#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2012 15:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: Όχι σε νέο κούρεμα, ναι στην επαναγορά ομολόγωνΑρνητικός στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εκτιμά ως ρεαλιστικότερη την πρόταση περί επαναγοράς ομολόγων, με νέα δάνεια, στην τιμή της αγοράς. Ταυτόχρονα ωστόσο προτείνει αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και περικοπή της βοήθειας, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του -οι οποίες θα μεταδοθούν από την Γερμανική Ραδιοφωνία και προδημοσιεύονται από τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters- ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι τα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο θέμα του «κουρέματος» είναι δεμένα, καθώς, όπως εξηγεί, η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. «Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρει ως ρεαλιστικότερη λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. «Δεν πρόκειται για τέχνασμα, αλλά για έναν συλλογισμό τον οποίο θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι πριν από την έκθεση της τρόικας, δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, για την οποία είναι προϋπόθεση η έκθεση της τρόικας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία, η οποία «θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές». Σε αυτή τη λύση θα μπορούσαν, προσθέτει, να περιλαμβάνονται αυτόματες περικοπές της βοήθειας σε περίπτωση συγκεκριμένων εξόδων ή ένας ελεγκτικός ή διορθωτικός μηχανισμός. «Αυτός θα μπορούσε ίσως να δημιουργήσει την αξιοπιστία την οποία μέχρι τώρα δεν πετύχαμε με τα προγράμματα της Ελλάδας», δηλώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα δημιούργησε επανειλημμένα αμφιβολίες για την αξιοπιστία αυτών τα οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν. «Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί πάλι την επόμενη φορά. Στο τελευταίο πρόγραμμα συνέβη. Τα θύματα ήταν ειδικά η Ισπανία και η Ιταλία», καταλήγει.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ppnssms avatar
    ppnssms 29/10/2012 02:42:13

    Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι ο Σόιμπλε μας δουλεύει κανονικά. Όταν η επαναγορά ομολόγων είχε νόημα, σην αρχή της κρίσης, τότε επέμενε πεισματικά να την απαγορεύει. Τώρα, που το χρέος έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες και τα χετζ φαντς στα διμερή δάνεια, και δηλαδή στους φορολογουμένους των άλλων χωρών, τώρα μας λέει να επαναγοράσουμε ομόλογα. Τα ανύπαρκτα. Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω, και κρίνοντας και από τη συστηματική τακτική της Γερμανίας να δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ιταλίας και της Ισαπνίας να τη γλιτώουν, είναι ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι όσο βλέπουν τις άλλες χώρες γύρω τους να διαλύονται, νιώθουν φοβερά που αυτοί είναι καλά και σκαρφαλώνει η δημοτικότητα των εκεί κυβενώντων. Τι να πω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.