#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2012 14:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο «κουρέματος» των δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριάΣχέδιο «κουρέματος» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και οι εποπτικές Αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το... μεγάλο κραχ που αναμένεται να επιφέρει στα δάνεια η τεράστια ύφεση.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν.

Βασική παράμετρος είναι η εμβάθυνση της ύφεσης και για το 2012, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, βάσει των οποίων έγιναν και τα σενάρια της Black Rock που προβλέπουν ότι οι πρόσθετες επισφάλειες των τραπεζών θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Το σενάριο

Τώρα το σενάριο αυτό είναι ήδη ξεπερασμένο, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση (4,4% του ΑΕΠ αντί 2,8% της αρχικής εκτίμησης) τόσο μεγαλύτερες και οι αναμενόμενες επισφάλειες, αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, στο μυστικό report των ξένων οίκων που προτείνουν το σχέδιο, «την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δουν και υπό ένα αναπτυξιακό πρίσμα, το οποίο σημαίνει μια συντεταγμένη απομόχλευση των επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή χρεών στη βάση βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από τα βάρη των χρεών τους να μπορέσουν να αναλάβουν νέα επενδυτικά σχέδια και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».

 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ισλανδία προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.

Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Το κρίσιμο ερώτημα για την Ελλάδα, είναι εάν οι εποπτικές Αρχές και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ανάλογο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο όχι μόνο θα βοηθάει τις τράπεζες να επανέλθουν σε μια υγιή κατάσταση αλλά και κατά πόσο η επιχειρηματικότητα και στη συνέχεια τα νοικοκυριά μπορούν να επωφεληθούν.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πρώτη φάση το κρίσιμο για την ανάπτυξη είναι οι επιχειρήσεις, γιατί το πρόγραμμα είναι να στηριχθούν ώστε να έλθει η ανάκαμψη, ενώ στη συνέχεια αυτό θα εφαρμοστεί και στην κατανάλωση, δηλαδή στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων και όχι μόνο των «κόκκινων», ακριβώς για να προλάβουν χιονοστιβάδα νέων επισφαλειών. Η ρύθμιση αυτή -που αναμένεται ότι για τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων.

Περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΧΗΤΗΣ avatar
  ΜΑΧΗΤΗΣ 26/02/2012 14:45:11

  ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΟΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ Η ΤΟΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ 21 ΑΙΝ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 50 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ.

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 26/02/2012 16:42:08

  Επανάληψη του 2009, με την υποτιθεμενη διαγραφή χρεων που αφηνε να εννοηθεί το ΠΑΣΟΚ πριν απο τις εκλογές.

 3. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 26/02/2012 18:56:07

  Η διαγραφή των δανείων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα οδηγήσει σε αναδιανομή πλούτου υπερ των χρεωστών. Αυτοί που θα χάσουν (θα βρεθούν σε χειρότερη θέση) είναι όσοι δεν δανείστηκαν. Θα καλλιεργηθείαντίληψη νομιμότητας στη μη τήρηση (εθνικό χαρακτηριστικό) των δανειακών συμβάσεων. Η αντίληψη ότι ο χρεώστης έχει πάντα δίκιο και το δικαίωμα μη επιστροφής του δανείου διαλυει καθε αντίληψη για σύγχρονο πιστωτικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα, όμως, είναι κατάκτηση των συγχρονων οικονομιών. Η διάλυση του (των τραπεζών) επιφέρει μεγαλύτερα δεινα από ότι ένα απλοικό μυαλό κατανοεί. Η αδυναμια όμως κατανόησης δεν σημαίνει ότι δεν θα επελθουν τα αρνητικα αποτελεσματα.
  Το κράτος θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο με το κόστος κάλυψης των ζημιών των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων. Θα φορολογήσει το σύνολο των πολιτών για να δημιουργήσει πλούτο στους χρεωστες. Το κράτος θα δείξει την ίδια μέριμνα και για εκείνον που δεν δανειστηκε, θα του δώσει αντιστοιχη ποσότητα πλούτου όση εκεινη που χαρίζει στον χρεώστη.
  Στην στεγαστική πιστη (στεγαστικα δανεια) ο δανεισμός των νοικοκυριών οδήγησε στα ύψη τις τιμές των ακινήτων και σε υπερκερδη εργολαβους και οικοπεδούχους. Η διαγραφή (μερική υποθετω) των δανειων θα επιβάλλει στους φορολογούμενους να πληρώσουν αυτοί αυτά τα υπερκέρδη. Επισης όσοι εργολάβοι έχουν αδιαθετα ακίνητα δεν θα δέχονται πίεση στις τιμές από ακίνητα των ιδιωτών που θα οδηγηθούν σε πώληση, λογω αδυναμίας εξυπηρετησης των δανειων τους, και έτσι θα κρατήσουν άθικτη την αξια της περιουσίας τους. Για δεύτερη φορά ευνοημένοι από τις δημαγωγικές ηλιθιότητες των δήθεν κοινωνικά ευαίσθητων.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ ΓΣΠΥΡΟΥ 26/02/2012 20:11:35

