15/07/2011 11:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το ευρώ!»

Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί πλέον ολόκληρη της ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει το χρέος της» αναφέρει σε συνέντευξή του στην έκδοση της Παρασκευής της Westdeutsche Allgemeine Zeitung. «Όμως» συνεχίζει, «για την ώρα οι αγορές εγείρουν αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα το καταφέρει. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ. Γι' αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αναζήτησης λύσεων. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν υπό τη πίεση της κρίσης, θα ήταν λύση η επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. «Δεν θέλω να μπω τώρα σε εικοτολογίες για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα» είπε. «Συμφωνήσαμε στο Eurogroup ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε γρήγορα λύσεις, που τώρα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας για το ευρώ. Μετά θα δούμε ποιες εναλλακτικές υπάρχουν».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων. «Θα ήταν λάθος. Οι χώρες χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών τους, κι αυτό το κίνητρο είναι τα υψηλά επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει μια καταχρεωμένη χώρα. Αν δεν υπήρχαν, θα οδηγούσε στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ, το κοινό νόμισμα δεν έχανε τη σταθερότητά του. Άρα (τα ευρωομόλογα) δεν μπορεί να είναι η λύση».

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=134455

ΣΧΟΛΙΑ

 1. estariad avatar
  estariad 15/07/2011 11:49:25

  Για τις Γερμανικές αποζημειώσεις προς την Ελλάδα τί λέει και τί γνώμη έχει ο κ. Σόιμπλε???

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/07/2011 12:04:47

  Συδυασμός εθνικιστικής οικονομικής (και όχι μόνο) πολιτικής και νεοφιλελευθερισμού.
  Είναι ολοφάνερο ότι το ευρώ σχεδιάστηκε για να μπορεί η Γερμανία να απομυζήσει την περιφέρεια της Ευρώπης, μέχρι να την μεταβάλει σε ενδοευρωπαϊκή της αποικία. Φυσικά, δώσαμε και εμείς τις πιο τρανταχτές αφορμές (κακοδιαχείριση, κλπ), αλλά η ουσία παραμένει. Στο κάτω-κάτω, την κακοδιαχείριση την γνώριζαν όταν δέχτηκαν να μπούμε στην ευρωζώνη.

 3. ataktos avatar
  ataktos 15/07/2011 12:13:53

  να τα πει στον φίλο του τον ΓΑΠ .. εμάς τι μας ενδιαφέρει ... μαζί του δεν έκαναν τον συνεταιρισμό ...

 4. RYaN avatar
  RYaN 15/07/2011 13:05:37

  Η Γερμανία έφτιαξε ένα κάστρο γύρω της και όλος ο πλανήτης έχει πέσει επάνω του να το πορθήσει. Αυτά τα έλεγα από πέρυσι.
  Οι αγορές περιμένουν από τη Γερμανία να εγγυηθεί για όλη την ευρωζώνη. Αν τη συμφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη πρέπει να το πράξει. Αν όχι πρέπει να φύγει, για να τελειώσει όλη αυτή η λαίλαπα.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/07/2011 13:13:38

  Ο Σόιμπλε είναι ρεαλιστής, ξέρει τι λέει. Με συνομιλητή τον Βενιζέλο, μιλά μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα.
  Βλέπω όμως ήδη τους διαδόχους του - Στάινμάγιερ, Τρίττιν κτλ - με συνομιλητές Αβραμόπουλο, Σάμ κτλ. Σε δυό χρόνια, θα έχουν ευρωομόλογα, όμως τότε θα τσακώνονται όχι για επιτόκια αλλά για φορολογικούς συντελεστές.

 6. φωνη avatar
  φωνη 15/07/2011 14:27:15

  H δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελούσε εξ αρχής φανερή-άμεση απειλή για την σταθερότητα του ευρώ.

  Μάλλον ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε. ,με επικεφαλής των αποφάσεων τη Γερμανία,διαχειρίστηκε την δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα μετέτρεψε τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας σε κρίση του ευρώ.

  Από τα βασικά λάθοι τους ήταν:
  1. Οτι αντιμετώπισαν, αρχικά, την κρίση της Ελλάδας σα μια οργανική κρίση του εσωτερικού συστήματος της χώρας και όχι σα μια τεχνητή κρίση κερδοσκοπικής επίθεσης. Και έτσι προσπάθησαν αρχικά να απαντήσουν σε αυτήν μόνο με μέτρα δημοσιονομικά και μέτρα λιτότητας.

