Σχέδιο ανάπτυξης αναζητούν οι G20, υπό την ελληνική «σκιά»
10/02/2015 15:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο ανάπτυξης αναζητούν οι G20, υπό την ελληνική «σκιά»

Η ομάδα των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών φαίνεται πιθανό να απορρίψει μια πρόταση για να θέσουν οι χώρες συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους ώστε να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία, η οποία εμφανίζεται όλο και πιο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ανάπτυξη. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στην Κωνσταντινούπολη έρχεται τη στιγμή που η Ελλάδα προβληματίζει και πάλι την Ευρώπη, το φθηνό πετρέλαιο καταστρέφει τον πληθωρισμό και οι προβλέψεις για ανάπτυξη μαζί με την ενίσχυση του δολαρίου απειλούν τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η Τουρκία – που προεδρεύει της G20 το 2015 - προτίμησε να θεσπίσουν δεσμευτικούς εθνικούς επενδυτικούς στόχους και ότι η ιδέα ήταν υπό συζήτηση. Αλλά φάνηκε πως προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη. «Θα είναι αρκετά περίπλοκο και λίγο θεωρητικό» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Πιέζω για έναν συνολικό στόχο. Η Ευρώπη μπορεί να θέσει τους δικούς της στόχους και να τους εκπληρώσει, αλλά δεν υποστηρίζω συγκεκριμένους στόχους για όλους τους άλλους».

Μια πηγή της G20 είπε ότι η ιδέα ήδη είναι εκτός συζήτησης. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να είναι «ο μοναδικός μηχανισμός ανάπτυξης», ενώ ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως το μήνυμα της Ουάσιγκτον θα είναι και πάλι ότι η Ευρώπη δεν κάνει αρκετά. Η Γερμανία, με τα «βαριά» πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της, πιέζεται σε διαδοχικές συνόδους της G20 να ξοδέψει περισσότερα. Το Βερολίνο απέρριψε την πρόταση αυτή στο παρελθόν και είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι η αύξηση της εγχώριας ζήτησης και τα σχέδια για αύξηση των επενδύσεων, κυρίως μέσω του ιδιωτικού τομέα, δείχνουν ότι κάνει ό,τι μπορεί, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν την ατζέντα της G20.

Οι εταίροι τους στην ευρωζώνη Γαλλία και Ιταλία έχουν ζητήσει μεγαλύτερη επένδυση στο ενιαίο νόμισμα της Ένωσης που δεινοπαθεί. «Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάληψη κινδύνου ... Ελπίζω ότι η πολιτική δράση θα διευκολύνει πράγματι μεγαλύτερες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και επενδύσεις ιδίως τα έργα υποδομής», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. Οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν μέτρα πέρυσι για την ενίσχυση της συλλογικής αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους, κατά 2 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, πάνω από το επίπεδο που προβλέφθηκε το 2013.

Η δέσμευση, με την ονομασία σχέδιο δράσης της Μπρίσμπεϊν, συνεπάγεται περίπου 1.000 επιμέρους δεσμεύσεις, που πλέον είναι πιθανό να συρρικνωθούν σε έναν πιο διαχειρίσιμο αριθμό για κάθε χώρα. «Κρατήστε το λόγο σας, ή δώστε εξηγήσεις», όπως το έθεσε ο Μπαμπατζάν. Η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 2 τρις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική «σκιά»

Η άρνηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το σχέδιο διάσωσης των ΕΕ/ΔΝΤ και η πρόθεσή της να ζητήσει αντ 'αυτού μια νέα συμφωνία που δίνει τέλος στη λιτότητα και αναδιαρθρώνει το χρέος της, ρίχνει μια μεγάλη σκιά στη συνεδρίαση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά, εάν ο νέος, αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιήσει την απειλή του για έξοδο από διεθνή συμφωνία διάσωσης στην Ελλάδα.

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζο Όλιβερ είπε ότι έπρεπε να υπάρξει συμβιβασμός.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να κάνει κάποιες αλλαγές και νομίζω ότι η μαζική αποκήρυξη του χρέους τους δεν είναι στα χαρτιά», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Αλλά άλλες χώρες- πιστωτές θα πρέπει να συνεργαστούν με την Ελλάδα για να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό ... Δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ».

Η G20 συνέθεσε ένα πακέτο κινήτρων που επανέφερε τον κόσμο από το χείλος του γκρεμού το 2009, αλλά η σημερινή πρόκληση είναι πιο λεπτή, με τις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές να αποτελούν την αιτία της παγκόσμιας αναταραχής. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος, σε πλήρη αντίθεση με το τεράστιο πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας και τις αυτοσχέδιες μειώσεις των επιτοκίων από την Ινδία ως την Αυστραλία και από τον Καναδά ως τη Δανία. Ο οικονομικός «γίγαντας» της Κίνας επίσης επιβραδύνεται.

Ένα υποπροϊόν αυτού είναι ότι είναι το δολάριο κινείται υψηλότερα, ενώ πέφτουν άλλα βασικά νομίσματα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πτώση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ήταν ένα όφελος για την παγκόσμια οικονομία και η πρόσφατη αδυναμία του γιεν δεν αποτελούσε πρόβλημα. Ο Ιταλός Παντοάν είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η αναμενόμενη επίπτωση του σχεδίου της ΕΚΤ να αγοράσει περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ κρατικών ομολόγων συνέβαλε στη βελτίωση της οικονομικής εικόνας και θα πιέσει το ευρώ σε ένα πιο «συνεπές» επίπεδο.

Κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν επιβραδυνθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Τα κράτη της G20 πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και καινοτόμα, αν θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη, ανάφερε ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που εκπονήθηκε για τη συνάντηση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ζήτησε από την G20 να εξαπολύσει μια «μεγάλη ώθηση» για την υλοποίηση παγκόσμιων ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων, φοβούμενος ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να κουράστηκαν από την ασταμάτητη λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης πριν από έξι χρόνια. Ο Κάρνεϊ μιλούσε ως επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο, δεδομένου ότι η Lehman Brothers κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008, έχει συντονίσει μια σειρά νέων τραπεζικών και εμπορικών κανόνων για να κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ανθεκτικό.

www.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.