Σχέδιο ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας
19/05/2015 14:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας

Θα ήταν μια λύση η ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung...

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επανέρχεται στο βασικό ερώτημα που απασχολεί πολιτικούς, οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες τα τελευταία πέντε χρόνια: ήταν σωστός ο δρόμος που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, ή κάτι σαν ένα «ατύχημα» που κανείς δεν θα ήθελε; «Κατά τον Κρίστοφ Πάουλους, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου η απάντηση είναι όχι» γράφει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο του γερμανού καθηγητή για μια ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία, όπως προβλέπεται και για ιδιώτες. «Βάση του σχεδίου αποτελεί μια διεθνής συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη, η οποία να δίνει σε ένα υπερχρεωμένο κράτος τη δυνατότητα διαγραφής για παράδειγμα του 70% του χρέους του υπό τον όρο δεσμευτικών μεταρρυθμίσεων (…) Αφού οι δανειοδότες και ο δανειζόμενος συμφωνήσουν μέσα σε μια συγκεκριμένη προθεσμία για το ύψος της διαγραφής χρέους, ομάδα από 20 πολιτικούς, μάνατζερ και εμπειρογνώμονες θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Σε περίπτωση που ο δανειζόμενος αποδειχθεί ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες, θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς με όλες τις υποχρεώσεις του. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρή απειλή για χώρες που διστάζουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η Ελλάδα».

Κατά τα λεγόμενα του γερμανού καθηγητή «ένα τέτοιο σχέδιο δίνει τη λύση για το πώς μια υπερχρεωμένη χώρα μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς να ενοχλούνται οι δανειστές της. Θα πρέπει τώρα να βάλει κανείς και τις δύο πλευρές σε ένα δωμάτιο μέχρι να συμφωνήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός καθηγητής.

http://www.dw.de

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 19/05/2015 19:07:45

  .Πολύ ωραία η πρόταση του Γρμανού καθηγητή. Θα συμφωνήσει όμως ο Βάιντμαν? Με 70% κούρεμα του χρέους η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη πάνω απο 6% τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστο και οι μεταρρυθμίσεις αυτή τη φορά θα τηρηθούν στο ακέραιο και με πλεόνασμα μάλιστα, καθότι θα συμφέρει π.χ, να απολυθούν 300.000 Δ.Υ. και να παίρνουν επίδομα ανεργίας το 70% του μισθού τους μέχρι να ξαναβρούν δουλειά, ή μέχρι να βγούν στη σύνταξη καθότι απαλλαγμένη η χώρα απο τα τοκοχρεωλύσια των δανείων θα μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του ΟΑΕΔ.

 2. UncleStgm avatar
  UncleStgm 19/05/2015 22:28:57

  Και θα συμφωνήσουν οι 18 άλλες χώρες της ευρωζώνης να χάσουν το 70 %.. προφανώς ο καθηγητής πίνει πολλή μπύρα extra bock (με οινόπνευμα 12 %, μαύρη), και προτιμά λουκάνικα με βαρειά μπαχαρικά. Τη νύχτα αυτά φέρνουν παράξενα όνειρα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ UncleStgm 19/05/2015 23:48:59

   Αποκλείεται να συμφωνήσουν. Αλλά, είτε συμφωνήσουν είτε δεν συμφωνήσουν, αποκλείεται να μην χάσουν λεφτά (50%-70%). Και κάθε χώρα που ζημιώνεται, θα προξενεί ντόμινο ζημιών στη Γερμανία! ΥΓ: Γέλωτα προξενεί η αναφορά σε «18 άλλες χώρες της Ευρωζώνης» (sic). Θέατρο κανονικό.

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ ΚΜ 20/05/2015 10:45:35

    Μπράβο φίλε ΚΜ. Κι εγώ πάντα γελάω όταν ακούω για τις 18 "χώρες" της Ευρωζώνης. Κανονικά η Ευρωζώνη αποτελείται απο 4 μετρίου μεγέθους κράτη, 4 μικρά κράτη (με 7η σε μέγεθος την Ελλάδα!) και 11 πόλεις-"κράτη" που αν τα αθροίσεις, σου κάνουν ακόμα ένα μικρό κράτος σαν την Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.