#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/08/2011 12:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ελληνικά CDS δείχνουν νέα αναδιάρθρωση

Αν τα πιστωτικά παράγωγα (CDS) στέλνουν το σωστό σήμα, η Ιταλία βρίσκεται σήμερα περίπου στην ίδια κατάσταση από τη σκοπιά των αγορών με εκείνη στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2010, δηλαδή λίγους μήνες πριν καταφύγει στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για διάσωση, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΟ αγοραστής ενός 5ετούς παραγώγου πιστωτικού κινδύνου (CDS) στο ιταλικό χρέος πληρώνει σήμερα περίπου 380 με 400 χιλ. δολάρια προκειμένου ν' ασφαλισθεί για ένα χρόνο έναντι του ενδεχομένου να μην μπορεί η χώρα να αποπληρώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

Ο ίδιος θα αγόραζε ένα παρόμοιο CDS σε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων αντί 1,7 εκατ. δολαρίων έναντι περίπου 400 χιλ. τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2010. Τα υψηλά ασφάλιστρα δείχνουν ότι η αγορά περιμένει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος αγόραζε ελληνικά CDS αντί 5,5 χιλ. δολαρίων τον Ιούνιο του 2007, γιατί προφανώς η αγορά θεωρούσε αδιανόητο να τεθεί θέμα χρεοκοπίας για την Ελλάδα, και μόλις 140 χιλ. δολαρίων στα τέλη Οκτωβρίου του 2009.

Η αγορά των ιταλικών CDS είναι πολύ μεγαλύτερη της ελληνικής και οι ηγέτες της Ε.Ε. δείχνουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο της μετάστασης της κρίσης μέσω των CDS.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. έκανε μεγάλη προσπάθεια να αποφύγει την ενεργοποίηση των πιστωτικών παραγώγων όταν σχεδίαζε το 2ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Αυτό συνέβη γιατί προφανώς εκτιμούσε ότι αν πληρώνονταν τα ελληνικά CDS θα υπήρχε ντόμινο με τα παράγωγα άλλων χωρών κατά τα πρότυπα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman με τις άλλες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι αγοραστές των παραγώγων πιστωτικού κινδύνου είναι τόσο κάτοχοι ομολόγων που θέλουν να αγοράσουν προστασία για το κεφάλαιό τους μέσω των CDS όσο και σπεκουλαδόροι που δεν έχουν ομόλογα, αλλά θέλουν να ποντάρουν στη στάση πληρωμών μιας χώρας ή εταιρείας. Οι τελευταίοι, συνήθως hedge funds, πουλάνε τα CDS μετά την άνοδο της τιμής τους, κερδίζοντας από τη διαφορά.

Πωλητές αυτών είναι συνήθως τράπεζες ή/και ασφαλιστικές εταιρείες που θα κληθούν να πληρώσουν τα ποσά στους αγοραστές αν τα CDS «ενεργοποιηθούν».

Ποιος αποφασίζει

Η πληρωμή των ασφαλίστρων ενεργοποιείται κατόπιν απόφασης της αρμόδιας επιτροπής του ISDA, μετά τη διάγνωση «πιστωτικού επεισοδίου», π.χ. υποχρεωτικό «κούρεμα» σε ομόλογα. Η επιτροπή του οργανισμού ISDA απαρτίζεται από εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών.

Τα CDS (Credit Default Swaps) είναι πιστωτικά παράγωγα επί ομολόγων και λειτουργούν όπως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Αν η εκδότρια χώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, ο αγοραστής του CDS θα εισπράξει από τον πωλητή την ονομαστική αξία των ομολόγων. Η τιμή των τελευταίων στη δευτερογενή αγορά θα είναι πολύ χαμηλότερη σε μια τέτοια περίπτωση, οπότε ο αγοραστής δεν χάνει το κεφάλαιό του.

Πάντως, μερικοί αμφισβητούν την αξιοπιστία των σημάτων που στέλνει η αγορά των CDS, γιατί είναι πολύ πιο ρηχή σε σχέση με εκείνη των κρατικών ομολόγων και δεν είναι ρυθμισμένη όπως π.χ. η χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/08/2011 12:42:30

  Ο τίτλος από που προκύπτει;
  Το συμπέρασμα αυτό είναι η εκτίμηση του μαγαζιού των Τεγόπουλων;

  • factorx avatar
   factorx @ Ο Θείος 08/08/2011 12:55:56

   Που διαφωνείς; εξήγησέ μας

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 08/08/2011 13:08:26

   Λογική ακολουθία δεν βλέπω.
   Τα Ελληνικά CDS μετά την Ευρωπαική απόφαση του Ιουλίου κατέβηκαν απότομα από το επίπεδο των 2550 και έχουν επί ένα μήνα flat διακύμανση 1650 - 1700.
   h**p://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CGGB1U5:IND
   Τα πορτογαλέζικα και ιρλανδικά έχουν συμπεριφορά όπως τα Ελληνικά, αλλά είναι πιό "νευρικά".
   h**p://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CPGB1U5:IND
   Αντίθετα, τα ιταλικά στο ίδιο διάστημα εκτινάχτηκαν από 180 στα 387.
   h**p://www.antinews.gr/2011/08/08/117030/#comments
   Σύγκλιση υπάρχει στην περιφερειακή Ευρωζώνη, όπως με τα επιτόκια των ομολόγων. Όταν συγκλίνουν τα συμπτώματα, συγκλίνουν και οι "θεραπείες", λέει ο γιατρός φίλος μου. Αόρατον το μέλλον αλλά κοινή η τύχη.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 08/08/2011 16:36:34

    Τα Ιταλικά CDS (συγγνώμη για το λάθος link):
    h**p://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CITLY1U5:IND

 2. φωνή avatar
  φωνή 08/08/2011 12:42:46

  Γιατί πρέπει να ανγνωρίζουμε τα cds όταν δεν κατέχει κάποιος και τα αντίστοιχα ομόλογα; Να αποζημιωθεί κάποιος για ποιόν ακριβώς κίνδυνο που διατρέχει όταν δεν έχει ομόλογα;

  Δεν πρέπει να σε αποζημιώνουν αν έχεις cds, χωρίς να έχεις ομόλογα. Και δεν πρέπει και να μπορείς να αγοράζεις ανεξάρτητα τα ασφάλιστρα κινδύνου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.