Σφίγγα το Ισραήλ για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου
20/03/2014 19:40
Του Τόμας Τζέφερσον
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σφίγγα το Ισραήλ για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κ. Λίμπερμαν πέταξε την μπάλα στην εξέδρα όταν ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να αποσπάσει μια θετική για τις πιθανότητες μεταφοράς του ισραηλινού αερίου, μέσω αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα,

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, στην Αθήνα και οι συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έδειξε ότι το Τέλ Αβίβ, δεν είναι έτοιμο να ανοίξει τα χαρτιά του όσο αφορά τον τρόπο μεταφοράς των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ του, προς την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι η ισραηλινή πλευρά έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα κοιτάσματα αυτά και τη μεταφορά τους στην Ευρώπη, ως διπλωματικό όπλο στο σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που λαμβάνει αυτή τη στιγμή με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και στις μελλοντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και του Περσικού Κόλπου, έγινε σαφές από τις απαντήσεις που έδωσε σχετικά με το θέμα στις συναντήσεις του στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λίμπερμαν, στη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα όταν ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να αποσπάσει μια θετική για τις πιθανότητες μεταφοράς του ισραηλινού αερίου, μέσω αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα, σημειώνοντας, «πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο και, από τη στιγμή που η εταιρεία θα αδειοδοτηθεί για την εκπόνηση του έργου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες από την Αυστραλία, οι οποίες εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και εκπονούν μια μελέτη. Θα πρέπει αυτές να ηγηθούν της όλης διαδικασίας, θα πρέπει να ελέγξουν όλες τις πιθανότητες, όλες τις ευκαιρίες και όλες τις δυνατότητες επένδυσης» ανέφερε.

Σφίγγα το Ισραήλ για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου 149366 photo

Από τη συνάντηση Παπούλια - Λίμπερμαν

Ο κ. Λίμπερμαν περιέγραψε όλα τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά απέφυγε συστηματικά να γείρει προς τη μια ή την άλλη πλευρά, αφήνοντας καθαρά να φανεί ότι το Τέλ Αβίβ είναι open for business και θα δώσει τη δουλειά εκεί όπου τα συμφέροντά του θα ικανοποιηθούν καλύτερα. Η τοποθέτηση του δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη, «πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να προετοιμαστεί και ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Άρα, εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις, που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο, το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο. Είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη αυτή».

Τη σκυτάλη από τον κ. Βενιζέλο πήρε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας, δεχόμενος τον κ. Λίμπερμαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν ξεκάθαρος. «Θα θέλαμε η μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Και γνωρίζω ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ο πιο επωφελής δρόμος, από την Ελλάδα προς την Ευρώπη», σημείωσε ο Πρόεδρος, αλλά και πάλι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, απέφυγε να δεσμευτεί.

Οι εταιρίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Λίμπερμαν, είναι η Noble Energy, αμερικανικών συμφερόντων, η οποία έχει την επιχειρησιακή ηγεσία και διαθέτει το 30% στο κονσόρτσιουμ των εταιριών ου ασχολούνται με τα οικόπεδα φυσικού αερίου του Ισραήλ. Ο αυστραλιανός κολοσσός είναι η WoodsidePetroleumLtd, με 25%. Και οι άλλοι τρείς εταίροι είναι, η DelekGroup, η AvnerOil & GasExploration, και η RatioOilExploration, με κάτι λιγότερο από 17% η καθεμία.

Η ιδιαιτερότητα της εταιρίας από την Αυστραλία είναι ότι θεωρείται ηγέτης στον αυξανόμενα ραγδαία τομέα του LNG (Υγρό Φυσικό Αέριο), κάτι που θα μπορούσε να παραπέμπει στην επιλογή κατασκευής LNG Τέρμιναλ στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μελέτες κόστους δείχνουν ότι η επιλογή αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία είναι η φθηνότερη.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι το Ισραήλ θα κινηθεί με βάση το τι είναι φθηνότερο. Η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα εθνικά συμφέροντα του Τέλ Αβίβ και τη στάση των ενδιαφερομένων χωρών απέναντι σε αυτά.

Η κρίση στην Ουκρανία και η κορύφωση της έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης (ΗΠΑ – Ευρώπη βλέπε Γερμανία), αυξάνει σημαντικά την δυνατότητα διαπραγμάτευσης του Ισραήλ.

Όσο αφορά την Ελλάδα, η συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είναι θετικός παράγοντας, όπως επίσης και η διορατικότητα του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει επενδύσει προσωπικά στην ενδυνάμωση των σχέσεων Αθήνας – Τελ Αβίβ, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στην πρόσφατη επίσκεψή του εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Naruto avatar
    Naruto 22/03/2014 01:02:30

    Για τους Ισραηλινούς το απο που θα περάσει ο αγωγός δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και συμμαχιών .Τους Τούρκους του Ερντογάν δεν τους εμπιστεύονται καθόλου γι αυτό και περιμένουν να δουν μήπως καταρρεύσει η τουρκική κυβέρνηση ,οπότε με τους Κεμαλιστές θα τα πανε μια χαρά .Αρα εμάς δεν μας συμφέρει να πέσει ο Ερντογαν.Απο την άλλη πλευρά στην Ελλάδα πολιτικά κόμματα κατηγορούν τους Εβραίους για ότι κακό συμβαίνει στον κόσμο .Πως λοιπόν θα μας εμπιστευθούν αυτό το τεράστιο έργο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.