«Συναγερμός» από ΕΚΤ: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα
28/05/2015 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Συναγερμός» από ΕΚΤ: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία σε έκθεσή της την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να μην δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση στον ELA, δηλαδή τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά. Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζεισημαντικές εκροές καταθέσεων. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Ε. Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ είπε ένα βροντερό όχι στην αύξηση της χρηματοδότησης προς την χώρας μας.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει πως οι πιθανότητες να μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ:

«Συναγερμός» από ΕΚΤ: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

«Οι δημοσιονομικές θέσεις σε ορισμένες χώρες παραμένουν επισφαλείς. Οι κυρίαρχοι κίνδυνοι προέρχονται από την Ελλάδα, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει απολέσει την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά για χρηματοδότηση και έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού. Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι υποτονικές μέχρι σήμερα, αλλά με την απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος "ΑΕΠ προς χρέος" εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.

Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει πως «οι εξελίξεις στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνη, έχουν προκαλέσει την άνοδο των αποδόσεων έναντι των γερμανικών ομολόγων. Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Η μόλυνση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης από την Ελλάδα ήταν περιορισμένη. Πράγματι, προκάλεσε μόνο μια μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jim Beam avatar
  Jim Beam 28/05/2015 11:47:01

  Θα φοβηθουν και θα υποχωρήσουν οι κουτόφραγκοι !! αλλιώς θα πάμε στη δραχμή θα διαπρέψουμε και θα τους δανείζουμε εμείς .... μπορεί και να μην τουσ δανείζουμε ... θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά τους !!!

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 28/05/2015 20:35:49

  .Τελικά ο Τσίπρας αναδεικνύεται όντως σε καταλύτη Παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων...Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα πλέον εγκαταλείπουν τις μάσκες και γίνονται σχεδόν εμφανή, ενώ ως τώρα ήταν συγκεκαλυμμένα. Απο τη μία πλευρά είναι ο Τσίπρας και ο Ομπάμα και απο την άλλη οι Μπάνκστερς (Οι ιδιοκτήτες των 10-12 Μεγαλύτερων Παγκόσμιων τραπεζών) με τα τσιράκια τους ήτοι ΔΝΤ, ΕΚΤ-Βάιντμαν-Σόιμπλε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 29/05/2015 01:09:34

   Συνεχιστής του ΓΑΠ ο Τσίπρας. Το έχω πει πολλές φορές. Το κακό είναι που έπεισε ότι είναι αντιμνημονιακός ενώ είναι αυτός που θα μας χρεοκοπήσει και θα μας στείλει στο χάος. Αυτό που θα έφερνε ο ΓΑΠ αν γινόταν τότε δημοψήφισμα εν μέσω κινδύνου χρεοκοπίας και τεράστιας πόλωσης...

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 29/05/2015 11:18:30

    Δεν εχετε ιδεα τι σημαινει χαος......

    • Μεγάλες στιγμές avatar
     Μεγάλες στιγμές @ Ρηνα 29/05/2015 14:44:03

     Ούτε και το σκίζω μνημόνια έχουμε ιδέα τι σημαίνει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.