12/07/2010 14:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών φέρεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Στο σχέδιο που φέρεται να εξετάζει η γερμανική καγκελαρία, περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων θα πρέπει, μέσω του λεγόμενου «haircut» να αποποιούνται μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να βγει από την κρίση.

Αυτό θα γίνεται είτε μέσω της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων είτε μέσω της μείωσης των τόκων είτε μέσω της εξόφλησης τμήματος της αξίας των ομολόγων.

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, αλλά μία περαιτέρω εξέλιξη, σύμφωνα όσα αναφέρουν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης

Στο προσχέδιο που κυκλοφορεί στην καγκελαρία αναφέρεται ότι ο ιδιωτικός τομέας (οι τράπεζες) θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι όλα τα βάρη.

Οι κάτοχοι ομολόγων παίρνουν «μπόνους ρίσκου» και γι' αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνουν και αυτό το ρίσκο. Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μία νέα αρχή, το Berliner Club, στο οποίο θα συμμετέχουν κράτη-μέλη της G-20 ή μόνο της Ευρωζώνης.

Αν η αποποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα η πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Berliner Club θα αναθέτει σε μία προσωπικότητα ή σε μία ομάδα προσωπικοτήτων να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας και τα μέτρα θα εποπτεύονται από το ΔΝΤ.

Σϋμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ερωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ένα τέτοιο σχέδιο, χωρίς όμως να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, για «εσωτερικά έγγραφα», όπως είπε.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 12/07/2010 15:01:06

  GAP, πες αλεύρι!

 2. tony avatar
  tony 12/07/2010 18:28:57

  Έχουμε τρελαθεί εντελώς η μου φαίνεται?
  Με ποια λογική η Γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τόσο σοβαρά σχέδια άλλων χορών?
  Οι άλλες χώρες δεν έχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις?
  Πόσο ύπουλα περνάει η ιδέα ότι μια τόσο σοβαρή απόφαση είναι θέμα της Γερμανικής κυβέρνησης?
  Η μήπως αυτό το σχέδιο αφορά την Γερμανική χρεωκοπία?

  • man8os avatar
   man8os @ tony 12/07/2010 19:00:08

   Ειναι νταβας,οτι θελει κανει...
   Ποιος θα την σταματησει?

 3. tony avatar
  tony 12/07/2010 23:36:15

  Μήπως είναι χρεοκοπημένος νταβάς?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.