#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2013 17:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος στην εισφοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει η κυβέρνησηΣε μηνιαίες διασταυρώσεις των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) με τα ποσά που καταβάλλονται για την ασφάλιση των εργαζομένων, θα προχωρεί από τις 6 Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας, μετά τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Μαρτίου που καθιερώθηκε η υποβολή ΑΠΔ σε μηνιαία βάση έως σήμερα, 200.000 επιχειρήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και καταβληθέντων ποσών που φθάνουν τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό που έως το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, στο εξής οι επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν αποκλίσεις, θα χάνουν το δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από το ποσόν αυτό, μέσω των διασταυρώσεων, μπορεί να εισπράξει έως το 35% δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Κατ? αρχάς θα εφαρμοσθεί η αυτόματη διασταύρωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των ποσών που καταβλήθηκαν και, εάν διαπιστωθούν διαφορές, θα εκδίδεται ηλεκτρονικά πράξη καταβολής εισφορών και θα επικυρώνεται η παράβαση. Με τον τρόπο αυτό, διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος, θα παύσει οριστικά η δυνατότητα επιχειρήσεων να αγοράζουν «επί πιστώσει» ασφάλιση εφόσον έως τώρα η διασταύρωση μπορούσε να γίνει ακόμη και σε βάθος δεκαετίας που αποτελούσε και το όριο της παραγραφής.

Οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να εμφανίζουν διαφορές, θα αποκλείονται από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιούς οφειλέτες οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν στη ρύθμιση και να καταβάλουν την πρώτη δόση, προκειμένου να ανακτήσουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ.

Ακόμη, με συγκεκριμένη μηχανογραφική εφαρμογή θα γίνεται διασταύρωση των εισφορών που δηλώνονται με τις εργατοώρες που έχουν πραγματοποιηθεί και εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη ασφάλιση προσωπικού.

Τέλος από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ξεκινά η διασταύρωση των στοιχείων των δηλωθέντων αμοιβών και του καταβληθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν επιστολές προς τους 200.000 οφειλέτες του ΙΚΑ προσκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση, διαφορετικά θα εφαρμοσθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

e-typos

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IOANNIS avatar
  IOANNIS 04/11/2013 18:53:04

  Αριστερά ο μόνιμος διοικητής του ΙΚΑ

 2. Nik avatar
  Nik 04/11/2013 20:17:38

  Ισως δεν πληρώνουν διότι δεν έχουν λεφτά.

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 04/11/2013 21:50:00

  Μετά την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την κάλυψη των κενών με νέα μέτρα δεν θα υπάρχουν πλέον ανοχτές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα, οπότε αυτομάτως θα έχει λυθεί το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγης αλλά και της φοροδιαφυγής. Μην στενοχωρείτε τον πολύτιμο συγκυβερνώντα μας κύριο Ροβέρτο μην του χαλάσουν και τα καλά κρασιά που φτιάχνει και κλείσει κι αυτός...

 4. MCMLII avatar
  MCMLII 05/11/2013 15:12:30

  των στοιχείων των __δηλωθέντων__ αμοιβών...

  Μάλιστα. Αν το άρθρο είναι αυτολεξεί αντιγραφή από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τότε ή οι <> αμοιβές των υπαλλήλων - συντακτών τής ανακοίνωσης χρειάζονται αναδιαπραγμάτευση προς τα κάτω, ή οι ίδιοι πρέπει να μπουν επειγόντως στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας του υπουργείου...

  • MCMLII avatar
   MCMLII @ MCMLII 06/11/2013 15:55:31

   Ο δαίμων του ιστολογίου ή ακριβέστερα το λογισμικό υποβολής σχολίων έφαγε μια λέξη (δηλωθείσες) από το σχόλιό μου και άφησε τα μαθηματικά σύμβολα <> χωρίς ενδιάμεσο περιεχόμενο. Ας το επαναλάβω λοιπόν πλήρες αλλά χωρίς μαθηματικά σύμβολα για να φύγει η απορία σε όσους το διάβασαν και δεν το κατανόησαν.

   των στοιχείων των __δηλωθέντων__ αμοιβών...

   Μάλιστα. Αν το άρθρο είναι αυτολεξεί αντιγραφή από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τότε ή οι __δηλωθείσες__ αμοιβές των υπαλλήλων - συντακτών τής ανακοίνωσης χρειάζονται αναδιαπραγμάτευση προς τα κάτω, ή οι ίδιοι πρέπει να μπουν επειγόντως στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας του υπουργείου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.