  2. Καθυστέρησαν και ακόμη καθυστερούν να δώσουν καθαρές απαντήσεις και λύσεις στο ζήτημα. Με αποτέλεσμα να σύρονται σε αποφάσεις αμυντικές και κάθε φορά ξεπερασμένες, αφού απαντούν σε ένα πρόβλημα τη στιγμή που θα έπρεπε να είχαν ήδη βρει απάντηση για το νέο που εμφανίζεται.

  3. Υποτίμησαν τη δυναμικότητα της εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες Ευρωπαϊκές οικονομίες (παρότι γνώριζαν ότι πρόκειται για τεχνητές κρίσεις που εύκολα μεταδίδονται).

  4. Αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη και εξακολουθούν να το κατακερματίζουν, επιτείνοντας το πρόβλημα της μετάδοσης της κρίσης.

  5. Δεν έχουν καταφέρει να συνθέσουν σε μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική κρίσης χρέους τα αντικρουόμενα συμφέροντα του κάθε κράτους- μέλους.

  6. Δεν συμφωνούν όλοι σε ένα κοινό όραμα για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

  Νομίζω ότι η διαχείριση της κρίσης δεν ήταν μέχρι στιγμής Ευρωπαϊκή ήταν Γερμανική, δηλαδή δεν εξυπηρετούσε πάντα το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά το συμφέρον της Γερμανίας ακόμα και όταν αυτό έβλπατε την Ευρώπη και το ευρώ.

  Η Γερμανία φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος της Ευρώπης μέχρις στιγμής από τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.
  1. Προβάλλει τον εαυτό της ως τον ισχυρότερο κρίκο της Ευρώπης και επιβάλλει την ηγεμονία της όχι μόνο ως ισχυρή οικονομία αλλά και στο πεδίο των αποφάσεων που αφορούν επι-μέρους κράτη μέλη και το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης.
  2. Κερδίζει από τη διαφορά των επιτοκίων στα δάνεια που μας παρέχουν.
  3. Επωφελείτε από τις υπογραφές της χώρας στις δανειακές συμβάσεις σε σχέση με τη δημόσια περιουσία , εξασφαλίζοντας νέες επενδύσεις.
  4. Ως εξαγωγική δύναμη ωφελείται από την αστάθεια και υποτίμηση του ευρώ.

  Μια χαρά τους βολεύει η εκδοχή τής κακιάς Ελλάδας, ώστε και να επωφελούνται από την κρίση και να μην γίνονται αποδέκτες αρνητικής κριτικής για τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση. Βέβαια, όσο προχωράει η κρίση σε μεγαλύτερες οικονομίες..κάτι μπορεί να αλλάξει στον τρόπο που επιδρούσε μέχρις στιγμής η Γερμανία στην κρίση χρέους.

 7. Enzo avatar
  Enzo 15/07/2011 14:40:28

  σε υφεση μακρας διαρκειας απο του χρονου μπαινει η Γερμανια ανακοινωσε το ΔΝΤ.

  Και τον σκυλο χορτατο και την πιτα ολοκληρη δεν γινεται .
  Ας τα φανε τωρα.

 8. anonymous avatar
  anonymous 15/07/2011 16:04:50

  μακάρι να τελείωνουμε με αυτό το κατασκεύασμα

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anonymous 15/07/2011 16:16:15

   Θα το ψάχνετε μετά και θα χτυπάτε την κεφάλα σας στον τοίχο.

   • ό παγωτατζής avatar
    ό παγωτατζής @ Ο Θείος 15/07/2011 17:52:01

    Θείο,
    Κατά πάσα πιθανότητα η είσοδος του Φθινοπώρου θα μας βρει με δραχμή και τον Αντώνη Σαμαρά στη κυβέρνηση.
    Τό κεφάλι τό χτυπάς όταν ο συνδυασμός δεν είναι σωστός.... Σημίτης -Ευρώ, ΓΑμΑΠ-ΔΝΤ, Μερκελ-ΕΚΤ, κλπ κλπ

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ό παγωτατζής 16/07/2011 12:43:24

     Τόσο τον μισήτε τον φουκαρά τον Σαμ, και τον θέλετε "Γουλιμή" ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.