   Κατά βάση έχετε δίκιο, αλλά πρέπει να σκεφτούμε κι ότι οι τράπεζες συνέβαλλαν στην υπέρμετρη αύξηση των τιμών των ακινήτων μέσω της επιθετικής πολιτικής δανειοδοτήσεων. Ας ρίξουμε επίσης μιά ματιά στην κερδοφορία των τραπεζών τα τελευταία χρόνια ακόμη και μέσα στην κρίση. Η αξία των ακινήτων καθορίζεται εν πολλοίς κι απο τη ζήτηση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτη. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η αξία κάθε ακίνητου είναι μηδέν. Οι περισσότεροι έχουν υποστεί δραματική μείωση εισοδήματος. Οι τράπεζες επιμένουν σε όλα ή και περισσότερα κέρδη. Αυτό είναι μάλλον ανέφικτο. Κι αν τελικά το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι επικερδές και για την Ελλάδα και για τους δανειστές της, γιατί αυτό δεν ισχύει σε μικρότερη κλίμακα;

   • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
    ΓΣΠΥΡΟΥ @ σιδεράκιας 26/02/2012 21:55:48

    @σιδεράκιας . Οι τράπεζες σαφώς συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών των ακινητων. Διαχειρίστηκαν τις καταθέσεις με αφροσύνη και με επισφαλή τρόπο στην επιδιωξη προσκαιρης κερδοφορίας. Εγκληματική πολιτική. Δεν υπεραμυνομαι των τραπεζών αλλα του τραπεζικου συστήματος. Σαφως και πρέπει η ΤτΕ να αναζητήσει ευθύνες για την υπερδανειοδότηση των νοικοκυριών και να επιβάλλει ποινές. Αλλα πως να το κάνει αφου, για να ελέγξει το τραπεζικό σύστημα, κάλεσε και πλήρωσε τη εταιρεία black rock. Η τιμές των ακινήτων καθορίζεται από τη ζητηση και την προσφορά σωστά. Η ζητηση όμως είναι "ζητηση" με τους όρους της οικονομικής επιστήμης αν υπάρχει και η ικανότητα αγοράς. Ικανότητα που χρηματοδότησαν με αφροσύνη οι τράπεζες. Η υπερδανειόδοτηση για αγορά κατοικίας οδήγησε τις τιμες ακινητων στα ύψη με συνεπεια τη μεταφορά πλούτου στους εργολάβους και την ελληνική οικονομία σε στρεβλώσεις. Τα υψηλα κέρδη των εργολάβων καθιστούσαν ασύμφορη καθε άλλη επενδυση με τις γνωστές συνέπειες στην παραγωγικη δομη της χώρας. Το μέγεθος των υπερκερδων που αποκομισαν οι εργολαβοι και της στρέβλωσης στην αγορά ακινητων, φαίνεται από το γεγονός ότι οι τιμές δεν πέφτουν αντιστοιχα με την πτώση των εισοδηματων, σε αντιθεση με την Ιρλανδία που οι τιμες έπεσαν πανω από 50%.
    Διαγραφή δανειων απο τους χρεωστες και πληρωμη τους απο τους φορολογουμενους, για διακοπές και για καταναλωτικες δαπανες και άλλες ευφανταστες γκλαμουριες; Δηλαδή άλλος διασκεδαζει άλλος πληρώνει!

    • juliet avatar
     juliet @ ΓΣΠΥΡΟΥ 26/02/2012 23:23:08

     ''Oταν ένας παραβάτης σκοτώνει για τα χρέη που οφείλει ,η εκτέλεση ονομάζεται ρύθμιση λογαριασμών,ενώ όταν η διεθνής τεχνοκρατία αποφασίζει να κάνει εκκαθάριση σε μιά υπερχρεωμένη χώρα,η εκτέλεση ονομάζεται πρόγραμμα μακροοικονομικής ρύθμισης''.
     Εντουαρντο Γκαλεάνο

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ juliet 27/02/2012 00:56:15

      Juliet, διάβασες το σημείωμα του αυτόχειρα οικογενειάρχη από την Ερέτρια?

