μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στα ασυνεπή κράτη μέλη.

Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι «να σφίξουν τα λουριά» στις κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για τα ευρωομόλογα  στην ΕΚΤ, και στις χώρες του πυρήνα της ΕΕ, που μέχρι στιγμής δεν τα βλέπουν θετικά.

Πολλοί σχολιαστές ισχυρίζονται πως η ΕΕ δεν έχει πλέον χρόνο για να περιμένει να αποδώσουν τα ήδη ληφθέντα μέτρα, ούτε για να ξεπεραστεί η κρίση. Μέσα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια, οι πιέσεις προς την Angela Merkel αυξάνονται, και ας ελπίσουμε ότι πήρε το μήνυμα που τις έστειλαν οι αγορές  στις 23 του μηνός.

Η μόνη διέξοδος είναι ακόμη περισσότερη Ευρώπη. Και οι ηγέτες θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επενδυτές, αλλά και οι πολίτες αναμένουν δεσμεύσεις.

Η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 9/12 θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη συνάντηση, στην οποία και θα συζητηθεί η μόνη σωστή λύση, που είναι τα ευρωομόλογα.

El mundo

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/11/2011 13:35:54

  Δεν είναι λύση ...παυσίπονο είναι.
  ή η ΕΕ θα μετασχηματιστεί σε Κράτος με ενιαία Κυβέρνηση και όργανα δηλαδή ....... ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  ή θα διαλυθεί με τα ημίμετρα που ανακαλύπτουν ανά δίμηνο.

  • fantomas avatar
   fantomas @ Ο Ιθαγενής 26/11/2011 13:55:58

   Ουδέν κακό αμιγές καλού……..
   Εάν πούμε ότι η ΕΕ θα μετασχηματιστεί σε Κράτος με ενιαία Κυβέρνηση και όργανα δηλαδή ……. ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ …….. τότε θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο προϋπολογισμός αυτός και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους…… δηλαδή πχ τις ανάγκες για αμυντικές δαπάνες της Ελλάδος…… όπου για να τις μειώσει θα πρέπει να πάρει θέση η ΕΕ στο θέμα του κινδύνου εξ ανατολάς κτλ ….. !!!!

 2. tak avatar
  tak 26/11/2011 13:42:23

  Τίποτα από αυτά δεν είναι λύση. Λύση είναι να αρχίσουν οι Έλληνες να παράγουν όσο και όπου μπορούν και να ελαχιστοποιήσουν τα γκούντα και τα υπόλοιπα ... "αγροτικά" προϊόντα... Λύση είναι να έχει θετικό πρόσημο το εμπορικό ισοζύγιο. Λύση είναι να αρχίσει η αγορά να παράγει μεγάλη προστιθέμενη αξία...

 3. tommy avatar
  tommy 26/11/2011 14:19:10

  E ! μα πώς..άμα είσαι Ισπανός ,Ελληνας,Πορτογάλος,Ιρλανδός καί λοιπές "δημοκρατικές δυνάμεις" ,τό βλέπεις σάν λουκούμάκι,να γλυκάνεις τά φαρμάκια τών χρεών σου...
  Αλλά ή λουκουνόσκονη του, δεν είναι άχνη...ποντικοφάρμακο είναι.

 4. rally monkey avatar
  rally monkey 26/11/2011 14:37:10

  τα ευρωομολογα εχουν 'κλειδωσει'
  δεν ειμαστε πλεον στο ΑΝ αλλα στο ΠΟΤΕ
  οι Γερμανοι το ξερουν
  το ΠΟΤΕ ειναι πολυ πιο συντομα απο οσο ειχαν φανταστει
  το συλλογικο υποσυνηδειτο των αγορων αρχισε να το αναγνωριζει επισης,
  (η κινηση στα Bunds δεν ειναι μονο λογο της αποτυχημενης δημοπρασιας)
  Αλλα.. ευρω-ομολογα απο μονα τους δεν λενε τιποτα
  οι οροι/ρητρες ειναι το ενα ζητουμενο για το οποιο καποιοι αρχισαν να συζητανε ημι-επισημα
  το αλλο ζητουμενο (που ειναι και αυτο που ποναει), δεν το συζηταει κανεις, ανοιχτα...(και δεν ειναι το χασιμο εθνικης κυριαρχιας..)
  ειναι το υπαρχον χρεος (εχει πολυ κλαμα εκει)

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 26/11/2011 17:27:33

  η λυση ειναι να απλωσει η παραγωγη αγαθων απο τη Γερμανια και το κεντρο βορρα της ευρωπης προς το Νοτο,,και να παει αντιθετα η καταναλωση..

  Ευρωπαικη αποκεντρωση,,και κοινη δημοκρατικα ευρωπαικα εκλεγμενη ευρωπαικη κυβερνηση προεδρος κλπ..

 6. δανειστης avatar
  δανειστης 26/11/2011 17:34:50

  Καλα..καντε ονειρα..
  βγαλτε ευρωομολογα..
  Εμεις κοροιδα ειμαστε να αγορασουμε τα σκουπιδια?
  Εδω δεν αγορασαμε γερμανικα ομολογα που εκφραζουν μια δυνατη οικονομια
  Ελπιζεται να αγορασουμε τα ευρωσκουπιδια σας..? Ποιος θα τα εγγυηθει..?
  χαχαχαχα Η Ελπιδα πεθαινει τελευταια..για κοροιδα ψαχνετε..?
  Εαν μας προσφερεται επιτοκιο 20%..θα το σκεφτουμε...

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/11/2011 01:47:59

  Τα ευρωομόλογα απλά θα καθυστερήσουν την επιδείνωση, δεν θα την αποτρέψουν, γιατί ο δανεισμός και τα ψέμματα έχουν κοντά ποδάρια. Μόνο η ομοσπονδοποίηση θα σώσει την Ευρώπη, γιατί τότε, το πλεόνασμα εσόδων της Γερμανικής κυβέρνησης από τις πωλήσεις των Γερμανικών επιχειρήσεων στους τσιφτετέλληνες Δημόσιους υπαλλήλους θα επιστρέφεται σαν μέρος του μισθού τους. Και, μπορεί να μην ευημερούμε όσο ο Βορράς, αλλά δεν θα πτωχεύουμε κι' όλας. Όπως η Καλιφόρνια του Σβαρτσενέγκερ και η παρ' ημίν Ευρυτανία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.