06/12/2010 12:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο για Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους

Την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και τους Ευρωπαίους πολίτες ότι το ευρώ δεν αμφισβητείται ζητούν ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker και ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Giulio Tremonti σε άρθρο που συνυπογράφουν σήμερα στους Financial Times.

Οι δυο τους τονίζουν ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους που θα εξέδιδε αυτά τα ομόλογα μπορεί να γίνει ακόμα και αυτό το μήνα εφόσον το αποφασίσουν οι χώρες μέλη.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα και αυτό το μήνα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Οργανισμού, με ένα δικαίωμα να φθάσουν οι εκδόσεις του το 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε κράτους μέλους”.
Ωστόσο, ο Γερμανός Wolfang Schauble, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα από κοινού εκδιδόμενα ομόλογα θα απαιτήσουν «θεμελιώδεις» αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι βασικής σημασίας πως οι κυβερνήσεις είχαν κίνητρα για να διατηρήσουν την πειθαρχία των δημοσιονομικών τους, αντιμετωπίζοντας κυρώσεις όταν δεν το κάνουν.
«Διαφορετικά, το ευρώ θα αποτύχει», προειδοποίησε. Ακόμη, εκτιμά πως η έκδοση των κοινών ομολόγων θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Όπως εκτιμούν οι FT, οι αντικρουόμενες απόψεις των τριών υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα εντείνει τις συζητήσεις σχετικά με το ποια δραστικά μέτρα χρειάζονται για να αποκαταστηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη.

Διαφωνεί η Μέρκελ

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων και της αύξησης του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, την οποία προτείνουν σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγων απλά θα μείωνε τον βαθμό του ανταγωνισμού, τη στιγμή που αυτό που χρειάζεται είναι προτάσεις για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος.

Εκτίμησε επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των πόρων του ταμείου διάσωσης, υπογραμμίζοντας πάντως πως η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι το ευρώ [EUR=X] είναι ισχυρό και ασφαλές.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. παγωτατζής avatar
    παγωτατζής 06/12/2010 13:10:04

    Eμείς ακόμα και αν πραγματοποιηθεί τό σχέδιο αυτό πάλι δεν μας διευκολύνει όπως και αν τό δει κανείς..Βάλτε κάτω τα νούμερα και θα δείτε..Είμαστε ήδη over the limit....

  2. Super avatar
    Super 06/12/2010 13:41:07

    ΔΕΝ ΠΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ SUPER ΟΜΟΛΟΓΟ. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.