  • nestrom avatar
   nestrom @ ΓΣΠΥΡΟΥ 26/02/2012 20:24:48

   άψογη τοποθετηση

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ ΓΣΠΥΡΟΥ 27/02/2012 01:47:06

   Αριστα 10 !

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΓΣΠΥΡΟΥ 28/02/2012 15:10:26

   ΓΣΠΥΡΟΥ, στο βασικο έχεις δίκαιο: "Το κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, θα οδηγήσει σε αναδιανομή πλούτου υπερ των χρεωστών". Η τρύπα που θα προκληθει στις τράπεζες θα καλυφθεί με ανακεφαλαιοποίηση. Στις σημερινές συνθήκες, όπου η διατραπεζική αγορά πανευρωπαικώς είναι παγωμένη λόγω ελλιπούς εμπιστοσύνης, η ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτική ρευστότητα (αυξήσεις κεφαλαίου ή μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ ιδιωτών) είναι ανέφικτη στην πράξη. Το κόστος κάλυψης των ζημιών των τραπεζών θα γίνει με Δημόσια ρευστότητα, δηλαδή με χρήματα των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα με Δημόσια ρευστότητα των Ευρωπαίων φορολογουμένων (μέσω των μηχανισμών στήριξης EFSF - ΕSM), που θα επιπροστεθεί μετά στο Ελληνικό Δημόσιο χρέος. Δηλαδή θα το εξοφλήσουμε μακροπρόθεσμα όλοι, οφειλέτες και μη οφειλέτες Έλληνες πολίτες. Οι μή δανεισθέντες θα επιδοτήσουν τους δανεισθέντες.
   Ευεργετική για τους κατασκευαστές αλλά καταστροφική μακροπρόθεσμα για την στρεβλωμένη αγορά ακινήτων και για τους ενοικιαστές θα είναι η τεχνητή διατήρηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων στα σημερινά εξωπραγματικά επίπεδα (δεν έχει βγεί παρά ελάχιστος "αέρας"). Οι τράπεζες, μη κάνοντας απαιτητή την αποπληρωμή δανείων σε μια κατηγορία επιχειρηματιών που δούλευαν εδώ και δεκαετίες με ποσοστό κέρδους 200 % και έχουν συσσωρεύσει απίστευτο "λίπος", στην πραγματικότητα τροφοδοτούν τη στρέβλωση, δημιουργούν διακλαδικό καρτέλ (χρηματοπιστωτικό + κατασκευαστές). Και το χειρότερο, εμποδίζοντας την ρευστοποίηση του αποθέματος ακινήτων σε χαμηλότερα, αλλά λογικά επίπεδα τιμών, εμποδίζουν τις νέες επενδύσεις, τόσο σε πιό παραγωγικούς κλάδους, όσο και στην ίδια την οικοδομή.
   Η Ιρλανδία και η Ισπανία που είχαν επίσης φούσκες ακινήτων, αλλά εν τω μεταξύ οι τιμες έπεσαν πανω από 50% (λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των κατασκευαστών από το τραπεζικό σύστημα), είναι τα θετικά αντιπαραδείγματα: Ιδιαίτερα στην Ιρλανδία, υπάρχει ήδη ανάκαμψη επενδύσεων. Η ρευστοποίηση σε χαμηλότερα επίπεδα παρήγαγε ρευστό που επανεπενδύεται. Στην Ισπανία ο κατασκευαστικός τομέας, τουλάχιστον του υψηλού επιπέδου, γίνεται όλο και πιό εξωστρεφής και επενδύει εκτός Ισπανικών συνόρων: Η γνωστή μας πρώην Γερμανική Hochtief, έχει περάσει εδώ και αρκετούς μήνες σε δυνατά Ισπανικά χέρια.

 4. juliet avatar
  juliet 26/02/2012 19:15:41

  ''Οποιος θέλει πραγματικά να γίνει πλούσιος δεν πρέπει να προσπαθεί να αυξήσει την περιουσία του ,αλλά να μειώσει την απληστία του''.
  Πλάτων

 5. Y. avatar
  Y. 27/02/2012 02:01:43

  Φάκτορα, ο Κακοφονίξ είχε γράψει πριν μέρες απ’ αυτού, και υπήρξαν σχετικά σχόλια. Επίκαιρο, μετά τόσες μέρες

