08/06/2010 16:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση Σαμαρά με ΔΣ Ένωσης Τραπεζών

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς είχε, σήμερα το μεσημέρι, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Μετά τη συνάντηση, έκαναν δηλώσεις ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλειος Ράπανος και ο α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Νικόλαος Νανόπουλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα που αποκομίζετε από τις τράπεζες, ποιο είναι;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είχαμε μια πολύ γόνιμη, εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση με το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Καταθέσαμε σκέψεις και προβληματισμούς για το Τραπεζικό Σύστημα, αλλά και για το ρόλο του Τραπεζικού Συστήματος την επόμενη μέρα στην Ελληνική Οικονομία. Από την πλευρά τους οι τράπεζες, έθιξαν αντίστοιχους προβληματισμούς που έχουν. Είτε αφορούν ασάφειες στο μνημόνιο, είτε αφορούν γενικότερα την κυβερνητική πολιτική στο σκέλος της ανάπτυξης. Κοινό ζητούμενο, κοινή επιδίωξη, είναι η ευρωστία και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχωνεύσεις τραπεζών βλέπετε;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Άλλωστε κάτι τέτοιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και είναι αποφάσεις του Τραπεζικού Συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι, αν γίνουν οι συγχωνεύσεις, θα είναι καλύτερα;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, ένα μήνα μετά από την υπογραφή του μνημονίου και την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, κάποια πρώτα συμπεράσματα είναι πρόδηλα.

Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζεται η αντιαναπτυξιακή λογική της κυβέρνησης. Με το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη μη καταβολή κάποιων χρηματικών ποσών, οφειλών σε επιχειρήσεις.

Δεύτερον, κάποιες πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο σκέλος της ανάπτυξης ή στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών - αν θέλετε καλύτερα - είναι έωλες, είναι θολές και είναι και ημιτελείς. Όπως είναι - για παράδειγμα - το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι, με το μείγμα των μέτρων που ακολουθεί η κυβέρνηση, φαίνεται ότι ήδη έχει υστέρηση στα έσοδα, υστέρηση στους στόχους έναντι των προϋπολογισθέντων.

Και τέταρτον: Είναι σαφείς οι συγκρούσεις, οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις σε πολλά θέματα της οικονομικής πολιτικής. Άρα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι, είτε δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, είτε δεν έχει την πολιτική βούληση για να την υπερβεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Στόχος είναι να μην επιβληθούν καινούρια μέτρα. Όμως, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων,…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε νέα μέτρα;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σαφέστατα «όχι». Σαφέστατα «όχι».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ρωτάμε. Ρωτάμε αν το γεγονός ότι επικρίνετε την κυβέρνηση πως δεν πετυχαίνει τους στόχους, ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση για να πάρει νέα μέτρα.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Όχι, όχι. Αυτό που λέμε είναι να εμπλουτίσει άμεσα η κυβέρνηση το μείγμα οικονομικής πολιτικής της. Γι΄ αυτό και επιμένουμε στα μέτρα μηδενικού ή ελαχίστου δημοσιονομικού κόστους, ώστε να μη χρειαστεί να πάρουμε καινούρια μέτρα. Γιατί με το σημερινό μείγμα μέτρων, ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη ύφεση, άρα υστέρηση εσόδων. Ο στόχος, συνεπώς, είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, εμπλουτίζοντας το μείγμα οικονομικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτήσατε τους τραπεζίτες τι έγιναν τα 28 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ναι, βεβαίως. Τα 28 δισ. ευρώ ουσιαστικά έχουν χρησιμοποιηθεί. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, το 2008, να υιοθετήσει αυτό το μείγμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Και όχι μόνο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται τα 28 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν και τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση …

Η προηγούμενη κυβέρνηση - και το τόνισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών - σωστά έπραξε σε ό,τι φορά την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Επειδή με ρωτήσατε για το που χρησιμοποιούνται, ο πρώτος πυλώνας χρησιμοποιείται για  την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος. Και, πράγματι, έχει βοηθηθεί. Είναι, όμως, το μικρό κομμάτι, είναι τα 5 δισ.. Πράγματι, έχει βοηθηθεί σε αυτό το σκέλος η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος. Τα άλλα 23 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για την ενίσχυση της ρευστότητας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τη συνάντησή σας με τους τραπεζίτες, φεύγετε ήρεμοι, ανήσυχοι;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πιστεύω πως η Ελλάδα είναι «καταδικασμένη» να πετύχει. Και σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, μιζέρια μόνο και γκρίνια. Χρειάζεται να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ανάπτυξη. Και τον τόνο πρέπει να τον δώσει η κυβέρνηση, κάνοντας συγκεκριμένες διαρθρωτικές τομές.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει, αλλά –ξέρετε- οι προτάσεις δεν επαρκούν. Χρειάζεται η κυβέρνηση να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός, όμως, ότι η Ελληνική οικονομία είναι έρμαιο φημών –είδαμε, χθες, τι έγινε στις τράπεζες- τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να γίνει;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι είμαστε στο ίδιο πλοίο -το πλοίο που λέγεται «Ελλάδα»- και δεν πρέπει κανένας, από την πλευρά του, να συμβάλλει σε φήμες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Πρέπει να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, αυτή την ώρα, στην Ελλάδα. Και το Τραπεζικό Σύστημα είναι μέρος της πραγματικής οικονομίας. Δεν πρέπει, λοιπόν, με κανέναν τρόπο, να συμβάλλουμε σε ανυπόστατες φήμες.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Β. ΡΑΠΑΝΟΣ: Είχαμε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, για την κατάσταση του Τραπεζικού Συστήματος στην Ελλάδα. Τον διαβεβαιώσαμε ότι το Τραπεζικό Σύστημα παραμένει ισχυρό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες έχουν πολύ μεγάλες αντοχές. Και, επιπλέον, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, οι τράπεζες έρχονται αρωγοί

ΣΧΟΛΙΑ

  1. TopGunZ avatar
    TopGunZ 08/06/2010 19:49:40

    Να εμμείνω σε δύο σημεία στα λόγια του κου Χατζηδάκη: Πρώτον, έχει απόλυτο δίκιο στο μήνυμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να "επιβάλλει", αφού, ως γνωστόν, πρωτεύον ζητούμενο στην οικονομία είναι η ψυχολογία. Δεύτερον, πρέπει να καταλάβει ότι κάποιοι έχουνε εισέλθει στο πλοίο "Ελλάδα" ως λαθρεπιβάτες και με αποστολή δολιοφθοράς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.