13/03/2012 15:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δύο σενάρια για το ελληνικό χρέος

Το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο «μονοπάτι», εκτιμούν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στη νέα έκθεσή τους για το ελληνικό χρέος. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η πορεία αυτή μπορεί να απειληθεί από την πολύ αργή ανάπτυξη, από το μικρότερο του απαιτουμένου πρωτογενές πλεόνασμα, τις αποκρατικοποιήσεις και από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανάλυση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το βασικό σενάριο βλέπει μείωση του ελληνικού χρέους στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και περαιτέρω μείωσή του κάτω από το 90% το 2030. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι διατάραξης αυτής της πτωτικής τάσης του χρέους και, υπό το λιγότερο ευνοϊκό σενάριο, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 145% το 2020. 

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι προοπτικές η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος είναι αβέβαιες. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα βοηθήσει τη μείωση του χρέους, αρχικά, ωστόσο το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 164% του ΑΕΠ το 2013, λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της μη ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Το χρέος εκτιμάται ότι θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί όταν ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, όταν αποκατασταθεί η ανάπτυξη και όταν αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Στην ανάλυσή τους η Ε.Ε. και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί το 2013 και θα εμφανίσει ήπια κυκλική ανάκαμψη το 2014-2017.

Επίσης, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα αποφέρει 45 δισ. ευρώ το 2012-2020, τα 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων στην περίοδο 2012-2014.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις «καλές πολιτικές» καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι το 2030 για να μπορέσει να μειώσει το χρέος της κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

Το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί πολιτικά από το Eurogroup, δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ο Jean Claude Juncker, καθώς η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, ενώ και το PSI εξελίχθηκε ικανοποιητικά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Eurogroup Working Group θα λάβει την οριστική απόφαση την Τετάρτη, αφού θα έχει εξετάσει τις τελικές λεπτομέρειες.

Ο Juncker αποκάλυψε ότι, με δεδομένη την επιτυχία στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, η τρόικα εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί το 2020 στο 117% του ΑΕΠ, αντί για στόχο 120,5% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός με βάση τη σύνοδο κορυφής.

O ίδιος ξεκαθάρισε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει «άμεση ή έμμεση» αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων στο πλαίσιο του PSI, καθώς αυτό θα προκαλούσε κύμα απαιτήσεων από τους ιδιώτες επενδυτές που υπέστησαν τις απώλειες. «Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση υποστήριξε πως η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα. Για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχω να προσθέσω τώρα τίποτα. Δεν είναι κατάλληλη στιγμή. Ο κ. Γιούνκερ είπε την άποψη του Eurogroup, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πώς θα δοθούν οι δόσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής του EFSF Κλ. Ρέντλιγκ σημείωσε ότι το ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε ομόλογα αξίας ύψους 66 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 35 δισ. δόθηκαν στην EKT ως εγγυήσεις για τα ομόλογα, ενώ τα 31 δισ. ευρώ ήταν το «γλυκαντικό» για την ολοκλήρωση του PSI. Όλα έγιναν χωρίς μετρητά, αλλά με έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Υπολόγισε ότι οι παροχές του EFSF για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας θα είναι λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και από αυτά τα 48 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει χωρίς μετρητά, αλλά με ομόλογα του ταμείου.

Τα υπόλοιπα κονδύλια για τη στήριξη της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν από την αγορά με εκδόσεις ομολόγων και άντληση κεφαλαίων. Οι δόσεις που θα δοθούν από το ταμείο στη χώρα είναι 5,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 5,3 δισ. ευρώ τον Μάιο. 

Να σημειωθεί ότι αυτήν τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η Ισπανία, καθώς στην ανακοίνωση του Eurogroup για τις συστάσεις προς τη χώρα της Ιβηρικής αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει "επιπρόσθετη εμπροσθοβαρής προσπάθεια της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, πέρα από ό,τι έχει ανακοινωθεί ως τώρα από τις ισπανικές αρχές".

Η στήριξη του ΔNT

Ο κ. Juncker επανέλαβε ότι ευελπιστεί σε σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (η απόφαση θα ληφθεί αυτήν την εβδομάδα) και καλωσόρισε την πρόταση της Κρ. Λαγκάρντ για συμμετοχή του ταμείου με 28 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα.

«Αυτή είναι μια δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν τώρα βήματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η απαίτηση να παραμείνει σε δημοσιονομική πειθαρχία.

Επανέλαβε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να υιοθετήσει τον κανόνα τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ρεν: Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η δημιουργία του τείχους προστασίας είναι απαραίτητη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τελικές αποφάσεις για τον EFSF και τον ESM θα ληφθούν αυτόν τον μήνα.

Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα της επιτρέψει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, υπογράμμισε, χάρη και στην επιτυχία του PSI. Σημείωσε ότι το δεύτερο πρόγραμμα δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Εκτίμησε μάλιστα ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί και από την πολιτική ομόνοια στην Ελλάδα.

http://www.euro2day.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βαγγέλης Κ. avatar
  Βαγγέλης Κ. 13/03/2012 16:08:41

  Το Reuters αναφέρει πως το χρέος μας μπορεί να μειωθεί στο 116% του ΑΕΠ, _αν_ συμφωνήσουνε στο κούρεμα περισσότεροι από όσους έχουνε στη κατοχή τους ομόλογα με αγγλικό δίκαιο. Γιατί _δεν_ πιάσαμε τον στόχο του κουρέματος των 107δις, και βλέπουμε άρα 121,5% χρέος το 2020, σύμφωνα με τα ίδια πάντα "αξιόπιστα" μοντέλα με τα οποία γίνονται όλες οι προβολές. Με άλλα λόγια, το άρθρο απλά τυπώνει κάποια φανταστικά νούμερα με βάση φανταστική συμμετοχή στο κούρεμα, τα οποία προωθήσανε κάποιοι από την "Ευρωπαϊκή Ένωση" μπας και πειστεί κανένα επιπλέον ομόλογο με βρετανικό δίκαιο να προσέλθει στο κούρεμα.

  Το δημοσίευμα του Reuters http://www.reuters.com/article/2012/03/12/greece-debt-report-idUSB5E8DS01N20120312

 2. makis avatar
  makis 13/03/2012 16:16:39

  Το χάος το φέρνουν οι φόροι και η αισχροκέρδεια και η ανεργία .. πχ πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη http://shar.es/paNy8

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 13/03/2012 22:22:27

  To αμαρτωλό swap Σημίτη και Goldman Sachs που θα πληρώνουμε μέχρι το 2037
  (απόσπασμα) (πηγή: Δημοκρατία)

  ΤΟ SWAP της Goldman Sachs που έλαβε χώρα επί κυβέρνησης Σημίτη το 2001 με στόχο να κρύψει χρέος 2.8 δις ευρώ, θα κοστίσει στην Ελλάδα τελικά 16 δις ευρώ.

  Επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, ήταν τότε ο Λουκάς Παπαδήμος, που τηρώντας στάση Πόντιου Πιλάτου αδιαφόρησε για το swap, όπως αδιαφορούσε και για την εμφάνιση ως «ισχυρής» της παραπαίουσας κρατικοδίαιτης οικονομίας.

  Η πράξη αποτυπώνει την αδιαφορία των δημοσίων λειτουργών και των θεσμικών οργάνων της χώρας, που αλληλοκαλυπτόμενοι την οδήγησαν στη χρεωκοπία από την οδό της ισχυρής οικονομίας.

  Στα μέσα της εβδομάδας το πρακτορείο Bloomberg έφερε ξανά το θέμα στην επιφάνεια, ένα θέμα κόλαφο για την ελληνική πολιτική σκηνή, που φωτογραφίζει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τη διαχείριση της χώρας από ανθρώπους που κόπτονταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

  Αυτό που εντυπωσιάζει, εκτός από την αδιαφορία των πολιτικών, είναι και η κυνικότητα του τότε επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Χριστόφορου Σαρδελή, που έκανε το swap και είπε στο Bloomberg ότι «η συμφωνία με τη Goldman Sachs είναι μία πολύ σέξι ιστορία μεταξύ δύο αμαρτωλών…».

  Αναφέρθηκε επιπρόσθετα ότι αντελήφθη τρεις μήνες την υπογραφή της συμφωνίας ότι ήταν πιό σύνθετη σπό ό,τι είχε εκτιμηθεί… Αυτό σε απλά ελληνικά, όπως εξηγεί ο ίδιος, σημαίνει ότι «η Goldman Sachs χρέωσε με αναλογικά υψηλότερη προμήθεια τη συναλλαγή απ’ ό,τι στις συμφωνίες με πιο τυπικό μέγεθος και διάρθωση».

  Η Goldman Sachs σε ένα και μόνο βράδυ από εκείνο το swap κέρδισε 400.000.000 ευρώ ντροπιάζοντας μία χώρα της Ευρώπης, της οποίας εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη.

  Ο αέρας της Goldman Sachs κόπηκε το 2010, όταν η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιοαγοράς άρχισε να ερευνά το θέμα, μιά εξέλιξη που τότε τρόμαξε αρκετούς από «τους κυρίους με τα λευκά κολλάρα» στην Ελλάδα.

  Πολλοί θα ήθελαν να ξεχαστεί εκείνο το swap που μετέτρεψε την Ελλάδα σε αφρικανική χώρα, το οποίο ήταν και προάγγελος της απώλειας εθνικής κυριαρχίας που έφερε στη χώρα το Μνημόνιο.
  = = = =
  Δ.Γ.Π.

 4. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 13/03/2012 23:18:57

  Κανένα θετικό σενάριο δεν μπορεί να επαληθευτεί,όσο οι εισφορές ενός εργαζομένου πρέπει να συντηρήσουν 3 άνεργους/συνταξιούχους.
  Δώστε δουλειές...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.