 6. juliet avatar
  juliet 27/02/2012 08:20:50

  ΓΣΠΥΡΟΥ
  τα βράδια να κοιμάσαι ήσυχος ,αυτός που αναφέρει η Φελίζα είναι ένας ''άμυαλος'' που άφησε δυό παιδιά με μια ανοιχτή πληγή αλλά για σένα ήτανε δίκιο.
  Είσαι τόσο εμπαθής που δεν ρίχνεις καμία ευθύνη στο κύκλωμα που έδινε δάνεια και έπαιρνε μίζες.Είσαι τόσο χαιρέκακος να δείς κόσμο στο δρόμο που δεν μπορείς να καταλάβεις ότι αυτές οι καταστάσεις σκορπάνε αίμα .Αλλο ν΄αναλύεις και άλλο να απαιτείς τιμωρίες .Η Δικαιοσύνη αρχίζει απο τα πολιτικά απόβλητα που έκλεψαν ,λεηλάτησαν ,κοροΐδεψαν τους Ελληνες ,τους έσυραν στα σκλαβοπάζαρα των ελεεινών των Εθνών.Κανένας δεν σε σέβεται όταν πουλάς την Πατρίδα σου γιατί μπορεί να σε ''εκτιμούν ''όσο κάνουν την δουλειά τους αλλά πάντα είσαι ο δοσίλογος την Πατρίδας σου.Και άλλη φορά είσαι τιμητής της τιμωρίας.
  ''Απ΄όλους τους κακούς ανθρώπους αυτοί που πρέπει να τιμωρούνται περισσότερο είναι εκείνοι οι οποίοι ,ενω είναι οι ίδιοι ένοχοι ,τολμούν να κατηγορήσουν τους άλλους για τα εγκλήματά τους''.Ισοκράτης

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ juliet 28/02/2012 14:40:33

   @juliet. Καθε προσωπική περίπτωση είναι σημαντική και κάθε προσωπικό δράμα σεβαστό και είμαι αλληλεγγυος. Οι κραυγές ευαισθησίας είναι χαρακτηριστικό εκείνων που θέλουν να πείσουν ότι τη διαθετουν σε πλεονάσμα. Κραυγάζοντας πιστεύουν ότι θολωνουν τη στεγνή τους εικόνα. Η ευαισθησία και ο ήσυχος ύπνος εναι προσωπική υποθεση που δεν έχει νόημα να γίνονται αντικείμενο του blog. (Ο Γ Σεφέρης, δε, έγραψε για τον αν/ήσυχο υπνο και την μοναδικότητα του καθενός μας,"καθένας χωριστά ονειρευεται και δεν ακούει τον βραχνά του άλλου")
   Επι του θέματος. Ποσο ευαισθητος είναι κάποιος που ενθαρρύνει πολιτικές που καθιστουν την απόκτηση στέγης απαγορευτικη από ένα νεο άνθρωπο, καθως και στη συγκεντρωση τεράστιου πλούτου σε εργολάβους και οικοπεδουχους. Η "ευαισθησία" του παρελθόντος που θελέτε να επαναλαβουμε, γεννησε σήμερα τις μειωσεις μισθων, συνταξεων, την περικοπή φαρμακων και ιατρικής περίθαλψης κλπ. Αυτοί που με την ανευθυνοτητα τους και το εμπόριο ευαιασθησίας κατέστησαν τη χώρα περίγελο και παρέδωσαν τους πολιτες στον οικτο όλου του κόσμου, στερώντας του το πολυτιμότερο, την αξιοπρέπεια. Αυτοί ειναι οι δοσίλογοι.
   Θα ήθελα, ειλικρινα, κριτική στις απόψεις μου για το θέμα και όχι συζητηση περι ευαισθησίας και άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών.

 7. ΜΠ avatar
  ΜΠ 27/02/2012 09:06:49

  Τράπεζες: κεφαλαιακές ενισχύσεις 160 δις λόγω κρίσης έως σήμερα, με κουρέματα δανείων ΔΕΚΟ και κομμάτων και απαίτηση από τον καημένο τον ιδιώτη που όταν του εγκρίθηκε το δάνειο είχε κάνει τα κουμάντα του, να δώσει νέα υποθήκη το σπίτι των γονιών του ή να μπει συγγενικό πρόσωπο εγγυητής.
  Δείτε την Ισλανδία τί έγινε εκεί με τα χρέη των ιδιωτών. Το κοινωνικό κράτος λειτούργησε εκεί και έστειλε στη δικαιοσύνη πρωθυπουργό και τραπεζίτες. Τέλος, όταν το σπίτι σου ανήκει στην τράπεζα, πώς σου ζητάει το κράτος να πληρώνεις το φόρο της ΔΕΗ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.