28/09/2010 13:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Τραπεζιτών με Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοίδη

«Οι κάνουλες είναι ανοιχτές, ποτέ δεν έκλεισαν, η δεξαμενή όμως δεν έχει ρευστό». Αυτό δήλωσε ο κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διοχέτευση τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία από το νέο πακέτο εγγυήσεων του δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ. Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η χορήγηση δανείων από πλευράς τραπεζών ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να μπουν στη ρύθμιση για την περαίωση, αλλά και η δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας για όλους του πολίτες, η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή, και μέσω της οποίας το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα κάθε συναλλαγής και ΦΠΑ, ενώ οι πολίτες θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων.
Όπως είπε ο κ. Ράπανος, το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι υγιές και ισχυρό και στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι με κάθε τρόπο θα διοχετεύσουν τη νέα αυξημένη ρευστότητα στην αγορά, δίνοντας δάνεια σε νοικοκυριά, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς για την επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Ότι αντλούμε, το δίνουμε, όμως μην ξεχνάτε ότι η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω της συγκυρίας».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και αντιπρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Νανόπουλος συμπλήρωσε: «Επεξεργαστήκαμε και άλλες μορφές συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε με την πολιτεία για να διοχετευτεί η ρευστότητα στην οικονομία και να στηριχθεί η ανάκαμψή της», διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει μέσα από άλλα προγράμματα όπως είναι τα συστήματα πληρωμών, το ΤΕΜΠΜΕ και το ΕΣΠΑ.

Τέλος ο Υπουργός  Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως  θα υπογραφεί ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο θα παρακολουθείται από την ΤτΕ και τους επιτρόπους του Δημοσίου, ώστε πράγματι να διασφαλιστεί ότι οι πόροι θα στηρίξουν την οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.