#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία βάζει η ΤροικαΤαφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία βάζει η πολυσυζητημένη διάταξη του νέου πολυνομοσχεδίου για την Υγεία, σύμφωνα με την οποία η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα γίνεται εφεξής με βάση τη δραστική τους ουσία και όχι την εμπορική τους ονομασία. Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), πρόκειται για ένα απολύτως άδικο και αντιαναπτυξιακό μέτρο που πλήττει μονομερώς τα επώνυμα ουσιωδώς όμοια (γενόσημα) σκευάσματα τα οποία παράγονται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και θα προκαλέσει την ολοσχερή διάλυση του κλάδου, προσθέτοντας έτσι στις στρατιές των ανέργων τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται τόσο στις παραγωγικές μονάδες όσο και σε εταιρίες συναφείς με το χώρο του φαρμάκου. Επιπλέον, θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγώντας μοιραία στην υποκατάσταση των φθηνών (εκτός πατέντας) φαρμάκων από ακριβότερα εισαγόμενα σκευάσματα (προστατευόμενα από πατέντα) και δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά.

Καθώς ήδη οι περισσότερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις που έχουν υποστεί οι τιμές των φαρμάκων την τελευταία διετία και με τα γενόσημα σκευάσματα πλέον να έχουν πέσει κάτω από το 40% της τιμής των πρωτοτύπων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Κωλέτης, απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, ζητώντας του θεσμική παρέμβαση στις απαιτήσεις της Τρόικας προκειμένου να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη-κόλαφος από το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Στη σχετική επιστολή που συνυπογράφουν ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, ο κ. Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της DEMO, και ο κ. Βασίλης Κάτσος, διευθύνων σύμβουλος της PHARMATEN, αναφέρεται με δραματικούς τόνους ο κίνδυνος καταστροφής κάθε αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου -που ήδη κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες- καθώς και το ότι το συγκεκριμένο μέτρο (δηλαδή η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία) δεν έχει κανένα οικονομικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μπροστά στην τρομακτική απειλή των αλλεπάλληλων λουκέτων, που αναμένεται να πλήξουν τον κλάδο εφόσον ισχύσει η διάταξη -κόλαφος, οι εγχώριες παραγωγικές μονάδες φαρμάκων ζητούν στην ύστατη έκκλησή τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας όχι προνομιακή μεταχείριση αλλά την επικράτηση του αυτονόητου. Οπως επισημαίνει ο κ. Κωλέτης στη σχετική επιστολή: «Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι σε σύγκριση με μεγαλοεισαγωγείς που έχουν τη δυνατότητα, χωρίς καμία επένδυση στην Ελλάδα και χωρίς θέσεις εργασίας, να διακινούν και να εισάγουν προϊόντα από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα έχουν και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ολιγοπώλιο. Μπορούμε όμως να είμαστε οι συμφερότεροι, χάρη στη σημαντική προστιθέμενη αξία την οποία προσφέρουμε στον τόπο, χάρη στη τεχνογνωσία που βρίσκεται ενσωματωμένη στη χώρα, χάρη στις 8.500 θέσεις εργασίας οι περισσότερες από τις οποίες καταλαμβάνονται από Ελληνες επιστήμονες».

