#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2012 12:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόϊμπλε: «Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως οδηγούσε και στη διάλυση της Ευρωζώνης»«Η Αθήνα έχει καταφέρει πολλά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγηση του, νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, πριν από την ψηφοφορία για την έγκριση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup. Επανέλαβε ωστόσο την αντίθεσή του στο «κούρεμα» του χρέους και διευκρίνισε ότι η βοήθεια συνδέεται με εφαρμογή των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

«Κατά βάση αποφασίζουμε για την συνέχιση ή την διακοπή της βοήθειας - με όλες τις συνέπειες τις οποίες θα είχε ένα τέτοιο βήμα για τους Έλληνες και την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο κανείς από το ευρώ και, επομένως, έχει να χάσει τα περισσότερα από ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης. «Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως οδηγούσε και στην διάλυση της Ευρωζώνης», τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμη ότι «ξεκινούν τα πρώτα βήματα προόδου, αλλά ο δρόμος για τους Έλληνες είναι ακόμη μακρύς» και προσέθεσε ότι «παραλείψεις δεκαετιών δεν μπορούν αναπληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια». Αναφερόμενος στην έκθεση της τρόικας, ανέφερε ότι επισημαίνει ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις- και λόγω των εκλογών. «Η τρόικα διαπιστώνει ότι οι Έλληνες χρειάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να πετύχουν τους στόχους και αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε ένα χρηματοδοτικό κενό. Αυτό πρέπει τώρα να το καλύψουμε», δήλωσε και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το σχέδιο.

Επαινώντας την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει πετύχει, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στις περικοπές των δαπανών για την υγεία. «Όλα αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας για την Αθήνα», υπογράμμισε.

Ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα με αναφορές στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης και έκανε λόγο για «πλασματική ευημερία». «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν περιγραφούν με συνηθισμένες λέξεις, όπως άνοδος ή κάθοδος. Πολύ περισσότερο, παρακολουθεί κάνεις την κατάρρευση μιας πλασματικής ευημερίας, η οποία χρηματοδοτείτο με δανεικά. Περισσότερο θα μπορούσε κάνεις να συγκρίνει τις εξελίξεις με την κατάσταση στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Για αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν σήμερα οδηγούν στο ότι θα μπορέσει το πρόγραμμα βοήθειας να συνεχίσει να χρηματοδοτείται και στο ότι το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα θα μειωθεί.

«Οι Έλληνες όμως θα λάβουν αυτή τη βοήθεια, μόνον εάν εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους με συνέπεια βήμα προς βήμα. Δεν επιτρέπεται να δίνουμε λάθος κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προσπαθειών», προειδοποίησε και απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν θα διαγράφαμε χρέος, θα σήμαινε σίγουρα το λάθος κίνητρο για λιτότητα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/11/2012 16:27:02

  Άν οι περισσότεροι δικοί μας πολιτικοί κάνουν απλώς "κολοτούμπες", οι κυβερνώντες την Γερμανία έχουν βγάλει "άχρηστη" την Νάντια Κομανέτσι...
  Άν θυμηθούμε τι έλεγαν πριν 3 - 6 μήνες (ρητορικά βεβαίως, προς δυνητικούς ψηφοφόρους τους), ο Σόιμπλε και πολλοί σύντροφοί του, ο δικός μας παλιός καλός Καρατζα-führer, μπροστά τους μοιάζει σαν δυσκίνητος αρσιβαρίστας.
  Βεβαίως (και το γράφω από πολύ καιρό), ο ίδιος ο Σόιμπλε είναι κατά βάθος πεπεισμένος Ευρωπαιστής και φεντεραλιστής, όσο λίγοι.
  Αλλά το έρμο το πολιτικό κόστος, οι δημοσκοπήσεις, η "πελατεία", παντού ίδια είναι ανεξαρτήτως σημαιών, συνόρων κτλ. Μόνον εξαιρετικά ασυνήθιστοι και σπάνιοι πολιτικοί, μέ πάρα πολύ δυνατά πνευμόνια και στομάχια, μπορούν να τους αντισταθούν απο την αρχή.
  Άνοιξη και καλοκαίρι 2012 τρόμαξαν, για πρώτη φορά τόσο πολύ. Κατάλαβαν τι χιονοστιβάδα έρχεται.
  Τώρα προσπαθούν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.