20/11/2009 13:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα βασικά σημεία του Προϋπολογισμού

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο προϋπολογισμός του 2010, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου. Στην επιτροπή θα ξεκινήσει η συζήτησή του στις 3 Δεκεμβρίου και στην ολομέλεια στις 19 Δεκεμβρίου. Η συζήτηση θα διαρκέσει πεντε συνεχείς συνεδριάσεις και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου. Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός κατατέθηκε σε memory stick και όχι με έντυπα. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σχολιάζοντας την κατάθεση του προϋπολογισμού σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης, του ευχήθηκε και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα και τόσο πολύ.Με memory stick δόθηκε και στους ρεπόρτερ του οικονομικού και σε όλους τους δημοσιογράφους.

Με επιπλέον προσαρμογή ύψους περίπου 700 εκ ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2010, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα 9,1% του ΑΕΠ με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.

Στο σκέλος των δαπανών προβλέπονται επιπλέον περικοπές ύψους 640 εκ ευρώ ενώ 50 εκ ευρώ είναι τα επιπλέον έσοδα σε σχέση με το προσχέδιο.

Τα επιπλέον έσοδα από την άμεση και έμμεση φορολογία θα φθάσουν τα 4,5 δις ευρώ και θα προέλθουν κυρίως από την έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τις αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ένταξη των εισοδημάτων στη φορολογική κλίμακα.

Στο μέτωπο των δαπανών η περαιτέρω μείωση θα προέλθει από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, το πάγωμα των βασικών μισθών άνω των 2000 ευρώ, αλλά και των προσλήψεων με εξαίρεση, την παιδεία, την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

Μεταξύ άλλων ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ακόμη:

*Καθολικό έλεγχο του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης

*εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος σε όλο το δημόσιο τομέα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ΟΤΑ

*φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες (οφ σορ)

*αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις

*αύξηση του συντελεστη επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες γθα πωλήσεις προϊόντων ζωϊκής και φυτικής παραγωγής από 7 σε 11%

*Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και ουσιαστική σύνδεσή του με πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας

*Κατάργηση των stage και αποκλειστική εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα

*Χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε φτωχά νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και απόρους.Το ποσό θα κυμαίνεται από 300 εως 1.300 ευρώ και θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη το 2009

*Επαναπροσδιορισμό του θεσμού του ΕΚΑΣ

*Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι και των 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο

*Αναθεώρηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

*Μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε 3 μήνες μέχρι το τέλος του 2010.

*Αύξηση 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις αναδρομικά από 1/10/2009 και νέα αύξηση 20 ευρώ εντός του 2010

*Αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας κατά ένα δις ευρώ το 2010 ενώ σε βάθος 4ετίας προβλέπεται η αύξηση στο 5% του ΑΕΠ

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.