Πέραν από τους κινδύνους που εγκυμονεί για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η πολυσυζητημένη διάταξη του νομοσχεδίου για την Υγεία καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να κατακλυστεί η εγχώρια αγορά από γενόσημα σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Σενεγάλη, καθώς και από πλαστά φάρμακα, ενώ αντιτίθεται ακόμα και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το τελευταίο, με την απόφαση 266 και 267/1987 και ημερομηνία έκδοσης 18-5-1989, κρίνει πως η τελική ευθύνη επιλογής τού εκάστοτε φαρμάκου ανήκει στο γιατρό και όχι στο φαρμακοποιό, γεγονός που διασφαλίζεται μόνο με τη συνταγογράφηση με βάση την εμπορική ονομασία του σκευάσματος. Για τον ίδιο λόγο και με γνώμονα το συμφέρον της υγείας των πολιτών, ιταλικό δικαστήριο απαγόρευσε στο παρελθόν τη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας, ώστε μόνος υπεύθυνος για την επιλογή της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθεί κάθε ασθενής να είναι ο γιατρός. Πέρα από τα προαναφερθέντα στοιχεία, το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε και στις εξής παραμέτρους: Κατ’ αρχάς, δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, μιας και όλα τα γενόσημα της ίδιας κατηγορίας έχουν την ίδια τιμή. Επίσης, εκτός από τη δραστική ουσία, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η αλληλεπίδραση των διαφορετικών εκδόχων που χρησιμοποιούνται στο σκεύασμα, ενώ, τέλος, στα προϊόντα τα οποία προστατεύονται από την πατέντα δεν έχει καμία λογική η συνταγογράφησή τους με τη δραστική ουσία. Γι’ αυτό άλλωστε η πανστρατιά των μελών της ΠΕΦ ζητά από τον κ. Παπαδήμο την επικράτηση του αυτονόητου, υπενθυμίζοντας πως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη βάλει πλάτη στην αυτή δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, καθώς ενίσχυσε μέσω του rebate το κράτος με 270 εκατομμύρια ευρώ.

 Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

8.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στις εταιρίες της ΠΕΦ.

80 είναι οι χώρες στις οποίες κάνουν εξαγωγές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

25.000 ελληνικές οικογένειες ζουν από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου.

270 εκατομμύρια ευρώ τα ποσά με τα οποία έχει ενισχύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία το κράτος ανταποκρινόμενη στο rebate.

2,4 εκατομμύρια κουτιά πλαστών φαρμάκων κατάσχεσε πρόσφατα η Ιντερπόλ σε επιχείρηση διάρκειας 1 εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε σε 81 χώρες.

4,6 εκατομμύρια ευρώ η αξία των πλαστών φαρμάκων που κατασχέθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 0030salvador avatar
  0030salvador 26/02/2012 10:39:19

  Tριτοκοσμικές καταστάσεις απειλούν την υγεία του λαβωμένου Ελληνα.Δεν θα σταθώ στις συνέπειες για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας διότι εύκολα στον τόπο αυτό ενοχοποιείται η επιχειρηματικότητα και ο σκοπός της που τελικά είναι είναι η κερδοφορία.
  ας ασχοληθούμε με την ιατρική θεραπεία που ως διαδικασία περιλαμβάνει την επίσκεψη στον γιατρό,την διάγνωση και την συνταγογράφηση με στόχο την ίαση.Καποιοι αφού εξευτέλισαν την επίσκεψη με τα 6 ευρώ έρχονται τώρα να ακυρώσουν την ευθύνη του γιατρού στο τρίτο και σημαντικότατο στάδιο της θεραπείας,καποιοι μπερδεύουν την ιατρική συνταγή με την συνταγή της μαμάς τους για το παστίτσιο(μακαρόνια νούμερο τάδε χωρίς να προσδιορίζεται η μάρκα).
  ίσως για ένα καλό παστίτσιο να μην έχει σημασία τι μακαρονι διαλέγεις αλλά για την ιατρική θεραπεία το είδος του φαρμάκου είναι και ουσιώδες και ευθύνη του εκάστοτε θεράποντος.
  Συγγνώμη για την υπεραπλούστευση αλλά ο κόσμος πρέπει να καταλάβει οτι κάποιοι παίζουν λογιστικά παιγνίδια με την υγεία του,με το φάρμακο που έχει πληρώσει με τις ασφαλιστικές εισφορές του,με την ζωή του,διότι όπως έλεγε και ο καθηγητης μου της φαρμακολογίας "οι πιθανότητες καποιος να πεθάνει απο ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι 1 στις χίλιες αν όμως πεθάνει πεθαίνει 100%.

