16/10/2011 22:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεχίζονται οι πιέσεις γιά μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Πληροφορίες από οικονομικούς και κυβερνητικούς κύκλους ,βάσει των οποίων ο πρόεδρος της Deutsche Bank και της IIF Γιόζεφ Ακερμαν έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους,δημοσιεύει σήμερα, η γερμανική εφημερίδα Bild.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις που κάνει ο Ακερμαν έχουν στόχο να προχωρήσει ένα «κούρεμα» έως 50% σε εθελοντική βάση.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του προς την εκπομπή Berlin Direkt του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD, ο υπουργός Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από εκείνη που αποφασίστηκε το καλοκαίρι».

Ο κ.Σοϊμπλε διευκρίνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες του συνολικού πακέτου, το οποίο ίσως να μην είναι έτοιμο σε όλες του τις λεπτομέρειες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου.

Η λύση για την Ελλάδα θα είναι πάντως ένα τμήμα του συνολικού αυτού πακέτου που θα εγκρίνουν οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι η συμμετοχή των πιστωτών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 21%, που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. «Επιδιώκουμε, εφόσον είναι δυνατόν, μια συμφωνία με τις τράπεζες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι τόσο υψηλή, ώστε να διασφαλίζει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να συμβάλουν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης. Και αυτό αφορά κυρίως εκείνες τις χώρες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλο χρέος όλα αυτά χρόνια, ανέφερε.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, με δεδομένο ότι δεν έχει διασφαλιστεί κεφαλαιακή επάρκεια. Υπό την έννοια αυτή συνιστά ως «σημαντικό προληπτικό μέτρο» να ενισχυθούν με τα απαιτούμενα κεφάλαια οι τράπεζες.

---Ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης, εκτιμά το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, DIW.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η σχετική μελέτη έγινε από δύο ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου, οι οποίοι εκτιμούν ότι  η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε μέχρι το 2020 στη Γερμανία 49 δισ. ευρώ. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60% θα κόστιζε το ίδιο διάστημα 45,9 δισ. ευρώ.

Οι ερευνητές θεωρούν ως δεδομένο ότι το γερμανικό μερίδιο στη διάσωση των τραπεζών από τις συνέπειες του «κουρέματος» θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα σε 5 χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. manos avatar
    manos 16/10/2011 23:45:23

    Την Τράπεζα Πειραιώς τη ρώτησε κανείς? Την Δευτέρα θα αγοράσει τις Μινωικές Γραμμές, την Τρίτη την Δάιος πλαστικά, την Τετάρτη Μυτιληναίος, την Πέμπτη την Βιοσώλ, την Παρασκευή την Αλτεκ, και το Σάββατο θα πάρει τον ΟΤΕ. Την Κυριακή θα ξεκουραστεί.

  2. anonymous avatar
    anonymous 17/10/2011 00:35:06

    Γερμανικό ινστιτούτο προτείνει 60% διότι αν μας στηρίζουν μέχρι το 2020 το κόστος θα είναι 50 δις ενώ με το κούρεμα κατά 60% μόνο 45 δις. Εννοείται ότι το κόστος αναφέρεται στο κόστος για τη Γερμανία. Berechnungen des Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung (DIW) zufolge ist ein harter Schuldenschnitt für Griechenland für Deutschland billiger als eine weiter andauernde Rettung des Landes. Wie die "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" unter Berufung auf die Untersuchung berichtete, kostet Deutschland die weitere Rettung des Landes bis zum Jahr 2020 rund 49 Milliarden Euro. Ein Schuldenschnitt für Griechenland in Höhe von 60 Prozent kostet hingegen bis 2020 nur 45,9 Milliarden Euro. Die DIW-Forscher legten der Zeitung zufolge ihren Rechnungen die Annahme zugrunde, dass infolge des Schuldenschnitts eine Bankenrettung mit einem deutschen Anteil von zehn Milliarden Euro notwendig wird. Sie gingen zudem davon aus, dass sich Griechenland nach fünf Jahren wieder erholt hat und an den Kapitalmarkt zurückkehren kann. http://de.nachrichten.yahoo.com/schuldenschnitt-f%C3%BCr-athen-offenbar-billiger-rettung-082743850.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.