Τα ενεργειακά κυριάρχησαν στις επαφές του Αζέρου προέδρου στην Αθήνα
16/06/2014 14:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ενεργειακά κυριάρχησαν στις επαφές του Αζέρου προέδρου στην Αθήνα

Ενεργειακά ζητήματα ήταν στην κορυφή της ατζέντας των επαφών που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Μετά από κατ' ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Αλίεφ δήλωσε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν - Ελλάδας».

Επίσης, ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Όπως είπε, ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη, καθώς χάρη σε αυτά το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες.

«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, το ίδιο και στον πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού.

Τέλος, ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του για τα ελληνικά εθνικά θέματα και ειδικότερα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό που είναι, όπως είπε, σε κρίσιμη φάση, με την επιδίωξη να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στη τουρκική κατοχή.

Ενώπιον των κ. Παπούλια και Αλίεφ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον Αζέρο ομόλογό του τρεις συμφωνίες για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, για ζητήματα νεολαίας και Μνημόνιο για ζητήματα Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Τα ενεργειακά θέματα κυριάρχησαν και στη συνάντηση που είχε ο Αζέρος πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον αγωγό ΤΑΡ και στη ΔΕΣΦΑ, καθώς και γενικότερα σε γεωστρατηγικά ζητήματα.

Επίσης, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός (ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) συζήτησε με τον Αζέρο πρόεδρο και για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κλίμα σήταν ιδιαιτέρως θερμό, κυβερνητικές πηγές τονίζουν δε ότι έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Μάιο του 2013.

Αμέσως μετά οι κ. Σαμαράς και Αλίεφ είχαν γεύμα εργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.