 2. πρωην ιατρικοs επισκεπτηs avatar
  πρωην ιατρικοs επισκεπτηs 26/02/2012 11:27:35

  το θεμα ειναι πολυ συνθετο και βρωμαει απο ....ΠΑΝΤΟΥ!
  δεν μπορουν να μαs σωσουν αυτοι που μετειχαν στο παρτυ...
  το παρτυ εγινε την δεκαετια 2000-2010 με ΕΥΘΥΝΗ και ΑΝΟΧΗ αυτων που κυβερνουσαν!
  με κρατικη φαρμακοβιομηχανια που θα παρασκευαζε ΠΑΜΦΘΗΝΑ και ΠΟΙΟΤΙΚΑ φαρμακα που εχουν χασει την πατεντα θα μπορουσε να εχει λυθει ενα μεγαλο μεροs του προβληματοs(πανω απο το 50% τηs φαρμακευτικηs αγοραs)!
  για τα πατενταρισμενα,αξιοπρεπειs συμφωνιεs(συμφερουσεs) και για τιs 2 πλευρεs.
  so simple...

 3. Nemesis avatar
  Nemesis 26/02/2012 11:32:41

  +1000

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/02/2012 11:38:06

  Μάλιστα.
  Γιατί η πενταπλάσια Ισπανία έχει τις ίδιες δαπάνες με την Ελλάδα;
  Επειδή το έχω γράψει πολλές φορές:

  -on line Ασφαλιστικό Ταμείο - Ιατρός - Δικαιούχος - Φαρμακείο με κατάργηση βιβλιαρίων υγείας και λοιπά χαρτιά. Με μια απλή κάρτα ο ιατρός και φαρμακοποιός πληρώνονται φορολογούνται και ελέγχονται (η συνταγογράφηση η αμοιβή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η φορολόγησή του) ο ασθενής εξυπηρετείται χωρίς δικαιολογητικά και ουρές και οι δαπάνες ελέγχονται....αλλά όταν η Βουλή είναι ο χώρος έκφρασης συντεχνιών ....όλοι πέφτουμε από τα σύννεφα.

  Στη χώρα όμως που οι γιατροί κερδίζουν από κρουαζιέρες έως ταξίδια με τις συνταγές, οι δαπάνες αντιστοιχούν σε 50,000,000 πολίτες, οι φαρμακοποιοί τρώνε πρόστιμο αν ανοίγουν απόγευμα και το εκάστοτε Κράτος εξυπηρετεί τους εκάστοτε κολλητούς όλοι ψάχνουν που "πήγαν τα λεφτά"


  ΥΓ

  κάθε χώρα έχει σχέδιο και επιλογές ...εμείς επιλέξαμε και κάναμε isdn τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ αντί να κάνουμε ένα Κράτος Δημόσιο για τους πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
  Η τελευταία κομμουνιστική οικονομία της γης με συνδικάτα και κάστες είναι η χώρα μας.

 5. yianna avatar
  yianna 26/02/2012 11:55:17

  Πολύ σωστά, τα λές και να προσθέσω. Για οποιοδήποτε μέτρο φέρνουμε τον κατακλυσμό. Εδώ όμως βλέπουμε του κόσμου τα παράδοξα. Οι γιατροί να συνταγογραφούν συνέχεια. Όταν πέθανε η μητέρα μου τρεις σακκούλες φάρμακα, ανέγγιχτα τα περισσότερα, πετάξαμε.
  Λες και ο όλος ο Λαός είναι ημιθανής και προσπαθούν να τον σώσουν.

