Τέλος σε τεκμήρια διαβίωσης και ποινικές διώξεις για χρέη - Σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων εισοδήματος
04/11/2014 16:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέλος σε τεκμήρια διαβίωσης και ποινικές διώξεις για χρέη - Σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων εισοδήματος

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015, σταδιακή μείωση των φόρων στα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά και κατάργηση της ποινικής δίωξης για τους οφειλέτες του Δημοσίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Επίσης, ο υφυπουργός, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι θα επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας «με τον μήνα» μετά την άρση της ακινησίας. Το μέτρο αυτό που ισχύει φέτος δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις παραλάβουν, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνον για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε:

  • Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015. Ο κ. Μαυραγάνης μίλησε για «μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% και τη μετατροπή του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ Νίκος Καραβίτης ανέφερε ότι ο φόρος μπορεί να μειωθεί κατά 30% για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και να αυξηθεί για τα αγροτεμάχια καθώς είναι πολύ χαμηλός. Επίσης, πρότεινε κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
  • Αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως είπε «χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο».

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει την κατάργηση των ποινικών διώξεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Κατ. Σαββαΐδου
Στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο καθώς τότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση από τους οφειλέτες, όπως ανέφερε χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, μιλώντας στο Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Επίσης ανακοίνωσε ότι:

  • Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Θα αυξηθεί από τις 60 στις 120 ημέρες το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα πρέπει να διευθετηθεί μια φορολογική διαφορά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
  • www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.