 6. Orestios avatar
  Orestios 26/02/2012 13:48:57

  ΤΕΒΑ
  Ψάξτε το παίδες του antinews

 7. factorx avatar
  factorx 26/02/2012 14:41:35

  Η "Καθημερινή" γιατί καίγεται τόσο για τα φάρμακα;

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100044_26/02/2012_474088

  • Orestios avatar
   Orestios @ factorx 27/02/2012 09:30:53

   Θέλει ο Αλαφούζος να πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή στα γεννόσημα που παίρνει

  • johny123 avatar
   johny123 @ factorx 01/03/2012 03:00:56

   i kathimerini kai o skai exun parei xontro paketo gia na voithisoun na perasoun auta ta metra

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 26/02/2012 23:39:03

  Αφήστε τα σάπια! Και στην Αγγλία, δραστική ουσία συνταγογραφούν. Και έτσι σπάει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ το απόστημα-κρίκος μεταξύ γιατρού και φαρμακευτικής εταιρείας (Ελληνικής ή ξένης, λαμόγιου πάντα), άρα και η κατευθυνόμενη και υπερ- συνταγογράφηση.

  Παρατήστε μας με "το έκδοχο": Εκ προοιμίου, τα έκδοχα είναι, συνήθως, τα ίδια, και αντιαλλεργικά, αλλά δεν αποκλείει κανείς και να συνταγογραφηθούν ΟΜΟΥ με την κύρια δραστική ουσία, αν προκύπτει εγνωσμένο πρόβλημα. Αλήθεια,σας ρώτησε ποτέ γιατρός αν είστε ανθεκτικοί στο έκδοχο του φαρμάκου, που σας έγραψε; Αν όχι, προς τι η πρεμούρα;

  Όσον αφορά την "εθνική σημασία" της φαρμακοβιομηχανίας σαν στυλοβάτη της οικονομίας μας, αυτό δεν είναι το επιχείρημα ΚΑΘΕ μη ανταγωνιστικής ιδιωτικής και μη επιχειρήσεως, που αντιμετωπίζει νομοθετική αποπροτίμησή της; Τι αλλάζει;

  Κινεζικά και Πακιστανικά φάρμακα; Άλλος "μπαμπούλας" κι'αυτός! Και τον ΕΟΦ γιατί τον έχουμε; Ας ελέγξει και ας απαγορεύσει να συνταγογραφούνται φάρμακα από όσες εταιρείες βρεθούν ανεπαρκείς. Ελληνικές ή ξένες.

 9. ΜΠΛΟΥΜ avatar
  ΜΠΛΟΥΜ 27/02/2012 04:46:28

  ΚΑΛΆ ρε παιδι μου να μας εξαφανισουνε από προσωπου γης θέλουνε επιτέλους!
  Με όλους τους τρόπους!!

 10. ΝΙΚΟΣ Τ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Τ. 27/02/2012 17:06:18

  Αλήθεια ,βρε παιδιά. Η ΝΔ τι θα ψηφίσει επ'αυτού ; απορία εκφράζω!!!!!Θα συνυπογράψει στο σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού; Ή ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ; ας το δει και σαν αφορμή εξιλέωσης .

 11. ΝΙΚΟΣ Τ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Τ. 27/02/2012 17:10:45

  ... και επειδή ξέχασα !!!αυτό το πολυνομοσχέδιο για την υγεία δεν είναι μέσα στα μέτρα του νέου μνημονίου ,που ψήφισε και η ΝΔ, επιλέγοντας την αμφίβολη σωτηρία; Αγαπητό antinews μάλλον θα πρέπει στο άρθρο να συμπληρώσεις :
  .....βάζει η τρόικα και η κυβέρνηση Παπαδήμου(βλέπε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ο άρτι αποχωρήσας Κολωτούμπας

 12. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 27/02/2012 18:26:59

  Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει σημαντική εξαγωγική παρουσία. ΑΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. Αν οι τιμές, όμως, στις οποίες εξάγει είναι μικρότερες από τις τιμές που δίνει στην εγχώρια κατανάλωση, ας αναζητηθεί ως αιτία η επαφή εταιρείας-γιατρού και το συνεπακόλουθο "κόστος προωθήσεως πωλήσεων".

 13. Ίωνας avatar
  Ίωνας 29/02/2012 10:01:07

  Ο επιθετικός προσδιορισμός ''γενόσημα'', που αναφέρεται στα νέα φάρμακα, με τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να μας κάνει ευθανασία, από το αγγλικό ''genocide'' προέρχεται?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.